Fumatul in sarcina: efectele renuntarii la fumat asupra sarcinii

19. 12. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Fumatul in sarcina

Daca sunteti fumatoare si va ganditi sa va intemeiati o familie sau sunteti insarcinata, trebuie sa stiti ca substantele chimice din fumul de tutun au efecte adverse asupra sanatatii sistemului reproducator, a fertilitatii si a copilului nenascut.

In cazul in care sunteti fumatoare si sunteti insarcinata, faptul ca doriti sa renuntati la fumat este o veste fantastica. De indata ce renunti la tutun iti vei creste sansele de a avea o sarcina mai sanatoasa. De asemenea, ar trebui sa va informati despre terapia de substitutie cu nicotina (TRN) atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii, astfel incat sa puteti lua decizii in cunostinta de cauza cu privire la renuntarea la tutun.

Expunerea copiilor nenascuti la fumatul in timpul sarcinii sau la fumatul pasiv este legata de malformatii congenitale, de decesul copiilor nenascuti, de nasteri premature si de decese infantile. Fumatul mamei in timpul sarcinii este legat de o dublare a riscului de moarte subita a copilului si de malformatii congenitale, in timp ce expunerea la fumatul pasiv in timpul sarcinii este legata de un risc cu 23% mai mare de nastere a unui copil mort si de un risc cu 13% mai mare de malformatii congenitale [1].


Efectele renuntarii la fumat in timpul sarcinii

Iata cateva dintre efectele pe care tutunul le-ar putea avea asupra sarcinii dumnevoastra:

  • Substantele chimice toxice din fumul de tutun ajung la bebelus prin intermediul dumnevoastra.
  • Fumul de tutun altereaza cantitatea de oxigen care ajunge la bebelus.
  • Creste riscul de malformatii congenitale, cum ar fi buza despicata sau malformatii ale membrelor.

Fiecare tigara fumata elibereaza substante chimice nocive care vor ajunge la bebelusul dumnevoastra si ii vor afecta sanatatea. Nici tigarile electronice nu sunt inofensive. Desi mai sunt inca multe de invatat despre tigarile electronice, femeile insarcinate nu ar trebui sa le foloseasca. Nicotina din tigarile electronice este daunatoare pentru bebelusii in curs de dezvoltare [4]. Afla mai multe despre tigarile electronice aici.

Fumatul si alaptarea

Unele dintre problemele cauzate de fumat in timpul alaptarii include [2]:

  • Nicotina si alte substante chimice din fumul de tigara pot trece de la dumenvoastra la bebelus prin laptele matern.
  • Fumatul poate reduce productia de lapte si calitatea laptelui matern.
  • Fumatul in timpul alaptarii creste riscul ca bebelusul dumneavoastra sa aiba o serie de probleme de sanatate, inclusiv colici si tulburari de somn.

Femeile care fumeaza sunt mai putin predispuse sa alapteze la san si sunt mai predispuse sa isi intarce copiii mai devreme decat mamele care nu fumeaza [2].

Daca va este greu sa va lasati de fumat [2]:

  • Incercati sa nu fumati inainte sau in timpul mesei. Pentru a-i da organismului dvs. cel mai mult timp posibil pentru a scapa de nicotina din laptele matern, alaptati-va mai intai copilul, apoi fumati imediat dupa aceea.
  • Nu fumati in apropierea bebelusului dumneavoastra - mergeti afara pentru a fuma.

Efectele renuntarii la fumat pentru fertilitatea masculina

Tutunul este direct responsabil pentru disfunctia erectila si creste riscul de impotenta (chiar si la tineri), deoarece substantele chimice din fumul de tutun reduc tensiunea arteriala. Chiar si atunci cand sunt consumate moderat, nicotina si monoxidul de carbon afecteaza capacitatea de erectie.

Fumul de tutun incetineste secretia de testosteron, provocand astfel o reducere a libidoului. In plus, exista mai putini spermatozoizi si mai putina motilitate, deci fertilitatea este redusa. De asemenea, fumatul deterioreaza ADN-ul spermatozoizilor, ceea ce duce la un risc crescut de complicatii in timpul sarcinii si defecte congenitale.

Fumatul afecteaza [5]:

Concentratia de spermatozoizi: Concentratia de spermatozoizi se refera la numarul de spermatozoizi care se gasesc intr-o cantitate masurata de sperma. Studiile au aratat o scadere cu 23% a concentratiei de spermatozoizi la barbatii fumatori.

ADN-ul: Unele studii au constatat ca sperma fumatorilor prezinta o fragmentare crescuta a ADN-ului. Spermatozoizii cu ADN deteriorat pot duce la probleme cu fertilizarea, dezvoltarea embrionara, implantarea embrionara si cresterea ratei de avort spontan. Barbatii fumatori pot avea, de asemenea, niveluri hormonale anormale, care pot afecta fertilitatea.

Morfologia spermei: Morfologia spermei se refera la forma spermatozoizilor. Este posibil ca spermatozoizii cu forme ciudate sa nu inoate suficient de bine pentru a ajunge la ovul si sa nu poata fertiliza un ovul. Barbatii fumatori au mai putini spermatozoizi cu forma sanatoasa decat nefumatorii.

Motilitatea spermatozoizilor: Motilitatea spermatozoizilor se refera la capacitatile de inot ale spermatozoizilor. Daca spermatozoizii nu pot inota corespunzator, pot avea probleme in a ajunge la ovul si a-l fertiliza. La barbatii care fumeaza, cercetatorii au constatat o scadere cu 13% a motilitatii spermatozoizilor.

Efectele renuntarii la fumat pentru fertilitatea feminina

Fumatul in sarcina

Fumatul provoaca modificari hormonale si reduce fertilitatea. In medie, fumatoarele au nevoie de doua ori mai mult timp decat nefumatoarele pentru a putea concepe.

Fumatul in timp ce este administrata pilula contraceptiva incurajeaza formarea cheagurilor, deterioreaza si subtiaza peretii vaselor de sange si creste semnificativ riscul de complicatii cardiovasculare, inclusiv de accident vascular cerebral.

Tutunul modifica uneori ciclul menstrual al femeii, facandu-l mai neregulat si mai dureros. Substantele chimice (cum ar fi nicotina, cianura si monoxidul de carbon) din fumul de tigara accelereaza rata de pierdere a rezervei ovariene. Din pacate, odata ce rezerva ovariana se diminueaza, nu se poate regenera sau inlocui. Acest lucru inseamna ca menopauza apare cu 1 pana la 4 ani mai devreme la femeile care fumeaza (in comparatie cu cele nefumatoare) [3].

Vestea buna este ca renuntarea la fumat in orice moment in timpul sarcinii este benefica. Efectele pozitive ale renuntarii la tutun apar la doar 20 de minute dupa ce ati fumat ultima tigara. Asadar, in momentul in care te lasi de fumat, sansele tale de a avea o sarcina si un copil mai sanatos incep sa creasca.

Afla AICI mai multe despre motivele pentru care sa renunti la fumat, alaturi de Prof. Univ. Dr. Florin Mihaltan, presedinte in Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului si Consumului de Tutun.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor