Durere in talpa: cauze, diagnostic, tratament

13. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Durerea in talpa

Durerea in talpa se poate manifesta la un picior, sau la ambele si apare ca urmare a unei presiuni asupra piciorului, nu a unei leziuni. Uneori disconfortul nu este suparator, alteori este major. Cauzele durerii pot fi multiple, diagnosticul se stabileste in functie de investigatiile facute, iar tratamentul presupune modificari ale stilului de viata, terapie fizica, interventii chirurgicale (in cele mai grave cazuri).

Cauzele durerii in talpa

Cauzele durerii in talpa sunt numeroase, poate fi vorba despre:

  • fasceita plantara: este cea mai frecventa cauza a durerii de calcai. Este vorba despre inflamarea tesutului care conecteaza osul calcaiului de degetele de la picioare. Fasceita plantara se manifesta mai ales la alergatori, dar si la persoanele care poarta incaltaminte inadecvata, sau sunt supraponderale. 
  • inflamare in urma purtarii tocurilor: tocurile inalte pot duce la aparitia unor probleme de sanatate la nivelul membrelor inferioare (imbolnavirea ireversibila a tendonului, excrescente precum monturi, bataturi, inflamatii). 
  • osteomielita: este o infectie osoasa care se dezvolta in urma unei infectii in organism. Daca nu este tratata adecvat si la timp, osteomielita poate duce la complicatii severe, in cele mai grave situatii se ajunge la amputarea membrului. 
  • neuromul lui Morton: este o afectiune musculo-scheletala. Se manifesta prin durerea care este localizata intre degetele de la picioare. 
  • artrita: este o afectiune de natura articulara. Artrita se instaleaza odata cu inaintarea in varsta, dar aceasta nu este singura cauza, exista si alti factori de risc: sexul (femeile prezinta un risc mai mare), obezitatea, efortul fizic.
  • tendinopatia achiliana: tendonul lui Ahile face legatura dintre calcai si muschii gambelor. Incidenta acestei afectiuni este mai crescuta la sportivi. 
  • sindromul de tunel tarsian: afectiunea este cauzata de o suprasolicitare a piciorului si a gleznei. Poate fi o consecinta a mersului, alergarii, a unor exercitii fizice intense. 
  • bursita: bursita este o inflamatie cronica sau acuta care afecteaza saculetii care contin lichid de la nivelul articulatiilor (burse).

Diagnosticarea durerii in talpa

Diagnosticarea durerii in talpa

Atunci cand pacientul se plange de durere in talpa, medicul examineaza piciorul, pentru a identifica zonele de durere si sensibilitate si solicita urmatoarele investigatii:

  • radiografie: se verifica astfel daca este vorba de o fractura, infectie sau artrita.
  • tomografie computerizata (CT): se pot evidentia modificarile oaselor in urma unor fracturi, infectii, artrita, sau alte probleme.
  • ecografia: se poate folosi pentru studierea tesuturilor moi, pentru afectiuni ale tendoanelor, cartilajelor.
  • RMN (imagistica prin rezonanta magnetica): evidentiaza modificarile tesuturilor si oaselor moi din cauza arteritei dar nu numai. 

Tratamentul durerii in talpa

Tratamentul in cazul durerii din talpa depinde de simptome si de diagnostic. Medicii recomanda initial optiuni de tratament conservatoare si apoi tratamente mai complexe. Cea mai simpla solutie pentru durerea in talpa este compresa rece, aplicata pentru reducerea durerii. Atentie insa, gheata trebuie utilizata nu mai mult de 20 de minute, de 3 ori pe zi. Nu trebuie pusa gheata direct pe piele. 

Modificarea stilului de viata

Modificarea stilului de viata
  • Pierderea in greutate: persoanele supraponderale prezinta un risc crescut pentru aparitia durerilor in talpa. Pierderea in greutate este cu atat mai importanta in cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet. 
  • Utilizarea unei orteze: orteza ajuta la distribuirea mai uniforma a presiunii picioarelor.
  • Adoptarea unei diete: alimentatia se concentreaza pe fructe, legume, peste, nuci, cereale integrale, seminte. 
  • Mentinerea unei posturi corecte: atunci cand stai pe scaun, cand mergi sau cand dormi. Mentinerea corpului intr-o pozitie corecta elibereaza tensiunea spatelui si scade presiunea care se exercita asupra talpilor.

Tratament medicamentos

Medicul sau farmacistul poate face recomandari de medicamente pentru durere. Unele dintre aceste medicamente dau dependenta si tocmai de aceea nu sunt destinate utilizarii pe termen lung, acesta este motivul pentru care este nevoie de prescriptie medicala pentru ele. 

Terapii complementare/alternative

Astfel de terapii complementare si alternative pot ameliora durerile in talpa, cel putin pe perioade scurte de timp. Aceste terapii includ:

  • Acupunctura;
  • Masajul;
  • Yoga: ajuta la flexibilitate, echilibru, mentinerea fortei musculare.

Fizioterapie

Daca durerea in talpa interfereaza cu viata de zi cu zi, medicul poate recomanda fizioterapie. Poate fi vorba despre intinderi, exercitii care imbunatatesc puterea piciorului si a gleznei, echilibrul si miscarea. 

Interventia chirurgicala

Chirurgia este solutia la care se apeleaza in cele mai grave situatii si numai atunci cand tratamentele anterioare nu amelioreaza durerea din talpa.

Cand trebuie solicitata asistenta medicala

Trebuie solicitat ajutor medical in urmatoarele situatii:

  • durerile in talpa sunt severe;
  • apar inflamatii severe;
  • se instaleaza senzatia de amorteala; 
  • durerea in talpa sau furnicaturile apar brusc;
  • la nivelul talpii exista o rana deschisa si exista semne de infectie (puroi, roseata).

Cum previi durerea in talpa

Exista cateva masuri de care poti tine seama:

  • mentine o greutate corporala normala;
  • evita tocurile pe perioade lungi de timp;
  • evita alergatul, alege mersul pe bicicleta;
  • nu sta mult timp in picioare;
  • schimba la timp incaltamintea sport;
  • evita sa mergi descult.

Rezumat

Durerea in talpa impune numeroase limite. Cele mai multe dintre problemele care afecteaza picioarele sunt tratabile. Ia legatura cu medicul pentru a afla care sunt cauzele durerii in talpa si apoi urmeaza tratamentul prescris. 

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele in cazul durerii in talpa pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist si dupa identificarea cauzei care declanseaza disconfortul. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.

Acest articol a avut ca sursa de informare urmatoarele articole:

  1. NHS, „Pain in the bottom of the foot”: https://www.nhs.uk/conditions/foot-pain/pain-in-the-bottom-of-the-foot/
  2. Mayo Clinic, „Foot pain”
  3. Mayo Clinic, „Plantar fasciitis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846
  4. Healthline, „What you need to know about foot pain”: https://www.healthline.com/health/foot-pain
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor