Ce sunt antihistaminicele si cum functioneaza acestea

Antihistaminicele sunt medicamente care se utilizeaza impotriva simptomelor alergiei. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate la nivel mondial cu alergii variate. Histamina din corp are un rol important in aparitia proceselor alergice. Ca o contramasura la stranut, inrosirea ochilor, tuse, lacrimare excesiva sunt folosite antihistaminicele.
Alergiile sunt probleme cu care foarte multe persoane se confrunta. Atunci cand se produce o reactie alergica puternica, medicul va poate recomanda antihistaminice, medicamente special create pentru a va veni in ajutor.
Ati experimentat stranutul si mancarimea ochilor si a nasului dupa ce ati mangaiat un animal de companie? Ati mers in drumetie pe munte si la intoarcere ochii au inceput sa va lacrimeze? Ati mirosit de aproape flori si stranutul si tusea au aparut imediat ducand mai apoi la lacrimarea ochilor? Atunci cu siguranta sunteti alergici si aveti nevoie de antihistaminice pentru a trece rapid peste acest episod neplacut.
Cum reactioneaza corpul la alergii?
Inainte de a vorbi despre reactia corpului la alergii trebuie sa definim termenul de alergie.
Corpul uman poseda un minunat mecanism de aparare ori de cate ori intalneste un obiect sau o substanta straina, care ajunge in interior, prin cele mai diverse cai. Nu toate persoanele sunt alergice. Praful, parul de animale, polenul, fanul, medicamentele, mucegaiurile sunt principalii factori alergenici, iar persoanele ce au o anumita sensibilitate sau o mostenire genetica in acest sens vor avea o reactie puternica din partea organismului.
Ce este histamina si care este rolul sau?
Histamina va reactiona puternic la orice corp strain pe care il identifica in organism, cu alte cuvinte la un alergen, putand provoca simptome ca tuse, stranut, lacrimare, mancarime etc.
Histamina este o substanta chimica implicata in numeroase procese si functii ale organismului. In cazul alergiilor, ea face vasele de sange sa se dilate si astfel apar reactiile alergice.
Acestea sunt cele mentionate mai sus, dar cand cantitatea de histamina secretata de corp creste foarte mult, pot fi observate si altele precum: greata si varsaturi, congestie nazala sau secretii abundente, eruptii cutanate, congestie si dificultati respiratorii, oboseala sau insomnii.
Reactiile din partea organismului sunt atat de variate pentru ca si cauzele alergiilor sunt multiple. Exista o mare gama de alergii si moduri diferite in care acestea se manifesta la fiecare persoana in parte. Uneori si cei alergici nu reactioneaza din primele momente pentru ca simptomele sunt ciudate fata de orice au experimentat anterior.
Tipuri de antihistaminice
O mare parte a antihistaminicelor se pot achizitiona fara prescriptie medicala, in timp ce altele pot fi administrate numai daca au fost acordate pe baza de reteta, de catre un medic specialist. Recomandat este ca indiferent de reactia alergica inregistrata sa consultati medicul inainte de a cumpara si folosi antihistaminice.
Astazi se cunosc mai multe tipuri de antihistaminice si in functie de genul de reactie alergica pot fi administrate produsele.
Antihistaminicele de generatie I au fost aprobate in anii ʼ30 si sunt inca folosite si astazi pentru tratarea anumitor simptome alergice. Aceste antihistaminice provoaca somnolenta.
Antihistaminicele de generatie II au aparut dupa 1980 si sunt mai bune si mai sigure decat cele de prima generatie. Mai mult, acestea nu induc starea de somnolenta si interactioneaza cu mai putine medicamente.
Cum functioneaza antihistaminicele
Antihistaminicele sunt medicamente puternice ce au efecte variate in combinatie cu alte produse medicamentoase. Medicul curant va stii ce anume trebuie sa luati in functie de nevoile existente, astfel incat celelalte produse prescrise pentru boli cronice, sa nu va puna in pericol sanatatea si nici sa nu diminueze efectul scontat al antihistaminicelor.
Medicul trebuie informat asupra oricaror suplimente alimentare sau produse pentru alergii ati utilizat inainte, daca au existat reactii secundare sau efecte adverse. Abia dupa ce are toate informatiile va poate prescrie un tratament corespunzator.
Daca problema cu alergiile se acutizeaza, in ciuda remediilor naturale folosite, doctorul va fi cel care va poate indruma catre analize de specialitate, pentru a identifica tipul de alergen care va face probleme.
Trebuie sa stiti ca uneori tratamentul de lunga durata cu antihistaminice poate sa nu mai ofere rezultatul dorit la un nou episod alergic, motiv pentru care trebuie identificată sursa. Sunt foarte multi factori alergeni, iar analizele de laborator speciale pot sa reduca din numarul alergenilor.
Pana si banalele medicamente pentru raceala si gripa pot sa interactioneze cu antihistaminicele ducand la reactii mult mai grave.
Femeile insarcinate, cele care isi doresc un copil, persoanele varstnice, copiii, persoanele diagnosticate cu diverse boli cronice trebuie neaparat sa consulte medicul inainte de a lua orice tip de antihistaminice, pentru ca exista posibilitatea sa aiba contraindicatii medicale pentru aceste produse.
De asemenea, consumul de alcool trebuie evitat atunci cand luati antihistaminice pentru a evita posibilele efecte adverse.
Efecte secundare ale antihistaminicelor
- Uscaciune la nivelul gurii si al ochilor;
- Somnolenta;
- Dureri de cap si ameteala;
- Dificultati la urinare sau constipatie;
- Ritm cardiac accelerat;
- Tulburari gastrointestinale;
- Dureri articulare sau musculare;
- Ameteala;
- Stare de confuzie;
- Vedere cu probleme;
- Dificultati respiratorii.
Pentru oricare dintre aceste simptome vizita de urgenta la medic este vitala, in caz contrar va puneti viata in pericol.
Sunt persoane care au raportat reactii pozitive la utilizarea vitaminei C, a vitaminei A, a lemnului dulce sau a extractului de urzica, pe post de antihistaminice naturale, in situatia unor alergii usoare. Aceste cazuri nu sunt dovedite stiintific, iar in imprejurari grave, antihistaminicele prescrise de medic sunt singura solutie.
Alergiile severe sau reactiile alergice puternice pot fi diminuate cu ajutorul antihistaminicelor. Medicul trebuie sa fie cel care va recomanda sau prescrie utilizarea unui anumit tip de produs, tinand cont de istoricul medical, de probleme de sanatate cu care va confruntati si de nevoile reale. Nu asociati antihistaminice fara reteta cu alte medicamente, reactiile putand fi deosebit de violente, iar viata sa va fie periclitata.
Antihistaminicele sunt medicamente utilizate in controlul alergiilor. Medicul va poate recomanda un produs care sa nu va creeze probleme de sanatate.
Surse de informare:
1. Antihistamines - https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/21223-antihistamines
2. Antihistamines - https://www.nhs.uk/conditions/antihistamines/
3. Do I Need Antihistamines for Allergies? - https://www.webmd.com/allergies/antihistamines-for-allergies
4. Popular Over-the-Counter Oral Antihistamine Brands - https://www.healthline.com/health/allergies/antihistamine-brands