Veruci (negi): Ce sunt, tipuri, cauze, tratament

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ce sunt verucile (negii), de cate tipuri sunt si care sunt optiunile de tratament

Verucile, cunoscute si sub numele popular de negi, pot fi observate la nivelul pielii si, desi nu reprezinta o problema grava, cauzeaza disconfort si sunt contagioase. Descopera mai multe despre tipurile de veruci si in ce zone ale corpului pot aparea, dar si ce poti face in privinta acestora.

Ce sunt verucile?

Verucile, sau negii, sunt practic niste mici excrescente prezente pe suprafata pielii, cu o forma similara a celei de conopida si cu o textura tare, care provoaca un oarecare disconfort. Ele se numara printre cele mai raspandite afectiuni dermatologice, imediat dupa acnee, si isi pot face aparitia oricand. Insa, verucile sunt mai putin intalnite la persoanele in varsta si sunt mai comune la copii.

Cauzele care determina aparitia verucilor

Verucile sunt rezultatul unei infectii virale. Ele apar atunci cand pielea intra in contact cu papilomavirusul uman (HPV). Acest virus determina acumularea de prea multa keratina in diferite zone ale epidermei, motiv pentru care apar aceste formatiuni cunoscute drept negi. In general, virusul HPV patrunde in piele printr-un mic orificiu, ca de exemplu o mica rana sau zgarietura.

Modul de transmitere a negilor

Deoarece verucile apar in urma unei infectii virale, acestea sunt contagioase. Oricine poate dezvolta astfel de excrescente cutanate daca intra in contact cu virusul HPV. Acest lucru se poate intampla fie prin atingerea directa a negilor, fie prin suprafetele contaminate. Ei se pot raspandi chiar si pe mai multe zone ale corpului, daca persoana infectata atinge negii si apoi alte regiuni de pe propriul corp.

Virusul HPV are o dezvoltare accelerata in zonele cu un grad ridicat de umiditate, loc unde se si transmite mult mai rapid. Astfel, locuri precum piscinele publice, dusurile sau toaletele prezinta un risc mai crescut de contaminare. 

Trebuie mentionat si faptul ca virusul este mai usor de contractat in cazul unei persoane care a suferit mici leziuni cutanate, deoarece astfel patrunde mai usor in epiderma. Din aceasta cauza, verucile sunt mai des intalnite la copii. Acestia sufera mai des zgarieturi sau julituri si se afla deseori in colectivitate, in zone unde transmiterea virusului este mai accelerata.

Tipuri de veruci existente

Negii se pot imparti in mai multe categorii, in functie de zona in care isi fac aparitia. Formele cel mai des raspandite sunt cele comune si cele plantare, insa excrescentele pot aparea si in zona genitala.

Veruci comune

Verucile comune poarta si denumirea de veruci vulgare si reprezinta categoria care apare cel mai des. Acestea apar de obicei in zona mainilor si degetelor, bratelor, coatelor, picioarelor si genunchilor. 

Ele se manifesta sub forma unor formatiuni cu aspect asemanator unei conopide, avand dimensiuni similare cu ale unui bob de mazare, insa pot fi si mai mici. Negii pot avea aceeasi culoare cu a pielii, dar pot capata si nuante usor galbui, maronii sau gri.

Negi plantari

Negii plantari, sau verucile plantare, sunt similari celor comuni, insa isi fac aparitia doar in zona talpilor. Acestia capata un aspect aspru si dur, se intaresc rapid si devin durerosi, din cauza presiunii aplicate in timpul mersului. Din cauza gradului ridicat de disconfort pe care il provoaca, negii plantari necesita o interventie rapida.

Negi genitali

Virusul HPV se poate transmite si in urma contactului sexual, asa ca negii pot aparea si in zona genitala. In afara excrescentelor specifice, acesti negi pot fi insotiti si de mancarime, o stare pronuntata de disconfort sau chiar si sangerari.

Acest virus este foarte periculos, deoarece anumite tulpini sunt responsabile cu aparitia cancerului de col uterin. De asemenea, daca o persoana este infectata, nu prezinta intotdeauna simptome. Este posibil ca aceasta sa fie purtatoare fara sa prezinte vreun simptom si sa transmita virusul mai departe. Folosirea prezervativului scade sansele acestei infectari, insa nu ofera protectie de 100%.

Exista si posibilitatea vaccinarii impotriva acestor tulpini ale virusului HPV. Vaccinul este disponibil pentru copii, atat fete cat si baieti, care au implinit varsta de 11-12 ani, dar si pentru persoane sub varsta de 26 de ani.

Ce optiuni de tratament poti folosi in cazul verucilor?

Foarte multe veruci dispar dupa o anumita perioada de timp fara sa fie nevoie de o interventie speciala, insa pot reaparea in cativa ani in acelasi loc sau in preajma zonei unde si-au facut initial aparitia. De aceea, se recomanda sa ceri sfatul unui medic, astfel incat sa previi reaparitia negului si sa stimulezi organismul sa lupte impotriva virusului.

Iata ce fel de tratamente sunt propuse in cazul verucilor.

Medicamente sau unguente

Pentru inceput, medicul va recomanda o serie de medicamente, creme, alifii, unguente etc care contribuie la disparitia verucilor. Unele dintre acestea se pot administra local, pe cand altele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la lupta impotriva virusului.

Crioterapia

Acest tip de tratament presupune inghetarea verucii utilizand o substanta speciala - azot lichid. Substanta se aplica direct pe neg, iar aceasta va determina formarea unei mici cruste atat deasupra, cat si dedesubtul verucii. Treptat, excrescenta se va usca si va cadea.

Dureaza aproximativ o saptamana de la realizarea crioterapiei pana la desprinderea negilor de pe piele. Acest tratament nu doar ca ajuta la eliminarea verucilor, dar previne reaparitia lor stimuland sistemul imunitar si determinandu-l sa lupte impotriva virusului. Crioterapia poate fi realizata doar de catre un medic specialist.

Chiuretajul

Aceasta metoda este una chirurgicala si, desi nu este deloc complicata, se recomanda doar in cazul in care alte metode de eliminare a negilor nu au dat rezultate. Chiuretajul se realizeaza in cabinetul medicului dermatolog si reprezinta, practic, indepartarea chirurgicala a negilor.

Medicul va administra un anestezic local si apoi, cu ajutorul unui instrument electric, excrescenta va fi cauterizata (adica uscata). Apoi, ea va fi indepartata folosind chiureta, cu care medicul va curata bine pielea pentru a nu ramane urme de tesut restant. Metoda este una invaziva si, in general, duce la aparitia cicatricilor. De aceea, aceasta se recomanda doar dupa incercarea fara rezultat a altor tratamente.

Alte remedii

In afara de aceste metode, poti incerca si ingrijirea picioarelor si a zonelor afectate de veruci direct la domiciliu, apeland la cateva remedii naturiste. Ai putea incerca si produsele speciale destinate verucilor, care se elibereaza fara prescriptie medicala.

Atentie! Acestea nu ofera intotdeauna rezultatele dorite si este posibil ca negii sa nu raspunda la tratament. Este recomandat sa ceri sfatul unui medic inainte de utilizarea oricarui produs si sa urmezi procedurile sugerate de acesta daca problema persista.

Verucile nu sunt o afectiune grava a pielii, insa sunt contagioase, pot fi persistente si pot provoca un disconfort semnificativ. Daca ai de-a face cu astfel de probleme, cere sfatul medicului dermatolog si vezi cum poti elimina negii si cum iti poti ajuta sistemul imunitar sa lupte cu virusul HPV.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor