Mastectomie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

13. 9. 2023 · 8 minute de citit

Mastectomia este o interventie chirurgicala radicala, cu indicatii clare si precise si cu un impact major asupra psihicului si al stilului de viata al oricarei persoane. In acest articol poti descoperi detalii despre ce este mastectomia, cand este recomandata, care sunt beneficiile sale, ce riscuri i se asociaza si care este impactul sau pe termen lung.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Mastectomie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

Ce este mastectomia?

Mastectomia este o procedura chirurgicala care implica indepartarea totala sau partiala a unuia sau ambelor sani. Aceasta este efectuata de obicei pentru a trata sau preveni cancerul de san. Mastectomia poate fi necesara atunci cand tumora este de dimensiuni mari sau cand cancerul s-a raspandit in tesuturile adiacente. De asemenea, mastectomia poate fi considerata o optiune pentru femeile care au un risc crescut de a dezvolta cancer de san, precum cele cu mutatii genetice sau cu antecedente familiale de cancer [1].

Exista mai multe tipuri de mastectomie, printre care mastectomia totala, mastectomia partiala si mastectomia dubla. Mastectomia totala implica indepartarea intregului san si poate fi insotita de indepartarea ganglionilor limfatici din zona axilara. Mastectomia partiala presupune indepartarea unei parti a sanului, iar mastectomia dubla implica indepartarea ambilor sani. Alegerea tipului de mastectomie se face in functie de mai multi factori, cum ar fi stadiul cancerului, dimensiunea tumorii, preferintele personale ale pacientului si recomandarile medicului [2].

Cand este recomandata mastectomia: criterii si indicatii

Mastectomia este, de obicei, recomandata in cazul unui diagnostic de cancer la san, dar poate fi, de asemenea, luata in considerare pentru femeile care prezinta un risc ridicat de a dezvolta aceasta boala. Acest lucru poate include persoanele cu mutatii genetice precum BRCA1 sau BRCA2, sau cu o istorie familiala semnificativa de cancer la san. Potrivit studiilor, femeile cu mutatii BRCA1 au un risc de 55-65% de a dezvolta cancer la san pana la varsta de 70 de ani, iar cele cu mutatii BRCA2 au un risc de 45% [3]. 

Medicii iau in considerare o serie de factori atunci cand recomanda mastectomia. Acestia includ stadiul si tipul de cancer, dimensiunea si locatia tumorii, daca boala s-a raspandit in alte parti ale corpului, varsta si starea generala de sanatate a pacientei, precum si dorinta acesteia de a pastra sanul. Mastectomia este recomandata in special in cazurile in care cancerul este agresiv, se afla in stadii avansate sau a recidivat, sau cand se observa multiple tumori in acelasi san [4].

Este important ca femeile sa inteleaga riscurile si beneficiile mastectomiei inainte de a lua aceasta decizie. Chiar daca mastectomia poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer la san, interventia chirurgicala vine cu propriile riscuri, inclusiv complicatii chirurgicale si efecte psihologice.

In unele cazuri, tratamentul conservator al sanului, care implica indepartarea doar a tumorii si a unei portiuni mici de tesut inconjurator, urmat de radioterapie, poate fi o optiune. Aceasta este, de obicei, luata in considerare daca cancerul este intr-un stadiu incipient [2]. 

Cum sa te pregatesti pentru o mastectomie

Pentru a te pregati pentru o mastectomie, este esential sa obtii informatii complete si sa intelegi pe deplin procedura si implicatiile acesteia. Discutiile cu medicul chirurg, oncologul si un consilier psihologic pot fi de mare ajutor in acest sens. Acestia iti vor explica tipurile de mastectomie disponibile, motivele pentru care ti se recomanda aceasta procedura si rezultatele pe care le poti astepta [5].

Inainte de a efectua mastectomia, vei trece printr-o evaluare a starii generale de sanatate. Aceasta include efectuarea unor teste si examinari precum teste de sange, radiografii, scanari si alte investigatii specifice. 

Un alt aspect important in pregatirea pentru mastectomie este planificarea perioadei post-operatorii. Va trebui sa iei in considerare timpul necesar pentru recuperare si sa faci aranjamente pentru ajutorul de care vei avea nevoie in timpul acestei perioade [1]. 

Nu in ultimul rand, pregatirea emotionala este la fel de importanta ca pregatirea fizica. Mastectomia poate avea un impact emotional semnificativ, iar anxietatea si temerile legate de operatie si schimbarile corpului pot fi gestionate mai bine cu ajutorul consilierii psihologice. 

Beneficiile mastectomiei

Beneficiile mastectomiei sunt multiple si pot aduce o serie de imbunatatiri in viata pacientelor:

1. Reducerea riscului de cancer de san: Mastectomia poate fi recomandata femeilor care prezinta un risc genetic ridicat de a dezvolta cancer de san, cum ar fi cele care au o mutatie BRCA1 sau BRCA2. Prin indepartarea completa a tesutului mamar, riscul de a dezvolta cancer de san poate fi redus semnificativ [6].

2. Eliminarea cancerului de san existent: Mastectomia este adesea folosita ca tratament pentru cancerul de san deja prezent. Indepartarea chirurgicala a tesutului mamar poate elimina complet tumorile canceroase, prevenind astfel raspandirea acestora in alte parti ale corpului.

3. Imbunatatirea calitatii vietii: Desi mastectomia poate avea un impact emotional semnificativ, multe femei constata o imbunatatire a calitatii vietii dupa interventie. Aceasta poate include reducerea anxietatii legate de cancer si posibilitatea de a continua un stil de viata activ, fara durere sau alte simptome legate de cancer [7].

4. Optiuni pentru reconstructia mamara: Dupa mastectomie, femeile au posibilitatea de a alege reconstructia mamara. Aceasta poate ajuta la restabilirea increderii in sine si la imbunatatirea imaginii de sine dupa operatie. Reconstructia mamara poate fi realizata imediat dupa mastectomie sau intr-un moment ulterior, in functie de preferintele si nevoile pacientei [2].

Riscurile si complicatiile mastectomiei: ce trebuie sa stie pacientii

Mastectomia este o intervenție chirurgicală majoră, care aduce cu sine o serie de posibile riscuri și complicații:

1. Complicatii imediate postoperatorii: Dupa o mastectomie, exista anumite complicatii imediate care pot aparea: infectiile, sangerarea excesiva, formarea de cheaguri de sange si reactiile adverse la anestezie. Este important ca pacientele sa fie constiente de aceste riscuri si sa inteleaga cum pot fi ele prevenite. De exemplu, mentinerea unei igiene adecvate a zonei operate si respectarea instructiunilor postoperatorii pot reduce riscul de infectiiv[4]. 

2. Complicatii pe termen lung: Unele complicatii pot aparea la luni sau chiar ani dupa operatie. Printre acestea se numara limfedemul, care este umflarea bratului pe partea mastectomiei din cauza blocarii fluxului limfatic. Alte complicatii pe termen lung pot include schimbarile senzoriale, cum ar fi durerea sau amorteala si modificari ale aspectului corpului si ale imaginii de sine. 

3. Riscurile asociate cu reconstructia mamara: Daca pacientul opteaza pentru reconstructie mamara, exista riscuri suplimentare care trebuie luate in considerare. Acestea pot include complicatii chirurgicale, probleme cu implanturile mamare si necesitatea de interventii chirurgicale suplimentare [1]. 

4. Impactul emotional si psihologic: Mastectomia poate avea un impact semnificativ asupra starii emotionale si psihologice a pacientelor. Sentimentele de pierdere, anxietatea si depresia pot aparea in urma acestei interventii chirurgicale. Este important ca pacientele sa fie constiente de acest impact si sa primeasca sprijinul si ingrijirea adecvate [3]. 

Recuperarea medicala dupa mastectomie

Recuperarea medicala dupa o mastectomie este un proces important si individualizat, care poate varia in functie de mai multi factori. Primul factor este tipul de operatie efectuata. 

Starea de sanatate generala a pacientei joaca, de asemenea, un rol important in recuperare. Pacientele care sunt intr-o stare buna de sanatate, fizica si mentala, pot avea o recuperare mai rapida si mai usoara. Pe de alta parte, daca pacienta are si alte afectiuni medicale sau comorbiditati, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, recuperarea poate fi mai lenta si mai complicata [2].

Un alt aspect important in recuperarea medicala dupa o mastectomie este necesitatea tratamentelor suplimentare, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Aceste tratamente pot avea propriile lor efecte secundare si pot influenta procesul de vindecare si recuperare.

Controlul durerii postoperatorii este, de asemenea, o preocupare majora in perioada de recuperare. Pacientele pot primi medicamente pentru durere, precum analgezice sau antiinflamatoare, pentru a gestiona durerea [1]. 

Ingrijirea si monitorizarea cicatricilor postoperatorii sunt, de asemenea, aspecte importante in procesul de recuperare. Pacientele trebuie sa fie instruite cum sa ingrijeasca zona operata si sa recunoasca semnele de infectie, cum ar fi roseată, umflaturi sau secretii. 

Reabilitarea si terapia fizica joaca un rol crucial in recuperarea post-mastectomie. Exercitiile fizice, cum ar fi intinderile si exercitiile de mobilitate, pot ajuta la prevenirea rigiditatii articulatiilor umarului si la restabilirea functiei normale a bratului. De asemenea, exercitiile specifice pentru zona afectata de mastectomie pot ajuta la prevenirea dezvoltarii limfedemului, care este o complicatie comuna dupa aceasta interventie.

Desi implica anumite riscuri si complicatii, beneficiile mastectomiei sunt semnificative, oferind pacientei o sansa la viata si la o recuperare medicala completa. Este crucial sa intelegi toate aspectele acestei proceduri inainte de a lua o decizie și nu poți face asta decât cu sprijinul medicului curant. 

Bibliografie

  1. “Mastectomy.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/breast-cancer/mastectomy#:~:text=A%20mastectomy%20is%20surgery%20to, accesat la 6.09.2023;
  2. “Mastectomy.” Breastcancer.org, 29 Oct. 2020, www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy, accesat la 6.09.2023;
  3. “Mastectomy (Breast Removal): What Is It, Types of Procedure & Recovery.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21221-mastectomy-breast-removal, accesat la 6.09.2023;
  4. Mayo Clinic. “Mastectomy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/about/pac-20394670, accesat la 6.09.2023;
  5. NHS Choices. “Mastectomy.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/mastectomy/, accesat la 6.09.2023;
  6. “Types of Mastectomy.” Www.breastcancer.org, www.breastcancer.org/treatment/surgery/mastectomy/types, accesat la 6.09.2023;
  7. “What Is a Mastectomy? | American Cancer Society.” Www.cancer.org, www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/surgery-for-breast-cancer/mastectomy.html, accesat la 6.09.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor