Patrunjel - beneficii si modalitati de a-l utiliza

10. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Patrunjelul este una dintre cele mai cunoscute plante aromatice cu proprietati medicinale. Este adesea folosit in retete culinare, pentru a da un plus de savoare mancarurilor, insa este ideal si sub alte forme. 

Avand un continut bogat de vitamine si minerale, aceasta planta are efecte benefice asupra sanatatii, putand ameliora simptomele cauzate de anumite afectiuni. In urmatorul articol vei afla cateva informatii esentiale despre patrunjel, care sunt principalele sale proprietati, cum si in ce conditii poate si folosit. 

Scurt istoric

Cunoscut si sub denumirea stiintifica de Petroselinum Crispum, patrunjelul este o planta erbacee, leguminoasa. Este inrudit cu coriandrul, anasonul, mararul, chimenul, leusteanul, pastarnacul, telina, facand parte din familia Apiaceae. 

Fiind cultivat de mai mult de 2000 de ani, patrunjelul a fost initial folosit pentru proprietatile sale medicinale, urmand ca mai apoi sa fie introdus in alimentatie. Este crescut in special pentru radacina sa alba, sub forma conica, dar si pentru frunzele aromate, in forma sectionata. 

Pana in prezent, au fost descoperite peste 30 de specii de patrunjel, cel mai des cultivate fiind cele cu frunza creata, plata, dreapta sau cele iuti. Se gaseste in magazinele destinate consumului larg pe tot parcursul anului, insa poate fi crescut si in gradina sau in ghiveci. 

In termeni populari, patrunjelul mai este denumit si patlagel, gagaut, patrunjica sau petersil. Frunzele proaspete pot fi depozitate in frigider intre sapte si zece zile, iar cele uscate rezista pana la cateva luni, pastrate in conditii optime. 

Valori nutritionale

Deoarece este o sursa bogata de vitamine si minerale, patrunjelul contine calciu, fosfor, potasiu, vitamina K si fier. De asemenea, radacina de patrunjel are un continut ridicat de betacaroten, clorofila si glucide. 

Astfel, cantitatea de 100 de grame de patrunjel are: 

  • 36 de kilocalorii;
  • 8 grame de carbohidrati;
  • 2 grame de proteine;
  • 0,6 grame de grasimi;
  • 55% din Doza Zilnica Recomandata (DZR) de vitamina C;
  • 45% din DZR de vitamina B9;
  • 11% din DZR de magneziu;
  • 12% din DZR de potasiu;
  • 13% din DZR de zinc;
  • 7% din DZR de fier.

Este considerat ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele si mai mult fier decat spanacul, fiind astfel un aliment care merita introdus in dieta zilnica. 

Beneficii principale

Remediile naturiste pe baza de patrunjel au o serie de efecte pozitive asupra organismului. Printre acestea se numara proprietatile antioxidante, detoxifiante, antitumorale, tonice antiinflamatoare sau hepatoprotectoare. 

Din punct de vedere al sanatatii organismului, patrunjelul este util in:

1. Combaterea anemiei

Cantitatile impresionante de fier si vitamina C pe care frunzele si radacina de patrunjel le contin sunt benefice in lupta cu anemia. Dietele bogate in consumul de patrunjel aduc un aport important de fier, care este sintetizat mai bine datorita prezentei acidului ascorbic. Mai mult, acesta poate ajuta si la purificarea sangelui. 

2. Prevenirea cancerului

Datorita prezentei favonoidelor, printre care si a myricetinei, consumul de patrunjel poate lupta impotriva celulelor maligne care declanseaza cancerul de piele.

3. Sustinerea sanatatii ochilor

Aportul de luteina, betacaroten si zeaxantin protejeaza ochii si sustin sanatatea acestora. De asemenea, prezenta vitaminei A din patrunjel ajuta la prevenirea afectiunilor asociate cu conjunctiva si corneea. 

4. Protejarea ficatului

Datorita efectului antioxidant, diuretic si calmant, patrunjelul sustine eliminarea toxinelor din organism si poate ajuta in protejarea si regenerarea functiilor hepatice.

5. Tratarea afectiunilor inimii

Consumat cu regularitate, patrunjelul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiace. Acesta contribuie la dilatarea arterelor si sustine o circulatie mai buna a sangelui. 

6. Ameliorarea dezechilibrelor hormonale

Inca din Antichitate se considera ca patrunjelul este util pentru functionarea optima a ovarelor in cazul femeilor infertile. In prezent acesta este folosit pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, a crampelor menstruale si pentru reglarea ciclului menstrual, datorita stimularii productiei de hormoni estrogeni. 

In privinta sanatatii pielii si a tenului, patrunjelul este folosit pentru:

1.Eliminarea petelor si imperfectiunilor

Substantele active din patrunjel sunt benefice pentru estomparea petelor si imperfectiunilor tenului. Ca mod de utilizare, se recomanda mastile cremoase facute din patrunjel maruntit la blender cu putina miere, galbenus de ou sau ulei de masline. 

2. Mentinerea sanatatii tenului

Uleiurile si mineralele pe care le contine patrunjelul sustin sanatatea pielii. Acestea pot ameliora ridurile, in timp ce hranesc si hidrateaza zona pe care sunt aplicate. Este indicat sa se curete tenul regulat cu un decoct facut din aceasta planta. 

3. Calmarea ochilor obositi 

Cearcanele pot fi estompate cu ajutorul unui ceai de patrunjel, facut cu apa minerala. De asemenea, utilizarea regulata a compreselor cu aceasta solutie poate ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi obositi. 

Modalitati de utilizare si contraindicatii

Una dintre principalele metode de a folosi patrunjelul este in bucatarie. Acesta este utilizat pentru a asezona mancaruri si sosuri, dar si pentru salate, garnituri. 

Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, sunt recomandate ceaiurile de patrunjel. Se realizeaza dintr-o lingura de frunze uscate sau 30 de grame de patrunjel proaspat, fierte in 200 - 250 ml de apa. 

O modalitate potrivita de a consuma patrunjelul este si sub forma de suc. Acesta se face la blender dintr-o cana cu apa si o legatura de patrunjel proaspat si se bea imediat. Se poate adauga o jumatate de banana, o lingurita de miere sau cateva fructe de padure pentru un gust mai dulce.

Atunci cand este consumat in cantitati moderate, patrunjelul nu are contraindicatii decat in cazul persoanelor alergice. Cu toate acestea, exista situatii cand poate declansa reactii cutanate sau efecte laxative. 

In cazul femeilor insarcinate, se recomanda un consum redus de patrunjel, intrucat acesta poate determina contractii uterine. De asemenea, cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul acestei plante aromatice, deoarece poate reduce secretia de lapte. 

Fiind atat o planta cu proprietati medicinale care ofera un gust si o aroma aparte, patrunjelul este indragit de majoritatea persoanelor. Introdu-l in alimentatia ta si foloseste-l cu moderatie, astfel te vei bucura de toate beneficiile pe care le ofera. 

Referinte:

 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor