Graviola: beneficii, proprietati, utilizari

22. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Graviola

 

Graviola este un fruct exotic al unui arbore care creste in regiuni tropicale si care are o gama variata de utilizari. Traditional, frunzele au fost intrebuintate pentru a trata diabetul, insomnia, cistita, durerile de cap. Fructul poate fi de folos, datorita beneficiilor anticanceroase, in lupta cu cancerul de san, cel de prostata, colorectal si pancreatic. Cercetarile sunt inca la inceput, iar administrarea suplimentelor pe baza de graviola pentru a trata cancerul nu este recomandata. Medicul specialist este singurul care poate indica doze si perioade de administrarea pentru acest supliment in asociere cu tratamentul clasic. 

Despre fructul graviola probabil ai auzit deja, dar ceea ce cu siguranta nu stii este ca ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Prezentam in acest material beneficiile, proprietatile, utilizarile si contraindicatii in administrarea suplimentelor cu graviola. 

Ce este graviola?

Fructul graviola provine din arborele cunoscut sub denumirea stiintifica de Annona muricata, originar din regiunile tropicale ale Americii. Graviola este cunoscut si sub alte nume precum soursop sau guanabana. Vorbim de un fruct cu o aroma delicioasa comparabila cu cea a ananasului sau a capsunilor, bogat in nutrienti, cu multe fibre si vitamina C, dar cu foarte putine calorii. 

Fructele graviola variaza ca dimensiune si marime, au forma ovala sau de inima, suprafata verde la exterior si prezinta niste spini moi. Interiorul este de culoare alba cu consistenta cremoasa, cu seminte negre si este de regula consumat crud in zonele in care se cultiva. Traditional fructul, frunzele si tulpina sunt intrebuintate in scopuri medicinale, dar si la gatit sau se aplica direct pe piele.

In farmacia online se gasesc suplimente alimentare cu graviola, dar și suc pur de graviola, cultivat organic, pulbere, musli sau graviola in amestec cu fructe, orez sau spirulina pentru un mic-dejun sanatos. (1)

Beneficii si proprietati ale fructului graviola

S-a calculat ca la aproximativ 100 de grame de graviola fruct crud continutul este urmatorul:

  • 66 de calorii;
  • 1 g proteine;
  • 16,8 g carbohidrati;
  • 3,3 g fibre;
  • vitamina C;
  • potasiu;
  • magneziu;
  • tiamina;
  • niacina;
  • riboflavina sau vitamina B2;
  • folat;
  • fier. (1)

Bogat in antioxidanti

Fructul graviola are un continut mare de antioxidanti benefici organismului. Acesti antioxidanti ajuta la neutralizarea compusilor nocivi, radicali liberi, care ar putea sa conduca la deteriorarea celulelor si la aparitia unor boli cronice. Cercetarile de pana acum au arata ca antioxidantii pot avea un rol important in reducerea riscului de aparitie a mai multor boli de inima, in cancer si chiar diabet. 

Studiile de laborator au relevat faptul ca fructul graviola poate sa protejeze impotriva actiunii radicalilor liberi, dar si ca ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, tocmai prin compusii vegetali care actioneaza ca antioxidanti precum luteolina, quercetina si tangeretina. Sunt necesare studii pe subiecti umani pentru a se observa beneficiile in aceasta directie. (1), (2)

Eficient in lupta cu celulele canceroase

Studiile in acest sens sunt de laborator, dar rezultatele obtinute sustin ipoteza potrivit careia graviola ar putea oferi ajutor la eliminarea celulelor canceroase. Un studiu de laborator pentru cancerul la san a prezentat date relevante in ceea ce priveste potentialul pozitiv al extractului de graviola in lupta cu aceasta boala. Nu doar a fost redusa dimensiunea tumorii, ci au fost omorate celulele canceroase, iar imunitatea organismului a fost intarita. 

 

Eficient in lupta cu celulele canceroase

 

Intr-un alt studiu de laborator, extractul de graviola asupra celulelor leucemice a determinat stoparea cresterii si formarii celulelor canceroase. (1)

Graviola are in compozitia sa peste 200 de substante fitochimice menite sa ajute in lupta cu cancerul. Fructul are citotoxicitate naturala si capacitate de a reduce cresterea celulelor canceroase in cancer de san, la plamani, colorectal, pancreatic, de prostata sau ovarian. Sunt necesare studii amanuntite, dar pentru moment este posibil ca medicamentele cu graviola sa fie mai eficiente in tratamentul cancerului, alaturi de medicamentele clasice, fata de ingerarea fructului sau a ceaiului de graviola. (3), (4)

Poate reduce inflamatia

Inflamatia este raspunsul normal al organismului atunci cand apare o leziune. Inflamatia cronica este cea care determina dezvoltarea bolilor cand nu este tratata la timp. Inflamatia poate fi diminuata cu extractul de graviola, cel putin la nivel de studii de laborator. Dovezile oferite arata ca extractul de graviola scade nivelul anumitor markeri inflamatori implicati in artrita reumatoida, ceea ce ar putea duce la ameliorarea simptomelor neplacute. Mai sunt necesare studii in acest sens, inainte de a introduce graviola in tratarea inflamatiilor cronice sau acute la oameni. (4)

Proprietati antibacteriene

Unele studii au aratat si ca extractul de graviola are proprietati antibacteriene puternice, alaturi de cele antioxidante. Astfel, graviola si-a dovedit eficienta in eliminarea bacteriilor responsabile de boli la nivelul cavitatii orale precum gingivita, carii, infectii cu drojdii.

Din alte studii a rezultat ca extractul de graviola poate fi eficient in fata bacteriilor responsabile de infectiile cu stafilococ si holera. Pentru moment mai sunt necesare studii inainte de a introduce graviola in tratamentul unor boli. (1)

Alte beneficii puse pe seama fructului graviola in traditie populara vizeaza eliminarea paduchilor, a febrei, edemului, tusei, depresiei, parazitilor, astmului, dar si detoxifierea sangelui. (3)

Utilizari, atentionari si contraindicatii pentru graviola

Un fruct natural de mari dimensiuni asa cum este graviola poate fi consumat crud, dar nu tot odata deoarece are un continut mare de zaharuri. Semintele nu ar trebui sa fie ingerate, pot fi toxice pentru organism, la fel si introducerea in alimentatie a fructului in exces, pe termen lung ar putea afecta rinichii si ficatul. 

Contraindicatii in administrarea fructului si a suplimentelor ce contin extractul acestuia au cei cu prescriptie medicamentoasa pentru tensiune arteriala si diabeticii. (2), (3)

Unele substante din graviola pot afecta nervii si provoca tulburari de miscare. Modificarile nervoase ce apar in aceste cazuri sunt asemanatoare celor din boala Parkinson. Potrivit unor studii, la un consum exagerat de graviola pot sa se manifeste halucinatii. 

Bauturile, alimentele si suplimentele cu graviola introduse in dieta normala nu vor face rau, totusi, consultarea medicului curant este benefica. (5)

Acest articol despre graviola este strict informativ. Daca intentionezi sa introduci in dieta suplimente pe baza de graviola sau suc din acest fruct exotic, vorbeste cu medicul inainte si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Soursop (Graviola): Health Benefits and Uses - https://www.healthline.com/nutrition/soursop-benefits

2. What Is Soursop? - https://health.clevelandclinic.org/soursop-benefits/

3. Can Soursop Help Fight Cancer? - https://www.verywellhealth.com/soursop-cancer-5087901

4. Anticancer Properties of Graviola (Annona muricata): A Comprehensive Mechanistic Review - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091294/

5. Graviola (soursop) - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/graviola

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor