Eritemul fesier la bebelusi - cauze, simptome, tratament

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Ce este eritemul fesier? 

Eritemul fesier, sau dermatita de scutec, reprezinta afectiunea pielii cel mai frecvent intalnita in primul an de viata, produsa prin contactul pielii bebelusului cu urina si scaunul acestuia, in mediul umed si cald realizat de scutec. Clasic, se descrie o forma inflamator-iritativa ce apare sub forma unor placarde rosii, lucioase, pe suprafetele convexe, de contact cu scutecul, ale pielii bebelusului, zona inghinala, neaflata in contact cu suprafa-la scutecelor, fiind caracteristic crutata. In timp, netratate, aceste leziuni pot evolua spre eroziuni sau chiar ulceratii. Prezenta bolii diareice creste riscul de aparitie al acestei afectiuni. Dermatita de scutec se poate suprainfecta secundar cu Candida albicans sau cu Stafilococul auriu. Orice bebelus care prezinta un eritem fesier care nu trece dupa 5 zile de aplicare corecta a masurilor generale de igiena si de aplicare a cremelor de protectie, care se intinde dincolo de marginile scutecului, care prezinta ulceratii sau sangereaza, trebuie consultat de catre un medic, deoarece posibilitatea existentei unei suprainfectii este foarte mare. In afara de aceasta forma “tipica” de eritem fesier exista si o forma numita Dermatita candidozica - produsa prin infectia primara a pielii bebelusului cu Candida albicans.

Simptomele eritemului fesier 

Pielea afectata este intens rosie, zona inghinala nu mai este crutata, ca in forma descrisa anterior, elementele se unesc. Eritemul fesier la bebelusi frecvent in placarde, care dezvolta eroziuni si prezinta leziuni satelite la “granita” cu zona de piele sanatoasa. Aceasta forma apare frecvent in asociere cu candidoza orala si este favorizata de tratamentul antibiotic, mai ales daca este un antibiotic cu spectru larg si administrat pe cale orala.

Tratamentul eritemului fesier 

Tratamentul eritemului fesier presupune schimbarea frecventa a scutecelor, spalarealocala cu apa calduta, eventual folosirea unor solutii slab antiseptice (ex. clorhexidina, cloramina), uscarea cu un prosop curat, urmata de aplicarea unei creme cu rol de bariera (exista o gama larga de astfel de produse in farmacii). Unele dintre aceste creme contin si oxid de zinc cu rol desicant. In cazul eritemelor fesiere suprainfectate, copilul va fi consultat de medic, care va recomanda, in functie de situatie, o crema care sa contina un antifungic sau o crema cu antibiotic.