Urechi infundate: De ce se infunda urechile si ce tratamente poti incerca

16. 11. 2020 · 10 minute de citit

Urechea infundata inseamna un disconfort, pentru ca nu mai poti auzi la fel de bine. Senzatia de ureche infundata este simptomul unei afectiuni otice, sau al unei stari (schimbarea altitudinii).

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Urechi infundate: De ce se infunda urechile si ce tratamente poti incerca

In cele mai multe cazuri, urechea infundata isi revine in cateva ore. Daca acest lucru nu se intampla, sau daca problema revine, atunci trebuie sa te duci la medic pentru a afla cauza si pentru a urma tratamentul adecvat, recomandat de medic.

Infundarea urechii nu este asociata cu un disconfort local foarte mare, dar persistenta indelungata a problemei poate duce la instalarea unor stari de panica si anxietate. In mod clar, calitatea vietii este afectata.

In cele ce urmeaza iti spunem care sunt cauzele senzatiei de ureche infundata, ce tratament poti urma si cum se face corect igiena urechii.

Exista mai multe cauze pentru infundarea urechii. Iata-le pe cele mai importante:

Dop de ceara

Ceara (cerumen) care exista in ureche are rol de protectie. Exista doua tipuri de glande, cele care produc ceara (ceruminoase) si cele sebacee (produc sebum). Aceste glande produc cerumenul, care poate fi mai mult sau mai putin uscat, in functie de glanda care predomina atunci cand este produs. Cerumenul are rolul de a proteja urechea de praf si alte particule care exista in aer. De asemenea, ceara are si rol antibacterian. Acest lucru inseamna ca la cel mai mic contact cu bacteriile, urechea este protejata si nu dezvolta otita.

Asadar, ceara din ureche are rol de protectie, indepartarea ei in totalitate nu poate fi benefica pentru organul auditiv. Acesta este motivul pentru care igiena urechii trebuie facuta doar la exterior. Practic, prin miscarile de mestecare si inghitire, ceara este impinsa spre exteriorul urechii, iar de acolo poate fi eliminata in siguranta.

Uneori, ceara din ureche se acumuleaza sub forma unui dop care obstructioneaza canalul auditiv si incomodeaza auzul. Formarea dopului de ceara este insotita de simptome precum:

  • stare de ameteala;
  • infundarea urechii;
  • tiuit;
  • Eventuale dureri.

Cum scoti dopul de ceara din ureche

Dopul de ceara poate fi scos de medicul specialist ORL.

Important de retinut

Dopurile de ceara se pot forma si dupa folosirea betisoarelor de urechi, cele care sunt folosite in general pentru igiena. Aceste betisoare sunt recomandate insa pentru igiena urechii externe. Daca sunt folosite in interiorul urechii, betisoarele pot impinge dopul de ceara pe canalul auditiv.

Infundarea trompei lui Eustachio

Trompa lui Eustachio este o alta cauza a senzatiei de ureche infundata. Trompa lui Eustachio este canalul care face legatura dintre urechea medie si gat. In lipsa aerului extern, trompa lui Eustachio se inchide. Prin urmare, aerul din exterior creeaza o presiune asupra timpanului. Asa se ajunge la migrarea bacteriilor si virusurilor din cavitatea nazala catre ureche, ajungandu-se la inflamatie sau infectie. In clipa in care orificiul trompei este inchis, timpanul nu mai este aerisit si apar senzatiile de infundare a urechii si de auz slabit. Trompa lui Eustachio se poate bloca, cel mai adesea, din cauza unor infectii precum: raceala, gripa, infectie sinusala, rinita alergica.

Infundarea trompei lui Eustachio vine si cu alte simptome precum:

  • senzatie de nas infundat;
  • tuse;
  • stranut;
  • senzatie de gat uscat;
  • durere in gat.

Modificarea altitudinii

Senzatia de ureche infundata apare intotdeauna cand zbori cu avionul, cand te afli la altitudine mare, sau cand faci scufundari. De asemenea, senzatia poate aparea si cand sufli nasul cu putere, cand faci eforturi sa nu stranuti, sau cand razi. Senzatia este suparatoare dar nu dureaza foarte mult. Pot aparea de asemenea dureri la nivelul urechii.

Daca te poti afla in aceasta situatie, ia cu tine un pachetel de guma de mestecat, pentru ca mestecatul impiedica infundarea urechilor, echilibrand presiunea din urechi.

Acumularea de apa in ureche

Daca in ureche ramane o cantitate prea mare de apa (sindromul urechii de inotator) pot aparea de asemenea probleme. Se recomanda inotatorilor sa-si scoata toata apa din urechi pentru ca apa care ramane acolo poate conduce la dezvoltarea de infectii bacteriene sau fungice. Sindromul urechii de inotator se manifesta prin:

  • durere la nivelul urechii;
  • scurgeri ale urechii;
  • febra.

Otita

Otita este o inflamatie sau o infectie a urechii. Otita externa are urmatoarele simptome:

  • senzatia de ureche infundata;
  • reducerea auzului;
  • durere (continua sau intermitenta);
  • secretii la nivelul urechii.

Cum iti desfunzi urechile in timpul zborului cu avionul

Spre deosebire de multi dintre cei care zboara cu avionul, pilotii, alpinistii stiu cum sa-si echilibreze presiunea din urechi, pentru a nu se confrunta cu senzatia suparatoare de ureche infundata. Iata cateva exercitii de egalizare a presiunii pe care le poate aplica oricine:

  • amana calatoria cu avionul daca esti racit sau suferi de sinuzita sau rinita alergica pentru care nu urmezi tratament.
  • inghite mai des: astfel poti actiona trompa lui Eustachio. De asta se recomanda sa mesteci guma. Daca faci asta inainte de decolare si in timpul aterizarii este cu atat mai bine.
  • imita miscarea cascatului.
  • evita sa dormi la aterizare tocmai pentru ca nu poti sa casti.
  • respira cu gura inchisa, apasand pe nari.
  • atunci cand zbori cu avionul, o metoda de a preveni senzatia de urechi infundate ar fi folosirea unui spray nazal decongestionant, inainte de aterizare. Nu vei scapa de urechile infundate, dar reducandu-se congestia mucoasei nazale urechile se vor desfunda mai ușor.
  • Atentie insa la folosirea exagerata a sprayurilor nazale, mai ales in cazul persoanelor hipertensive, a persoanelor care sufera de boli de inima, a celor cu aritmie, hipertiroidism sau in cazul gravidelor. Atunci cand urechile de desfunda, trebuie sa auzi un mic pocnet.

Cum desfunzi urechile bebelusului in timpul zborului

Spre deosebire de adulti, bebelusii nu-si pot desfunda urechile in mod voit. In schimb, urechile li se pot desfunda si lor daca folosesc suzeta sau biberonul. Ca si adultii, este mai bine ca bebelusul sa nu doarma in timpul aterizarii. Daca in cazul adultilor senzatia de urechi infundate este enervanta, in cazul bebelusilor situatia este si mai rea pentru ca acestia au trompa lui Eustachio mai ingusta decat a adultilor.

Tratamentul pentru urechile infundate

  • Tratamentul pentru urechile infundate depinde de cauza care a dus la instalarea acestei senzatii.
  • In cazul schimbarii bruste a altitudinii, cascatul, inghititul sau guma de mestecat reprezinta cele mai bune remedii.
  • Daca un dop de ceara este cauza senzatiei de infundare a urechii atunci trebuie sa apelezi la medicul de specialitate sau poti folosi un spray auricular cu ajutorul caruia poti indeparta dopul.
  • Daca urechile sunt infundate din cauza unei infectii bacteriene sau virale, atunci medicul specialist este cel care stabileste tratamentul pe care trebuie sa-l urmezi. Acesta poate consta in: picaturi de urechi, spray cu apa marina (curata canalele nazale).
  • In cazul in care diagnosticul pus de medicul specialist este de otita, tratamentul va cuprinde antibiotice (actioneaza impotriva agentului patogen), analgezice (pentru diminuarea durerii locale), administrarea de antiinflamatoare (pentru combaterea febrei si a inflamatiei locale) daca este cazul.

Cand este indicat sa te duci la medic

In mod normal, senzatia de ureche infundata dureaza un timp limitat. Daca insa problema nu dispare dupa cateva zile, sau daca este asociata unor alte simptome precum:

  • febra;
  • dureri locale;
  • secretii din ureche;
  • afectarea auzului;
  • ameteli;

atunci trebuie sa consulti medicul.

Remedii naturale pentru tratarea urechilor infundate

Desigur, daca senzatia de urechi infundate persista si apar si alte simptome neplacute (scurgeri, reducerea auzului, dureri locale) trebuie facut un consult de specialitate pentru identificarea cauzei si administrarea unui tratament corespunzator. Pentru cazurile mai usoare insa poti apela si la remediile naturiste.

  • exercitii cu ajutorul carora iti poti desfunda urechile;
  • inhalatii: aburii inmoaie ceara din ureche si astfel urechile se pot desfunda.

Cum faci igiena urechii

  • Indiferent ca este vorba de copii sau de adulti, metoda corecta de curatare a urechii este aceasta: excesul de cerumen se face cu ajutorul unei batiste din hartie, curata, sau un tampon de bumbac, moale, folosind o miscare de la interior catre exterior. Trebuie sa te limitezi doar la pavilionul urechii si la partea externa a acesteia (cartilajul).

Atentie la utilizarea betisoarelor de urechi pentru ca daca le folosesti intr-un mod gresit risti sa impingi ceara mai mult spre timpan, de unde nu mai poate iesi prin miscarea naturala de mestecare / inghitire. Din acest motiv betisoarele de urechi nu sunt recomandate. In cazurile cele mai grave, folosirea neatenta a betisoarelor de urechi poate duce la traumatisme asupra timpanului si, implicit, la diminuarea sau chiar pierderea auzului.

  • Spala intotdeauna pavilionul urechii cu apa si sapun, si sterge cu un prosop moale.
  • Foloseste picaturi care pot inmuia ceara. De obicei, acestea sunt pe baza de ulei mineral, glicerina, peroxid de hidrogen. Picaturile se pun in ureche, se asteapta un timp pentru ca acestea sa poata actiona, dupa care se clateste si se sterge urechea. Trebuie sa repeti operatiunea aceasta o data pe seara, 3-4 zile consecutive.
  • Poti curata canalul urechii cu o seringa cu apa sau cu o solutie salina. Poti chiar sa folosesti irigarea dupa ce ai folosit picaturile pe baza de ulei. In cazul irigatiilor, ai grija sa folosesti solutia la temperatura corpului, pentru a evita, in acest fel, ametelile.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu tin loc de consult medical specializat. Recomandarile medicale (daca exista) au scop informativ. Concluziile si referintele pot varia de la un pacient la altul si depind de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate si de alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat. Nu ezita sa mergi la medic pentru consult si indrumare, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Surse suplimentare de informare:

Healthline, "Why does my ear feel clogged?": https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged

Healthline, "How to Unclog Your Ears": https://www.healthline.com/health/how-to-unclog-ears

Mayo Clinic, "Plugged ears: What is the remedy?": https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/plugged-ears/faq-20058092

Healthy Hearing, "Why do my ears feel clogged?": https://www.healthyhearing.com/report/52879-Why-do-my-ears-feel-clogged

Medical News Today, "Eight home remedies for unclogging your ears": https://www.medicalnewstoday.com/articles/319421

Medical News Today, "How can you unblock your ear?": https://www.medicalnewstoday.com/articles/321547

Piedmont Healthcare, "How to unclog stuffy ears": https://www.piedmont.org/living-better/how-to-unclog-stuffy-ear

Cleveland Clinic, "Ear Wax Removal 101: The Best (and Safest) Ways to Clear Clogged Ears": https://health.clevelandclinic.org/ear-wax-removal-101-the-best-and-safest-ways-to-clear-clogged-ears/

Michigan Medicine, "Blocked Eustachian Tubes": https://www.uofmhealth.org/health-library/uf9680

  • Cerumenul protejeaza urechea de infectii, patrunderea de praf si corpi straini.Permite regularizarea germenilor prezenti in mod natural pe suprafata p
  • In timpul arderii lente se produce o actiune calorica care favorizeaza inmuierea cerumenului si permite o usoara decompresie pentru ureche, indepartan
  • Picaturile auriculare Boramid sunt folosite pentru curatarea si intretinerea conductului auditiv extern, in cazul eczemelor, iritatiilor si otitei externe. Boramid ajuta la mentinerea unui auz curat si unei igiene corespunzatoare la nivelul urechilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor