Mersul pe varfuri la copii: cauze, simptome, tratament

29. 3. 2024 · 7 minute de citit

Mersul pe varfuri la copii poate reprezenta o etapa normala in perioada in care acestia isi dobandesc independenta in deplasare, dar daca persista trebuie privit ca semnul unei posibile afectiuni. Citeste in continuare pentru a descoperi care sunt principalele cauze posibile ale mersului pe varfuri, ce impact are acesta asupra sanatatii pe termen lung si ce optiuni de interventie si corectare exista!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Mersul pe varfuri la copii: cauze, simptome, tratament

Cauzele mersului pe varfuri la copii

Mersul pe varfuri la copii este un fenomen frecvent intalnit, mai ales in primele etape ale invatarii mersului. Aceasta este o parte normala a dezvoltarii, iar majoritatea copiilor incep sa mearga pe toata talpa dupa aproximativ trei luni de la primele incercari. Acest proces este in general autolimitant si nu necesita niciun tratament specific. Insa este important de stiut ca, in unele cazuri, mersul pe varfuri poate indica anumite probleme de sanatate [1].

In cazuri mai rare, mersul pe varfuri poate fi un simptom al unor afectiuni neurologice precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara. Aceste boli afecteaza controlul muscular si coordonarea, ceea ce poate duce la mersul pe varfuri.

Mersul pe varfuri a fost, de asemenea, asociat cu tulburarea de spectru autist. Cu toate acestea, este important de mentionat ca nu toti copiii care merg pe varfuri au autism si nici toti copiii cu autism nu merg pe varfuri [2].

Afectiunile ortopedice, cum ar fi scurtarea tendonului lui Achile pot determina, de asemenea, mersul pe varfuri. Aceasta afectiune face dificila sau imposibila asezarea calcaielor pe pamant in timpul mersului, fortand copilul sa se deplaseze pe varfuri [1].

Simptomele asociate cu mersul pe varfuri

Simptomele mersului pe varfuri la copii pot varia in functie de severitatea conditiei si de eventualele afectiuni medicale asociate. Primul si cel mai evident semn este tendinta constanta sau ocazionala a copilului de a merge sau alerga pe varfurile picioarelor.

Un alt simptom asociat frecvent mersului pe varfuri este flexibilitatea redusa la nivelul gleznei. Aceasta poate fi observata in timpul mersului sau in cazul in care copilul incearca sa intinda piciorul in pozitie neutra. Datorita pozitiei neobisnuite a piciorului, muschii pot fi contractati, ceea ce duce la dezvoltarea anormala a musculaturii piciorului si gambei [3].

In plus, mersul pe varfuri poate fi asociat cu problemele de echilibru. Copiii care prezinta acest simptom se pot impiedica sau pot cadea mai frecvent comparativ cu ceilalti copii de aceeasi varsta. Aceasta poate fi o consecinta a tensiunii neobisnuite exercitate asupra muschilor si tendoanelor picioarelor [2].

Unele dificultati motorii pot fi, de asemenea, asociate cu mersul pe varfuri. Acestea pot include intarzieri in inceperea mersului, o coordonare slaba sau dificultati de miscare [1]. 

In unele cazuri, mersul pe varfuri poate fi un simptom al unei afectiuni medicale mai grave, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara. Aceste afectiuni pot fi insotite de alte simptome precum rigiditatea musculara, dificultatile de vorbire sau problemele de invatare [2].

Diagnosticul mersului pe varfuri la copii

Diagnosticarea mersului pe varfuri la copii poate fi un proces complex. Primul pas este identificarea comportamentului: parintii si educatorii pot observa daca mersul pe varfuri este un comportament constant sau apare doar ocazional. Daca mersul pe varfuri persista peste varsta de 2 ani sau este asociat cu alte semne de ingrijorare cum ar fi intarzierile in dezvoltare, ar trebui sa se consulte un medic.

In cadrul consultatiei medicale, medicul va examina picioarele copilului, mersul acestuia, flexibilitatea muschilor gambei si a tendoanelor. De asemenea, poate efectua anumite teste pentru a evalua tonusul muscular si pentru a vedea daca exista semne de probleme neurologice. Aproximativ 41% dintre copiii cu mers pe varfuri au semne de hipertonicitate, ceea ce inseamna ca muschii lor sunt anormal de tensionati [2].

In anumite cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza mersului pe varfuri. Acestea pot include teste de imagistica precum radiografii sau rezonanta magnetica, teste de sange pentru a identifica orice posibile dezechilibre chimice, sau o trimitere catre un specialist in neurologie sau ortopedie pentru evaluare suplimentara [2].

In final, este important, de asemenea, sa se evalueze dezvoltarea generala a copilului, inclusiv vorbirea si comportamentul. Aproximativ 30% dintre copiii cu mers pe varfuri au si intarzieri in dezvoltarea vorbirii sau a comportamentului, ceea ce sugereaza ca mersul pe varfuri poate fi asociat cu o alta problema medicala, cum ar fi autismul sau dispraxia [1].

Tratamentul pentru mersul pe varfuri la copii

Tratamentul pentru mersul pe varfuri la copii se bazeaza pe o serie de metode non-chirurgicale care constituie prima optiune in gestionarea acestei probleme. Fizioterapia, de exemplu, este o modalitate eficienta prin care se poate imbunatati flexibilitatea si forta copilului. Aceasta poate include exercitii de stretching pentru muschii picioarelor si ai gleznei. In plus, utilizarea unor dispozitive ortopedice poate ajuta la mentinerea picioarelor intr-o pozitie mai normala. In unele cazuri, injectarea cu botox poate fi recomandata pentru a relaxa muschii rigizi ai picioarelor [3].

Daca metodele non-chirurgicale nu produc rezultatele dorite sau daca mersul pe varfuri este cauzat de o problema neurologica, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta poate implica alungirea muschilor sau a tendoanelor piciorului pentru a permite o mai mare flexibilitate [1]. 

Monitorizarea si urmarirea evolutiei mersului pe varfuri la copii este o componenta esentiala a tratamentului. In unele cazuri, aceasta particularitate poate fi doar o etapa de dezvoltare si va disparea de la sine. In astfel de cazuri, este recomandata supravegherea atenta a starii copilului si consultarea unui specialist daca este necesar.

Rolul consilierii psihologice nu trebuie neglijat in tratamentul mersului pe varfuri la copii. In cazurile in care aceasta conditie este cauzata sau agravata de probleme psihologice sau emotionale, psihoterapia poate fi benefica. Aceasta poate ajuta copilul sa isi gestioneze anxietatea sau alte emotii care pot contribui la mersul pe varfuri.

Impactul mersului pe varfuri asupra vietii de zi cu zi

Impactul mersului pe varfuri asupra vietii de zi cu zi poate varia in functie de gravitatea situatiei si de modul in care copilul se adapteaza la aceasta. Unul dintre cele mai evidente efecte se manifesta in dificultatea de desfasurare a activitatilor cotidiene. Copiii care merg pe varfuri pot avea probleme in a alerga, a sari sau a participa la activitati sportive. Acest lucru se datoreaza tensiunii constante asupra muschilor si tendoanelor, care poate limita mobilitatea si flexibilitatea [2].

Mersul pe varfuri poate, de asemenea, cauza probleme de echilibru si coordonare. Centrul de greutate al corpului este mutat, ceea ce poate creste riscul de cadere si accidentare.

Un aspect adesea trecut cu vederea, dar la fel de important, este impactul psihosocial al mersului pe varfuri. Copiii care prezinta acest comportament pot deveni subiectul glumelor sau pot fi marginalizati de colegii lor. Aceasta situatie poate duce la stres psihologic, anxietate sau probleme de stima de sine, ceea ce poate afecta semnificativ bunastarea copilului [1].

In cazul in care mersul pe varfuri persista si nu se trateaza, pot aparea probleme de dezvoltare pe termen lung. Acestea includ deformari ale picioarelor si afectarea mobilitatii. 

Mersul pe varfuri la copii este o problema care poate avea multiple cauze, printre care problemele neurologice, ortopedice sau comportamentale. Simptomele pot varia de la dificultati in mers pana la durere si disconfort. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru a preveni complicatiile pe termen lung. Nu ezita sa cauti ajutorul unui profesionist daca ai ingrijorari legate de mersul pe varfuri al copilului tau!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. Podiatry Community Toe Walking in Children (Walking on Tip Toes) Oxford Health NHS Foundation Trust, accesat la 28.03.2024;
  2. “Toe Walking - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toe-walking/symptoms-causes/syc-20378410, accesat la 28.03.2024;
  3. “What Parents Should Know about Toe Walking.” Www.uhhospitals.orgwww.uhhospitals.org/blog/articles/2023/04/what-parents-should-know-about-toe-walking, accesat la 28.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor