Lordoza: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Lordoza

 

Intr-o coloana vertebrala sanatoasa, cele trei sectiuni principale includ curburi care se incadreaza intr-un interval de dimensiuni normale. Cu toate acestea, cand o curba a coloanei depaseste acest interval, pot aparea probleme.

Afectiunile coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, cifoza si lordoza, implica o pierdere a dimensiunilor curbelor naturale. Insa, functia optima a coloanei vertebrale si sanatatea depind de capacitatea sa de a-si mentine curburile/alinierea naturala. Citeste in continuare despre ce este lordoza, cum afecteaza sanatatea coloanei si care sunt optiunile de tratament si preventie pentru o viata sanatoasa!

Ce este lordoza?

O coloana vertebrala normala, atunci cand este privita din spate, pare dreapta. Daca este privita din lateral, se va observa ca aceasta se curbeaza in mod normal la inceputul gatului, la trunchi si in zona inferioara a spatelui.

Lordoza este curba interioara a unei portiuni din coloana vertebrala lombara (partea inferioara a spatelui) si din coloana cervicala (partea superioara a spatelui) (1).

Acestea sunt denumite „curbe lordotice” (curbe secundare) si sunt cauzate de diferentele de grosime dintre partea din fata si cea din spate a discurilor aflate intre fiecare vertebra din coloana vertebrala (1).

 

Lordoza la femei

 

Curbele lordotice sustin greutatea capului de-a lungul spatelui in mod natural si actioneaza ca amortizoare care distribuie impactul aparut in timpul miscarii (1). De asemenea, aceste curbe mai ajuta pentru (2):

  • alinierea capului deasupra zonei pelviene;
  • stabilizarea si mentinerea structurii coloanei vertebrale;
  • flexibilitatea miscarilor;

Tipuri de lordoza

Exista 5 tipuri primare de lordoza (3):

  • Lordoza posturala. Aceasta afectiune este frecvent cauzata de obezitate si de muschii slabi care sunt mai putin capabili sa ofere sprijin si stabilitate coloanei vertebrale.
  • Lordoza congenitala/traumatica. In cazurile de lordoza congenitala, sugarii se pot naste cu aceasta afectiune din cauza unui defect in modul in care s-au dezvoltat in timpul vietii intrauterine legaturile intre vertebre. In cazurile de lordoza traumatica, o trauma poate provoca ruperea legaturilor dintre vertebre. Acest lucru afecteaza capacitatea coloanei de a-si mentine curbele naturale si alinierea corecta. Cauzele comune ale lordozei traumatice sunt accidentele sportive si cele de masina.
  • Lordoza post-chirurgicala. Cele mai multe cazuri de lordoza post-chirurgicala implica o laminectomie in cazul in care vertebrele sunt eliminate din diferite motive. Aceasta conditie este mai raspandita la copiii care au avut o interventie chirurgicala pentru eliminarea tumorilor din maduva spinarii.
  • Lordoza neuromusculara. In acest caz, lordoza se dezvolta ca o complicatie secundara a unei afectiuni neuromusculare mai grave. Cele mai comune includ: distrofia musculara, paralizia cerebrala si spina bifida.
  • Lordoza legata de contractia soldului. Aceasta este o forma unica de lordoza. Se dezvolta atunci cand tesuturile conjunctive din articulatiile soldului, care sunt de obicei elastice, se inlocuiesc cu tesuturi inflexibile asemanatoare fibrelor.

Pentru a trata in mod eficient oricare dintre afectiunile coloanei vertebrale si nu doar simptomele sale, cauza de baza trebuie sa conduca la proiectarea unui plan de tratament potrivit.

Cauzele lordozei

Lordoza poate afecta oamenii indiferent de varsta si sex. Cu siguranta, anumite conditii externe si factori pot creste riscul de lordoza la un pacient, cum ar fi (2):

  • Spondilolistezisul. Aceasta este o afectiune a coloanei vertebrale in care una dintre vertebrele inferioare aluneca inainte de osul antecedent. Poate fi tratata cu terapie sau interventii chirurgicale.
  • Achondroplazia. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de nanism. La randul sau, nanismul este o afectiune care blocheaza dezvoltarea biologica a organismului. Persoanele care sufera de nanism au o statura scurta, de obicei pana in 147 de centimetri.
  • Osteoporoza. Osteoporoza este o afectiune osoasa care determina pierderea densitatii osoase, ceea ce creste riscul fracturilor. Aceasta este, de asemenea, un factor de risc pentru spondilita achilozanta post-traumatica.
  • Osteosarcomul. Acesta este un cancer osos care se dezvolta de obicei in zona tibiei, in coapsa sau in osul bratului superior din apropierea umarului.
  • Obezitatea. Obezitatea a inceput sa fie o epidemie odata cu dezvoltarea in crestere a lanturilor de fast-food. Aceasta afectiune pune oamenii la un risc mai mare pentru bolile grave, cum ar fi diabetul de tip 2, afectiunile de inima si cancerul.

Simptomele lordozei

 

Simptomele lordozei

 

Cel mai comun simptom al lordozei este durerea musculara. Desigur, diagnosticarea pe cont propriu nu este o optiune valabila intrucat durerea de spate poate ascunde si alte afectiuni. Consulta un medic specialist in cazul in care te confrunti cu dureri constante in zona spatelui!

Cand coloana vertebrala se curbeaza anormal, muschii sunt impinsi in directii diferite, determinandu-i sa se contracte, cauzand spasme musculare. Pentru un pacient cu lordoza cervicala, de exemplu, durerea se poate extinde pana la gat, umeri si in partea superioara a spatelui (2). De asemenea, este posibil ca miscarile sa fie limitate in zonele afectate.

Consulta de urgenta un medic in cazul in care te confrunti si cu alte simptome, precum (2):

  • amorteala;
  • furnicaturi;
  • dureri lombare asemanatoare unui soc electric;
  • control slab al vezicii urinare;
  • slabiciune in corp;
  • dificultate in mentinerea controlului muscular pentru desfasurarea sarcinilor zilnice.

De asemenea, acestea pot fi semne ale unei afectiuni mai grave, cum ar fi un nerv iritat care duce la sciatica. Acorda o atentie deosebita simptomelor si manifestarilor pentru a preveni dezvoltarea bolilor grave!

In cazul durerilor lombare constante si puternice, consulta un medic specialist. Exista posibilitatea ca aceste simptome sa ascunda alte afectiuni, precum spondiloza lombara.

Diagnosticarea lordozei

 

Diagnosticarea lordozei

 

Pentru diagnosticarea lordozei sunt necesare istoricul medical al pacientului si un examen fizic pentru a afla:

  • Cand a devenit vizibila curba lordotica?
  • Exista posibilitatea ca afectiunea sa se inrautateasca?
  • Dimensiunea curbei pare sa se schimbe?

La o examinare fizica de baza, pacientul va fi rugat sa se aplece inainte si in lateral pentru a determina flexibilitatea sau limitarea curbei. De asemenea, se va observa daca alinierea coloanei vertebrale de la pelvis pana la cap este corecta. Medicul poate simti coloana vertebrala cu degetele pentru identificarea anomaliilor (1).

Dupa examenul fizic general si filtrarea cauzelor posibile, medicul poate recomanda o serie de teste. Acestea pot include teste cu raze X asupra coloanei vertebrale pentru a vedea care este unghiul curbei lordotice.

De asemenea, medicul poate determina daca pacientul se confrunta cu lordoza avand in vedere unghiul curbei in comparatie cu alti factori, precum: inaltimea, varsta si masa corporala (2).

Optiuni de tratament pentru lordoza

Majoritatea persoanelor care se confrunta cu un tip de lordoza nu necesita tratament medical decat in cazuri foarte grave. Tratamentul pentru lordoza va depinde de cat de severa este curba si de prezenta altor simptome care scad calitatea vietii.

Un plan de tratament general pentru lordoza poate include (2):

  • tratamente medicamentoase pentru a reduce durerea si inflamatia;
  • kinetoterapie zilnica pentru intarirea muschilor si imbunatatirea miscarilor;
  • pierderea in greutate pentru a ajuta postura;
  • interventii chirurgicale, in cazuri severe (in care apar si problemele neurologice);
  • suplimente alimentare care contribuie la sanatatea oaselor. Totusi, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare si vitaminele pot ameliora manifestarile oricarui tip de lordoza. Pentru un plan de tratament corespunzator, programeaza o examinare fizica profesionista la un medic!

 

Tratament pentru lordoza

 

Prevenirea lordozei

Desi, la momentul actual, nu exista directii stiintifice privind prevenirea lordozei, exercitiile fizice pot fi benefice pentru mentinerea posturii corecte si sanatatea coloanei vertebrale. Aceste exercitii pot include:

  • ridicari si rotiri din umeri in fata si in spate;
  • inclinarea si rotirea gatului;
  • exercitii de yoga;
  • ridicari de picioare in lateral;
  • inclinari pelviene pe o minge de stabilitate.

Totodata, statul prelungit in picioare poate schimba curba coloanei vertebrale. 

Potrivit unui studiu stiintific (4), statul pe scaun scade semnificativ modificarile curbei lordotice in partea inferioara a spatelui. Daca activitatile zilnice iti cer sa stai foarte mult in picioare, incearca sa iei pauze de 15-20 de minute de stat pe un scaun ergonomic sau intins pe canapea ori pat (2).

Exista nenumarate afectiuni ale coloanei vertebrale pe care o persoana le poate dezvolta la orice varsta. Acestea pot duce la pierderea curburilor si alinierii corecte a coloanei vertebrale. Discuta cu medicul tau despre orice simptom resimtit care iti afecteaza starea de bine generala si sanatatea!

Surse bibliografice:

(1) Strauss Scoliosis Correction. Lordosis: Causes, Symptoms, and Treatments. https://www.hudsonvalleyscoliosis.com/what-is-scoliosis/lordosis/

(2) Gabbey, A.E. (2019). Lordosis: Causes, Treatments, and Risks. Medically reviewed by M.D., Morrison, W. https://www.healthline.com/health/lordosis

(3) Scoliosis Reduction Center. Thoracic Lordosis: What is Lordosis? Treatment Options. https://www.scoliosisreductioncenter.com/blog/thoracic-lordosis

(4) Cho, I.Y et al. (2015). The Effect of Standing and Different Sitting Positions on Lumbar Lordosis: Radiographic Study of 30 Healthy Volunteers. Asian Spine Journal, pp. 762 - 769. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591449/

  • Calciul lactic face parte din sarurile de calciu cel mai usor asimilabile.
  • Vitamina C sustine functionarea normala a sistemului imunitar si contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie, de asemenea, la formarea colagenului pentru functionarea normala a vaselor de sange, a ligamentelor, pielii, dintilor si a sistemului osos, ajutand si la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.
  • Calciul este mineralul cel mai bogat reprezentat in organismul uman. Are rol important in mineralizarea oaselor si a dintilor, functionarea sistemului nervos, contractia musculara, mentinerea ritmului normal al inimii.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor