Ceaiul de paducel - beneficii, proprietati, contraindicatii

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Paducelul este un arbust gasit in regiunile temperate ale Europei, Asiei si ale Americii de Nord. Chiar daca fructele acestuia sunt folosite pentru gemuri, dulciuri si vinuri, toate partile sale, incepand de la frunze, pana la flori si scoarta, sunt folosite des in numeroase remedii naturiste.

Importanta paducelului a fost evidentiata inca din secolul intai, cand a fost folosit pentru diferite probleme cardiace si pentru a sustine inima imbatranita.

Proprietati

Deoarece frunzele, fructele si florile paducelului contin chimicale specifice numite flavonoide care au efect antioxidant, acesta este folosit in medicina naturista pentru a ajuta la gestionarea mai buna a anumitor afectiuni, in special a celor asociate cu inima.

In prezent acesta poate fi gasit sub forma de extract, tinctura sau ceai, fiecare dintre ele fiind de mai multe tipuri in functie de partea folosita a paducelului.

Proprietatile sale benefice asupra problemelor cardiace au fost sustinute de un studiu publicat in 2017, [1] care a concluzionat ca frunzele si florile paducelului folosite sub forma de extract au avut un efect benefic in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca.

Beneficii

Chiar daca paducelul si, prin extensie, ceaiul in sine sunt folosite des pentru numeroase probleme ale aparatului cardiovascular, cum ar fi insuficienta cardiaca, angina pectorala, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si asa mai departe, trebuie mentionat ca nu exista inca destule studii care sa sustina clar efectele arbustului.

Cu toate acestea, cateva dintre studiile efectuate anterior vorbesc despre existenta unor posibile efecte benefice cum ar fi:

Ameliorarea simptomelor insuficientei cardiace

In ce priveste acest beneficiu, unele studii au sustinut efectele paducelului cu privire la ameliorarea simptomelor, in timp ce altele au concluzionat ca nu exista dovezi care sa confirme acest efectul.

Unul dintre studiile care sustin efectul paducelului este o revizuire din anul 2008 [2] care a inclus 14 studii anterioare si peste 850 de pacienti cu insuficienta cardiaca cronica. Rezultatele revizuirii au indicat ca paducelul ar putea duce la o imbunatatire a rezistentei la efort si o ameliorare a simptomelor, cum ar fi oboseala si greutate in respiratie (dispnee).

Potentiala reducere a tensiunii arteriale ridicate

La fel ca si in cazul de mai sus, parerile cu privire la acest beneficiu sunt impartite, anumite studii confirmand efectul de reducere a tensiunii arteriale, in timp ce altele au continuat sa puna sub semnul intrebarii abilitatea paducelului cu privire la acest aspect.

Doua dintre studiile care au sustinut abilitatea arbustului de a reduce tensiunea arteriala au fost publicate in 2002 si in 2006.

In cazul studiului din 2002 [3], acesta a inclus 36 de voluntari usor hipertensivi care au fost impartiti in doua grupe. Dupa 10 saptamani rezultatele studiului au evidentiat ca participantii care au primit paducel au prezentat o reducere mai semnificativa a tensiunii diastolice comparativ cu grupul de control. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca participantii care au consumat paducel au avut si un nivel mai mic de anxietate.

Efectul paducelului asupra tensiunii arteriale a fost sustinut si in studiul publicat in 2006, [4] care a aratat ca administrarea unei cantitati specifice de extract de paducel a dus la o reducere a tensiunii arteriale in randul persoanelor cu tratament prescris pentru tratarea diabetului zaharat tip 2.

Reducerea nivelului de colesterol

Conform unui studiu publicat in 2019, [5] datorita continutului sau de flavonoide, pectina si alti compusi, paducelul si produsele obtinute din el pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

Deoarece dezechilibrul dintre nivelul de colesterol rau sau LDL si cel bun (HDL) poate creste riscul de aparitie a aterosclerozei (afectiune care ingusteaza vasele sangvine), mentinerea in limite normale a nivelului de colesterol este foarte importanta.

Chiar daca majoritatea studiilor axate pe acest beneficiu au fost realizate doar model animal, exista insa un studiu publicat in 2014 [6] care a inclus 64 de persoane cu ateroscleroza. Rezultatele acestuia au aratat ca participantii care au primit doze specifice de paducel au prezentat o reducere semnificativa a grosimii placilor de aterom depuse pe peretii vaselor de sange.

Contraindicatii, riscuri si efecte secundare

In general paducelul este bine tolerat daca sunt respectate indicatiile si cantitatea recomandata. Cateva dintre efectele secundare asociate cu acest arbust includ:

Mai mult decat atat, paducelul si produsele obtinute din acesta pot creste eficienta anumitor tratamente medicamentoase pentru inima sau pot afecta eficienta altora. Din acest motiv este indicat ca ceaiul de paducel si alte produse sa fie consumate doar la indicatia medicului, daca exista deja tratament prescris sau probleme de natura cardiaca.

Deoarece nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele si ceaiurile cu paducel pot oferi beneficii semnificative, consumul acestora nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile medicului specialist, iar dozajul si a instructiunile de pe pachet au nevoie sa fie respectate.

Referinte:

  1. Holubarsch, Christian J. F., et al. Benefit-Risk Assessment of Crataegus Extract WS 1442: An Evidence-Based Review - American Journal of Cardiovascular Drugs. SpringerLink, Springer International Publishing, 28 Oct. 2017, link.springer.com/article/10.1007/s40256-017-0249-9
  2. Guo, Ruoling, et al. Hawthorn Extract for Treating Chronic Heart Failure. Cochrane Library, 2008, www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005312.pub2/full
  3. Walker, Ann F., et al. Promising Hypotensive Effect of Hawthorn Extract: A Randomized Double-Blind Pilot Study of Mild, Essential Hypertension. Wiley Online Library, 2002, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.947
  4. Walker AF; Marakis G; Simpson E; Hope JL; Robinson PA; Hassanein M;Simpson HC; Hypotensive Effects of Hawthorn for Patients with Diabetes Taking Prescription Drugs: A Randomised Controlled Trial. The British Journal of General Practice : the Journal of the Royal College of General Practitioners, U.S. National Library of Medicine, 2006, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16762125/
  5. Dehghani, Shahrzad, et al. The Effects of Crataegus Pinnatifida (Chinese Hawthorn) on Metabolic Syndrome: A Review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, Mashhad University of Medical Sciences, May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6556496/
  6. Liu LT; Zheng GJ; Zhang WG; Guo G; Wu M; [Clinical Study on Treatment of Carotid Atherosclerosis with Extraction of Polygoni Cuspidati Rhizoma Et Radix and Crataegi Fructus: A Randomized Controlled Trial]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi = Zhongguo Zhongyao Zazhi = China Journal of Chinese Materia Medica, U.S. National Library of Medicine, 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24956862/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor