Sindromul ovarelor polichistice: Cauze, simptome, tratament

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ce este sindromul ovarelor polichistice, cum se manifesta si cum poate fi tratat

Sindromul ovarelor polichistice este o problema destul de raspandita printre femeile cu varste intre 14 si 40 de ani. Aceasta este o tulburare endocrina asociata cu menstruatii neregulate, o productie mai mare de hormoni masculini si alte complicatii. Simptomele pot debuta inca din perioada adolescentei si, daca ovarele polichistice raman netratate, pot cauza infertilitate sau alte afectiuni grave.

Despre ovarele polichistice

Sindromul ovarelor polichistice, cunoscut si sub abrevierea SOP, este caracterizat de prezenta unui numar mare de chisturi pe ovare. Aceste formatiuni au dimensiuni mici (un diametru mai mic de 1 cm) si arata precum niste mici excrescente pline cu fluide prezente pe suprafata ovarelor.

Ovarele polichistice prezinta de fapt foliculi ovarieni blocati, care nu pot produce ovule, deoarece ovulatia nu are loc ca in mod obisnuit. Acest lucru explica dereglarile ciclului menstrual, simptomul principal al SOP.

Cauzele care determina aparitia ovarelor polichistice

Inca nu au putut fi identificate exact cauzele responsabile cu aparitia acestei afectiuni. Insa, exista cativa factori care pot fi asociati cu ovarele polichistice. Un prim factor ar putea fi cel genetic, afectiunea fiind prezenta la persoane cu o istorie familiala a SOP.

Un alt factor este cel hormonal. Ovarele polichistice produc o cantitate mai mare de hormoni androgeni, lucru care afecteaza ovulatia. Insa, acestia nu sunt singurii hormoni implicati. Exista o legatura intre SOP si insulina, fiind prezenta o secretie prea mare a acesteia in cazul pacientelor care sufera de aceasta afectiune. La randul sau, excesul de insulina poate influenta productia de hormoni androgeni.

Ultimul factor care ar putea fi implicat este inflamatia. S-a descoperit prezenta inflamatiei cronice in corpul pacientelor cu SOP, fenomen care afecteaza intreaga functionare a organismului si determina aparitia simptomelor specifice.

Simptomele cele mai frecvente ale SOP

Principalul simptom asociat sindromului ovarelor polichistice sunt ciclurile menstruale neregulate. Menstruatiile sunt mai rare, apar la intervale mai mari de 35 de zile, si pot fi prelungite, astfel incat numarul lor scade de-a lungul unui an. In anumite cazuri, pot aparea si durerile, iar menstruatia poate lipsi complet. Acest lucru inseamna ca productia de ovule este afectata si pot aparea problemele de infertilitate.

Alte simptome important sunt cele cauzate de excesul de hormoni androgeni. Acestea includ hirsutismul (cresterea parului in exces pe fata, brate, piept, abdomen), aparitia acneei, dar si rarirea si caderea parului dupa un tipar predictibil.

Femeile cu SOP tind sa ia in greutate si sa acumuleze grasime cu precadere in zona abdominala. Acestea pot avea de-a face si cu aparitia unor pete de culoare inchisa pe piept, brate, gat sau coapse, dar si cu stari de depresie si anxietate, tulburari de somn, dureri de cap si apnee.

Complicatii asociate cu SOP

Daca afectiunea ramane netratata, pacientele cu ovare polichistice risca sa dezvolte complicatii grave, dintre care unele chiar le pot pune viata in pericol. Principala complicatie este infertilitatea, cauzata de activitatea perturbata a ovarelor si incapacitatea lor de a elibera ovule in mod regulat. 

Daca o pacienta cu SOP reuseste sa ramana insarcinata, aceasta are un risc mai crescut de a suferi un avort spontan sau de a nu duce sarcina la termen. Insa, pot aparea si alte probleme de sanatate in timpul sarcinii, ca de exemplu diabetul gestational sau cresterea tensiunii arteriale.

Pacientele cu SOP au un risc mai crescut si de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, diabet zaharat, niveluri crescute ale colesterolului, dar si cancer al endometrului (mucoasa uterina).

Modalitati de stabilire a diagnosticului de sindrom al ovarelor polichistice

In prima faza, medicul ginecolog va pune cateva intrebari pacientei referitoare la ciclul sau menstrual (frecventa menstruatiilor, daca exista perioade cand acestea au lipsit, daca au aparut modificari in fluxul menstrual). Apoi, va realiza un scurt examen clinic si va verifica greutatea pacientei, pentru a vedea daca se incadreaza in limitele recomandate.

Confirmarea diagnosticului va fi realizata insa cu ajutorul investigatiilor imagistice, mai precis printr-o ecografie transvaginala. Astfel, medicul va putea confirma sau infirma prezenta microchisturilor pe ovare. Se vor recomanda si o serie de analize de sange care sa verifice nivelul de hormoni al pacientei.

Ovare polichistice - tratament

Tratamentul sindromului ovarului polichistic nu poate elimina chisturile de pe ovare, insa poate ajuta pacienta sa tina mai bine sub control simptomele si sa reduca riscul de complicatii. De asemenea, tipul de tratament recomandat poate depinde si de dorinta de a ramane sau nu insarcinata.

Tratament medicamentos

Anticonceptionalele sunt recomandate deseori de catre medicii ginecologi in aceste situatii, deoarece contribuie la reglarea nivelului de hormoni si ajuta pacienta sa aiba un ciclu menstrual regulat. Daca aceasta isi doreste o sarcina, se pot recomanda alte tratamente care sa stimuleze ovulatia, dar si care sa contribuie la scaderea rezistentei la insulina. Este posibil ca medicul sa recomande si alte medicamente pentru infertilitate.

Metode chirurgicale

Persoanele care doresc sa ramana insarcinate pot apela la metode chirurgicale care sa stimuleze ovulatia. O astfel de interventie este drilling-ul ovarian, care presupune utilizarea laserului pentru a interveni asupra chisturilor de pe suprafata ovarelor. In cazul in care alte solutii nu dau rezultate, o ultima varianta ar fi fertilizarea in vitro.

Daca ai urmat tratamente pentru fertilitate si vrei sa vezi daca acestea au dat rezultate, poti gasi aici teste de sarcina.

Remedii naturiste

Poti da o sansa si remediilor pe baza de plante pentru a incerca sa controlezi mai usor simptomele SOP. Astfel de remedii includ produsele naturiste pentru sistemul genito-urinar. Atentie! Nu exista suficiente studii care sa dovedeasca eficacitatea acestora, iar rezultatele nu pot fi garantate dupa administrarea lor.

Alimentatie si stil de viata sanatos

Deoarece pacientele cu SOP au un risc mai mare de a suferi de obezitate, o alimentatie echilibrata si un stil de viata cat mai activ sunt vitale. Acestea ar trebui sa opteze pentru o dieta cat mai bogata in legume si fructe, carne slaba si cereale integrale si sa faca miscare cat mai des. Daca isi vor putea mentine greutatea in limitele normale, simptomele ovarelor polichistice vor putea fi tinute sub control mai usor.

Ovarele polichistice sunt o problema destul de des intalnita la femeile aflate la varsta reproducatoare si se numara printre cauzele principale ale infertilitatii. Desi chisturile nu pot fi eliminate complet, exista diferite tratamente la care pacientele pot apela. Acestea le pot ajuta sa isi controleze mai usor simptomele si pot contribui la cresterea fertilitatii, astfel incat acestea sa poata ramane insarcinate.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor