Salt la conținutul principal

Maioneza in sarcina: riscuri si recomandari

16. 6. 2025 · 5 minute de citit

Maioneza este un aliment frecvent intalnit in diverse preparate, dar consumul ei in timpul sarcinii ridica unele semne de intrebare. Femeile gravide trebuie sa fie atente la ingredientele si modul de preparare al maionezei, deoarece anumite tipuri pot prezenta riscuri pentru sanatatea mamei si a fatului. In acest articol, vom explora principalele riscuri asociate cu maioneza in sarcina si vom oferi recomandari utile pentru un consum sigur

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Maioneza in sarcina: riscuri si recomandari

Este permis consumul de maioneza in sarcina? Ce spun studiile

Borcanele de maioneza pe care le gasesti pe rafturile magazinelor sunt, in general, sigure pentru consum, cel putin majoritatea dintre ele. Asta deoarece produsele alimentare comerciale care contin oua, cum sunt maioneza, dressingurile sau sosurile, trebuie preparate cu oua pasteurizate pentru a putea fi vandute. [1]

Riscul asociat oualor crude este contaminarea cu bacterii. Pasteurizarea este un proces care presupune incalzirea alimentelor la o temperatura suficienta pentru a elimina bacteriile periculoase. Asadar, daca maioneza pe care vrei sa o consumi mentioneaza ca este facuta cu oua pasteurizate, o poti consuma fara griji. 

Beneficiile consumului prudent de maioneza 

Maioneza, preparata corect si cu ingrediente de calitate, este o sursa buna de grasimi sanatoase, in special daca se foloseste ulei de masline sau alte uleiuri vegetale bogate in acizi grasi mononesaturati. Aceste grasimi sustin sanatatea inimii si a creierului. De asemenea, maioneza contine vitamine liposolubile, precum vitamina E si vitamina K, esentiale pentru functionarea organismului. Consumul moderat poate aduce astfel un aport nutritiv util, mai ales atunci cand este integrata intr-o dieta echilibrata.

Ce trebuie sa stii atunci cand consumi maioneza in sarcina. Riscuri

Consumul de oua nepasteurizate sau al alimentelor care le contin creste riscul de toxiinfectii alimentare, cum ar fi salmoneloza, o afectiune cauzata de bacteria Salmonella. Aceasta poate fi prezenta in oua crude, dar si in alte alimente precum carne cruda sau insuficient gatita, fructe si legume nespalate sau lapte nepasteurizat.

Infectia poate fi mult mai periculoasa, uneori chiar amenintatoare de viata, pentru femeile insarcinate, copiii mici, varstnici si persoanele cu sistem imunitar slabit.

Simptomele pot include [1]:

  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • crampe abdominale; 
  • febra, frisoane; 
  • dureri de cap;
  • scaune cu sange.

Acestea pot aparea intr-un interval de 6 ore pana la 6 zile dupa consumul alimentului contaminat si pot dura intre 4 zile si o saptamana sau mai mult, in functie de severitate si de necesitatea spitalizarii (de exemplu, pentru deshidratare). 

Sfat

Chiar daca maioneza este facuta cu oua pasteurizate, poate deveni periculoasa daca este lasata prea mult timp la temperatura camerei. Pastreaz-o la frigider si, daca vorbim despre maioneza preparata in casa, consum-o in cel mult 4 zile.

Maioneza sigura de consumat in sarcina

De pe drmax.ro poti comanda maioneza Byodo Aioli eco vegan fara gluten (250 ml) este, din punct de vedere al sigurantei alimentare pentru gravide, considerat sigur. Produsul contine doar ingrediente vegetale (ulei de floarea-soarelui si ulei de masline extravirgin, otet, mustar, usturoi etc.), astfel ca ouale crude sau orice element de origine animala sunt complet excluse. Acesta elimina riscul de contaminare cu Salmonella sau Listeria asociat oualor raw si produselor lactate nepasteurizate.

Cum sa prepari acasa o maioneza pe care o poti consuma daca esti insarcinata?

Maioneza poate fi consumata in siguranta in timpul sarcinii si daca este preparata acasa, conditia fiind sa folosesti oua pasteurizate. Acestea pot fi gasite in supermarketuri, unde galbenusul si albusul sunt adesea disponibile separat, in forma pasteurizata.

Ingrediente:

  • 30 g de galbenus pasteurizat;
  • 1 lingura de otet; 
  • 200 ml ulei de masline extravirgin (EVO);
  • 1 lingurita de suc de lamaie;
  • sare dupa gust. 

Mod de preparare: 

  • Pune galbenusul, sarea si sucul de lamaie in vasul unui blender.
  • Incalzeste uleiul si otetul intr-un ibric mic, la foc mic.
  • Cand amestecul atinge 70°C (verifica cu un termometru alimentar), toarna-l in blender peste celelalte ingrediente.
  • Mixeaza timp de aproximativ 2 minute, pana obtii o maioneza cremoasa.

Optional: Poti prepara si o varianta vegana, folosind ulei din seminte, lapte de soia si un praf de turmeric pentru culoare. Gasesti pe drmax.ro inlocuitor vegan de oua

Ce fac daca am consumat maioneza necorespunzatoare in sarcina?

Daca ai consumat maioneza care nu respecta conditiile de siguranta (de exemplu, facuta cu oua crude, nepasteurizate sau pastrata necorespunzator), iata ce recomandari sa urmezi:

Fii atenta la simptome

Daca identifici oricare dintre simptomele de toxiinfectie alimentara pe care le-am mentionat anterior, adreseaza-te imediat medicului care iti monitorizeaza sarcina. 

Hidrateaza-te bine

Pierderea de lichide prin diaree sau varsaturi poate duce la deshidratare, care este periculoasa in sarcina. Bea apa, ceaiuri neindulcite sau solutii de rehidratare orala.

Consulta imediat medicul 

Daca simptomele sunt severe (febra mare, scaune cu sange, varsaturi persistente, dureri abdominale puternice), contacteaza cat mai curand medicul de familie sau ginecologul pentru evaluare si tratament.

Evita automedicatia

Nu lua medicamente fara recomandarea medicului, mai ales antibiotice sau antiemetice, pentru ca unele pot fi periculoase in sarcina. 

Monitorizeaza starea fatului 

Daca observi scaderea miscarilor fetale sau alte modificari, anunta urgent medicul.

Preventie pe viitor

Respecta recomandarile privind consumul de maioneza si alte alimente periculoase in sarcina pentru a evita riscuri.

Recomandari actualizate privind siguranta alimentara in sarcina

Conform recomandarilor emise de Food Standards Australia and New Zealand (FSANZ), printre alimentele de evitat de catre gravide se numara sucurile nepasteurizate (presate la rece sau mixate) si preparatele care contin tahini (pasta din seminte de susan), cum ar fi humusul. Aceste produse pot fi contaminate cu Listeria sau Salmonella, bacterii asociate cu afectiuni grave. [2]

In timpul sarcinii, riscurile sunt mai mari din cauza scaderii imunitatii. Infectiile alimentare pot duce la complicatii severe precum avort spontan, nastere prematura, moarte fetala sau infectarea nou-nascutului. [2]

Alimente cu risc crescut care ar trebui evitate in sarcina [3]:

  • branzeturi moi sau semimoi (brie, camembert, ricotta);
  • carne de pui gatita, dar servita rece (ex. in sandvisuri);
  • mezeluri procesate reci (sunca, salam, carne pre-taiata);
  • salate preambalate; 
  • fructe de mare crude sau afumate (sushi, sashimi, stridii);
  • inghetata soft serve si milkshake-uri groase;
  • pateuri; 
  • humus si alte creme cu tahini; 
  • produse lactate nepasteurizate (inclusiv laptele de capra); 
  • sucuri nepasteurizate, presate la rece sau gata de baut; 
  • oua crude si preparate care le contin (maioneza, sosuri, mousse);
  • carne cruda sau insuficient gatita; Afla ce spun specialistii despre consumul de ton in sarcina
  • germeni consumati cruzi sau slab gatiti (ex. de lucerna, broccoli, ridiche, mazare etc.).

Disclaimer: Informatiile prezentate in acest articol au scop informativ si nu inlocuiesc recomandarile medicale oferite de un specialist. Pentru sfaturi personalizate privind alimentatia si siguranta alimentara in timpul sarcinii, este recomandat sa consulti medicul ginecolog sau un nutritionist autorizat.

Surse:

  1. Marcin, Ashley. “Can You Eat Mayonnaise during Pregnancy?” Healthline, Healthline Media, 28 Aug. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-mayonnaise. Accessed 16 June 2025. 

    2. Oro, Dell. “Mayonnaise during Pregnancy: Can You Eat It or Not?” Matteo Silva, 13 Sept. 2024, www.matteosilvaosteopata.com/en/mayonnaise-in-pregnancy-can-you-eat-it-or-not/. Accessed 16 June 2025. 

    3. Safe. “New Foods Identified as High-Risk for Pregnant Women.” Safe Food, 10 May 2021, www.safefood.qld.gov.au/newsroom/new-foods-identified-as-high-risk-for-pregnant-women/. Accessed 16 June 2025.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor