Laptele de capra - beneficii si modalitati de a-l utiliza

8. 3. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit

 

Laptele de capra poate fi luat in considerare ca o alternativa pentru cel de vaca. Desi nu exista multe studii care sa ii ateste contributia in legatura cu anumite afectiuni, are un aport mare de nutrienti, ceea ce il face o alegere demna de a fi luata in calcul. Descopera, in cele ce urmeaza, ce beneficii ofer laptele de capra, precum si cum poate fi utilizat. In plus, afla si ce precautii si contradictii exista in cazul acestuia.

Beneficii oferite de laptele de capra

Datorita proprietatilor sale, acesta este considerat benefic din unele puncte de vedere. Iata care sunt principalele caracteristici care pot contribui la nivelul sanatatii organismului!

Este bogat in minerale

Laptele de capra contine o cantitate mare de calciu, fapt care poate avea influenta pozitiva asupra organismului. Calciul este responsabil, printre altele, de intarirea oaselor. Alte minerale ce se regasesc in acest tip de lapte sunt magneziul, zincul, fosforul si fierul. Toate acestea sunt importante pentru buna functionare a corpului.

Aceste minerale pot contribui la ameliorarea anemiei si pot fi folosite contra demineralizarii oaselor, potrivit studiului Calcium-enriched goats' milk aids recovery of iron status better than calcium-enriched cows' milk, in rats with nutritional ferropenic anaemia

De asemenea, in cazul in care medicul recomanda acest lucru, anumite persoane care au deficit de fier sau magneziu pot integra laptele de capra in dieta, pentru a lupta contra deficientelor respective. Se recomanda ca persoanele in cauza sa fie monitorizate de medic, pentru a nu aparea consecinte nedorite.

Are un continut ridicat de acizi grasi

Potrivit studiului Fatty Acid Profile in Goat Milk from High- and Low-Input Conventional and Organic Systems, laptele de capra contine o cantitate mai mare de proteine si acizi grasi Omega-3 si Omega-6 comparativ cu cel de vaca. Acizii grasi pot contribui la scaderea colesterolului, intrucat pot reduce cantitatea lui in artere si vezica biliara. Conform acelui studiu, proteinele din laptele de capra sunt mai usor de digerat fata de cele din laptele de vaca.

Datorita acizilor grasi si vitaminei A, laptele de capra poate lupta contra acneei, cand este folosit la exterior. Exista numeroase produse cosmetice care il au in componenta si care pot contribui la curatarea, hranirea si ingrijirea tenului.

Modalitati de a utiliza laptele de capra

  • In gastronomie - poate fi integrat ca atare in diverse retete. In general, se poate folosi ca un substituent pentru cel de vaca. Poate fi folosit si pentru obtinerea altor lactate. Se poate gasi, printre altele, in sortimente de ciocolata, batoane proteice, sub forma de lapte praf sau formula.
  • In cosmetica - laptele de capra se foloseste ca ingredient in diverse creme, sampoane, lapte pentru dus, pentru curatarea si hidratarea tenului, precum si in alte produse de frumusete si ingrijire. Acesta are proprietati benefice asupra pielii.

Precautii si contraindicatii

Chiar daca ofera anumite beneficii, exista totusi unele atentionari. Anumite persoane se pot afla in situatii care impun limitarea sau evitarea totala a laptelui de capra. Iata care sunt precautiile si in ce circumstante este este contraindicat acest tip de lapte:


  • Ca in cazul tuturor lactatelor de provenienta animala, laptele de capra este contraindicat persoanelor care au intoleranta la lactoza sau care sunt alergice. Acestora le este recomandat sa apeleze la variante de lapte de provenienta vegana. De exemplu, pot consuma lapte de migdale, de cocos, de soia.
  • Se recomanda precautii in privinta celor care au sensibilitati de natura digestiva, fiind necesar acordul medicului pentru a putea consuma acest aliment. De exemplu, persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil trebuie sa consulte medicul daca vor sa introduca laptele de capra in alimentatie. 
  • Acelasi lucru este valabil si in cazul celor cu dereglari de natura hormonala, care sunt predispuse la acnee pe acel fond. Este posibil ca medicul sa ceara efectuarea anumitor analize sau investigatii, pentru a constata daca persoanele respective pot consuma lapte de capra.
  • Persoanele care isi doresc sa piarda in greutate trebuie sa consulte un nutritionist in cazul in care au de gand sa introduca laptele de capra in alimentatie. In cazul in care nu il consuma in mod adecvat, din cauza numarului ridicat de calorii exista riscul sa nu poata slabi. 

Asadar, laptele de capra are mai multe proprietati si poate fi folosit atat in dieta, cat si la exterior, prin intermediul produselor cosmetice. Se recomanda sa se achizitioneze acest tip de lapte din surse cat mai naturale, bio, pentru a se reduce expunerea fata de diversi aditivi.

 Surse:

  1. Studiul Fatty Acid Profile in Goat Milk from High- and Low-Input Conventional and Organic Systems, publicat in iulie 2019, autori: Annalaura Lopez, Mauro Vasconi, Vittorio Maria Moretti, Federica Bellagamba, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680990/#B14-animals-09-00452
  2. Studiul Calcium-enriched goats' milk aids recovery of iron status better than calcium-enriched cows' milk, in rats with nutritional ferropenic anaemia, din mai 2008, autori:  Teresa Nestares, Mercedes Barrionuevo, Javier Díaz-Castro, Inmaculada López-Aliaga, Ma José M Alférez, Margarita S Campos, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18474131
  3. https://www.webmd.com/diet/goat-milk-are-there-health-benefits