Ceai de coada calului: beneficii, proprietati, contraindicatii
Ceaiul de coda calului este un produs obtinut din planta Equisetum arvense, cunoscuta din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale deosebite. Ceaiul de coada calului este utilizat pentru a mentine sanatatea rinichilor si a tractului urinar, unghiilor, parului si inimii.
Coada calului este o feriga perena cu actiuni terapeutice cunoscute din timpuri antice, grecesti si romane. In literatura de specialitate coada calului se numeste Equisetum arvense. Ea este cunoscuta in Romania si sub alte denumiri, printre cele mai utilizate amintim: Coada iepei, Coada manzului, Coada soparlei, Barba ursului, Barba sasului etc.
Coada calului este intalnita atat in regiunile montane, in zonele de campie, cat si in preajma locurilor mlastinoase. Coada calului este o planta utilizata la prepararea unor tratamente naturiste, in ceaiuri si in industria cosmetica.
Pentru ceaiul de coada calului se utilizeaza doar partea aeriana a plantei. Ceaiul de coada calului este folosit pentru tratarea unor afectiuni, dar trebuie sa amintim si faptul ca acesta trebuie administrat conform indicatiilor.
Coada calului - compozitie
Planta de coada calului are un continut ridicat de siliciu si calciu, alaturi de flavonoide, acizi organici, nicotina, oxid salicilic, acid oxalic, acid malic, acid linoleic, vitamina C, vitaminele A si B, uleiuri volatile, saruri de potasiu, fier, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si multe alte ingredinte despre care se crede ca au actiuni benefice asupra organismului (1).
Cu toate acestea, nu exista atat de multe studii si informatii stiintifice despre beneficiile plantei de coada calului asupra organismului si impactul acesteia la nivelul corpului uman.
Beneficii si proprietati ale ceaiului de coada calului
Poate contribui la mentinerea sanatatii tractului urinar
Ceaiul de coada calului este recomandat celor cu probleme ale aparatului urinar. Consumul moderat de ceai de coada calului, conform indicatiilor medicului, alaturi de medicamentele prescrise pentru afectiunea diagnosticata, contribuie la sanatatea tractului urinar. Ceaiul de coada calului ar putea ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si in incontinenta urinara.
Se crede ca ceaiul de coada calului are efect diuretic, un beneficiu apreciat de cei cu probleme de sanatate. Efectul diuretic este pus pe seama antioxidantilor si a sarurilor minerale din compozitia plantei (2), (3). Totusi, nu exista studii suficiente in acest sens, care sa demonstreze ipoteza.
Ajutor pentru oase puternice
Sistemul osos ar putea avea beneficii, pe fondul consumului de ceai de coada calului. Compozitia bogata de siliciu si calciu ar putea fi un ajutor in sustinerea sanatatii sistemului osos, in special la persoanele cu osteoporoza, la care oasele devin fragile (2), (4).
Cercetarile sunt la inceput si, la nivel teoretic, consumul de coada calului ar putea ajuta la intarirea oaselor. Nu au fost realizate studii stiintifice in acest sens, care sa determine cantitatea necesara si durata unui astfel de tratament.
Ar putea reduce disconfortul si inflamatiile
Oamenii folosesc din cele mai vechi timpuri ceaiul de coada calului in speranta ca vor putea sa reduca disconfortul si inflamatia de la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor in diverse afectiuni (3), dar nu sunt cunoscute rezultate stiintifice in acest sens.
Par si unghii fortificate
Continutul de siliciu din ceaiul de coada calului are sanse sa contribuie la intarirea firului de par, dar si la imbunatatirea aspectului firelor deteriorate, cel putin la nivel teoretic. Antioxidantii din acest ceai pot lupta impotriva radicalilor liberi care produc imbatranirea firelor de par (2).
In ceea ce priveste unghiile, unele extracte cu coada calului au fost utilizate pentru a trata anumite probleme. Cercetarile realizate nu au vizat numai planta de coada calului, ci si alti compusi, un motiv in plus pentru a nu consuma doar ceaiul din coada calului pentru un par si unghii frumoase.
Posibila eficienta in controlul zaharului din sange
Un studiu efectuat in laborator, intr-un mediu controlat, a relevat faptul ca extractul de coada calului ar avea un efect benefic asupra zaharului din sange si a rezistentei la insulina (3). Pentru moment sunt necesare investigatii suplimentare pentru a intelege mecanismele din spatele acestui proces, precum si concentratia de coada calului necesara pentru a obtine astfel de rezultate, la persoanele diagnosticate cu diabet.
Remediu pentru controlul tensiunii arteriale mari?
Un studiu clinic realizat in afara granitelor Romaniei a scos la iveala faptul ca persoanele cu hipertensiune arteriala ar putea inregistra o scadere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice si diastolice, dupa administrarea unor produse cu coada calului (3). Pentru a putea folosi ceaiul de coada calului la persoanele hipertensive trebuie sa se realizeze studii suplimentare in acest sens.
Tratarea ranilor
O cataplasma cu ceai din coada calului poate fi folosita pentru uz extern pentru tratarea ranilor superficiale ale pielii, dar si pentru reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor provocate de aceste leziuni (2). Nu inseamna, totusi ca vindecarea leziunilor trebuie realizata astfel, medicul este in masura sa ofere ajutorul de specialitate, in functie de nevoile fiecarei persoane.
Contraindicatii ale ceaiului de coada calului
Ceaiul de coada calului nu este recomandat copiilor pentru ca are in compozitia sa nicotina (4).
Orice planta poate produce reactii alergice la unele persoane, iar ceaiul de coada calului nu face exceptie. Reactii pot sa apara si daca ceaiul de coada calului este folosit pentru a trata afectiuni urinare minore, caz in care pot sa apara probleme ale stomacului si tulburari intestinale (5).
Ceaiul de coada calului nu trebuie utilizat de persoanele care au boli renale si cardice severe, pentru a nu produce reactii adverse si diuretice care sa duca la complicatii.
Ceaiurile din farmacii sunt benefice pentru organism, consumate cu moderatie. Daca ai probleme de sanatate, consulta medicul in legatura cu inceperea unei cure bazata pe ceaiul de coada calului! Daca bei ceai de coada calului, respecta instructiunile de pe cutie.
Consumul de ceai de coada calului nu poate suplini o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos si nici nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul prescris de medicul specialist pentru afectiunile diagnosticate.
Ceaiul de coada calului prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, proprietatile sale deosebite in tratarea diverselor afectiuni ale organismului sunt cunoscute din vremuri indepartate. Ceaiul de coada calului trebuie baut in conformitate cu indicatiile producatorului si la recomandarea medicului curant. Orice reactie adversa trebuie raportata medicului pentru a primi ajutorul necesar.
Surse de informare:
- Phenolic Compounds in Field Horsetail (Equisetum arvense L.) as Natural Antioxidants - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245282/
- Horsetail: Benefits, Uses, and Side Effects - https://www.healthline.com/nutrition/horsetail
- Horsetail - https://www.verywellhealth.com/horsetail-4692253
- Horsetail - https://www.mountsinai.org/health-library/herb/horsetail
- Horsetail herb - https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/horsetail-herb-summary-public_en.pdf