Listerioza: cauze, manifestari si optiuni de tratament

10. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Listerioza

 

Listerioza este o afectiune provocata de infectia cu bacteria Listeria Monocytogenes. si apare la femeile insarcinate si la persoanele cu sistemul imunitar slabit. In cadrul articolului de de fata iti punem la dispozitie informatii ce au caracter general despre aceasta boala, modul sau de transmitere, simptomele caracteristice si complicatiile pe care le poate dezvolta. De asemenea, iti prezentam si cum se stabileste diagnosticul, ce presupune tratamentul si care sunt modalitatile de prevenire.

Ce este listerioza?

Listeria Monocytogenes este o bacterie care produce afectiunea numita „listerioza”. Aceasta din urma afecteaza, in principal, persoanele care au o imunitate deficitara si femeile care sunt insarcinate. Gravidele sunt de zece ori mai predispuse la listerioza. [1]

Listeria in sarcina poate duce la agravarea simptomelor si, pe termen lung, la dezvoltarea unor complicatii cu grad inalt de dificultate, putand provoca si avort sau decesul nou-nascutului. 

Modalitati de transmitere a acesteia

Bacteria care transmite listerioza poate fi gasita in mai multe medii: in sol, in fecalele de la animale, in apa, precum si in unele alimente. Astfel, se poate transmite cu usurinta prin consumul alimentelor care sunt contaminate, precum:

  • laptele nepasteurizat (crud) si alte produse lactate preparate din acesta, printre care unele branzeturi moi;
  • diferite tipuri de carne, precum mezelurile, pateul, fructele de mare afumate si preparatele care le contin. In principiu, alimentele din carne si peste care nu sunt preparate in mod corespunzator din punct de vedere termic pot transmite cu usurinta bacteria;
  • legumele care nu sunt spalate bine.

Listerioza nu se dezvolta in toate cazurile in care persoana a consumat alimente contaminate. Trebuie sa intervii pe cale medicala doar atunci cand apar simptome ale infectiei cu Listeria. Bacteria se mai poate transmite si prin intermediul contactului cu animalele sacrificate sau cu cele proaspat fatate, pe fondul igienei precare. De asemenea, se poate transmite si de la mama la copil, in perioada sarcinii, fapt ce poate duce la complicatii, precum avortul.

Factori de risc

Unele circumstante pot duce la cresterea riscurilor de a te infecta cu Listeria si, implicit, de a dezvolta listerioza:

  • contactul cu o persoana care a fost infectata si care nu respecta normele de igiena;
  • contactul cu animale infectate, in cadrul fermei, cand persoana le atinge si nu se igienizeaza in mod corespunzator.

Ce simptome implica listerioza?

 

Simptomele listeriozei

 

Atunci cand o persoana sufera de infectia cu Listeria, simptomele se pot manifesta la ceva timp, de exemplu, dupa ce au trecut cateva zile sau o perioada mai indelungata, de cateva luni, de la contactarea bacteriei. 

Unele simptome de Listeria in sarcina pot fi, pe langa cele prezentate anterior, si sensibilitatea la lumina intensa, reducerea miscarilor fatului, glande inflamate. Anumite simptome pot avansa si pot duce la decesul intrauterin. Daca esti insarcinata si suspectezi ca ai putea avea listerioza, mergi cat mai repede la medic, pentru o evaluare de specialitate!

Persoanele care au sistemul imunitar intarit pot fi lipsite de manifestari in cazul listeriozei. In faza usoara, aceasta afectiune poate avea urmatoarele simptome comune, intr-un interval de cateva zile: 

  • frisoane;
  • febra cuprinsa intre 38 si 41 de grade Celsius;
  • senzatii de greata si voma;
  • dureri la nivel muscular, gat rigid;
  • durere in gat;
  • dificultati de a respira (dispnee);

Pe langa cele precizate anterior pot aparea si oboseala pregnanta, dezechilibrul, convulsiile, diareea, tulburari ale starii de constienta si alerta, cefaleea (durerea de cap). Astfel de simptome pot fi ingrijite acasa, dupa ce in prealabil ai consultat medicul, pentru recomandari adecvate.

Nou-nascutii cu listerioza pot manifesta urmatoarele simptome:

  • apetit scazut sau care lipseste;
  • febra;
  • senzatii de iritabilitate;
  • voma;
  • dificultati in a respira. [2]

Care sunt complicatiile sale?

Listerioza poate duce la complicatii foarte grave, in special in sarcina. Evolutia infectiei este resimtita mai pregnant de catre fat in primul trimestru, dupa care mama este cea afectata intr-o proportie mai mare. 

Complicatii care pot aparea in cazul infectiei cu Listeria in sarcina [2]:

  • nasterea prematura;
  • fat dismatur (situatia in care un copil se naste avand o greutate mai redusa decat cea considerata fireasca);
  • avortul spontan;
  • decesul intrauterin.

Alte posibile complicatii, care sunt asociate, de regula cu ultima perioada a sarcinii, cresc riscurile aparitiei unor afectiuni, printre care: afectiuni la nivelul rinichilor, cecitate, tulburari de ordin cognitiv, paralizii, convulsii, boli cardiovasculare.

Important de retinut! Mergi de urgenta la medic daca ai aflat ca ai consumat alimente contaminate cu Listeria sau daca te confrunti cu dureri musculare, febra, diaree sau senzatii de greata! Suna la serviciul de urgenta 112 daca prezinti febra foarte crescuta, gat rigid, confuzie si sensibilitate oculara la contactul cu lumina, intrucat ar putea indica meningita bacteriana, o complicatie a Listeriei ce poate pune viata in pericol! [2]

Cum se stabileste diagnosticul de listerioza?

 

Diagnosticarea listeriozei

 

Medicul stabileste diagnosticul de listerioza in urma evaluarii pacientului, ce cuprinde examen clinic detaliat si, dupa caz, poate solicta teste de laborator. Analiza pentru Listeria in sarcina si in afara ei consta in recoltarea unei culturi bacteriene si observarea acesteia la microscop. In functie de situatie, proba solicitata poate consta in sange, fragment de tesut, placenta, lichid amniotic sau cefalorahidian.

Prin testul de sange se identifica valorile pe care le au anticorpii IgM, IgG si IgA impotriva bacteriei 1/2a şi 4b cu ajutorul imunofluorescentei indirecte. In cazurile in care se remarca o crestere a celor de tip IgG pe o perioada de doua saptamani poate semnala o infectie de forma acuta. Atunci cand testele au rezultate pozitive, medicul recomanda inca un test, pentru confirmare.

In ce consta tratamentul?

In cazurile de infectie cu Listeria, tratamentul pe care il prescriu medicii consta in antibiotice, medicatia fiind adaptata in functie de particularitatile fiecarui pacient. De pilda, persoanelor care manifesta diaree, medicul le va indica un consum mare de lichide, cu scopul de a evita deshidratarea.

Atunci cand persoanele care au fost diagnosticate cu listerioza au imunitatea scazuta, specialistul le va prescrie un tratament pe o perioada mai indelungata. Nu exista un tratament standard, schema fiind pliata pe necesitatile pacientului.

Masuri de prevenire

Listerioza poate fi prevenita in unele cazuri. In acest sens, exista anumite lucruri pe care le poti face pentru a evita infectarea cu bacteria care o produce. Unul dintre cele mai importante aspecte se refera la consumul de alimente din surse sigure, ale caror norme de igiena pot fi verificate.

 Iata ce alte masuri este benefic sa aplici:

  • Laptele si produsele lactate pe care le consumi sa fie pasteurizate;
  • Spala bine cu apa carnea si pestele, dupa care prepara-le termic in mod adecvat inainte de a le manca si nu le depozita pentru multa vreme!
  • Spala temeinic fiecare fruct si fiecare leguma inainte de a le consuma!
  • Introdu in alimentatie oua proaspete, mentinute la frigider si care sunt incadrate in termenul de valabilitate!
  • Asigura-te ca speli foarte bine si cu atentie fiecare ustensila pe care ai folosit-o la preparare - pentru spalare, foloseste apa calda si detergent de vase! De asemenea, curata frecvent si frigiderul, cu produse specifice pentru acesta! [3]

In plus, evita unele preparate ce au risc mare de a fi infectate, precum branzeturile care sunt preparate din lapte nepasteurizat (crud), alimentele afumate care nu sunt preparate termic si pe cele care nu au fost depozitate la temperaturi optime!

Acest articol este strict informativ. Daca prezinti manifestari ce pot fi asociate cu listerioza, apeleaza la un medic pentru un consult de specialitate. De asemenea, efectueaza controalele si analizele de rutina, adopta un stil de viata sanatos si acorda-ti indeajuns de mult timp pentru odihna si relaxare!

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat informatii din urmatoarele surse:

1. “People at Risk - Pregnant Women and Newborns.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 12 Dec. 2016, www.cdc.gov/listeria/risk-groups/pregnant-women.html, accesat la data de 21 sept. 2022;

2. “Listeria Infection.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 11 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/listeria-infection/symptoms-causes/syc-20355269, accesat la data de 21 sept. 2022;

3. “Listeria and Pregnancy.” ACOG, www.acog.org/womens-health/faqs/listeria-and-pregnancy, accesat la data de 21 sept. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor