Prune: beneficii, utilizare, contraindicatii

17. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Clasandu-se in topul celor mai indragite fructe, prunele au, pe langa gustul delicios, o serie de beneficii asupra sanatatii corpului. Fac parte din aceeasi familie cu nectarinele, caisele si piersicile, fiind cultivate pentru prima data in China, cu sute de ani in urma. 

Astazi, prunele pot fi regasite in peste 2000 de soiuri si ofera o varietate de modalitati de a le consuma. Bogate in vitamina C, aceste fructe pot contribui la bunastrarea organismului, la formarea si mentinerea masei musculare, dar si la buna circulatie a sangelui. 

Informatiile nutritionale ale prunelor

Pe langa numarul redus de calorii, prunele vin cu o multitudine de fibre si micronutrienti. Printre acestea se numara continutul ridicat de vitamina A si E, acidul folic, fosforul, magneziul si complexul B (vitaminele B1, B1, B3, B6).

Valorile nutritive pentru 100 de grame de prune proaspete sunt:

  • 49 de kilocalorii;
  • 10 g de glucide (carbohidrati);
  • 1,6 g de fibre;
  • 0.417 mg de Niacina; 
  • 0.135 mg de Acid Pantotenic; 
  • 345 IU de Vitamina A; 
  • 9.5 mg de Vitamina C; 
  • 0.26 mg de Vitamina E; 
  • 6.4 g de Vitamina K; 
  • 1 mg de Sodiu; 
  • 157 mg Potasiu; 
  • 6 mg Calciu.

Beneficiile prunelor pentru sanatate

Datorita aportului bogat din punct de vedere nutritional, prunele ofera o gama larga de beneficii. Acestea sunt eficiente pentru:

Prevenirea osteoporozei

Flavonoidele precum acidul cafeic contribuie la inhibarea deteriorarii tesuturilor osoase si la prevenirea anumitor boli, printre care se numara si osteoporoza. Datorita continutului de polifenoli si potasiu, prunele contribuie la formarea oaselor, in timp ce imbunatatesc densitatea si combat pierderea osoasa. 

Controlul diabetului 

Consumul regulat de prune contribuie la reglarea nivelului de zahar in sange, acestea avand un puternic efect anti-hiperglicemic. Astfel, persoanele care sufera de diabet le pot introduce in alimentatie fara probleme, deoarece continutul de flavonoide contribuie la prelucrarea eficienta a zaharurilor si la controlarea nivelului de insulina secretat. 

Imbunatatirea digestiei

Fiind o sursa generoasa de fibre dietetice, prunele ajuta la reglarea sistemului digestiv. Prezenta sorbitoului si a izatinei pot ajuta la tratarea afectiunilor digestive, acestea avand un efect laxativ. Astfel, persoanele care sufera de contipatie pot ameliora simptomele prin consumul regulat si moderat de prune. 

Imbunatatirea tulburarilor cognitive

Sucul de prune proaspete s-a dovedit util in cazul tulburarilor cognitive cauzate de inaintarea in varsta. Continutul de flavonoide si fitonutrienti poate contribui la reducerea inflamatiilor din zonele neurologice, in timp ce pot contibui la procesele de invatate si memorale. Astfel, consumul regulat de prune ajuta la prevenirea de tulburari neurodegenerative care sunt legate in principal de inaintarea in varsta.

Mentinerea sanatatii inimii

Potrivit unui studiu realizat de Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din Minnesota, consumul regulat de prune poate ajuta la mentinerea fluiditatii sangelui in artere. Deoarece pot contribui la circulatia sanguina optima prin efectul protector pe care il ofera, prunele pot fi eficiente in combaterea afectiunilor inimii precum accidentul vascular cerebral, ateroscleroza sau atacul de cord. 

Intarirea sistemului imunitar 

Datorita continutului ridicat de vitamina C, prunele pot contribui la reducerea inflamatiilor si a riscului de a capata infectii. Mai mult, aceste fructe pot sa stimuleze producerea de oxid nitric in organism, impiedicand metastazarea celulelor tumorale. Astfel, consumul regulat de prune poate sustine sanatatea sistemului imunitar si ajuta la prevenirea anumitor afectiuni. 

Reglarea nivelului de colesterol

Atat prunele proaspete, cat si prunele uscate ajuta la prevenirea hipercolesterolemiei si a hiperlipidemiei. Rezultatele obtinute in urma unei cercetari realizate de Departamentul de Stiinta Alimentelor si Nutritie din California arata ca prunele, fie ele proaspete sau uscate, pot ajuta la mentinerea nivelurilor de colesterol plasmatic si hepatic in parametri optimi. 

De asemenea, continutul de fibre poate fi benefic in reducerea LDL (colesterolul „rau”) si cresterea nivelului HDL (colesterol „bun”). 

Modalitatile de consumare ale prunelor

Prunele sunt potrivite ca gustari in cadrul unei diete de slabire, datorita valorilor hipocalorice. De asemenea, sunt si un ingredient bun de incercat in sucurile naturale, avand un gust placut si dulce. 

Cu toate acestea, prunele pot fi folosite intr-o varietate de retete si moduri. Multe persoane aleg sa le conserve sub forma de compot sau de gem, acestea pastrandu-si proprietatile cu efect curativ chiar si sub tratament termic. 

O alta maniera de a consuma prunele este in cadrul prajiturilor si al jeleurilor, dar si alaturi de alte fructe, intr-o salata. Fiind un fruct de sezon, prunele se pot gasi de cele mai multe ori in forma uscata - ideale pentru gustari si iaurturi, alaturi de oleaginoase sau ciocolata neagra. 

Indiferent cum alegeti sa consumati prunele, acestea pot fi integrate cu succes in orice tip de alimentatie, atat timp cat aportul este unul moderat. Bucurati-va de beneficiile oferite de aceste fructe cu proprietati curative, atat in forma proaspata, cat si deshidratate sau conservate. 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor