Secretiile vaginale in timpul sarcinii - semnalele de alarma

29. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit

Este normal ca secrețiile vaginale din timpul sarcinii să aibă un volum mai mare, având un rol de prevenție în cazul posibilelor infecții vaginale sau uterine. Există mai mulți factori care cauzează creșterea acestui volum, însă pot apărea și anomalii sau situații îngrijorătoare - caz în car trebuie să te adresezi te urgență medicului. Descoperă din articolul nostru care sunt tipurile de scurgeri vaginale din timpul sarcinii și care sunt simptomele ce pot anunța o problemă medicală. 

Tipuri de secreție vaginală în timpul sarcinii

Este important să ai în vedere că, în special în ultimul trimestru de sarcină, este un lucru normal ca secrețiile vaginale să devină mai abundente. Atunci când acestea sunt însoțite însă de un miros neplăcut, de dureri sau mâncărimi, reprezintă de cele mai multe ori un semnal de alarmă și trebuie să te adresezi de urgență medicului. În cele ce urmează îți vom vorbi despre cele mai frecvente tipuri de scurgeri vaginale din timpul sarcinii și semnificațiile lor. 

Citește și articolul nostru despre dureri de stomac în sarcină și când trebuie să apelezi la medic.

Scurgere albicioasă în sarcină

Acesta este unul din tipurile de scurgeri ce apar în timpul sarcinii în trimestrul 2, iar cantitatea sănătoasă este de o linguriță în fiecare zi. Numită și "leucoree", scurgerea albicioasă este chiar de ajutor în menținerea sănătății pH-ului vaginal, împiedicând apariția agenților patogeni nocivi. Pentru a afla în ce trimestru al sarcinii te afli, poți utiliza calculatorul de sarcina - acesta îți va genera un calendar estimativ al sarcinii, pe baza informațiilor introduse.

Semnalele de alarmă sunt reprezentate de situația în care scurgerea apare cu miros sau mâncărime, ceea ce poate denota existența unei infecții. 

Poate fi vorba despre candida, una dintre cele mai frecvente infecții vaginale, dar și de existența unei boli cu transmitere sexuală. Dacă resimți aceste simptome, este important să te consulți cu medicul tău pentru a alege cel mai potrivit tratament pentru tine în urma diagnosticării.  

 Citește și articolul nostru despre cauzele urinărilor frecvente la femei și bărbați

Scurgere verzuie în sarcină

Dacă ai scurgeri vaginale în sarcină de culoare verzuie sau gălbuie, urât mirositoare, acesta poate fi semnul apariției unei infecții. Medicul specialist va lua în calcul atât culoarea, cât și consistența sau mirosul pentru a oferi diagnosticul și tratamentul corespunzător. Scurgerea verzuie poate denota, de asemenea, și o pierdere a lichidului amniotic, ceea ce reprezintă o urgență medicală. 

Astfel de scurgeri vaginale pot apărea pe tot parcursul sarcinii, indiferent de trimestrul în care te afli. Mai există și alți factori ce pot cauza o scurgere gălbuie sau verzuie: stresul, o dietă fără fibre, exces de grăsime sau un sistem imunitar scăzut. Creșterea progesteronului în sarcină conduce la o cantitate mai mare de scurgeri vaginale, ce pot să difere în coloritul pe care îl au. 

Dacă nu este vorba despre mâncărimi și miros neplăcut, cel mai probabil este vorba despre factori externi ușor controlabili pentru echilibrarea hormonală. Discută cu medicul tău pentru a afla ce e de făcut.  

Secreție gelatinoasă transparentă sarcină

O secreție gelatinoasă transparentă în timpul sarcinii poate fi semnul dilatării cervixului (numit și "colul uterin"), care se subțiază și elimină mucusul. Această secreție arată la fel precum albușul de ou și poate avea o consistență mai groasă. Nu este nimic anormal ca acest proces să aibă loc în ultimul trimestru de sarcină, cu cât de apropii mai mult de naștere. 

Mucusul eliminat poate semăna și cu lichidul amniotic, iar în cazul în care nu îți poți da seama, este important să îți contactezi de urgență medicul. Dacă în substanța secretată apar și urme de sânge, acest lucru poate fi semnul unei nașteri premature. 

Este important să nu încerci să te tratezi singură în cazul apariției simptomelor menționate, ci să mergi la un consult de specialitate. De asemenea, chiar dacă secrețiile abundente pot fi neplăcute, utilizarea tampoanelor pe timpul sarcinii este strict interzisă.    

Secreție cenușie/gri

O scurgere vaginală de culoare gri sau cenușiu poate fi semnul existenței unei vaginoze bacteriene. Îți poți da seama după mirosul neplăcut și dacă apare cu precădere în urma rapoartelor sexuale. Vaginoza bacteriană rezultă dintr-un dezechilibru al bacteriilor sănătoase din vagin, acest lucru putând fi cauzat și de dușurile vaginale exagerate. Dușurile vaginale nu sunt recomandate pe timpul sarcinii, iar dacă secreția cenușie persistă, este vital să te adresezi medicului specialist. 

O astfel de secreție face parte din categoria semnalelor de alarmă și poate fi, de asememea, un simptom al tricomoniazei urogenitale. 

Secreție roșie

Dacă ai o scurgere vaginală de culoare roșie, care aduce cu sine dureri și crampe abdominale, adresează-te de urgență medicului specialist! În special dacă scurgerea are o consistență groasă sau conține cheaguri - aceste simptome pot semnifica existența unei sarcini extrauterine sau a unui avort spontan. O altă posibilă cauză o reprezintă infecțiile vaginale, în situația în care scurgerile roșietice apar în primul trimestru de sarcină. 

Dacă le observi însă spre sfârșitul trimestrului 2 sau 3 și durează mai mult de 24 de ore, acestea reprezintă o urgență medicală ce necesită intervenție de specialitate. 

Cu toate acestea, sângerările în cantitate mică din timpul sarcinii, de culoare roz, roșu sau maro închis, pot fi normale și sunt specifice spottingului. Pentru a te asigura de cauzele exacte ale acestor scurgeri, programează-te pentru un consult.  

Citește și articolul nostru despre când și cum se face testul de sarcină

Menținerea secreției vaginale sănătoase în timpul sarcinii

Pentru a te asigura de sănătatea vaginului tău pe parcursul sarcinii, este nevoie să ții cont de anumite criterii de îngrijire. Mai jos, îți oferim o listă ce conține câteva sfaturi și recomandări utile, astfel încât să minimizezi riscul apariției infecțiilor vaginale și a dezechilibrului florei:

  • Este important să ai în vedere că băile tip jacuzzi sau cu apă foarte fierbinte nu sunt deloc recomandate. Alege geluri intime antibacteriene, cu pH neutru și utilizează apă călduță în timpul dușului. 
  • Produsele care conțin parabeni, retinol, acid salicilic sau clorură de aluminiu trebuie evitate în perioada sarcinii. Fii atentă la cremele de corp pe care le folosești, cât și la crema depilatoare.
  • Poartă lenjerie intimă din bumbac pentru a-ți proteja zona intimă de transpirație și mirosuri neplăcute. Acest material ajută în cazul umidității crescute, jucând un rol și împotriva apariției bacteriilor sau ciupercilor la nivelul florei vaginale. 
  • Dacă vrei să folosești absorbante, alege un model din bumbac și fără parfum. Parfumul poate provoca iritații, usturimi sau mâncărimi, așa că evită produsele pentru igienă intimă care îl conțin cu orice preț. 
  • Nu purta pantaloni mulați pe corp, care nu permit pielii din zona intimă să respire. 
  • Evită excesul de zahăr pe parcursul sarcinii deoarece aceasta este o cauză în apariția infecției cu candida. 

Ține cont de sfaturile și recomandările noastre și ia măsurile necesare în cazul în care observi anormalități în scurgerile vaginale din timpul sarcinii. Îngrijirea intimă a viitoarelor mămici trebuie să fie pe primul loc pentru a asigura o naștere fără probleme și un făt sănătos. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor