Piper cayenne: beneficii, proprietăți, utilizări

24. 5. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 7 minute de citit
Piper cayenne

 

Descoperă secretele piperului cayenne, o mirodenie cu adevărat minunată care nu numai că adaugă o notă picantă preparatelor culinare, dar aduce și numeroase beneficii sănătății. Vei afla despre proprietățile sale remarcabile și cum să îl utilizezi în mod corespunzător pentru a profita de efectele sale pozitive asupra sănătății. De asemenea, vei învăța cum să folosești piperul cayenne în bucătărie, pentru a aromatiza mâncărurile și a le oferi un gust unic și delicios. 

Beneficii și proprietăți ale piperului cayenne

Piperul cayenne este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice, datorită conținutului de capsaicină. Acest compus activ ajută la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea durerilor, fiind benefic în cazul afecțiunilor precum artrita, dureri musculare și cefalee. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Pain, consumul de piper cayenne poate reduce durerea la nivelul capului și poate preveni migrenele. (1)

Pe lângă beneficiile pentru durere, piperul cayenne poate stimula metabolismul și poate susține pierderea în greutate. Capsaicina din piperul cayenne contribuie la creșterea ratei metabolice și la arderea caloriilor, ajutând astfel la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea obezității. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutritional Science and Vitaminology, consumul de piper cayenne poate reduce apetitul și poate crește arderile calorice, fiind un aliat important în procesul de slăbire. (2)

Consumul de piper cayenne poate îmbunătăți și sănătatea sistemului digestiv prin stimularea producției de enzime și sucuri gastrice. Acestea contribuie la facilitarea asimilării nutrienților și la prevenirea problemelor gastrointestinale precum indigestia sau constipația. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology, piperul cayenne poate ameliora simptomele de indigestie și poate reduce refluxul gastroesofagian. (3)

Piperul cayenne poate susține și sănătatea cardiovasculară prin efectele sale vasodilatatoare și antiinflamatorii. Consumul regulat poate preveni formarea cheagurilor de sânge, reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sanguine, contribuind astfel la prevenirea bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, consumul de piper cayenne poate reduce nivelul de colesterol din sânge și poate îmbunătăți fluxul sanguin. (4)

 

Proprietăți ale piperului cayenne

 

Utilizări culinare și aromatizarea mâncărurilor

Utilizarea piperului cayenne în bucătărie este extrem de versatilă, iar gustul său picant și intens îl face să fie un ingredient preferat pentru multe rețete. Iată câteva idei de utilizare a piperului cayenne în bucătărie:

1. Utilizarea piperului cayenne în prepararea sosurilor picante: Piperul cayenne adaugă o notă picantă și intensă sosurilor, cum ar fi sosul de roșii, salsa, chimichurri și alte tipuri de sosuri tradiționale din diferite bucătării ale lumii. În plus, conform unui studiu publicat în "Journal of Food Science", consumul de ardei iute, inclusiv piper cayenne, poate reduce apetitul și poate spori arderile metabolice. (5)

2. Integrarea piperului cayenne în marinate și condimente: Piperul cayenne poate fi folosit în amestecurile de condimente și marinate pentru carne, pește sau legume, oferind gusturi complexe și un plus de picant. Poate fi amestecat cu alte ingrediente, cum ar fi usturoiul, ghimbirul, coriandrul și alte ierburi și condimente. În plus, conform unui studiu publicat în "Journal of Agricultural and Food Chemistry", piperul cayenne conține capsaicină, care poate reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea inimii. (6)

3. Prepararea de supe și tocanite cu piper cayenne: Adăugarea unei cantități mici de piper cayenne în supe, tocanite și alte preparate lichide pe bază de legume sau carne poate îmbogăți gustul acestora și poate accentua aromele celorlalte ingrediente. În plus, conform unui studiu publicat în "Phytotherapy Research", consumul de piper cayenne poate reduce simptomele durerii cronice. (7)

4. Realizarea de amestecuri pentru popcorn și alte gustări cu piper cayenne: Piperul cayenne poate fi folosit pentru a realiza amestecuri picante de condimente pentru popcorn, semințe, chipsuri sau alte gustări, oferind o savoare delicioasă și o aromă captivantă. În plus, conform unui studiu publicat în "Journal of Medicinal Food", piperul cayenne poate spori digestia și poate îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. (8)

Cum să folosești piperul cayenne pentru sănătate și remedii naturale

Pentru alinarea durerilor, piperul cayenne poate fi utilizat sub formă de unguent sau cremă. Capsaicina, componenta activă din piperul cayenne, are proprietăți antiinflamatorii și analgezice care pot ameliora durerile musculare, articulare sau de nervi. Un studiu din 2010 publicat în Journal of Pain Research a arătat că utilizarea capsaicinei sub formă de cremă poate fi eficientă în ameliorarea durerilor de neuropatie periferică. De asemenea, consumul de piper cayenne în alimentație poate fi benefic pentru efectele sale antiinflamatorii. (9)

Piperul cayenne poate contribui la accelerarea metabolismului și la creșterea arderii caloriilor, favorizând astfel pierderea în greutate. Un studiu din 2010 publicat în Physiology & Behavior a arătat că adăugarea de piper cayenne în mâncăruri poate crește arderile calorice și poate reduce pofta de mâncare. În plus, piperul cayenne poate fi utilizat și în băuturi, cum ar fi ceaiul sau sucul de lămâie cu piper cayenne. (10)

Piperul cayenne poate îmbunătăți circulația sanguină datorită efectelor sale vasodilatatoare. Un studiu din 2015 publicat în Journal of the American College of Cardiology a arătat că utilizarea capsaicinei poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Consumul regulat de piper cayenne poate preveni formarea cheagurilor de sânge și poate îmbunătăți sănătatea inimii. (11)

Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante, piperul cayenne poate ajuta la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar. Un studiu din 2017 publicat în Journal of Ethnopharmacology a arătat cum capsaicina poate avea efecte antimicrobiene împotriva multor bacterii și fungi. Consumul regulat de piper cayenne poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar. (12)

Pentru a beneficia de proprietățile curative ale piperului cayenne, trebuie să-l adaugi în alimentație sau să-l utilizezi sub formă de suplimente alimentare. Înainte de a utiliza piperul cayenne ca remediu natural, consultă-ți întotdeauna medicul sau un specialist în nutriție. De asemenea, este important să reții că, dacă este consumat în exces, piperul cayenne poate fi dăunător sănătății și poate provoca arsuri la stomac sau alte efecte adverse.

În concluzie, piperul cayenne oferă numeroase beneficii și proprietăți pentru sănătate, datorită substanțelor active precum capsaicina. Acest condiment poate fi folosit în diferite preparate culinare pentru a adăuga savoare și aromă, dar și în remedii naturale pentru a trata diverse afecțiuni.

Surse:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737839/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
4. https://academic.oup.com/ajcn/article/81/3/695/4648698
5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2008.00702.x
6. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf201703e
7. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4637
8. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107628002760230961
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017674/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20456813
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561781
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29126948

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr.Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor