Masline: beneficii, proprietati, contraindicatii

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Masline

 

Maslinele sunt fructe delicioase specifice dietei mediteraneene ce contin antioxidanti, minerale si vitamine, dar si grasimi monosaturate cu numeroase beneficii pentru sanatate. Maslinele au fost folosite din timpuri stravechi in scopuri culinare, medicinale si religioase. Desi sunt bune pentru consum, maslinele contin o cantitate mare de sare si nu trebuie consumate in exces. 

Maslinele sunt intalnite astazi in zone diferite ale globului, intr-o varietate de arome, soiuri si culori. Atat consumul de masline intregi, cat si cel de ulei de masline avantajeaza organismul in lupta cu unele afectiuni. Prezentam in continuare beneficiile, proprietatile si contraindicatii la consumul de masline. 

Ce trebuie sa stii despre masline?

Maslinele sunt fructul maslinului, cunoscut sub denumirea stiintifica de Olea europaea. Vorbim de niste fructe mici ovale, cu sambure dur, necomestibil, de culoare de la verde pana la negru-violaceu, cultivate traditional in zona mediteraneana. Maslinele au gust, dimensiuni si culori diferite in functie de momentul in care sunt culese si de soi. 

Informatii nutritionale:

In 3 masline verzi sunt: 

  • 18 calorii;
  • 2 g grasimi;
  • 0,5 g carbohidrati;
  • 0,5 g fibre;
  • 187 mg de sodiu. (1)

In 3 masline negre regasim: 

  • 18 calorii;
  • 1,5 g grasimi;
  • 1 g carbohidrati;
  • 110 mg de sodiu. (2)

In 3 masline verzi dulci Castelvetrano exista: 

  • 40 de calorii;
  • 3 g grasimi;
  • 2 g carbohidrati;
  • 1 g fibre;
  • 360 mg de sodiu. (3)

In 3 masline kalamata gasim:

  • 26 de calorii;
  • 2 g grasimi;
  • 1,5 g carbohidrati;
  • 240 mg de sodiu. (4)

Indiferent de tipul lor, maslinele au aproximativ 15% grasimi, aproape in totalitate fiind vorba de acid oleic, un acid gras monosaturat, componentul principal al uleiului de masline. Acest acid este cunoscut cu mai multe beneficii pentru sanatatea organismului printre care diminuarea inflamatiei si reducerea riscului de aparitie a unor boli de inima. 

Totodata, maslinele sunt fructe sarace in carbohidrati si fibre, dar bogate in vitamine si minerale, unele dintre acestea adaugate in procesul de preparare si depozitare. Iata elementele importante din masline: 

  • vitamina E;
  • fier;
  • cupru;
  • calciu;
  • sodiu;
  • antioxidanti: oleuropeina, hidroxitiroxol, tiroxol, acid oleanolic, quercetina. (5)

Proprietati si beneficii oferite de masline

Proprietati antioxidante

Maslinele sunt bogate in antioxidanti, iar studiile efectuate au aratat ca la un consum calculat de masline cresterea nivelurilor sanguine de glutation, un antioxidant puternic de la nivelul organismului este semnificativa. Beneficiile oferite de antioxidantii din masline la nivelul corpului merg de la combaterea inflamatiei pana la reducerea cresterii microorganismelor. (5)

Sustine sanatatea inimii

Valori anormale ale colesterolului si tensiune arteriala marita sunt doi factori de risc pentru bolile de inima. Acidul oleic din masline are capacitatea de a imbunatati sanatatea inimii prin reglarea nivelului de colesterol si impiedicarea oxidarii colesterolului rau LDL, insa pentru dovezi stiintifice solide mai sunt necesare studii in acest sens. (5)

Ajutor pentru sistemul osos

Unele studii au aratat ca maslinele pot proteja impotriva osteoporozei, ce apare odata cu inaintarea in varsta. In urma cercetarilor efectuate s-a demonstrat ca unii compusi vegetali din masline pot preveni pierderea osoasa.

In asociere cu datele oferite de statistica potrivit carora la persoanele din tarile mediteraneene ratele de osteoporoza sunt mai mici fata de restul Europei, concluzia a fost ca maslinele introduse in dieta pot diminua riscul de fracturi osoase. (5), (6)

 

 

Reduce riscul de cancer

Continutul mare de antioxidanti si acid oleic din masline reprezinta partial motivul pentru care in regiunea mediteraneana ratele de boli cronice si cele de cancer sunt mai mici decat in alte zone ale lumii. Studiile in laborator au relevat faptul ca antioxidantii si acidul oleic poseda abilitatea de a perturba ciclul de viata al celulelor canceroase de la san, in cancerul gastric sau de la nivelul colonului.

Totusi, nu se poate spune in acest moment care dintre cele doua, maslinele sau uleiul de masline, au rol in scaderea ratei cancerului, de aceea sunt necesare studii amanuntite. (5), (6) 

In plus, vitamina E din masline poate oferi suport in ceea ce priveste sanatatea pielii si poate contribui la intarirea sistemul imunitar. (6)

Contraindicatii, efecte adverse si atentionari pentru consumul de masline

Maslinele sunt un produs considerat sigur pentru consum. Alergiile la polenul de maslin sunt cunoscute, iar unele persoane sensibile care au introdus in dieta lor masline au raportat reactii alergice la nivelul cavitatii bucale si in zona gatului, asadar trebuie atentie sporita in ceea ce priveste consumul acestor fructe. In situatia in care sesizezi astfel de probleme trebuie sa mergi la medic de urgenta. 

In plus, in timpul procesarii maslinelor cantitatea de acrilamida creste foarte mult, aceasta fiind prezenta de altfel in mod natural in maslinele negre coapte. Potrivit unor studii, acrilamida este asociata cu un risc crescut de cancer, motiv pentru care se incearca reducerea aportului acesteia in alimentatie. (5)

Maslinele pot fi destul de sarate, iar conservarea in anumite retete presupune adaos de sare, ceea ce poate fi un potential pericol pentru sanatate, crescand astfel riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare. Mai sanatoase sunt maslinele crude, dar si in acest caz vorbim de moderatie si de asigurarea unui echilibru alimentar prin consum de alimente bogate in potasiu. (6)

Maslinele sunt o gustare sanatoasa, care ofera satietate pana la urmatoarea masa. Cu putine calorii si carbohidrati, acestea pot fi un snack delicios si pentru persoanele care urmeaza o dieta de slabire. Maslinele sunt regasite in comert cu arome deosebite, pot fi simple, cu condimente sau umplute, toate sunt sarate, asadar nu trebuie sa mananci prea multe odata. (7)

Acest material despre masline este strict informativ. In cultura mediteraneana fructele sunt un aliment sanatos cu proprietati nutritionale ce pot contribui la prevenirea unor afectiuni. Daca ai unele probleme de sanatate, consulta medicul curant inainte de introducerea in dieta a maslinelor si respecta indicatiile specialistului! Un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata vizeaza o alimentatie bazata pe produse diversificate. 

Surse de informare: 

1. Olives, green - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2345616/nutrients

2. Olives, black - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2345617/nutrients

3. CASTELVETRANO OLIVES - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/456280/nutrients

4. CALAMATA OLIVES - https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/414655/nutrients

5. Olives 101: Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.healthline.com/nutrition/foods/olives

6. Health Benefits of Olives - https://www.webmd.com/diet/health-benefits-olives

7. 7 Reasons Why Olives Are Healthy for You - https://health.clevelandclinic.org/are-olives-good-for-you/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor