Ecografie: ce este, recomandari, beneficii, riscuri

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Ecografie

 

In curand, vei descoperi secretele ecografiei, o metoda de diagnosticare non-invaziva, care a revolutionat domeniul medical in ultimele decenii. Acest articol iti va oferi informatii esentiale despre principiile de functionare ale ecografiei si diversele tipuri de ecografie utilizate in diferite domenii. De asemenea, vei intelege recomandarile privind efectuarea unei ecografii si momentele potrivite pentru a apela la aceasta tehnica.

Definirea ecografiei si principiile de functionare

Ecografia este o tehnica imagistica non-invaziva, care utilizeaza undele sonore de inalta frecventa (ultrasunete) pentru a vizualiza si examina organele interne, tesuturile si structurile corpului in timp real. Principiul de functionare al ecografiei se bazeaza pe emisia de undele sonore de catre un dispozitiv numit transductor, care este plasat pe suprafata pielii in zona de investigat. Ultrasunetele utilizate in ecografie au frecvente cuprinse intre 2 si 18 MHz, care sunt superioare limitei audibile pentru oameni (20 kHz).

Imaginile obtinute prin ecografie sunt detaliate si precise, iar aceasta metoda de investigatie este sigura, rapida, nedureroasa si non-invaziva. De asemenea, ecografia este o metoda imagistica ce nu implica expunerea la radiatii ionizante, spre deosebire de alte metode imagistice, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizata.

Printre avantajele ecografiei se numara faptul ca poate fi utilizata in timpul sarcinii, pentru a monitoriza dezvoltarea fatului si a detecta eventuale anomalii. De asemenea, ecografia poate fi utilizata pentru a investiga diferite probleme de sanatate, cum ar fi cele ale organelor abdominale, ale sanului, ale glandelor tiroide, ale organelor genitale interne, ale inimii si ale vaselor de sange.

Tipuri de ecografie si domeniile de utilizare

Exista mai multe tipuri de ecografie, fiecare avand o utilizare specifica in functie de zona corpului examinata si de informatiile necesare.

Ecografia transabdominala implica aplicarea unui transductor pe suprafata abdomenului si este utilizata pentru examinarea organelor interne, cum ar fi ficatul, rinichii, vezica urinara sau uterul. Ecografia transvaginala implica introducerea unui transductor special in vagin pentru a examina uterul, ovarele si tuburile uterine, iar ecografia transrectala presupune introducerea unui transductor in rect pentru a evalua prostata sau rectul. (1)

Ecografia Doppler se bazeaza pe efectul Doppler si este utilizata pentru a evalua fluxul sanguin in vasele de sange, precum arterele si venele. Este folosita in mod frecvent in obstetrica pentru a evalua circulatia sanguina a fatului, in cardiologie pentru a examina functionarea valvelor inimii sau in chirurgia vasculara pentru a depista eventualele cheaguri de sange sau stenoze ale vaselor.

Ecografia 3D si 4D permit obtinerea unor imagini tridimensionale ale structurilor interne examinate, oferind astfel o perspectiva mai detaliata si mai realista. Ecografia 3D reprezinta o imagine statica in trei dimensiuni, in timp ce ecografia 4D ofera imagini in miscare ale structurilor examinate. Aceste tipuri de ecografie sunt utilizate in special in obstetrica pentru a vizualiza aspectul fatului in diferite etape ale dezvoltarii, dar pot fi folosite si in alte specialitati, precum cardiologia, urologia sau chirurgia.

Ecografia musculo-scheletala este utilizata pentru a examina tesuturile moi si structurile osoase din apropierea articulatiilor si a muschilor. Poate fi folosita pentru a diagnostica diverse afectiuni, cum ar fi tendinite, bursite, leziuni ale ligamentelor sau ale meniscului si poate fi utila in monitorizarea evolutiei unei afectiuni sau a unui tratament.

 

Femeie la ecograf

 

Recomandari pentru efectuarea unei ecografii: cand si de ce sa faci o ecografie

1. Ecografia este recomandata in diverse situatii medicale, cum ar fi evaluarea sarcinii prin ecografie prenatala, evaluarea organelor interne precum ficatul, rinichii sau tiroida, depistarea anumitor formatiuni precum tumori sau chisturi si probleme musculo-scheletice, cum ar fi cele ale articulatiilor sau muschilor. 

2. Momentul potrivit pentru efectuarea unei ecografii depinde de cazul fiecarui pacient si de recomandarile medicului specialist, care are experienta si cunostintele necesare pentru a decide cand sa se efectueze examinarea. De obicei, ecografia prenatala este efectuata in timpul primului trimestru pentru a verifica dezvoltarea fatului, in timpul celui de-al doilea trimestru pentru a verifica starea generala a fatului si pentru a depista eventuale probleme si in timpul celui de-al treilea trimestru pentru a verifica pozitia fatului si pentru a evalua starea placentara. De asemenea, ecografia poate fi recomandata in urma analizelor sau testelor de sange anormale.

3. Beneficiile ecografiei in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor sunt multiple. Aceasta este o metoda non-invaziva, accesibila si cu costuri mai reduse decat alte metode de investigatie. De asemenea, ecografia nu utilizeaza radiatii ionizante, ceea ce o face mai sigura decat alte metode de imagistica. Ecografia poate evalua dinamica organelor si fluxul sanguin si poate oferi rezultate rapide, in timp real.

4. Pentru a te pregati pentru o ecografie, este important sa urmezi instructiunile medicului specialist, care iti poate oferi informatii importante despre cum sa te pregatesti pentru examinarea respectiva. De exemplu, in cazul unei ecografii abdominale, ar trebui sa eviti sa mananci sau sa bei inainte de examinare. Este important sa porti haine care sa permita accesul usor la zona de interes si sa comunici deschis cu medicul specialist despre simptomele si istoricul medical.

Riscurile si limitarile asociate cu ecografia

Ecografia este considerata una dintre cele mai sigure si mai putin invazive metode de investigatie medicala, fara expunere la radiatii ionizante. Cu toate acestea, exista unele riscuri si limitari asociate cu aceasta tehnica de imagistica medicala.

1. Siguranta si riscurile reduse: Potrivit Societatii Americane de Radiologie, efectele secundare ale ecografiei sunt rare si de obicei minore. Cu toate acestea, in cazuri rare, pot aparea efecte secundare, cum ar fi incalzirea tesuturilor si formarea de cavitati cu gaz in organism. De asemenea, este important sa se evite realizarea ecografiei in cazul unor zone cu leziuni cutanate sau in cazul unor organe care pot fi afectate de ecografie, cum ar fi testiculele. (2)

2. Limitari ale imagisticii ecografice: Calitatea imaginilor obtinute prin ecografie poate fi influentata de mai multi factori, cum ar fi experienta medicului, tehnologia aparatului de ecografie si anatomia pacientului. Ecografia poate fi limitata in cazul unor structuri profunde, osoase sau aerate, iar imaginile pot fi afectate de prezenta gazelor intestinale sau obezitatea pacientului. In plus, ecografia nu poate detecta toate tipurile de afectiuni medicale si poate fi necesara efectuarea altor investigatii suplimentare. (3)

3. Interpretarea rezultatelor: Analiza si interpretarea corecta a imaginilor ecografice necesita experienta si cunostinte medicale solide. In unele cazuri, pot aparea erori de interpretare sau dificultati in stabilirea unui diagnostic precis, ceea ce poate conduce la necesitatea efectuarii unor investigatii suplimentare.

4. Fals pozitiv si fals negativ: Ca orice investigatie medicala, ecografia poate furniza rezultate false pozitive sau false negative. De exemplu, in cazul screeningului prenatal, ecografia poate indica gresit prezenta unei anomalii fetale sau poate sa nu evidentieze o problema reala. (4)

In concluzie, ecografia este o metoda de imagistica medicala sigura si noninvaziva, cu riscuri si limitari minore. Cu toate acestea, este important sa se ia in considerare toate aspectele si sa se discute cu medicul curant inainte de efectuarea unei ecografii.

Surse:

1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ultrasound#1
2. "Ultrasound Safety" - Radiological Society of North America. Accesat la 11 august 2021, https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=safety- ultrasound.
3. "Limitations and Pitfalls in Imaging Diagnosis by Ultrasound" - Radiologic Clinics of North America. Accesat la 11 august 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349887/.
4. "False-Positive and False-Negative Results in Imaging Studies" - Journal of the American College of Radiology. Accesat la 11 august 2021, https://www.jacr.org/article/S1546-1440(12)00420-8/fulltext.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor