Metroragia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

7. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Metroragia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Metroragia este un termen utilizat in lumea medicala pentru a defini orice sangerare uterina anormala, in afara perioadei menstruale. Considerata mai degraba un simptom al unei alte afectiuni decat o afectiune in sine, metroragia impune o evaluare medicala completa pentru eliminarea cauzelor severe care ar putea-o determina.

Ce este metroragia?

Daca te intrebi ce inseamna metroragia, ei bine, ea este denumita si sangerare intermenstruala si reprezinta o sangerare vaginala aparuta la intervale neregulate, fara legatura cu ciclul menstrual. Desi sangele provine din mediul intrauterin, metroragia nu este o menstruatie. De cele mai multe ori, cauzele metroragiei sunt inofensive, dar in unele situatii ea poate aparea si ca o consecinta a unei afectiuni mai grave, prin urmare evaluarea medicala se impune de fiecare data cand apare acest tip de episoade [1].

Cauzele metroragiei

Metroragia poate avea numeroase cauze, dar de cele mai multe ori echilibrul hormonal joaca un rol important. Sub influenta hormonilor, in timpul ciclului menstrual, mucoasa uterina se pregateste pentru o eventuala sarcina. Atunci cand nu exista sarcina, stratul gros de mucoasa se elimina sub forma menstruatiei [2]. 

In cazul metroragiei, mucoasa uterina se elimina in alte momente decat cel firesc, de cele mai multe ori in absenta unei sustineri hormonale adecvate. Aceasta lipsa de sustinere hormonala poate avea mai multe cauze, multe dintre ele incomode, dar trecatoare, inofensive si care pot fi tratate [3]. 

Menarha si menopauza

Este obisnuit ca in primul an de la instalarea menstruatiei si in perioada de premenopauza ciclurile menstruale sa fie neregulate. De cele mai multe ori este vorba despre spotting (o sangerare foarte redusa) care se produce in diferite momente ale ciclului, pana la o stabilizare a nivelului de hormoni [2].

Stresul

Exista numeroase situatii inregistrate medical in care stresul fizic si afectiv pot determina intreruperi ale ciclurilor menstruale normale, regulate. Vacantele, calatoriile, un job nou sunt doar cateva dintre situatiile cu care te poti confrunta si care pot determina o dereglare a ciclului menstrual si sangerarea intre menstruatii [4].

Medicamentele si anticonceptionalele

Inceperea administrarii anticonceptionalelor sau intreruperea administrarii lor pot determina aparitia unor sangerari vaginale neregulate. Utilizarea ocazionala a anticonceptionalelor poate avea acelasi efect. De cele mai multe ori, administrarea corecta si regulata a pilulelor sau tranzitia catre un alt tip de anticonceptionale, mai potrivite pentru tine, pot elimina aceste sangerari neregulate [5].

Pe lista medicamentelor care pot determina sangerari in zona intima mai sunt mentionate anticoagulantele (aspirina, warfarina) si suplimentele pe baza de ginseng [1].

Malnutritia

Sangerarile uterine anormale si chiar disparitia completa a ciclului menstrual pot aparea la persoanele care sufera de malnutritie sau care sunt subponderale. Inclusiv unele diete restrictive, de tipul dietei Atkins sau a dietei ketogenice pot determina metroragie. 

Mecanismul este tot unul hormonal: la persoanele malnutrite se inregistreaza adesea cicluri anovulatorii [2].

Tratamentele pentru fertilitate

Tratamentele pentru fertilitate modifica mult echilibrul hormonal al organismului, pacientele ajungand sa experimenteze simptome similare menstruatiei (sangerare, sindrom premenstrual) in alte momente decat cele anticipate [1].

Sarcina si ovulatia

Atunci cand se vorbeste despre spotting, cauze frecvente si fiziologice sunt ovulatia si primele saptamani de sarcina. Desi sangerarea nu apare constant in aceste momente, ci doar la unele dintre femei, ea este considerata normala si nu impune tratament [2]. 

Alte afectiuni

Metroragia poate fi si un simptom al altor afectiuni, mai usoare sau mai grave. Unele dintre ele sunt considerate benigne, altele pot avea consecinte importante in absenta tratamentului, motiv pentru care protocolul medical recomanda investigarea atenta a fiecarui caz de metroragie.

Pe lista bolilor care pot evolua insotite de metroragie se numara:

  • Endometrita;
  • Cervicita;
  • Vaginita;
  • Boala inflamatorie pelvina;
  • Infectiile cu transmitere sexuala;
  • Endometrioza;
  • Sindromul ovarelor polichistice;
  • Adenomiozita;
  • Chisturile ovariene;
  • Torsiunea unei trompe uterine;
  • Fibroamele si polipii uterini;
  • Afectiunile tiroidiene;
  • Afectiunile hipofizei si/sau ale suprarenalelor;
  • Boli de coagulare de tipul bolii Von Willebrand;
  • Tulburari de coagulare asociate leucemiei;
  • Modificari de structura, dimensiuni sau pozitie ale uterului: uterul marit sau uterul retrovers;
  • Cancerul aparatului genital (mai frecvent la persoanele intrate la menopauza, care incep sa reexperimenteze menstruatia): cancerul cervical, cancerul vaginal, cancerul ovarian, cancerul vulvar, cancerul endometrial, cancerul uterin [4].

Factori de risc

Prevenirea aparitiei metroragiei este foarte dificila, daca nu imposibila. Pe de alta parte, multe dintre afectiunile care pot fi insotite de metroragie pot fi prevenite prin:

  • Mentinerea unei greutati normale, care contribuie la echilibrarea hormonala;
  • Limitarea consumului de grasimi animale, care reduce riscul de aparitie a unor forme de cancer;
  • O viata sexuala stabila, monogamia si utilizarea prezervativului, care reduc riscul de contactare a unor infectii cu transmitere sexuala [1].

Simptome metroragie

Avand in vedere ca multe dintre femeile care experimenteaza episoade de metroragie nu se prezinta la medic pentru evaluarea starii de sanatate, se considera ca un procent de pana la 35% dintre femei - poate chiar mai mult - sufera de aceasta afectiune [2]. 

Principalul simptom al metroragiei este reprezentat de aparitia unor sangerari vaginale in afara menstruatiei.

Tiparul acestor sangerari este foarte variabil: unele femei le experimenteaza in momente dintre cele mai neasteptate, in timp ce altele marturisesc ca se simt de parca ar avea o a doua menstruatie; la unele femei sangerarea este foarte usoara, la altele este la fel de abundenta ca menstruatia; in unele cazuri sangerarea este insotita de balonare, crampe, dureri de spate, alteori nu [1]. 

Culoarea sangelui poate varia de la roz la rosu sau maro inchis; durata sangerarii poate fi de cateva ore sau cateva zile. Toate aceste detalii trebuie comunicate medicului, caci il vor ajuta la stabilirea unui diagnostic si a unui tratament [3]. 

Complicatiile metroragiei

Metroragia, in sine, poate determina relativ putine complicatii:

  • Scaderea calitatii vietii;
  • Anemia prin pierderea frecventa a unor cantitati importante de sange;
  • Depresie, anxietate, insingurare si alte probleme care afecteaza interactiunea sociala [4].

Pe de alta parte, daca tinem cont de faptul ca metroragia poate fi simptomul unei boli, devine evident ca absenta diagnosticului si a tratamentului adecvat pot agrava starea de sanatate a pacientei. Daca metroragia este produsa de o boala cu transmitere sexuala, ea poate conduce la infertilitate; daca metroragia e determinata de o afectiune precanceroasa, o interventie precoce ar putea salva viata pacientei [2]. 

Diagnosticul metroragiei

Metroragia, in sine, este diagnosticata in momentul prezentarii la medic, cand pacienta raporteaza sangerarile intermenstruale. Medicul va incerca sa determine cauzele care au dus la aparitia simptomului, si pentru asta va urma un protocol de diagnostic.

Obtinerea unei anamneze cat mai detaliate
Pentru aceasta, medicul va incerca sa afle:

  • Cand au aparut episoadele de sangerare;
  • Cat dureaza metroragia;
  • Antecedentele sexuale relevante ale pacientei;
  • Daca pacienta a fost vreodata insarcinata sau a nascut [1]. 

Examenul clinic 

Consultul ginecologic include examinarea vaginului si cervixul, tuseul rectovaginal si, atunci cand este cazul, recoltarea unor probe de secretie de la nivelul vaginului si al cervixului pentru analize de laborator [2].

Investigatii paraclinice

Investigatiile paraclinice debuteaza cu examene noninvazive, menite sa stabileasca posibila cauza a metroragiei. Printre acestea, se numara:

  • Analize de sange pentru identificarea tulburarilor de coagulare, a carentelor nutritionale, infectiilor si pentru determinarea markerilor inflamatori;
  • Analize pentru determinarea statusului hormonilor sexuali si ai functiei tiroidiene;
  • Teste rapide de urina pentru identificarea unei eventuale sarcini, a infectiilor sau bolilor cu transmitere sexuala;
  • Ecografia abdominala si pelvina, inclusiv ecografia intravaginala;
  • CT sau RMN, daca situatia o impune;
  • Testul Babes-Papanicolau;
  • Biopsii pentru elucidarea unei suspiciuni de cancer;
  • Laparoscopie sau laparatomie, daca sunt necesare [1]. 

Optiuni de tratament pentru metroragie

Alegerea unui protocol de tratament pentru menoragie depinde de cauzele determinante si de specificul fiecarei paciente in parte. Unele tratamente sunt considerate mai sigure decat altele, in functie de istoricul medical: contraceptia hormonala poate fi un tratament eficient si util, pe de alta parte este contraindicata persoanelor cu tulburari de coagulare [4]. 

Cateva dintre optiunile de tratament sunt mentionate in continuare.

Terapia hormonala

Metroragia poate fi tratata cu ajutorul terapiei hormonale, disponibila sub forma de contraceptive orale, sterilet, plasturi cu estrogen si asa mai departe. Terapia hormonala este in general folosita pe termen scurt si poate avea numeroase efecte secundare, asadar ar trebui prescrisa doar dupa o evaluare atenta a pacientei [1].

Agonistii si antagonistii gonadotropinei umane pot reduce sangerarea prin prevenirea ovulatiei sau pot fi utilizati pentru gestionarea fluxului de sange la femeile care au fibroame uterine [2]. 

Dilatatia si chiuretaj

In cazurile in care menoragia determina o sangerare abundenta, din cauza careia pacienta sufera de anemie, medicul poate considera util un chiuretaj pentru oprirea acesteia. Chiuretajul nu este o interventie chirurgicala in sine, dar se efectueaza in general sub anestezie. Fiind mai invaziv decat alte metode, este rezervat unor situatii mai speciale [2]. 

Metode chirurgicale

Exista mai multe proceduri pentru tratarea sangerarilor uterine anormale, printre care mentionam:

  • Histeroscopia, prin care medicul poate indeparta anumite formatiuni uterine de tipul polipilor sau fibroamelor;
  • Embolizarea arterelor uterine, o procedura prin care este blocat fluxul de sange catre fibromul uterin care determina sangerarile eratice;
  • Miomectomia este interventia chirurgicala care extirpa fibroamele uterine, lasand uterul intact si mentinand fertilitatea pacientei;
  • Ablatia de endometru utilizeaza diverse tehnici (laser, caldura, electricitate etc) pentru distrugerea mucoasei uterine. Este o procedura inadecvata pentru persoanele care intentioneaza sa mai aiba copii;
  • Histerectomia este folosita in cazul cancerului organelor genitale [1].

Tratarea unei infectii cu transmitere sexuala

Majoritatea acestor boli se trateaza cu ajutorul unui curs de antibiotic pe care ar trebui sa il urmeze atat pacienta, cat si partenerul/partenerii sexuali ai acesteia [2].

Tratarea unei afectiuni tiroidiene

In cazul in care analizele pentru identificarea cauzelor metroragiei identifica o disfunctie tiroidiana, aceasta trebuie tratata de catre medicul specialist endocrinolog. In general, echilibrarea hormonala este suficienta si eficienta pentru disparitia sangerarilor intermenstruale [1].

Tratamente si remedii naturiste

Exista o serie de remedii naturiste despre care se crede ca ajuta la echilibrarea hormonala a organismului, contribuind astfel si la tratarea multora dintre cazurile de metroragie. Este important de stiut ca nu exista, inca, studii oficiale, conform rigorilor cercetarii stiintifice, care sa demonstreze eficienta sau dozajul, prin urmare e preferabil sa consulti medicul inainte de a administra orice tip de remediu, deoarece acestea pot interfera cu medicata alopata [6].

Pe lista remediilor utilizate se gasesc:

  • Vitex agnus castus, denumit popular si mielarea sau fructul castitatii, utilizat in numeroase tulburari menstruale;
  • Ghimbirul actioneaza ca un antiinflamator si astringent care reduce fluxul menstrual abundent;
  • Tonicele uterine, dintre care cel mai cunoscut este zmeurul, regleaza crampele menstruale si menoragia;
  • Traista ciobanului este adeseori folosita in popor in cazul persoanelor cu un flux menstrual foarte abundent;
  • Suplimentele alimentare urmaresc un aport crescut de grasimi vegetale (seminte de in si proteine din soia), fier, vitamina A, vitaminele complexului B, vitamina C si bioflavonoide, vitamina K si clorofila;
  • Hormoni naturali: fitosterolii, melatonina si pregnenolonul sunt doar cateva denumiri asociate cu tratamentul bland al metroragiei;
  • Acupunctura: exista studii care au demonstrat eficienta acupuncturii in tratarea unei game largi de disfunctii hormonale feminine si in reglarea activitatii sexuale a cuplului [6].

Orice tulburari legate de menstruatie (dureri intense, hemoragii puternice, hemoragii intermenstruale, modificari de la tiparul normal al ciclului menstrual) trebuie investigate si tratate conform recomandarilor medicale. De cele mai multe ori, cauzele sunt benigne, dar doar o abordare complexa poate reduce riscurile de aparitie a complicatiilor datorate unei interventii tardive. Nu uita ca nu exista subiecte tabu cand vine vorba despre sanatate!

Bibliografie:

  1. https://www.verywellhealth.com/an-overview-of-metrorrhagia-4584380 afisat la 6.04.2022
  2. https://www.healthline.com/health/womens-health/menometrorrhagia#symptoms afisat la 6.04.2022
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK282/ afisat la 6.04.2022
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15428-uterine-bleeding-abnormal-uterine-bleeding afisat la 6.04.2022
  5. https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/metrorrhagia#:~:text=Metrorrhagia%20is%20abnormal%20bleeding%20between,and%20intrauterine%20devices%2C%20and%20STIs. afisat la 6.04.2022
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077876/ afisat la 6.04.2022
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor