Introvertit versus extrovertit: care sunt diferentele?

7. 3. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Introvertit versus extrovertit

 

Intre persoanele introvertite si cele extrovertite exista diferente clare, legate de caracteristicile personale, comunicarea, relatiile interumane si abordarea problemelor din viata de zi cu zi. Aceste diferente pot afecta modul in care oamenii se descurca in plan profesional, social si chiar personal. Intelegerea particularitatilor acestor tipuri de personalitate poate ajuta la o mai buna adaptare la mediu. 

Conceptul de introvertit versus extrovertit dateaza din secolul al XIX-lea. A fost introdus de psihologul Carl Jung, care descria introversia ca un proces intern de reflectie, in timp ce extroversia presupunea orientarea spre lumea exterioara. Este vorba, asadar, despre modul in care oamenii interactioneaza cu lumea si isi gestioneaza energia. In general, aceste trasaturi specifice iti pot influenta viata personala, profesionala sau sociala intr-o masura foarte mare. Uneori poate fi greu sa te conectezi cu oamenii si sa iti asumi responsabilitati sociale atunci cand esti introvertit, insa poate fi la fel de dificil pentru un extrovert sa iasa din lumina reflectoarelor si sa adopte un stil de viata mai retras. Prin urmare, este important ca fiecare persoana sa constientizeze ceea ce face bine pentru ea in functie de trasaturile sale specifice si sa isi foloseasca la maximum aceste caracteristici pentru a-si imbunatati calitatea vietii.

In acest articol ne vom concentra asupra diferentelor dintre introvertiti si extrovertiti, dar este esential sa plecam de la premisa ca nici un tip de personalitate nu este mai bun decat celalalt.

Introvertit vs. extrovertit: scurta descriere a conceptelor

 

Introvertit vs. extrovertit

 

Persoanele introvertite si extrovertite prezinta caracteristici personale diferite: abilitati sociale, stil de invatare, mod de abordare a problemelor.

 • Abilitati sociale: introvertitii tind sa se simta mai confortabil in mediile intime sau in grupuri mici, in vreme ce extrovertitii sunt mai deschisi la conectare si la relationarea cu ceilalti. In timp ce extrovertitii nu au nici o problema sa-si exprime opinia in public, introvertitii raman pasivi in grupurile mari si au tendinta de a-si limita contactele sociale. 

 • Stilul de invatare: persoanele introvertite se simt mai confortabil daca invata independent, in vreme ce extrovertitii prefera sa invete in grup, invata mai repede din interactiunea cu ceilalti (1).

 • Abordarea problemelor: persoanele introvertite iau decizii pe baza informatiilor detaliate si folosesc logica pentru solutionarea problemelor, in vreme ce extrovertitii sunt mai intuitivi si iau decizii mai rapid, de aceea se crede ca sunt lideri mai buni (1). 

Este evident ca intre extrovertiti si introvertiti exista diferente importante, cu un impact semnificativ asupra vietii profesionale, sociale si personale.

Ce inseamna sa fii extrovertit?

 

Fata extrovertita

 

Spectrul extrovertit-introvertit reprezinta doar o modalitate prin care se poate studia personalitatea. Extrovertitii, in mod evident, isi iau energia din lumea exterioară:

 • le place sa lucreze in grup: si fac asta indiferent daca este vorba despre munca sau distractie;

 • sunt gata sa incerce ceva nou si le plac riscurile: au o mare capacitate de adaptare;

 • se exprima cu usurinta: astfel identifica mai rapid solutii la probleme, fie fiindcă vorbesc despre ele, fie pentru ca asculta ce idei au ceilalti;

 • sunt optimisti: asta nu inseamna ca extrovertitii nu pot fi tristi, dar au capacitatea de a vedea mai degraba binele decat raul sau de a rezolva mai rapid aspectele mai putin placute, pentru a reveni la normal inainte de a deveni anxiosi;

 • sunt sociabili: au un cerc mare de prieteni, se bucura sa cunoasca oameni noi, pot fi sinceri in raport cu persoanele abia cunoscute. Se crede ca retelele sociale puternice ale extrovertitilor pot sustine o sanatate mai buna (2).

Ce inseamna sa fii introvertit?

 

Fata introvertita

 

Despre introvertiti se spune ca sunt timizi, ca nu au abilitati interpersonale puternice sau ca nu pot fi lideri buni. In realitate, lucrurile sunt mult mai nuantate, pentru ca introvertitii:

 • analizeaza lucrurile cu atentie: tendinta de a gandi inainte de a actiona te poate face sa te simti mai increzator ca iei decizia potrivita pentru tine;

 • prefera sa evite conflictele: daca esti ingrijorat ca ai putea fi criticat sau ceilalti te-ar putea vedea intr-o lumina proasta atunci vei incerca sa nu te pui niciodata intr-o situatie care sa duca la asta;

 • sunt creativi: tocmai pentru ca petrec mult timp cu ei insisi;

 • sunt capabili sa asculte: mitul conform caruia introvertitii sunt timizi sau anxiosi vine din tendinta lor naturala de a observa in liniste. Asta nu inseamna ca nu au idei bune sau nu le pot exprima;

 • au nevoie de timp pentru ei: natura introvertita se poate vedea si in nevoia de reincarcare a bateriilor printr-o perioada in care nu fac nimic;

 • apreciaza oamenii cu care se simt confortabil: chiar daca nu-si doresc neaparat contacte noi (2).

Sinteza diferentelor dintre extrovertiti si introvertiti

 • Introvertitul este cel care prefera izolarea, se bucura de compania catorva prieteni si are nevoie de timp pentru sine. Extrovertitul este cel care isi absoarbe energia de la ceilalti. 

 • Introvertitii sunt autonomi si rezervati, in vreme ce extrovertitii sunt prietenosi, vorbareti, deschisi.

 • Introvertitii mai mult asculta decat vorbesc, in vreme ce extrovertitii au nevoie sa se exprime, chiar si atunci cand incearca sa inteleaga ceva. 

 • Introvertitii isi iau energia din izolare, petrecand timp cu sine, extrovertitii simt nevoia interactiunilor sociale.

 • Linistea aparenta a introvertitilor este inselatoare, mintea lor este extrem de activa. Extrotrovertitii in schimb pot gestiona situatiile comunicand cu ceilalti.â

 • Extrovertitii au capacitatea de a vorbi cu usurinta despre ei insisi, in vreme ce introvertitii pot face asta numai cu persoanele foarte apropiate si in care au incredere.

 • Introvertitii se pot concentra usor, in vreme ce extrovertitii pot fi usor distrasi si nu se pot concentra pe nimic perioade indelungate (3).

In concluzie, introvertitii si extrovertitii reprezinta doua tipuri de personalitate distincte, fiecare avand avantajele sale. Diferentele dintre cele doua tipuri se reflecta in modul in care oamenii comunica, se comporta social, invata si abordeaza problemele. Introvertitii au un stil de comunicare interiorizat, prefera sa isi petreaca timpul singuri si sunt foarte concentrati cand isi gasesc linistea interioara, in timp ce extrovertitii se simt energizati atunci cand sunt inconjurati de oameni si au nevoie de comunicare pentru a se simti motivati. Extrovertitii abordeaza problemele direct si cauta adesea rezolvari rapide, pe cand introvertitii le analizeaza profund si urmaresc solutii durabile. Fiecare tip poate avea succes pe plan personal sau profesional, insa este important sa intelegem si sa recunoastem beneficiile diverselor personalitati, fiindca in acest fel reusim sa intelegem si sa apreciem mai bine persoanele din jurul nostru.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

 1. Cleveland Clinic, Introverts vs, extroverts: Whats the difference?: https://health.clevelandclinic.org/introvert-vs-extrovert/

 2. Healthline, Extroverts, introverts, and everything in between: https://www.healthline.com/health/extrovert-vs-introvert

 3. Key Differences, Difference between introvert and extrovert: https://keydifferences.com/difference-between-introvert-and-extrovert.html

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor