Sistemul osos: componente, functii, afectiuni asociate

19. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sistemul osos

Sistemul osos uman este un sistem complex, ce indeplineste multe functii importante, de la a permite mobilitatea corpului pana la a asigura protectia organelor interne. In acest articol iti vom vorbi despre elementele ce alcatuiesc acest sistem, despre rolurile pe care el le indeplineste, dar si despre diversele afectiuni care il pot afecta. 

Ce este sistemul osos si care sunt componentele sale 

Structura sistemului osos este diversa si complexa. Corpul unui adult are intre 206 si 213 oase (ne nastem cu 270 de oase, dar ulterior unele dintre ele vor fuziona, ceea ce explica reducerea numarului acestora).[1] Toate aceste oase sunt sustinute si conectate intre ele de o retea de cartilaj, articulatii, ligamente si tendoane.[4]

Oasele sunt structuri rigide, alcatuite din 2 tipuri de tesut: tesut osos compact sau tesut cortical si tesut osos spongios sau tesut trabecular. Ele mai includ insa si: 

  • osteoblaste si osteocite (responsabile de formarea osului); 
  • osteoclaste (responsabile de resorbtia osoasa); 
  • osteoid (un amestec de colagen si alte proteine); 
  • saruri minerale anorganice; 
  • nervi si vase de sange; 
  • maduva osoasa;
  • membrane, inclusiv endostul si periostul.[2]

Exista 5 tipuri de oase in corpul uman: 

  • oase lungi (ex: oasele membrelor); 
  • oase scurte (ex: oasele incheieturii mainii); 
  • oase plate (ex: oasele craniului); 
  • oase sesamoide (ex: rotula); 
  • oase neregulate (ex: oasele pelvisului).[2]

Scheletul uman se imparte in scheletul axial si scheletul apendicular. Scheletul axial este alcatuit din: 

  • oasele craniului (oase craniene, oase faciale, oscioarele urechii interne, osul hioid); 
  • oasele coloanei vertebrale (vertebre cervicale, vertebre toracice, vertebre lombare, coccis); 
  • cutia toracica (stern si coaste).

Portiunea apendiculara a scheletului este alcatuita din: 

  • centura scapulara (clavicula si scapula); 
  • oasele extremitatilor superioare (humerus, radius, ulna, carpiene, metacarpiene, falange); 
  • centura pelviana (oasele coxale); 
  • oasele extremitatilor inferioare (femur, rotula, tibie, peroneu, tarsiene, metatarsiene, falange).[3] 

Functiile sistemului osos

Sistemul osos joaca un rol crucial in sustinerea corpului, protejarea organelor vitale, permiterea miscarii si stocarea mineralelor. Principala sa functie este aceea de a sustine corpul, conferindu-i forma si asigurand mentinerea posturii. Fara oase, corpul nostru nu ar avea nicio structura rigida si nu ar putea sustine propria greutate.

Un alt rol important al sistemului osos este protejarea organelor vitale. De exemplu, cutia craniana protejeaza creierul de leziuni si traumatisme, in timp ce coastele si sternul formeaza cutia toracica, oferind protectie pentru inima si plamani.

Sistemul osos permite miscarea prin intermediul punctelor de atasare ale muschilor la oase. Atunci cand muschii se contracta, oasele se misca, permitand diverse tipuri de miscare. Articulatiile dintre oase sunt esentiale pentru flexibilitatea si mobilitatea corpului, permitand miscarea in diferite directii.

Oasele au si un rol in stocarea si eliberarea mineralelor si nutrientilor pentru functionarea corecta a altor sisteme din corp. Calciulul si fosforul sunt doua exemple de minerale esentiale stocate in oase.[3]

Afectiunile sistemului osos

Data fiind complexitatea sistemului osos, exista un numar mare de afectiuni care il pot afecta. Unele se dezvolta in timp, altele apar din cauza unui traumatism ori al unei alte boli. Exemple de afectiuni asociate cu sistemul osos sunt: 

  • fracturile - sunt o consecinta comuna a traumatismelor si pot afecta oasele de orice varsta; pot fi extrem de dureroase si pot duce la mobilitate redusa si la incapacitatea de a desfasura activitati de zi cu zi; 
  • entorsele si luxatiile - inaintarea in varsta, traumatismele si bolile pot duce la intinderea si ruperea tesutului conjunctiv; 
  • osteoporoza - este o boala a sistemului osos caracterizata prin pierderea densitatii osoase si reducerea rezistentei oaselor; principalele cauze ale osteoporozei includ deficientele nutritionale, in special in calciu si vitamina D, varsta inaintata si predispozitia genetica;
  • artrita - reprezinta inflamatia articulatiilor si poate afecta si oasele adiacente; exista mai multe tipuri de artrita, dar cele mai comune sunt osteoartrita si artrita reumatoida; prima este cauzata de uzura articulatiilor, in timp ce artrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar ataca articulatiile; simptomele artritei pot varia de la durere si rigiditate pana la inflamatie si deformare a articulatiilor; aceste afectiuni pot afecta calitatea vietii, limitand mobilitatea si cauzand durere cronica; 
  • cancerul - se poate dezvolta atat in tesuturile osoase, cat si in celulele produse de oase; 
  • deformarile coloanei vertebrale - includ cifoza (curbarea antero-posterioara a coloanei), lordoza (afecteaza partea inferioara a spatelui, care se curbeaza spre interior) si scolioza (curbura laterala a coloanei vertebrale).[3][4]

Sistemul osos, prin componentele si functiile sale complexe, constituie un suport vital pentru organism. Nu doar ca asigura structura si mobilitatea corpului, dar protejeaza si organele vitale si depoziteaza minerale si nutrienti. De aceea, afectiunile sistemului osos, precum osteoporoza, artrita sau fracturile, pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Insa, cu informatii corecte si o abordare preventiva, prin dieta sanatoasa si stil de viata activ, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite sau tratate eficient. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ, nu reprezinta o sursa suficienta de autodiagnosticare si nici nu poate inlocui opinia unui specialist. Daca vrei sa afli mai multe sistemul osos si ce poti face pentru a mentine sanatatea sa ori daca suspectezi existenta unei afectiuni asociate acestuia, adreseaza-te unui medic. 

Bibliografie: 

  1. Cowan, Paul T, and Preet Kahai. „Anatomy, Bones”, Nih.gov, StatPearls Publishing, 25 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537199/. Accessed 18 July 2023.
  2. Newman, Tim. „Bones: All You Need to Know”, Medical News Today, 11 Jan. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/320444. Accessed 18 July 2023.
  3. Seladi-Schulman, Jill. „Skeletal System Overview”, Healthline, 30 Aug. 2018, www.healthline.com/human-body-maps/skeletal-system. Accessed 18 July 2023.
  4. „Skeletal System”, Cleveland Clinic, 2019, my.clevelandclinic.org/health/body/21048-skeletal-system. Accessed 18 July 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor