Ecografie parti moi (musculoscheletala): ce este, cand se recomanda

26. 2. 2024 · 7 minute de citit

Ecografia musculoscheletala este un instrument de diagnostic extrem de util, lipsit de contraindicatii, care poate identifica o gama foarte variata de probleme de sanatate. Decopera in ce consta aceasta, cum se efectueaza, care sunt avantajele si limitarile sale si familiarizeaza-te cu modul de efectuare a procedurii, astfel incat sa fii pe deplin pregatit, in perspectiva in care vei avea de facut, la un moment dat, o asemenea investigatie!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ecografie parti moi (musculoscheletala): ce este, cand se recomanda

Ce este ecografia musculoscheletala?

Ecografia musculoscheletala este o metoda de diagnosticare non-invaziva care utilizeaza ultrasunete pentru a produce imagini in timp real ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor si altor structuri din corp. In cadrul acestei proceduri, ecograful produce ultrasunete de inalta frecventa, care trec prin piele si se reflecta in tesuturile corpului. Aceste ecouri sunt captate de un transductor si transformate in imagini care pot fi interpretate de un medic specialist pentru a identifica posibile probleme sau anomalii [1].

Ecografia musculoscheletala este o alternativa sau o completare a radiografiilor sau RMN-ului in diagnosticarea si monitorizarea diverselor boli care afecteaza sistemul musculoscheletal. Aceasta procedura este folosita pentru diagnosticarea unei varietati de afectiuni musculoscheletale cum ar fi leziunile musculare, inflamatia tendoanelor, rupturile de ligamente, problemele articulare si tumorile. De asemenea, ecografia musculoscheletala poate fi utilizata pentru a ghida proceduri, cum ar fi aspiratia de fluid sau injectiile in articulatii sau tesuturi moi [2]. 

Unul dintre principalele avantaje ale ecografiei musculoscheletale este ca este rapida, non-invaziva si nu implica expunerea la radiatii. Poate fi efectuata chiar in cabinetul medicului, fara necesitatea unei planificari prealabile sau a unei pregatiri speciale din partea pacientului. Cu ajutorul acestei metode, medicul poate obtine imagini detaliate si in timp real ale structurilor musculoscheletale [3].

Un alt avantaj important al ecografiei musculoscheletale este ca permite vizualizarea miscarii tesuturilor in timp ce pacientul isi misca corpul. Acest lucru este deosebit de util in diagnosticarea anumitor afectiuni cum ar fi leziunile ligamentare sau musculare, care pot fi mai usor detectate cand tesutul este in miscare [2].

Cum se realizeaza procedura de ecografie musculoscheletala?

Procedura de ecografie musculoscheletala incepe cu pregatirea pacientului. Acesta poate fi rugat sa se dezbrace partial sau complet, in functie de zona care urmeaza sa fie examinata. De exemplu, pentru examinarea umarului, pacientul poate fi rugat sa se dezbrace de la brau in sus [1]. 

Apoi, medicul va aplica un gel special pe pielea pacientului in zona care va fi examinata. Acest gel, cunoscut sub numele de gel de conducere, ajuta la transmiterea undelor sonore de la transductor la corpul pacientului. Fara acest gel, undele sonore ar putea fi reflectate inapoi la transductor, ceea ce ar face interpretarea imaginilor dificila.

In continuare, transductorul este plasat pe pielea pacientului si este miscat in jurul zonei de interes. Acest dispozitiv emite unde sonore care trec prin piele si tesuturi, creand o imagine a structurilor interne. Precizia diagnosticului cu ajutorul ecografiei musculoscheletale poate ajunge pana la 90% [4].

Imaginile obtinute consecutiv scanarii pot oferi informatii valoroase despre starea muschilor, tendoanelor, ligamentelor si a altor structuri musculoscheletale. Ecografia musculoscheletala poate detecta inflamatii sau leziuni la nivelul muschilor si tendoanelor, care nu pot fi detectate prin alte metode de imagistica.

Cand se recomanda efectuarea unei ecografii musculoscheletale?

Ecografia musculoscheletala este o metoda de diagnosticare non-invaziva, ce se poate recomanda in diverse situatii. Una dintre indicatiile medicale frecvente pentru aceasta procedura este prezenta durerilor, umflaturilor sau a leziunilor la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor sau altor structuri moi. De asemenea, ecografia musculoscheletala poate fi folosita pentru diagnosticarea unor afectiuni precum artrita, tendinita, bursita, rupturile de menisc sau de ligamente [2].

Monitorizarea tratamentului reprezinta un alt motiv pentru care se poate recomanda efectuarea unei ecografii musculoscheletale. Astfel, medicul poate urmari evolutia starii de sanatate a pacientului si poate face ajustarile necesare in planul de tratament. De exemplu, in cazul unei afectiuni precum tendinita, ecografia poate arata daca inflamatia s-a redus sau daca este nevoie de modificarea tratamentului [1].

In plus, ecografia musculoscheletala poate fi utilizata ca ghid in timpul unor proceduri invazive, cum ar fi injectarea de corticosteroizi in articulatii sau aspirarea de lichid dintr-un chist sau o articulatie. Aceasta permite medicului sa vizualizeze exact zona in care trebuie sa actioneze, crescand astfel precizia si eficienta interventiei [3].

Ecografia musculoscheletala poate fi de asemenea recomandata ca masura de preventie, pentru a depista precoce eventualele probleme la nivelul sistemului musculoscheletal. Acest lucru este valabil in special pentru persoanele care practica sporturi cu impact ridicat asupra articulatiilor sau muschilor. De exemplu, ecografia a fost folosita pentru a identifica leziunile musculare la jucatorii de hochei inainte ca acestea sa devina simptomatice [4].

Cum sa te pregatesti pentru o ecografie musculoscheletala?

Imbracamintea adecvata poate ajuta din punct de vedere al confortului si poate facilita procesul de examinare. Este recomandat sa porti haine lejere si comode, care pot fi usor indepartate sau ridicate pentru a permite accesul la zona care urmeaza sa fie examinata. Spre exemplu, daca vei face o ecografie a genunchiului, este recomandat sa porti pantaloni scurti sau o fusta.

Contrar altor tipuri de examinari medicale, ecografia musculoscheletala nu necesita pregatire speciala precum postul sau oprirea administrarii anumitor medicamente [1]. 

Comunicarea cu medicul este, de asemenea, foarte importanta. Daca ai anumite motive de ingrijorare sau suferi de anumite afectiuni medicale, acestea ar trebui discutate inainte de ecografie. De exemplu, daca ai un dispozitiv implantat cum ar fi un pacemaker, sau daca esti alergic la latex sau la gelul utilizat in timpul ecografiei, medicul trebuie sa fie informat despre aceste detalii [2].

Avantajele si posibilele limitari ale ecografiei musculoscheletale

Ecografia musculoscheletala este un instrument de diagnosticare foarte eficient, cu numeroase avantaje. Unul dintre cele mai importante beneficii este caracterul sau non-invaziv si sigur. Spre deosebire de alte proceduri de diagnosticare, aceasta nu implica iradiere, ceea ce o face o optiune sigura pentru toate categoriile de pacienti.

Un alt avantaj major al ecografiei musculoscheletale este precizia ridicata pe care o ofera. Acest tip de ecografie furnizeaza imagini clare si detaliate ale tesuturilor moi, oaselor si articulatiilor, permitand medicilor sa identifice o varietate de afectiuni [3]. 

In plus, ecografia musculoscheletala este cost-eficienta. Comparativ cu alte metode de diagnostic precum RMN sau CT, ecografia musculoscheletala este mult mai accesibila din punct de vedere financiar.

Cu toate acestea, exista si unele limitari ale ecografiei musculoscheletale. Calitatea si utilitatea imaginilor obtinute pot depinde in mare masura de experienta si abilitatile operatorului. De asemenea, desi ecografia musculoscheletala poate vizualiza majoritatea tesuturilor moi si a articulatiilor, exista anumite zone ale corpului, cum ar fi cele profunde sau inconjurate de oase care pot fi dificil de evaluat [1]. 

In sfarsit, spre deosebire de RMN sau CT, ecografia musculoscheletala nu poate oferi imagini tridimensionale ale structurilor examinate. Acest aspect poate limita intelegerea anumitor probleme complexe, cum ar fi cele legate de structura osoasa sau de articulatii. 

Ecografia musculoscheletala reprezinta o metoda esentiala de diagnosticare a problemelor legate de tesuturile moi precum muschii, tendoanele sau ligamentele. Aceasta procedura este recomandata intr-o serie de situatii, oferind rezultate precise si detaliate. Pregatirea pentru aceasta nu este deloc complicata, iar beneficiile depasesc cu mult posibilele limitari, ceea ce face ca ecografia musculoscheletala sa fie considerata un instrument medical extrem de util si eficient.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

  1. Forney, Michael C., and Patricia B. Delzell. “Musculoskeletal Ultrasonography Basics.” Cleveland Clinic Journal of Medicine, vol. 85, no. 4, Apr. 2018, pp. 283–300, www.ccjm.org/content/ccjom/85/4/283.full.pdf, https://doi.org/10.3949/ccjm.85a.17014, accesat la 26.02.2024;
  2. Musculoskeletal Ultrasound.” Yale Medicinewww.yalemedicine.org/conditions/musculoskeletal-ultrasound#:~:text=%E2%80%A2An%20imaging%20procedure%20that, accesat la 26.02.2024;
  3. Page, Phil, et al. “MSK Ultrasound - an IJSPT Perspective.” International Journal of Sports Physical Therapy, vol. 18, no. 1, 2 Feb. 2023, https://doi.org/10.26603/001c.68184, accesat la 26.02.2024;
  4. Radiology (ACR), Radiological Society of North America (RSNA) and American College of. “Ultrasound - Musculoskeletal.” Radiologyinfo.org, 30 July 2021, www.radiologyinfo.org/en/info/musculous, accesat la 26.02.2024.

Meta descriere: 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor