Rezistenta la insulina: cauze, manifestari si optiuni de tratament

15. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Rezistenta la insulina

 

Insulina este un hormon secretat de pancreas, cu un rol foarte important: reglarea nivelului de glucoza din sange, adica a principalei surse de energie a organismului. Uneori insa, celulele corpului nostru nu mai raspund asa cum ar trebui la insulina, ceea ce afecteaza absorbtia glucozei si transformarea ei in energie. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de rezistenta la insulina.[2] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre ce inseamna rezistenta la insulina si efectele pe care aceasta le poate avea asupra sanatatii noastre!

Care sunt cauzele rezistentei la insulina?

Care sunt cauzele exacte ce duc la dezvoltarea rezistentei la insulina nu se stie inca. Au fost insa identificati anumiti factori de risc: 

  • excesul de greutate si obezitatea (in special grasimea abdominala);  
  • varsta (de peste 45 de ani); 
  • istoricul familial; 
  • lipsa activitatii fizice; 
  • o dieta ce include alimente procesate, bogate in carbohidrati si grasimi saturate; 
  • anumite medicamente (ex: steroizii, unele medicamente pentru tensiunea arteriala, unele medicamente psihiatrice etc.); 
  • tulburarile hormonale (ex: sindromul Cushing, acromegalia, hipotiroidismul etc.);
  • anumite afectiuni genetice (ex: distrofia miotonica, sindromul Alström, sindromul Werner, lipodistrofia etc.); 
  • istoricul de diabet gestational;
  • bolile cardiace si accidentul vascular cerebral;
  • hipertensiune arteriala.[2][3]

Cum se manifesta rezistenta la insulina? 

Atunci cand se dezvolta rezistenta la insulina, pancreasul incepe sa secrete mai multa insulina pentru a compensa raspunsul slab al celulelor corpului. Cat timp poate sa faca asta, nivelul de glucoza din organism se va mentine in limitele normale. Asta inseamna ca poti dezvolta rezistenta la insulina fara a avea simptome. 

Pe masura ce rezistenta la insulina se agraveaza, pancreasul nu mai poate secreta insa cantitatea necesara de insulina, ceea ce duce la hiperglicemie (cresterea nivelului de glucoza din sange) si, in timp, la prediabet si diabet de tip 2. Rezistenta la insulina mai este asociata cu sindromul ovarelor polichistice, boala ficatului gras non-alcoolic, bolile cardiovasculare si alte afectiuni. 

Revenind la manifestarile rezistentei la insulina, primele semne ale unei posibile probleme apar abia atunci cand nivelul de glucoza din sange creste. Acestea pot include: 

  • setea excesiva; 
  • nevoia frecventa de a urina; 
  • senzatia de foame excesiva; 
  • vederea incetosata; 
  • durerile de cap; 
  • infectiile vaginale sau cutanate; 
  • vindecarea lenta a leziunilor.  

Daca apare prediabetul, ai putea observa simptome precum: 

  • piele intunecata la axila sau pe spate si pe partile laterale ale gatului (acanthosis nigricans); 
  • excrescente mici ale pielii; 
  • modificari oculare care pot duce la retinopatia diabetica.

Trebuie insa mentionat ca si in cazul prediabetului pot sa treaca ani fara a aparea vreun simptom.[3]

Cum se diagnosticheaza rezistenta la insulina?

Dat fiind faptul ca, de obicei, rezistenta la insulina nu provoaca niciun simptom, singurul mod de a afla daca ai sau nu aceasta problema este in urma unei vizite la medic. Diagnosticul de rezistenta la insulina se stabileste pe baza istoricului medical personal si familial, a examenului clinic, a semnelor si simptomelor pe care le prezinti si a rezultatelor anumitor teste. 

Nu exista un test anume pentru rezistenta la insulina. De regula, se folosesc testul de toleranta la glucoza, testul HbA1c (detectia hemoglobinei glicate) si profilul lipidic.[2][3]

Cum se poate trata rezistenta la insulina?

 

Tratarea rezistentei la insulina

 

Principalul tratament pentru rezistenta la insulina presupune schimbarea stilului de viata. Adoptarea unei diete mai sanatoase, activitatea fizica regulata si pierderea kilogramelor in plus pot duce la cresterea sensibilitatii la insulina, scaderea nivelului glicemiei, reducerea tensiunii arteriale, scaderea trigliceridelor si a colesterolului LDL (colesterolul „rău”) si cresterea nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”).

Nu exista tratament medicamentos pentru rezistenta la insulina. Se pot prescrie medicamente doar pentru afectiunile asociate cu aceasta. 

Daca vrei sa gestionezi rezistenta la insulina, va trebui sa te concentrezi pe tratamentul naturist, in special pe dieta ta. Incearca sa consumi mai multe alimente care pot reduce rezistenta la insulina, cum ar fi cele cu indice glicemic mic sau cele bogate in fibre. Cere insa sfatul unui medic inainte de a face schimbari drastice ale stilului alimentar![3]

Ce poti face pentru a preveni rezistenta la insulina?

Prevenirea rezistentei la insulina nu este intotdeauna posibila, dar poti reduce riscul: 

  • Mentinandu-ti greutatea in limitele normale - se pare ca daca o persoana care sufera de obezitate pierde intre 5 si 7% din greutatea sa corporala, sansele de a dezvolta diabet scad semnificativ; 
  • Renuntand la fumat; 
  • Facand miscare - exercitiile fizice regulate pot creste sensibilitatea la insulina si contribuie la prevenirea multor afectiuni.[1] 

Insulina este un hormon cu rol esential in controlul nivelului glucozei din sange. Rezistenta la insulina apare atunci cand corpul nostru nu raspunde asa cum ar trebui la acest hormon, ceea ce afecteaza absorbtia glucozei. Acest lucru creste riscul aparitiei diabetului si a altor afectiuni. O dieta sanatoasa si echilibrata, miscarea fizica regulata si mentinerea greutatii corporala in limite normale pot ajuta insa la prevenirea sa. Daca ti s-a spus ca ai dezvoltat rezistenta la insulina sau ca exista riscul sa se intample acest lucru, intreba-ti medicul ce poti face pentru a o gestiona. Nu uita ca atunci cand este vorba de sanatatea ta, el este singurul masura sa-ti ofere toate informatiile si recomandarile necesare! 

Bibliografie: 

  1. Felman, Adam. „What to Know about Insulin Resistance.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 10 Mar. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/305567. Accessed 7 Oct. 2022.
  2. „Insulin Resistance & Prediabetes.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK | National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 7 Oct. 2022, www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance. Accessed 7 Oct. 2022.
  3. „Insulin Resistance: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22206-insulin-resistance. Accessed 7 Oct. 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor