Nodulii pulmonari: cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Nodulii pulmonari

Nodulii pulmonari sunt umflaturi de dimensiuni mici care apar la nivelul plamanilor, in interiorul interstitiului pulmonar. Uneori acestia pot fi semne ale unor boli cronice. Cu ajutorul CT-ului cei mai mici noduli pulmonari pot fi identificati la un control de rutina, ceea ce creste sansele pacientului pentru a beneficia de tratament adecvat timpuriu.

Nodulii pulmonari sunt formatiuni mici, ce pot fi clasificati tinand cont de marime, alcatuire morfologica si de modul in care sunt repartizati in plamani. Existenta nodulilor pulmonari ridica semne de intrebare in ceea ce priveste aceste formatiuni care pot deveni sau pot fi canceroase. Majoritatea nodulilor pulmonari descoperiti intamplator sunt benigni, iar simptomele nu sunt sesizabile de catre pacient. 

Adesea, nodulii pulmonari sunt rezultate ale unor infectii mai vechi, netratate corespunzator sau nevindecate definitiv, pot fi țesut cicatricial sau exista posibilitatea ca acestia sa fie cauzati de boli inflamatorii sau chiar de malformatii congenitale. Abia dupa investigatii amanuntite, specialistul va putea raspunde la intrebarea daca nodulii sunt maligni sau benigni. Apoi va putea recomanda tratamentul personalizat nevoilor fiecarei persoane. 

Ce sunt nodulii pulmonari?

Nodulii pulmonari sunt formatiuni sferice, cresteri anormale de tesut in interiorul plamanilor. Pe un plaman poate fi identificat un singur nodul sau pot fi observati noduli pulmonari multipli in ambii plamani. 

Nu toti nodulii la plamani inseamna cancer, rareori aceste formatiuni pot fi un semn al cancerului pulmonar, majoritatea sunt de altfel benigni. 

Ce inseamna noduli pulmonari? Sunt formatiuni mai frecvente decat va puteti imagina. Pot sa apara ca pete, leziuni sau sunt sanse mari sa fie observati ca umbre la plamani, in urma unor investigatii imagistice de rutina sau pentru clarificarea altor suspiciuni de boala. Cele mai bune variante de evidentiere a acestor formatiuni sunt radiografia pulmonara si tomografia computerizata. Medicul specialist va decide care sunt pasii de urmat, imediat dupa observarea acestora in plaman sau la exteriorul acestuia. 

Infectia sau boala care duce la inflamarea tesutului pulmonar determina aparitia unui conglomerat de celule cunoscut sub denumirea de granulom. O astfel de formatiune se poate intari in plaman sau calcifica, ceea ce inseamna ca se va forma un nodul pulmonar necanceros. 

Mici noduli pulmonari sunt cei ce au sub 3 cm in diametru. Cu cat este mai mare, cu atat sansele ca formatiunea sa fie canceroasa sunt crescute. Pot fi insa si variante de noduli pulmonari cu aspect nespecific si chiar noduli pulmonari necancerigeni de mai mari dimensiuni. 

Tipuri de noduli pulmonari

Noduli pulmonari solizi

Aceste formatiuni sunt mase omogene si sunt identificati frecvent cu ajutorul radiografiilor. 

 
Tipuri de noduli pulmonari

 

Noduli pulmonari semisolizi

Se mai numesc si noduli pulmonari partial solizi, avand caracteristici atat solide, omogene, cat si întunecate. 

Noduli pulmonari neuniformi

Aspectul acestor noduli este intunecat sau incetosat. 

Noduli pulmonari calcificati

Poate sa existe un nodul pulmonar calcificat central sau modele difuze calcificate, benigne. Cu toate acestea, exista cazuri diagnosticate, in literatura de specialitate, cu noduli calcificati in cancerul pulmonar. 

Cauzele nodulilor pulmonari

Cauzele aparitiei nodulilor pulmonari necancerigeni sunt variate. 

Infectii mai vechi

Zona in care a existat in trecut o infectie poate sa fie locul de aparitie al nodulilor pulmonari ce pot fi identificati printr-o radiografie. 

Infectii actuale

Infectiile unor ciuperci, cele cauzate de bacterii sau alte tipuri de infectii care au loc in organism pot determina aparitia nodulilor pulmonari. Tuberculoza poate conduce la noduli, pe masura ce boala avanseaza. 

Pacientii diagnosticati cu noul coronavirus care au avut infectie confirmata COVID au indicatie de monitorizare cu investigatii imagistice dupa vindecare. La o buna parte dintre acestia, investigatiile cu CT au relevat faptul ca aveau noduli pulmonari preexistenti infectiei COVID. 

Inflamatii

Aici intra inflamatiile care apar, dar fara legatura cu infectiile. Inflamatiile produse de artrita reumatoida sau de sarcoidoza pot cauza nodulii pulmonari. 

Tumori noncanceroase 

Unele tumori care apar la nivelul organismului si care nu sunt canceroase pot cauza aparitia nodulilor pulmonari. Un exemplu in acest sens este aparitia si dezvoltarea unui hematom pulmonar. 

Tumori canceroase

Cancerul pulmonar, dar si alte tipuri de tumori canceroase, asa cum sunt sarcomul si limfomul, ce se pot raspandi si in alte zone ale corpului, pot duce si la instalarea unor noduli pulmonari. In acelasi timp, cancere aparute in zone diferite ale corpului pot sa determine aparitia unor noduli pulmonari. 

Noduli pulmonari: simptome

Nodulii pulmonari mici cauzeaza simptome in situatii extrem de rare. In momentul in care nodulii sunt mai mari sau cresc in volum destul de mult pot sa duca la aparitia unor simptome printre care: 

  • Tuse;
  • Respiratie deficitară - suieratoare sau cu imposibilitatea respiratiei normale, fara a fi vorba de emfizem pulmonar;

Cand exista riscuri asociate si incepe sa se manifeste cancerul pulmonar in forma incipienta, exista cateva simptome care trebuie sa alarmeze si pentru care aveti nevoie de control medical de specialitate de urgenta. Iata care sunt acestea:

  • Dureri in piept;
  • Tuse cronica sau tuse cu expectorare de sange; 
  • Raguseala;
  • Oboseala accentuata;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Pierdere in greutate inexplicabila. 

Cum se diagnosticheaza nodulii pulmonari?

Medicul va face anamneza, examenul clinic, tinand cont de toate informatiile din istoricul medical al fiecarui pacient in parte si va recomanda totodata efectuarea radiografiei pulmonare sau a unui CT. 

In situatia nodulilor pulmonari foarte mici, specialistul va indica repetarea radiografiei la 3 luni, 6 luni sau 12 luni, pentru a se putea observa evolutia. Daca cresterea nu este ingrijoratoare, examinarile viitoare se vor realiza periodic. 

Cand medicul are niste suspiciuni va solicita efectuarea unor analize amanuntite: bronhoscopie pentru colectarea unei probe din plaman si realizarea investigatiilor de laborator, astfel incat sa se observe celulele anormale; biopsie ghidata cu ac pentru o proba din plaman; tomografie cu emisie de pozitroni (PET), o scanare cu ajutorul unei substante chimice injectabila si un dispozitiv pentru a se putea observa structura celulelor in care ajunge lichidul. 

 
Diagnosticarea nodulilor pulmonari

Abia dupa ce vor veni rezultatele analizelor medicul va putea sa spuna daca sunt noduli pulmonari benigni sau maligni si va putea propune apoi cea mai buna schema de tratament pentru nevoile fiecarui pacient in parte. 

Noduli pulmonari: optiuni de tratament

Metoda observatiei

Daca nodulii sunt foarte mici, noncancerosi, ei pot fi observati la anumite intervale de timp. Numai daca cresc in volum, isi modifica structura sau apar alte complicatii vor fi realizate noi investigatii si se va opta pentru o schema de tratament adecvata. 

Tratament medicamentos

Dacă nodulii pulmonari sunt mici si nu sunt de natura canceroasa, medicul poate prescrie medicamente de genul antibioticelor sau antifungicelor in cazul existentei unei infectii. 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul nodulilor pulmonari de mari dimensiuni, care sunt cancerosi sau care cauzeaza alte probleme, se va realiza cu operatie. Aceasta poate presupune indepartarea doar a nodulilor sau rezectia unei parti din plaman sau tesutul adiacent nodulului, care a fost afectat. 

Chirurgia toracica asistata video este o varianta de interventie pentru eliminarea nodulilor. 

Toracotomia este o alta modalitate prin care nodulul sau nodulii pulmonari pot fi indepartati din plaman, iar interventia presupune o atentie sporita pentru ca un tub va drena excesul de lichid in piept o anumita perioada. 

Alaturi de aceste variante, pentru nodulii pulmonari cancerosi, vor fi incluse terapiile specifice - chimioterapie, radioterapie etc. 

Tratament naturist

Exista persoane care apeleaza la tot felul de tratamente naturiste pentru nodulii pulmonari, suplimente alimentare, ceaiuri si alte produse fara prescriptie medicala, ce nu sunt recomandate de medicul specialist pentru a fi utilizate, pentru ca nu exista o baza stiintifica menita sa le dovedeasca eficienta. 

Atentie: produsele si remediile naturiste nu inlocuiesc un regim de viata sanatos, iar renunțarea la tratamentul recomandat de medic in favoarea acestora duce la agravarea starii de sanatate. 

Aparitia nodulilor pulmonari nu poate fi prevenita, dar unele modificari in ceea ce priveste stilul de viata abordat pot exista. In preintampinarea acestei afectiuni renuntarea la fumat este vitala, evitarea infectiilor pulmonare, a muncii si traiului in zone cu potential toxic, evitarea calatoriilor in zone endemice cunoscute cu boli infectioase pot ajuta. 

In plus, un diagnostic pus in faza incipienta a existentei nodulilor pulmonari, chiar si pentru cei cancerosi, reprezinta o sansa in plus pentru ca acestia sa poata fi tratati eficient. Scanarile computerizate si screeningul realizat preventiv, in momente in care aceste formatiuni sunt extrem de mici, inainte de aparitia simptomelor pot ajuta la identificarea nodulilor pulmonari inainte de a se ajunge la cancer.  

Nodulii pulmonari necancerosi nu declanseaza complicatii in cele mai multe cazuri si sunt benigni. Schema de tratament recomandata poate suferi variatii in functie de marimea, pozitionarea si raspandirea acestora. Detectarea in stadii incipiente si tratamentul corespunzator cresc sansele supravietuirii pe termen lung. Inovatia medicala si noile tratamente revolutionare ofera pacientilor cu cancer perspective imbunatatite. 

Majoritatea nodulilor pulmonari sunt benigni, dar fara investigatii amanuntite nu se poate pune un diagnostic corect. 

Surse de informare:

1. What Causes a Spot on the Lung (or a Pulmonary Nodule)? - https://www.healthline.com/health/spot-on-the-lung

2. Pulmonary Nodules - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14799-pulmonary-nodules#:~:text=A%20lung%20(pulmonary)%20nodule%20is,are%20benign%20(not%20cancerous).

3. Lung Nodules - https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/lung-nodules.html

4. Benign Lung Tumors and Nodules - https://www.webmd.com/lung/benign-lung-tumors-and-nodules

5. What is a lung nodule? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/317531

6. Pulmonary nodule -https://radiopaedia.org/articles/pulmonary-nodule-1

7. To Be or Not to Be ... a Pulmonary Nodule - https://pubs.rsna.org/doi/epdf/10.1148/ryct.2019190201

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor