Leustean: proprietati, beneficii, utilizari
Leusteanul este una dintre cele mai populare plante aromatice, atat in Romania cat si in multe alte parti ale lumii. Datorita gustului sau placut si a continutului bogat in vitamine si minerale, aceasta planta se foloseste frecvent in gastronomie, dar si in medicina traditionala.
Te invitam sa afli mai multe despre proprietatile si beneficiile leusteanului si cum il poti include in alimentatia ta, astfel incat sa te bucuri de un stil de viata echilibrat si sanatos.
Scurt istoric si descriere
Leusteanul, denumit stiintific Levisticum officinale, este o planta perena care isi are originile in regiunile muntoase din sudul Europei si sud-vestul Asiei, unde era cultivata si utilizata in scopuri medicinale si culinare inca din antichitate. Grecii si romanii se foloseau de gustul sau distinctiv pentru a imbogati preparatele culinare, iar mai tarziu francezii si italienii au inceput sa includa leusteanul tot mai frecvent in retetele lor.
Ca aspect si aroma, leusteanul este usor de identificat. Acesta face parte din familia Apiaceae, alaturi de patrunjel, fenicul, anason, chimen si pastarnac si are frunze verzi, lungi, cu margini zimtate. Tulpina leusteanului este ramificata, cu numeroase crengute subtiri, iar radacina este fibroasa, maronie, cu o textura lemnoasa. In conditii prielnice, leusteanul poate creste pana la 2 metri in inaltime.
Proprietati nutritionale
Leusteanul este bogat in vitamine si minerale esentiale pentru o buna functionare a organismului si pentru mentinerea sanatatii generale. O cantitate de 100 de grame de leustean ofera 48 de kilocalorii, 8 grame de carbohidrati si 3 grame de fibre. In aceasta cantitate de leustean se gasesc si:
- 400 de miligrame de potasiu;
- 150 de miligrame de calciu;
- 51 de miligrame de sodiu;
- 667 de micrograme de vitamina A (83% din Doza Zilnica Recomandata (DZR));
- 45 de miligrame de vitamina C (56% din DZR);
- 30 de micrograme de folat (15% din DZR);
Pe langa acestea, leusteanul mai contine si vitamine din grupul B, fier, zinc, iod si o serie de aminoacizi esentiali, precum triptofanul sau metionina [1].
Beneficii pentru sanatate asociate cu consumul de leustean
Desi leusteanul este cel mai adesea consumat datorita aromei sale placute, care imbunatateste gustul preparatelor culinare, planta este folosita si in medicina traditionala pentru:
- reducerea inflamatiei - unele studii sugereaza faptul ca leusteanul are un efect antiinflamator, indeosebi la nivelul tractului urinar;
- sustinerea sanatatii tractului urinar - cercetarile arata ca leusteanul are un efect diuretic si poate fi util in tratarea anumitor afectiuni, precum cisteinuria;
- reglarea ciclului menstrual;
- efectul antibacterian [2].
De asemenea, leusteanul este utilizat si pentru indigestie, flatulenta, tuse, guta, sau migrene. Cu toate acestea, pentru majoritatea afectiunilor sunt necesare studii suplimentare care sa dovedeasca eficienta leusteanului in reducerea simptomelor [3].
Modalitati de utilizare si contraindicatii
Leusteanul este folosit atat in forma proaspata, cat si uscata, ca ingredient cheie in numeroase preparate culinare, precum supe, tocane, sosuri si salate. Spre exemplu, ciorba de perisoare, ciorba traditionala de fasole sau drobul sunt doar cateva dintre preparatele romanesti care contin leustean. Poti folosi frunzele acestei plante si in sosuri pentru fripturi sau in diverse amestecuri de legume pentru a te bucura de un gust bogat si savuros.
De asemenea, aceasta planta poate fi utilizata si sub forma de ceai de leustean.
In medicina traditionala, aceasta planta este utilizata in remedii naturale sub diverse forme, precum infuziile, tincturile si cataplasmele. De exemplu, infuzia de leustean este administrata in afectiuni ale tractului intestinal sau ca tratament complementar in infectii urinare, iar cataplasmele sunt aplicate pe zonele inflamate pentru a reduce edemul si durerea. Leusteanul se poate folosi si in aromaterapie, sub forma de ulei esential.
In general, majoritatea oamenilor pot consuma leustean in siguranta, in cantitatile folosite de obicei la prepararea mancarii. Cu toate acestea, in anumite cazuri, leusteanul trebuie folosit cu precautie sau poate fi chiar contraindicat. Persoanele alergice la plantele din familia Apiaceae (cum ar fi patrunjelul sau morcovul) trebuie sa fie atente si la consumul de leustean, deoarece ar putea dezvolta reactii alergice. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa manance leustean cu moderatie, intrucat acesta poate stimula contractiile uterine. Totodata, se recomanda evitarea suplimentelor cu leustean pe parcursul alaptarii.
Administrarea acestei plante sub forma de suplimente alimentare ar putea cauza o sensibilitate crescuta la lumina ultravioleta, de aceea, in acest caz, se recomanda utilizarea produselor de protectie solara, in special daca ai o piele deschisa la culoare, care se inroseste usor. Suplimentele cu leustean trebuie administrate cu prudenta si in caz de hipertensiune arteriala, deoarece planta are un continut ridicat de sodiu, ceea ce poate influenta valorile tensiunii arteriale [3].
In concluzie, leusteanul este o planta gustoasa si aromata, pe care o poti include in retetele tale pentru o savoare mai intensa. Nu exista insa destule informatii cu privire la efectele sale in tratarea bolilor, asadar, daca te confrunti cu orice problema de sanatate, adreseaza-te medicului pentru consult si tratament! Acest articol are un rol strict informativ si nu inlocuieste un consult specializat.
Surse de informare:
[1] Lovage. Diet and Health, 22 July 2021, Accesat in data de 27 Mar. 2023.
[2] Lovage: Uses, Benefits, Side Effects, Dosage, and Precautions. Verywell Health, 2019, Accesat in data de 27 Mar. 2023.
[3] LOVAGE: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. Webmd.com, 2017, Accesat in data de 27 Mar. 2023.