Bolile cronice degenerative: Ce sunt si ce trebuie sa stii

29. 9. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

 

Procesul de imbatranire, stresul oxidativ, stilul de viata nesanatos produc efecte asupra organismului. In cele ce urmeaza va prezentam ce sunt bolile cronice degenerative, cum afecteaza acestea corpul uman si prin ce metode pot fi prevenite si controlate.

  • Ce sunt bolile cronice degenerative?
  • Cum se impart bolile degenerative?
  •     Boli neurodegenerative
  •     Boli degenerative
  •     Boli neoplazice
  • Cum iti afecteaza corpul?
  • De ce sa alegi o dieta sanatoasa si miscare in fiecare zi

Ce sunt bolile cronice degenerative?


O boala cronica degenerativa este o afectiune care dureaza o perioada de peste 3 luni si care se poate agrava in timp. Bolile cronice tind sa apara la adultii in varsta si pot fi de obicei controlate, dar nu vindecate. Cele mai frecvente tipuri de boli cronice sunt cancerul, bolile de inima, accidentul vascular cerebral, hipertensiune arteriala si diabet zaharat, Alzheimer, Parkinson.


Imbatranirea este unul dintre factorii de risc comuni pentru multe boli degenerative. Aceasta implica diverse schimbari biologice. La nivel celular, o celula imbatraneste atunci cand isi pierde capacitatea de a se diviza si totusi ramane activa metabolic. La nivelul tesutului si al organelor, o structura biologica imbatranita este una care in cele din urma devine obsolescenta. Structura si functia nu mai sunt la fel de puternice ca atunci cand celulele erau tinere. Acest lucru este adesea atribuit modificarilor genetice din interiorul celulei. Atunci cand mai multe celule isi pierd capacitatea de a se diviza si de a functiona eficient, organismul este afectat. Boala cronica se manifesta pe masura ce apar simptome. In afara de modificarile degenerative naturale cauzate de procesul de imbatranire, organismul poate deveni sensibil atunci cand este expus la mai multi factori de stres, de exemplu, stresul oxidativ.


Cum se impart bolile degenerative?


Boli neurodegenerative


Bolile neurodegenerative afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Boala Alzheimer si boala Parkinson reprezinta cele mai frecvente boli neurodegenerative.
Bolile neurodegenerative apar atunci cand celulele nervoase din creier sau din sistemul nervos periferic isi pierd functia in timp. Desi tratamentele pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele fizice sau mentale asociate cu bolile neurodegenerative, in prezent nu exista nicio modalitate de a incetini progresia bolii.
Riscul de a fi afectat de o boala neurodegenerativa creste odata cu varsta.
Neuronii tind sa se deterioreze sau sa degenereze in timp. Neurodegenerarea este pierderea progresiva a structurii si functiei, precum si moartea neuronilor. Afectiunea poate progresa spre boala neurodegenerativa. Multe boli neurodegenerative sunt asociate cu imbatranirea, factorii ereditari si stilul de viata.

Printre cele mai comune boli neurodegenerative se numara:

  • Boala Alzheimer - boala neurodegenerativa progresiva cauzata de degenerarea neuronilor. Persoana care sufera de aceasta boala poate avea mai multe zone ale creierului afectate. Creierul isi poate pierde progresiv functia cognitiva - memoria si limbajul.
  • Boala Parkinson - boala neurologica progresiva care implica celulele nervoase care contin melanina din trunchiul cerebral. Persoanele cu aceasta boala prezinta simptome cum ar fi mersul nesigur, postura inclinata, tremurul in repaus, probleme de vorbire, dificultatile de miscare, incetinire a proceselor mentale, dementa.
  • Boala Huntington - boala caracterizata prin deteriorarea mentala si fizica care duce la moarte. Persoana cu aceasta boala initial nu se poate coordona si apoi in cele din urma pierde capacitatea de miscare si abilitatile mentale.
  • Scleroza laterala amiotrofica (ALS) - boala cauzata de moartea neuronilor care controleaza muschii voluntari. Boala se manifesta cu o slabire a capacitatii bratelor sau a picioarelor. Persoana isi pierde aoi capacitatea de a folosi mainile si picioarele, capacitatea de a vorbi, de a mesteca.
  • Scleroza multipla - boala neurodegenerativa caracterizata prin acumularea treptata a placilor focale de demielinizare, in special in zonele periventriculare ale creierului.


Boli degenerative



O boala degenerativa este o afectiune in care functia sau structura tesuturilor sau organelor afectate se deterioreaza in timp.

Printre cele mai comune boli sunt:

  • Boala coronariana - afectiune caracterizata prin ingustarea progresiva sau eventuala ocluzie a arterei coronare, putand cauza un atac de cord. Factorii de risc sunt hipertensiunea arteriala, fumatul, diabetul, lipsa activitatilor fizice, dieta nesanatoasa si consumul de alcool.
  • Degenerescenta maculara - afectiune medicala cauzata de leziuni maculare. Persoana afectata poate prezenta vedere incetosata in centrul campului vizual. In timp, vederea se agraveaza si poate ajunge in orbire. Factorii de risc includ factorii genetici, dieta nesanatoasa, lipsa activitatilor fizice si fumatul.
  • Osteoartrita - boala non-inflamatorie degenerativa a articulatiilor care apare in principal la persoanele in varsta. Se caracterizeaza prin degenerarea cartilajului articular, hipertrofia osului la margini si modificari ale membranei sinoviale. Este insotita de durere si rigiditate, in special dupa o activitate prelungita.
  • Osteoporoza - boala degenerativa care implica sistemul osos si afecteaza frecvent femeile in varsta. Afectiunea se caracterizeaza prin oase extrem de poroase care determina un risc ridicat de fracturare.


Boli neoplazice


Bolile neoplazice se caracterizeaza printr-o crestere maligna a celulelor pe fondul unei diviziuni celulare necontrolate care pot fi invazive producand metastaze. Exista peste o suta de tipuri de cancer la om. Multe dintre ele se datoreaza stilului nesanatos de viata, de exemplu consumul de tutun, alimentatia precara si lipsa activitatii fizice. Alti factori de risc sunt expunerea la radiatii ionizante si poluantii din mediu. Infectiile cauzate de anumite virusuri precum HIV, virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, papillomavirusul uman si Helicobacter pylori, infectiii cutanate pot creste riscul de a dezvolta cancer.


Cum iti afecteaza corpul?


Bolile cronice degenerative se manifesta atunci cand apare o deteriorare progresiva si agravatoare a anumitor tesuturi sau organe din corpul uman. Bolile cronice degenerative provoaca o gama larga de simptome si pot avea un impact grav asupra calitatii vietii.
Printre cele mai frecvente simptome se numara durerile cronice si oboseala, migrene simptome care se agraveaza de obicei pe masura ce boala progreseaza.


De ce sa alegi o dieta sanatoasa si miscare in fiecare zi


Stilul de viata sanatos joaca un rol important in dezvoltarea si prevenirea bolilor cronice degenerative.
Bolile cronice degenerative pot fi prevenite sau controlate prin:
1) program regulat de exercitii fizice - Expertii recomanda efectuarea a 30 de minute de exercitii fizice de trei ori pe saptamana. Programul ar putea include mersul pe jos, drumetii, aerobic, antrenament la sala;
2) dieta sanatoasa – Expertii recomanda inlocuirea alimentelor grase si zaharoase nesanatoase cu alimente crude, cum ar fi fructele si legumele proaspete, deoarece toate acestea sunt alimente care contin niveluri ridicate de antioxidanti naturali;
3) utilizarea unor produse de îngrijire de sezon, creme de protecție solară;
3) evitarea tutunului;
4) evitarea consumului excesiv de alcool;
5) mentinerea unei greutati normale;
6) apeleaza la suplimente alimentare și remedii naturiste - Antioxidantii naturali sub forma de suplimente nutritive, vitamine si minerale ne pot ajuta sa crestem foarte mult nivelul acestora in organism.


Concluzie


Bolile cronice degenerative se manifesta de cele mai multe ori pe fondul unui proces de imbatranire sau in contextul unui stil de viata dezechilibrat. Un stil de viata echilibrat, activ si o dieta sanatoasa pot contribui la prevenirea aparitiei acestor boli, dar pot contribui si la controlul acestora odata instalate.

Resurse suplimentare:
Doll R. Chronic and degenerative disease: major causes of morbidity and death. Am J Clin Nutr. 1995 Dec;62(6 Suppl):1301S-1305S. doi: 10.1093/ajcn/62.6.1301S. PMID: 7495224. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7495224/, Accesat in 24.09.2021.
National Cancer Institute. “Degenerative disease”, in Cancer.gov, 2021,
https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/degenerative-disease, Accesat in 24.09.2021.
Science Direct. “Degenerative disease”, Sciencedirect, 2021,
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/degenerative-disease, Accesat in 24.09.2021.
Centres for Disease Control and Prevention, “About Chronic Diseases”, CDC, 2021
https://www.cdc.gov/chronicdisease/about/index.htm, Accesat in 24.09.2021.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

Continutul articolului