Eritemul fesier la bebelusi - cauze, simptome, tratament

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Eritemul fesier reprezinta una dintre cel mai des intalnite afectiuni in randul bebelusilor, in special a celor cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni. Se manifesta prin inrosirea pielii din zona scutecului si poate avea mai multe posibile cauze, desi cel mai adesea se asociaza contactului prelungit al pielii cu materiile fecale si/sau cu urina. Din fericire, de obicei, el este relativ usor de tratat.[1] Continua sa citesti pentru a afla care sunt optiunile de tratament pentru eritem fesier, precum si mai multe informatii despre cauzele si simptomele sale! 

Ce este eritemul fesier? 

Eritemul fesier sau dermatita de scutec, cum mai este cunoscut, este o afectiune cutanata  aparuta prin contactul pielii bebelusului cu urina si scaunul acestuia, in mediul umed si cald realizat de scutec. Clasic, se descrie o forma inflamator-iritativa ce apare sub forma unor placarde rosii, lucioase, pe suprafetele convexe, de contact cu scutecul, ale pielii copilului. Zona inghinala, neaflata in contact cu suprafața scutecelor este, de obicei, crutata. 

In timp, netratate, aceste leziuni pot evolua spre eroziuni sau chiar ulceratii. Prezenta bolii diareice creste riscul de aparitie a acestei afectiuni. Dermatita de scutec se poate suprainfecta secundar cu Candida albicans sau cu Stafilococul auriu. 

Pe langa aceasta forma tipica de eritem fesier, exista si o forma numita dermatita candidozica - produsa prin infectia primara a pielii bebelusului cu Candida albicans. Pielea afectata are o culoare rosie intensa, zona inghinala nu mai este crutata, ca in forma descrisa anterior, elementele se unesc. Aceasta forma apare frecvent in asociere cu candidoza orala si este favorizata de tratamentul antibiotic, mai ales daca este un antibiotic cu spectru larg si administrat pe cale orala.

Care sunt cauzele aparitiei afectiunii? 

Eritemul fesier poate avea, dupa cum am vazut deja, mai multe cauze, iar in continuare vom vorbi despre cateva dintre acestea. 

Contactul prelungit al pielii cu materiile fecale si urina

Pielea bebelusilor este mai sensibila decat cea a adultilor si se poate irita daca nu li se schimba scutecele la timp. Tocmai de aceea este important sa-i schimbi cat mai repede scutecul micutului tau daca il murdareste, in special atunci cand are diaree.[2]

Scutecele prea stranse si hainele prea stramte

Daca scutecul este prea mic sau strans prea tare, acesta se va freca de pielea bebelusului si o va irita, ceea ce poate duce la aparitia eritemului fesier. Acelasi lucru este valabil si in cazul hainutelor prea stramte, care se freaca de piele si nu ii permit sa respire.[2]

Produsele pentru ingrijirea bebelusului 

Chiar daca sunt special concepute pentru bebelusi, unele produsele pentru igiena si ingrijire le pot irita pielea. Folosirea unei noi marci de servetele umede, scutece sau lotiuni, de exemplu, poate fi motivul pentru care a aparut eritemul fesier.

Infectiile bacteriene sau fungice 

Mediul umed si cald care se formeaza in zona acoperita de scutec ofera conditii ideale pentru reproducerea bacteriilor si fungilor si dezvoltarea unei infectii bacteriene sau fungice. Infectia cu Candida albicans reprezinta cea mai frecventa cauza de natura infectioasa a eritemului fesier. Acesta mai poate fi asociat insa si cu dermatofitoza, exacerbarea dermatitei seboreice de catre Malassezia si alte afectuni pseudomicotice, cum ar fi eritrasma. Alte posibile cauze ale dermatitei de scutec sunt infectia cu stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) sau cea cu streptococul de grup A (Streptococcus pyogenes).[1][2] 

Introducerea de alimente noi in dieta bebelusului sau a mamei 

Odata cu inceperea diversificarii, vor aparea si modificari in ceea ce priveste continutul si frecventa scaunelor. Chiar si culoarea acestora se poate modifica. De exemplu, in functie de ce mananca, bebe poate fi constipat sau, dimpotriva, poate avea diaree, care, dupa cum am mentionat deja, poate creste riscul aparitiei eritemului fesier. In cazul in care bebelusul este alaptat, si alimentatia mamei poate reprezenta o posibila cauza a acestei afectiuni.[2]

Antibioticele 

Daca bebelusul tau a primit antibiotic sau ti s-a prescris tie un astfel de tratament si alaptezi, acest lucru poate favoriza dezvoltarea eritemului fesier.[2] 

Care sunt simptomele eritemului fesier?

Semnele si simptomele eruptiei de scutec pot include: 

  • piele inflamata si sensibila; 
  • prurit; 
  • papule; 
  • descuamare; 
  • eroziuni sau ulceratii; 
  • disconfort si agitatie (in special in timpul schimbarii scutecului). 

Trebuie insa mentionat ca simptomele pot varia in functie de severitatea eritemului si de cauza sa.[1][2] 

Metode de diagnosticare si investigatii

In general, diagnosticul de eritem fesier se stabileste pe baza anamnezei si a unui examen clinic. Efectuarea unor analize de laborator nu este, de obicei, necesara, dar se pot face anumite teste atunci cand este suspectata existenta unei infectii.[1]

Complicatii specifice afectiunii

Orice bebelus care prezinta un eritem fesier care nu trece dupa 5 zile de aplicare corecta a masurilor generale de igiena si de aplicare a cremelor de protectie, care se intinde dincolo de marginile scutecului, care prezinta ulceratii sau sangereaza, trebuie consultat de catre un medic, deoarece posibilitatea existentei unei suprainfectii este foarte mare. 

Care este tratamentul pentru eritemului fesier?

 

Tratamentul eritemului fesier presupune mentinerea pielii bebelusului cat mai curata si mai uscata. In functie de severitatea simptomelor, se mai pot utiliza si diverse creme sau unguente. De asemenea, exista si anumite remedii naturiste care ar putea contribui la ameliorarea disconfortului celui mic.

Mentinerea pielii curata si uscata

O buna igiena este esentiala in cazul eritemului fesier. Pentru a reduce expunerea pielii la iritanti precum urina sau materiile fecale ale bebelusului, se recomanda schimbarea frecventa a scutecelor, spalarea locala cu apa calduta, eventual folosirea unor solutii slab antiseptice si uscarea cu un prosop curat, precum si utilizarea unor scutece foarte absorbante.[1] O alta recomandare este aceea de a-l lasa pe cel mic sa stea fara scutec pentru perioade scurte.[2]  

Creme pentru eritem fesier bebelusi 

Pentru a proteja pielea sensibila a bebelusului, in functie si de recomandarile medicului, la fiecare schimbare de scutec se poate aplica si o crema pentru eritem fesier, care va crea o bariera intre piele si urina, fecale si scutec, ameliorand iritatia acesteia.[1]

Exista o gama larga de astfel de produse in farmacii. Consulta un medic pentru a afla care sunt ingredientele pe care ar trebui sa le contina crema potrivita pentru bebelusul tau! De exemplu, in cazul eritemelor fesiere suprainfectate, dupa consult, medicul ti-ar putea recomanda o crema care sa contina un antifungic sau o crema cu antibiotic.

Eritem fesier bebelusi: tratament naturist 

Daca esti interesata de tratamentul naturist pentru eritem fesier, atunci trebuie sa stii ca exista mai multe remedii pe baza de plante folosite in mod traditional pentru tratarea acestei afectiuni. Plante precum aloe vera sau galbenelele sunt cunoscute pentru proprietatile lor calmante. Alte remedii naturiste se bazeaza pe uleiul de masline, otetul din cidru de mere, pe citrice, bicarbonatul de sodiu, pe Hamamelis ori pe ovaz. Uneori se mai apeleaza si la ceaiuri din anumite plante. De regula, se folosesc pentru a prepara diverse solutii care fie se aplica direct pe pielea bebelusului, fie se adauga in apa de baie.[2][3][4]

Totusi, este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a folosi astfel de remedii pentru a te asigura ca nu vor agrava iritatia bebelusului tau. 

Cum poate fi prevenita aparitia afectiunii?

Cea mai buna modalitate de a preveni eritemul fesier este sa te asiguri ca zona scutecului este intotdeauna curata si uscata: 

  • schimba cat mai des scutecul; 
  • daca este posibil, la fiecare schimbare de scutec, foloseste apa calduta si un sapun bland pentru a curata funduletul bebelusului; 
  • in cazul in care utilizezi servetele umede, asigura-te ca alegi unele fara alcool, parfum sau alte ingrediente ce ar putea irita pielea celui mic; 
  • foloseste un prosop curat pentru a usca pielea bebelusului sau lasa-l sa stea fara scutec; nu utiliza pudra de talc; 
  • aplica, in mod regulat, o crema protectoare; 
  • nu fixa scutecul prea strans;
  • alege cu grija produsele de igiena si ingrijire pe care le folosesti.[2]

Eritemul fesier este o problema des intalnita, care provoaca disconfort bebelusilor si reprezinta un motiv de ingrijorare pentru parinti. Din fericire, in majoritatea cazurilor, se poate trata destul de usor, simptomele ameliorandu-se dupa cateva zile. 

Acest articol are rol informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. Daca bebelusul tau are eritem fesier sau observi simptome specifice oricarei alte afectiuni, adreseaza-te medicului de familie sau unui pediatru!

Bibliografie: 

  1. Benitez, B, and Magda D Mendez. Diaper Dermatitis Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/. Accessed 1 Feb. 2023.
  2. Diaper Rash Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636. Accessed 1 Feb. 2023.
  3. Hebert, Adelaide A. A New Therapeutic Horizon in Diaper Dermatitis: Novel Agents with Novel Action International Journal of Womens Dermatology, vol. 7, no. 4, Sept. 2021, pp. 466470, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8484940/, 10.1016/j.ijwd.2021.02.003. Accessed 1 Feb. 2023.
  4. Natural Remedies to Heal Your Babys Diaper Rash Verywell Family, 2021, www.verywellfamily.com/healing-diaper-rash-by-going-diaperless-289241. Accessed 1 Feb. 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor