Infectia cu Proteus Mirabilis: cauze, manifestari si optiuni de tratament

11. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Proteus Mirabilis

Proteus mirabilis este o bacterie Gram-negativa, facultativ anaeroba, in forma de baston. Aceasta prezinta motilitate in roi si influenteaza activitatea ureazei. Astfel, mirabilis este responsabila de majoritatea cazurilor de infectie cu Proteus la oameni, fiind regasita pe scara larga in sol si apa. 

Bacteria poate migra pe suprafata mediilor solide sau a dispozitivelor folosind un tip de motilitate de grup cooperant numit roi. Proteus mirabilis este cel mai frecvent asociata cu infectiile tractului urinar, in special cu cele complicate sau asociate cu cateterul tractului urinar. 

Ce este Proteus Mirabilis?

Bacteriile apartin genului Enterobacteria. Acestea sunt relativ raspandite si apar in mod natural in intestinele umane si ale animalelor, precum si in mediul inconjurator. Proteus mirabilis se gaseste frecvent in sol si in apele uzate, deoarece descompune materia organica. 

Temperatura optima a germenului (cea ideala pentru dezvoltare si inmultire) este intre 34 si 37 de grade Celsius, motiv pentru care organismul uman devine gazda potrivita. In ultimii ani, acest agent patogen a dezvoltat din ce in ce mai mult rezistenta la antibioticele comune, ceea ce face dificila combaterea infectiilor pe care le provoaca.

Cum se inmulteste?

Bacteria se raspandeste in principal prin contactul persoanelor sanatoase cu unele infectate sau cu obiecte si suprafete contaminate. Agentii patogeni pot fi ingerati si prin tractul intestinal, de exemplu, atunci cand sunt prezenti in alimente contaminate. 

Germenii se raspandesc rapid in special in medii favorizante, motiv pentru care bacteriile pot patrunde in sistemul urogenital uman din intestin sau in urma unei infectii cu frotiu.

Cauzele infectiei cu Proteus Mirabilis

Fiind caracterizata de capacitatea unei mobilitati deosebite, bacteria prezinta pe suprafata sa cili si flageli care ii favorizeaza aderenta si deplasarea la tesuturile umane. Acest proces de infectare la nivelul celulelor uroepiteliale este insotit de o descarcare a secretiilor de interleukina 6 si interleukina 8. 

In acest moment, are loc si secretia bacteriana de ureaza - etapa care conduce la alcalinizarea urinei. Odata ce aceasta isi schimba proprietatile optime, va favoriza dezvoltarea infectiilor la nivel de tract urinar superior. [1]

Printre cele mai frecvente cauze se regasesc:

  • consumul alimentelor neigienizate in prealabil (fructe, legume nespalate);
  • consumul de mancare inainte de spalarea mainilor;
  • consumul alimentelor de pe jos;
  • consumul apei provenite din surse neomologate (rauri, lacuri);
  • introducerea accidentala sau nu a germenilor in organism (chirurgii, catetere, scaldat in lac, expunerea ranilor deschise la factori de mediu infectati etc.).

Manifestarile infectiei cu Proteus Mirabilis

Bacteriile Gram-negative, precum Proteus Mirabilis, pot elibera endotoxine care infecteaza sangele si conduc la dezvoltarea bacteriemiei gram negative. Aceasta se poate agrava pana la sepsis (otravirea sangvina). [1]

Din punct de vedere medical, infectia cu Proteus poate evolua catre o serie de afectiuni ale tractului urinar, precum:

Uretrita

Aceasta se caracterizeaza prin prezenta disuriei - durere pe care pacientul o resimte in momentul mictiunii sau prin piurie - prezenta puroiului sau a germenilor microbieni in urina. Simptomele se manifesta usor, motiv pentru care majoritatea pacientilor care le experimenteaza nu le iau in considerare in momentul aparitiei. [2]

Cistita

Fiind o afectiune care se manifesta mai acut, aceasta se caracterizeaza prin nevoia de a urina mai des. Unul dintre simptome este disuria, hematuria sau urina inchisa la culoare, dar si durerea suprapubiana sau cea de spate. De asemenea, una dintre manifestarile comune este si aparitia febrei - aceasta poate indica bacteriemie. [1, 2].

Prostatita

Descrisa drept o afectiune care are o frecventa mai ridicata la pacientii cu varsta mai inaintata, prostatita se manifesta acut, fiind adesea insotita si de febra. Aceasta poate fi recunoscuta usor prin aspectul inflamat al prostatei la palpare. [2]

Pielonefrita

Pielonefrita apare in majoritatea cazurilor ca o complicatie a altor patologii, precum uretrita sau cistita. Simptomele pot fi diferite in functie de afectiunea determinanta, insa acestea includ adesea si durerea in flanc stang sau drept, greata, varsaturile, febra sau sensibilitatea unghiului costovertebral. In anumite situatii, pielonefrita se poate diagnostica si prin prezenta unui rinichi marit la palpare. [2]

Tratamentul infectiilor cu Proteus Mirabilis

Tratamentul infectiilor cu Proteus Mirabilis

Proteus Mirabilis este o bacterie care poate ridica probleme in initierea tratamentului din cauza rezistentei la multiple medicamente. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca administrarea de aminoglicozide, carbapeneme si cefalosporine de generatia a-III-a poate trata infectiile de tract urinar fara complicatii. 

De asemenea, cu cat pacientul este mai puternic din punct de vedere al sistemului imunitar, cu atat este mai probabil ca infectia sa poata fi tratata in decurs de cateva zile, fara complicatii.

Infectia cu Proteus Mirabilis poate fi evitata daca sunt respectate regulile minime de igiena. Desi aceasta prezinta complicatii destul de rar, este recomandat sa consultati imediat medicul in situatia in care experimentati simptomele de mai sus pentru a primi tratamentul corespunzator in timp util. 

Referinte:

  1. https://emedicine.medscape.com/article/226434-overview 
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442017 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor