Tendinita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

21. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
durere de glezna

Tendinita este o inflamatie a tendoanelor, o afectiune in care tesuturile conjunctive dintre oase si muschi sunt iritate. Tendinita poate sa apara la cot, umar, genunchi, tendonul lui Ahile si degetul mare este dureroasa si, de cele mai multe ori, cauzata de activitati repetitive. Afectiunea poate fi tratata cu medicamente, kinetoterapie si odihna, insa sunt si situatii in care interventia chirurgicala poate fi unica solutie. 

Tendinita este o afectiune inflamatorie. Aceasta apare la cordoanele fibroase care leaga muschii de oase. Durerea si sensibilitatea se pot manifesta si dincolo de articulatie. Respectand instructiunile medicului specialist sunt sanse mari ca odata schimbat stilul de viata, cu recuperare medicala si atentie sporita, tendinita sa poata fi tinuta sub control, iar riscul recidivelor, redus. 

Ce este tendinita?

Tendinita este una dintre cele mai cunoscute cauze pentru durerea musculo-scheletala. Tendinita este termenul general care se refera la inflamatia unui tendon, fiind diferita de artrita reumatoida, ce vizeaza iritatia unei articulatii. 

Ce sunt tendoanele? Intre oase si muschi exista aceste tendoane, bucati de tesut conjunctiv. Practic, la capetele muschilor exista cate un tendon, alcatuit din fibre rezistente, implicat in realizarea tuturor miscarilor. Contractia muschilor determina si o tractiune a tendoanelor pentru deplasarea oaselor. 

Trebuie sa precizam ca durerile musculare sunt diferite de cele din tendinita, iar afectiunile articulatiilor determina manifestari caracteristice.  

Cauzele tendinitei

Tendinita acuta este cea care se manifesta pe termen scurt, pe fondul unei accidentari sau al unei traume. Tendinita cronica, pe termen lung, apare ca urmare a unei suprasolicitari sau activitati repetitive. Aceasta forma cronica este de regula inregistrata la sportivi si la persoanele ce au meserii in care fac mereu aceleasi miscari, punand presiune pe tendoane (1). 

Tipuri de tendinita

Epicondilita laterala

Acest tip de tendinita este cunoscut sub numele de “cotul de tenis”, deoarece durerea apare in partea din spate a cotului si a antebratului, provocata de deteriorarea tendoanelor raspunzatoare de indoirea incheieturii (2). 

Epicondilita mediala

Cunoscuta sub numele de “cotul jucatorului de golf sau de baseball”. Durerea care apare in acest tip de tendinita se resimte in zona cotului pana la incheietura mainii (2). 

Tendinita DeQuervain

Sindromul DeQuervain sau tenosinovita este cea mai intalnita inflamatie a mainii. Umflatura apare in teaca tendoanelor de la degetul mare (2). 

Tendinita “declansatoare”

Este un anumit tip de tenosinovita care se manifesta la degetul mare si face ca extinderea sau flexia degetului sa fie dificila. Cu alte cuvinte, degetul mare fie se poate bloca, fie se misca brusc (2). 

Tendinita ahileana 

Este o leziune sportiva de regula si apare la tendonul lui Ahile, care leaga calcaiul de muschiul gambei. Pacientii cu poliartrita reumatoida au risc crescut in a dezvolta si tendinita ahileana (2). 

Tendinita incheieturii mainii

Tendinita la mana apare la incheietura, in special la cei ce joaca badminton (2), dar si la cei care lucreaza in domenii in care folosesc incheietura mainii, in mod repetitiv. 

Tendinita rotuliana

Este o inflamatie caracteristica sportivilor care fac sport de performanta - volei, atletism, baschet, fotbal, cei care merg la sala des. “Genunchiul saritorului” afecteaza tendonul rotulian, la jonctiunea dintre rotula si tibie (2). 

Tendinita piciorului este dureroasa, dar se poate trata cu succes. Atentie: durerea de genunchi poate avea si alte cauze!

Tendinita de supraspinos

Este un tip de tendinita ce apare in zona articulatiei umarului, la nivelul tendoanelor muschilor supraspinosi (2). 

Simptomele tendinitei

  • durere surda sau ascutita in zona umflata si in cea adiacenta, atunci cand se realizeaza miscare;
  • sensibilitate si inflamatie (1), (3). 

Uneori, durerea cauzata de tendinita poate fi confundata cu o intindere musculara, insa intre cele doua exista diferente semnificative. In tendinita, durerea se resimte profund si senzatia este transmisa osului, in timp ce o durere provocata de intinderea unui muschi este perceputa la nivel superficial.

Cand trebuie sa apelezi la un medic?

neurolog testeaza reflexele picioarelor

Medicul trebuie consultat atunci cand apar simptome de tipul febrei, inflamatiei cu umflare, caldura locala, roseata. Durerea poate sa se produca intr-un singur loc sau in mai multe zone, iar membrul afectat nu mai poate fi folosit normal. Apare dificultatea in realizarea unor activitati zilnice, de rutina (3). 

Atunci cand durerea sau oricare alt simptom din cele mentionate anterior persista mai multe zile, mergi la medic pentru un diagnostic corect si complet si pentru un tratament adecvat nevoilor!

Diagnosticul pentru tendinita

Doctorul trebuie sa stie istoricul medical al pacientului, bolile cronice diagnosticate si tratamentul urmat. De asemenea, simptomele si manifestarile sesizate de fiecare pacient in parte trebuie sa fie comunicate specialistului inainte de examenul clinic. 

Investigatiile recomandate de medic vizeaza ecografie, RMN si radiografii ale zonelor afectate (1). Desi razele X pun in evidenta doar oasele, nu si tendoanele, aceasta procedura poate fi efectuata pentru a exclude alte probleme de sanatate. 

Optiuni de tratament pentru tendinita

Obiectivele tratamentului rapid pentru tendinita vizeaza ameliorarea durerii si reducerea inflamatiilor, iar pentru aceasta exista mai multe optiuni. 

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate prescrie unele analgezice pentru ameliorarea durerilor resimtite de pacient, alaturi de antiinflamatoare nesteroidiene pentru tendinita in controlul durerii. 

Cand durerile si inflamatia sunt majore, medicul poate decide injectarea unui produs cu corticosteroizi in jurul tendonului pentru reducerea umflaturilor, insa, aceasta decizie este luata de medic si vizeaza de regula doar persoanele cu tendinita acuta. Pentru cei cu tendinita cronica, cu probleme care se manifesta de mai bine de 3 luni, aceste injectii nu sunt o solutie potrivita pentru ca ar putea creste riscul de rupere a tendonului (1). 

Exista si o varianta experimentala, a plasmei bogate in trombocite. Tratamentul cu plasma implica prelevarea unei mostre din propriul sange si separarea trombocitelor de alti factori. Solutia astfel obtinuta este apoi injectata in zona inflamata. Este in faza de cercetare, dar rezultatele obtinute pana in prezent sunt incurajatoare (1). 

Administrarea unor suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi, cumparate din farmacii, ar trebui sa se faca numai pe baza recomandarii medicului specialist. 

Tratament fizic

Fizioterapia si kinetoterapia ar putea fi optiuni de tratament prin recuperare medicala dupa trecerea fazei acute. Cu ajutorul unui terapeut poti invata sa gestionezi un program de exercitii personalizate, menite sa intinda si sa intareasca zona musculo-tendonala inflamata (1) pentru a obtine nu doar ameliorarea durerii si intarirea muschilor, ci si controlul asupra zonei afectate. 

tratament pentur tendonul lui ahile

In tendinita, masajul terapeutic poate fi o alta varianta de tratament pentru ameliorarea durerii, alaturi de fizioterapie sau kinetoterapie. Aceste tratamente si terapii combinate pot oferi rezultate bune in ceea ce priveste recuperarea totala a mobilitatii si functionalitatii. 

Intarirea muschilor se poate face si cu ajutor din partea unor suplimente alimentare special create in acest sens si a unor multivitamine si minerale, insa nu uita ca acestea nu pot inlocui o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. 

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala este ultima optiune de tratament, cand nimic nu are efect sau atunci cand exista o ruptura de tendon, ce trebuie remediata chirurgical. Astfel de cazuri sunt rare (3). 

Alte variante de tratament

Tehnica acului uscat presupune realizarea unor mici puncte in tendon cu un ac foarte fin. Rolul procedurii este acela de a incerca din exterior stimularea factorilor implicati in vindecarea tendonului (1). 

Procedura cu ultrasunete este minim invaziva. Aceasta vizeaza realizarea unei mici incizii pentru a introduce un dispozitiv special cu ultrasunete, ce va indeparta tesutul cicatricial al tendonului (1). 

Remedii pentru acasa

Tratarea tendinitei acasa este un proces complex. Odihna este importanta pentru ca tesuturile sa se vindece, iar tendoanele sa nu mai fie solicitate. Totusi, nu vorbim de o totala inactivitate. Miscarile permise sunt cele recomandate de terapeut (2). Lipsa exercitiilor fizice usoare poate induce rigiditate in zonele articulare afectate de tendinita. 

Gheata aplicata pe zona inflamata cateva minute pe zi, in mai multe reprize, poate fi de ajutor (1). 

Medicul poate sa iti recomande utilizarea unor produse speciale pentru compresia zonelor inflamate (1), fasele si benzile elastice ar putea fi o varianta pentru ameliorarea durerilor. 

De asemenea, inflamatia poate fi redusa si prin pozitionarea si mentinerea o perioada de timp a mainii sau piciorului cu tendinita mai sus de inima (1). 

Prevenirea tendinitei

Tendinita poate fi prevenita daca sunt eliminate cauzele de aparitie. Cei care fac tendinita ca urmare a activitatilor sportive ar trebui sa invete sa se incalzeasca mai bine si sa creasca treptat nivelul de intensitate al antrenamentului si sa aiba in vedere ca muschii devin puternici si flexibili pas cu pas. Nu trebuie neglijat nici aspectul legat de purtarea unui echipament adecvat activitatii desfasurate (4). 

Dupa un episod de tendinita te poti asigura ca nu te vei rani din nou daca incalzesti bine muschii inainte de antrenament, faci miscari in siguranta si utilizezi tehnici corecte (5). 

Daca tendinita a fost cauzata de modul in care iti desfasori activitatea la birou, postura corecta, alaturi de alternarea perioadelor statice cu cele de miscare si evitarea realizarii sarcinilor solicitante pentru tendoane, iti pot oferi un confort, dar si prevenirea recidivelor (3). Scaunul ergonomic, ajustarea mobilierului la birou si acasa pentru protejarea articulatiilor si tendoanelor (5) sunt pasi importanti pentru sanatatea organismului. 

Tendinita este o inflamatie ce apare la jonctiunea dintre os si muschi si care afecteaza tendoanele. Durerile pot fi destul de mari. Ingrijoratoare sunt umflaturile si iritatia din zona afectata. Tratamentul acordat de medicul specialist poate viza o combinatie de terapii, totul pentru ameliorarea simptomelor neplacute, recastigarea mobilitatii si dobandirea unui confort sporit, la nivel articular. 

Surse de informare:

  1. Tendinitis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/symptoms-causes/syc-20378243
  2. What to know about tendinitis https://www.medicalnewstoday.com/articles/175596
  3. Tendinitis - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10919-tendinitis
  4. The Best Ways to Treat, Prevent Tendonitis - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=739
  5. Tendonitis - https://www.healthdirect.gov.au/tendonitis
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor