HPV bucal (oral): cauze, simptome, tratament

10. 7. 2024 · 9 minute de citit

Descopera informatii esentiale despre HPV bucal (oral)! Citind in continuare, vei intelege care sunt cauzele aparitiei acestuia, vei afla care sunt simptomele specifice si vei descoperi care sunt metodele de tratament. De asemenea, vei fi informat despre potentialele complicatii si despre modurile in care poti preveni aceasta afectiune; sunt date importante, care te pot ajuta sa iti protejezi sanatatea impotriva unor afectiuni potential grave!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
HPV bucal (oral): cauze, simptome, tratament

Ce este HPV bucal (oral)?

HPV bucal (papilloma virusul uman oral) este o infectie virala ce se manifesta in gura sau in zona faringelui, fiind cauzata de anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV). Aceasta infectie virala joaca un rol important in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, precum cancerul bucal, cancerul oro-faringian sau cancerul tonsilar.

Exista peste 200 de tulpini ale virusului HPV, insa doar cateva sunt asociate cu infectiile bucale. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt HPV 16 si HPV 18, care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer oral asociate cu HPV [1]. 

HPV bucal reprezinta o infectie relativ comuna. Se estimeaza ca o mare parte din populatie este purtatoare a virusului fara sa stie, deoarece majoritatea infectiilor cu HPV nu prezinta simptome. Totusi, riscurile pe care infectia cu HPV le implica recomanda gestionarea cu atentie a acestei patologii. 

Este important de mentionat ca infectia cu HPV bucal poate fi prevenita prin vaccinare. Vaccinul Gardasil, de exemplu, ofera protectie impotriva tulpinilor HPV 16 si 18, fiind recomandat atat barbatilor, cat si femeilor [2].

Cauzele HPV bucal

HPV bucal este adesea transmis prin contact sexual, in special prin sex oral. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 80% dintre persoanele sexual active vor contracta cel putin un tip de HPV la un moment dat in viata lor. Intelegerea modului in care este transmis virusul este esentiala in prevenirea si tratarea acestuia. In timpul actului sexual, virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contactul direct al pielii sau al mucoaselor. Este important de mentionat ca prezervativul nu ofera protectie totala impotriva HPV, deoarece acesta poate infecta zone care nu sunt acoperite de prezervativ [3].

Persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile de a contracta HPV bucal. Acest lucru poate fi datorat unei game largi de factori, inclusiv anumite afectiuni medicale precum HIV sau tratamente pentru cancer care pot slabi sistemul imunitar. Un sistem imunitar slabit poate face dificila lupta organismului impotriva infectiei, ceea ce permite virusului sa se inmulteasca si sa provoace probleme de sanatate [4].

Riscul de a contracta o infectie cu HPV creste cu numarul de parteneri sexuali. CDC noteaza ca persoanele care au avut mai multi parteneri sexuali au un risc mai mare de a contracta HPV. In acest sens, este esentiala protectia in timpul actului sexual [2].

Un alt factor important de considerat in contextul factorilor de risc pentru HPV bucal este varsta. Tinerii sunt mai susceptibili sa contracteze HPV, deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de puternic sau de dezvoltat ca al adultilor. Tinerii cu varsta intre 15 si 24 de ani au cele mai mari rate de infectie cu HPV [1].

Simptomele HPV bucal (oral)

Simptomele HPV bucal variaza foarte mult in functie de individ. In multe cazuri, acesta poate fi asimptomatic, ceea ce inseamna ca nu produce simptome vizibile sau perceptibile. Dar, in unele cazuri, pot aparea anumite simptome precum leziuni sau negi in gura, pe limba sau in gat, durere sau disconfort in timpul inghititului, dificultati la vorbire sau modificari ale vocii [5].

Este esential sa se faca distinctia intre simptomele HPV bucal si alte afectiuni orale. Afta orala, herpesul oral sau cancerul oral au simptome diferite. Negii cauzati de HPV tind sa fie de culoare alba sau roz, cu o suprafata aspra. Ulceratiile cauzate de alte boli pot avea un aspect diferit. De exemplu, ulceratiile de la afta bucala sunt adesea rotunde si rosii, cu un centru alb sau galbui [4].

Simptomele HPV bucal pot evolua treptat si se pot agrava in timp. In unele cazuri, negii orali pot deveni mai mari sau pot creste in numar. De asemenea, poate aparea o senzatie de „nod in gat” sau probleme cu respiratia. Este important sa se monitorizeze orice schimbari in dimensiune, forma sau culoare a negilor orali si sa se consulte un medic daca acestea apar [3].

Impactul asupra calitatii vietii poate fi semnificativ. Simptomele HPV bucal pot afecta abilitatile de alimentatie, vorbire si respiratie. De asemenea, pot provoca disconfort si stres psihologic, deoarece pacientul poate fi ingrijorat de aparitia simptomelor si de posibilele complicatii.

Diagnosticarea HPV bucal (oral)

Diagnosticarea HPV bucal implica o serie de metode, fiecare cu rolul sau esential. In primul rand, medicii pot face o examinare vizuala a gurii si gatului pacientului. Aceasta poate releva orice anomalie sau leziuni suspecte, care pot sugera prezenta HPV. In al doilea rand, medicii pot recurge la biopsii pentru a confirma prezenta leziunilor oncogene. In final, testele ADN pentru HPV permit identificarea materialului genetic al virusului in celulele prelevate [5].

Rezultatele testelor trebuie interpretate cu atentie. Un rezultat pozitiv indica prezenta HPV in organism, dar nu inseamna neaparat ca persoana va dezvolta cancer. Un rezultat negativ, pe de alta parte, nu exclude complet posibilitatea infectiei, deoarece virusul poate fi prezent in numar mic de celule sau se poate reactiva episodic. In functie de rezultatele testelor, medicii pot recomanda un plan de tratament sau monitorizare continua [4].

Tratamentul pentru HPV bucal (oral)

Tratamentul pentru HPV bucal poate varia in functie de severitatea si tipul de leziuni orale cauzate de virus. In cazurile mai putin severe, medicamentele antivirale pot fi suficiente pentru a controla simptomele si a preveni raspandirea virusului. Acestea pot include medicamente precum aciclovir, valaciclovir si famciclovir. In cazurile mai severe, crioterapia (inghetarea leziunilor) poate fi utilizata pentru a elimina leziunile orale. In unele situatii, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a indeparta leziunile [2].

Este esential ca pacientii sa se consulte cu un medic specialist pentru a stabili cel mai bun plan de tratament. Medicul va lua in considerare factori precum varsta pacientului, starea generala de sanatate, severitatea simptomelor si raspandirea virusului in organism. Este important de retinut ca, in timp ce tratamentul poate elimina leziunile orale, el nu poate elimina virusul in sine din corp [1]. 

Dupa tratament, pacientul va fi supus unui proces de monitorizare regulata. Acest lucru este necesar deoarece exista un risc de reaparitie a leziunilor, chiar si dupa tratamentul cu succes. Monitorizarea poate include controale regulate la medicul dentist, teste de sange si, in unele cazuri, teste de imagistica medicala.

In unele cazuri, tratamentul poate viza ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea sau disconfortul. Medicamentele pot fi utilizate pentru a controla durerea, in timp ce anumite solutii pentru gargara pot ajuta la ameliorarea disconfortului oral. De exemplu, apa sarata sau solutiile pentru gargara cu lidocaina pot fi folosite pentru a ameliora durerea si disconfortul [4].

Complicatiile HPV bucal

Complicatiile HPV bucal sunt diverse si pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii si calitatii vietii unei persoane. Unul dintre cele mai grave riscuri asociate cu aceasta infectie este dezvoltarea cancerului. Aproape 70% din cazurile de cancer orofaringian sunt cauzate de HPV. Este important de mentionat ca nu toate tulpinile de HPV cauzeaza cancer, iar nu toti cei infectati cu HPV vor dezvolta aceasta boala. Totusi, riscul exista si este unul semnificativ [3].

Alte complicatii ale HPV bucal includ probleme de sanatate orala, precum aparitia unor leziuni orale, negi in gura sau pe limba. In unele cazuri, daca negii se dezvolta in gat, pot aparea si probleme de respiratie. Acestea nu numai ca pot provoca disconfort, dar pot duce si la dificultati in alimentatie sau vorbire [2].

In plus, HPV bucal poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar. Infectia cu acest virus poate slabi sistemul de aparare al organismului, facandu-l mai susceptibil la alte infectii. Persoanele cu HPV sunt mai predispuse la infectii cu HIV, virusul care cauzeaza SIDA [1].

Complicatiile HPV bucal nu se limiteaza numai la cele fizice. Diagnosticul cu aceasta infectie poate duce la stres si anxietate, afectand calitatea vietii persoanei respective.

Prevenirea HPV bucal (oral)

Cea mai eficienta metoda de prevenire a virusului HPV este vaccinarea. Vaccinul este recomandat pentru adolescentii de ambele sexe, dar poate fi administrat si adultilor. In tarile in care vaccinul HPV face parte din programul national de vaccinare, acesta a redus cu 86% numarul de infectii HPV de tipurile vizate de vaccin la tineri de 14-19 ani [3].

Chiar daca HPV poate fi transmis si prin contact bucal-oral, utilizarea prezervativului in timpul actului sexual poate reduce semnificativ riscul de infectare. Practicarea sexului sigur, prin abstinenta sau avand un singur partener sexual care este neinfectat, poate preveni, de asemenea, transmiterea virusului HPV. Fidelitatea fata de un partener neinfectat reduce semnificativ riscul de expunere la HPV [2].

Testarea regulata pentru HPV este de asemenea o modalitate eficienta de prevenire. Aceasta poate ajuta la identificarea timpurie a virusului, prevenind astfel raspandirea acestuia in cazul in care rezultatul este pozitiv. Conform CDC, testarea regulata pentru HPV este recomandata, mai ales pentru femei, incepand cu varsta de 21 de ani. Aceasta se realizeaza, insa, pe mostre de celule prelevate de la nivelul colului uterin; doar in anumite situatii, medicul poate incerca sa obtina un rezultat folosind mostre de celule orale in acest scop [6]. 

HPV-ul bucal este o infectie virala cu potential mare de a provoca complicatii grave, inclusiv cancer oral sau oro-faringian. Recunoasterea simptomelor timpurii, diagnosticarea corecta si tratamentul eficient pot reduce semnificativ riscul de complicatii. Este important sa te protejezi impotriva acestei infectii, prin vaccinare si practicarea unor comportamente sexuale sigure. Daca ai simptome sau ai nevoie de mai multe informatii despre HPV-ul bucal, discuta cu medicul!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. admin. “HPV / Oral Cancer Facts.” The Oral Cancer Foundation, 2019, oralcancerfoundation.org/understanding/hpv/hpv-oral-cancer-facts/, accesat la 9.07.2024;
  2. CDC. “HPV and Oropharyngeal Cancer.” Cancer, 22 Apr. 2024, www.cdc.gov/cancer/hpv/oropharyngeal-cancer.html, accesat la 9.07.2024;
  3. “HPV in the Mouth: Symptoms, Causes, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.comwww.medicalnewstoday.com/articles/322362, accesat la 9.07.2024;
  4. “HPV in the Mouth: Symptoms, Prevention, Diagnosis, and More.” Healthlinewww.healthline.com/health/hpv-in-the-mouth, accesat la 9.07.2024;
  5. “Oral Human Papillomavirus (HPV) Infection.” Ucsfhealth.orgwww.ucsfhealth.org/medical-tests/oral-human-papillomavirus-infection, accesat la 9.07.2024;
  6. “Oropharyngeal Human Papilloma Virus (HPV) Infection | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2018, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15010-oropharyngeal-human-papilloma-virus-hpv-infection, accesat la 9.07.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor