Ce este Rh-ul negativ si cum afecteaza acesta sarcina?

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Rh-ul negativ

 

Rh-ul negativ se refera la lipsa unei proteine din sange. Citeste, in cele ce urmeaza, informatii despre acesta si modalitatile in care afecteaza sarcina.

Ce este Rh-ul negativ?

Factorul Rh reprezinta un tip de proteina care, in general, se gaseste in cadrul eritrocitelor (celulelor rosii). Atunci cand acesta exista in organism, factorul Rh este pozitiv. Circa 85% dintre persoanele au acest tip de Rh. [1]

In schimb, persoanele cu Rh negativ sunt cele din organismul carora lipseste aceasta proteina. Parintii transmit copiilor factorul Rh pozitiv sau negativ. 

Cum afecteaza acesta sarcina?

 

Rh-ul

 

Fiecare femeie insarcinata face testul de verificare a factorului Rh in perioada sarcinii. Importanta acestuia este foarte mare, motiv pentru care este printre primele care se efectueaza. De regula, testarea are loc in primul trimestru de sarcina, in cazul in care nu exista hemoragie vaginala (sangerare) in timpul sarcinii.

In functie de rezultatul pe care il primesti in urma efectuarii primului test, este posibil sa fie necesar sa mai faci si altele. Daca rezultatul primului test este Rh pozitiv, nu vei mai face teste ulterioare pentru factorul Rh. 

Daca rezultatul este Rh negativ, va trebui sa faci un test al anticorpilor, pentru a verifica daca acestia exista in organismul tau. In cazul in care factorul Rh este negativ in cazul tau, iar al fatului este Rh pozitiv, situatia este cunoscuta din punct de vedere medical ca incompatibilitate de Rh in sarcina. Este o conditie care poate reprezenta un pericol atat pentru copil, cat si pentru mama in timpul sarcinii. [1]

In ce consta incompatibilitatea de Rh in sarcina?

In multe cazuri, factorul Rh negativ nu implica riscuri. Cu toate acestea pe durata sarcini, acest lucru poate starni motive de ingrijorare daca mama are Rh negativ, iar copilul, Rh pozitiv. [1]

Mai exact, daca sangele mamei si al copilului se amesteca, organismul mamei va incepe sa creeze anticorpi care pot dauna eritrocitelor copilului. Acest proces este cunoscut drept sinteza Rh-ului. 

De obicei, aceasta sinteza afecteaza foarte rar primul copil, intrucat contactul mamei cu sangele lui nu are loc decat in momentul travaliului si al nasterii, ceea ce inseamna ca anticorpii se vor forma abia dupa ce nasterea a avut loc.

Insa, in momentul in care a avut loc sinteza Rh-ului, anticorpii raman in organism. Daca ai Rh negativ si ai dezvoltat anticorpi pentru Rh pozitiv si ramai insarcinata cu al doilea copil, care are tot Rh pozitiv, anticorpii tai vor ataca, prin placenta, sangele copilului pe care il porti in pantec, iar copilul poate fi afectat.

Incompatibilitatea de Rh provoaca anemie hemolitica, o afectiune care se caracterizeaza prin distrugerea eritrocitelor intr-un ritm mai rapid decat poate organismul sa creeze altele noi. In acest caz, copilul este expus la afectiuni severe sau chiar la mortalitate. [1]

Chiar daca sangele tau nu se combina cu al copilului in timpul sarcinii, amestecul poate avea loc in timpul travaliului sau al nasterii. Exista insa si alte cai prin care cele doua tipuri de sange se pot amesteca [1]:

  • Atunci cand are loc amniocenteza, un test in care medicul utilizeaza un ac pentru a preleva celule din fluidul care inconjoara fatul in pantec;
  • Prin intermediul prelevarii de viloze corionice (CVS), un test ce presupune folosirea unui ac cu ajutorul caruia medicul extrage celule din placenta (tesutul din interiorul pantecelui in sarcina);
  • Prin sangele care se elimina in cazul hemoragiei vaginale.

Alte situatii in care exista riscul de transmitere a anticorpilor la copil sunt rani la nivelul abdomenului in timpul sarcinii, prezentatia pelviana a copilului (cand copilul se afla cu fesele sau cu picioarele inainte spre canalul de nastere), avortul spontan, o sarcina ectopica (extrauterina) sau avort. [1]

In cazul in care tu ai factorul Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv, inseamna ca gena pe care a mostenit-o cel mic provine de la tatal, care are tot Rh pozitiv.

Cum se efectueaza testul Rh?

Testul de determinare a tipului de factor Rh, pozitiv sau negativ, este o analiza simpla la sange. Specialistul foloseste un ac si extrage o cantitate redusa de sange de la nivelul bratului. Acest proces nu pune in pericol nici mama, nici copilul.

Gestionarea incompatibilitatii factorului Rh in sarcina

Este important sa incerci sa nu te ingrijorezi daca rezultatul testului Rh in sarcina arata incompatibilitate, adica daca tu ai Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv. Medicul iti va administra o injectie cu imunoglobulina Rh in jurul saptamanii cu numarul 28. 

In acest mod, organismul tau va inceta sa mai produca anticorpii de Rh pozitiv in timpul ramas din sarcina. Este posibil sa iti mai administreze inca o doza imediat dupa ce ai adus pe lume copilul. La fel se va proceda si daca vei avea sarcini ulterioare.

Important de retinut! Daca in timpul sarcinii observi ca ai scurgeri vaginale cu sange sub forma unor pete, mai ales daca ai Rh-ul negativ, trebuie sa iti anunti medicul ginecolog despre aceasta situatie. Este posibil sa necesiti administrarea unei doze suplimentare de imunoglobulina Rh. 

Atunci cand ai deja anticorpii in organism, medicamentul nu va functiona, dar medicul va monitoriza cu atentie sanatatea copilului. In unele cazuri, copiii pot necesita transfuzie de sange dupa ce au venit pe lume, iar altii, inca de cand se afla in pantece. [1]

Pentru mai multe informatii despre factorul Rh negativ in sarcina, discuta cu medicul tau, pentru o abordare pliata pe caracteristicile personale ale organismului tau si al sarcinii.

Sursa de referinta:

1. Rh Factor Test - Rh Sensitization during Pregnancy. WebMD, WebMD, www.webmd.com/baby/rh-factor, accesat la 28 octombrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor