Grasimea viscerala: ce este si de ce este periculoasa?
Intr-o anumita cantitate, orice tip de grasime din corp poate avea beneficii pentru sanatate. Grasimea incepe sa se stocheze atunci cand consumi prea multe calorii, iar activitatea fizica este redusa (sedentarism). Unii oameni au tendinta genetica de a stoca grasimea in jurul burtii mai degraba decat pe solduri.
Continutul articolului
La persoanele de gen feminin, inaintarea in varsta poate schimba modul in care organismul asimileaza si stocheaza grasimea. De exemplu, dupa menopauza, masa musculara a femeilor scade, in timp ce cantitatea de grasime creste.
Astfel, persoanele de gen feminin sunt mai susceptibile in a dezvolta mai multa grasime viscerala in jurul burtii.
Ce este grasimea viscerala?
Grasimea viscerala este un tip de grasime care se adanceste in peretii abdominali si invaluie organele (1).
Un nivel optim de grasime viscerala (“grasime activa”) este benefic pentru sanatate deoarece protejeaza organele. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de grasime viscerala poate pune in pericol functionalitatea organelor si, implicit, sanatatea (1).
Afectiunile asociate unei cantitati prea mari de grasime viscerala includ diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral si bolile de inima (1).
Grasimea viscerala si grasimea subcutanata: diferente
Fata de cea viscerala, grasimea subcutanata este stocata chiar sub piele (1). Este acel tip de grasime pe care o prinzi intre degete.
In schimb, grasimea viscerala este stocata in spatele muschilor abdominali si nu poate fi vazuta. De obicei, grasimea viscerala inconjoara stomacul, ficatul, intestinele si alte organe (1).
Singurul aspect comun intre grasimea viscerala si cea subcutanata este ca ambele sunt tipuri de “grasime pe burta”.
Grasimea viscerala: masurare si diagnostic
Singura metoda prin care grasimea viscerala nesanatoasa este diagnosticata este cea prin imaginile cu raze X (CT) sau prin imagistica cu rezonanta magnetica (RMN) (2).
Cateodata, acestea sunt proceduri costisitoare si consumatoare de timp si sunt indicate doar in cazuri speciale sau severe.
In schimb, majoritatea specialistilor se folosesc de orientari generale pentru a evalua grasimea viscerala (2) si riscurile pentru sanatate pe care le prezinta pentru organismul tau.
Conform studiilor stiintifice (3) grasimea viscerala reprezinta aproximativ 10% din tesutul adipos din corp. Astfel, prin calcularea grasimii corporale totale, se poate estima cantitatea de grasime viscerala.
Specialistii determina riscurile asociate cantitatii de grasime viscerala prin masurarea taliei. Potrivit studiilor (4) o persoana de gen feminin cu o talie de 35 de centimetri sau mai mult este expusa riscului de probleme de sanatate din cauza grasimii viscerale.
In cazul persoanelor de gen masculin, acestea sunt expuse riscurilor doar daca talia lor depaseste 40 de centimetri (4).
Grasimea viscerala: complicatii
O cantitate prea mare de orice tip de grasime corporala are efecte negative pentru sanatatea ta. Dar, in comparatie cu grasimea subcutanata, grasimea viscerala este mai probabil sa creasca riscul pentru problemele medicale grave.
Prea multa grasime viscerala in peretii abdominali poate creste rezistena la insulina, chiar daca nu ai avut niciodata diabet sau prediabet (2).
Studiile de specialitate au descoperit ca grasimea viscerala contribuie la rezistenta la insulina. S-a constatat ca grasimea viscerala secreta o proteina de legare a retinolului 4 - o proteina care creste rezistenta la insulina (5, 6).
De asemenea, grasimea viscerala poate sa creasca rapid tensiunea arteriala (2).
Pe langa rezistenta la insulina si hipertensiunea arteriala, grasimea viscerala in exces creste riscul de a dezvolta mai multe afectiuni medicale grave, precum (2):
- atac de cord si boli de inima;
- accident vascular cerebral;
- diabet de tip 2;
- cancer de san;
- cancer colorectal;
- boala Alzheimer.
Daca esti o persoana de gen masculin cu o talie mai mare de 40 de centimetri sau o persoana de gen feminin cu o talie mai mare de 35 de centimetri, adreseaza-te medicului cat mai curand posibil pentru a discuta despre riscurile potentiale de sanatate si ce modificari pot fi aduse in stilul de viata!
De asemenea, medicul poate utiliza diferite metode de testare, cum ar fi analize de sange sau o electrocardiograma pentru a verifica riscurile pentru sanatate asociate cu o incidenta ridicata a grasimii viscerale.
Cum poti scapa de grasimea viscerala?
Pentru a scapa de grasimea viscerala, nu trebuie sa urmezi un tip de dieta speciala sau sa urmezi un antrenament fizic intens. Cu toate acestea, daca esti la risc sau ai hipertensiune arteriala, dieta DASH poate fi benefica.
Astfel, pentru a preveni sau a scapa de grasimea viscerala, trebuie sa urmezi regulile simple de sanatate publica:
Exercitii fizice
Incearca sa respecti regula de 30 de minute de activitate fizica in fiecare zi pentru mentinerea greutatii si a sanatatii!
Pentru eficienta maxima, poti include in rutina de sport atat exercitii cardio, cat si exercitii de forta.
Antrenamentul cardio include exercitii aerobice, cum ar fi ciclismul si alergatul pe banda sau in aer liber. Antrenamentele de cardio sunt cunoscute pentru arderea rapida a grasimii.
In acelasi timp, exercitiile de forta incep sa arda mai multe calorii odata ce masa musculara se intareste si consuma mai multa energie.
Poti face 30 de minute de cardio timp de 5 zile pe saptamana si exercitii de forta de cel putin 3 ori pe saptamana pentru rezultate satisfacatoare (2).
Dieta si nutritie
Este important sa urmezi o dieta sanatoasa si bine echilibrata care sa fie mai mult un stil de viata decat o regula restrictiva pe termen scurt.
Atat cat este posibil, incearca sa eviti consumul de alimente procesate cu continut ridicat de zahar. In locul acestora, poti introduce mai multe proteine slabe, legume si carbohidrati complecsi, cum ar fi cartoful dulce, fasolea si lintea (2).
Dietele cu continut scazut de carbohidrati, cum este dieta Keto, te poate ajuta, de asemenea, sa elimini din grasimea viscerala.
Stil de viata
Cortizolul (hormonul stresului) poate creste, de fapt, cantitatea de grasime viscerala pe care o stocheaza organismul (7).
In acest scenariu, reducerea stresului prin meditate, exercitii de respiratie profunda si alte tactici de gestionare, te poate ajuta sa scapi mai usor de grasimea viscerala.
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina capacitatea produselor farmaceutice de dieta si nutritie si altor suplimente alimentare in reducerea grasimii viscerale si mentinerea sanatatii. Adreseaza-te medicului sau nutritionistului pentru cele mai bune optiuni de tratament si preventie pentru nevoile tale.
Bibliografie:
(1) Cleveland Clinic Medical Professional (2022). Visceral Fat: What It Is & How to Get Rid of It. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24147-visceral-fat
(2) Gotter, A. (2021). Visceral Fat. Medically Reviewed by RN, CPT Hildreth, D. https://www.healthline.com/health/visceral-fat
(3) Foster, M.T. & Pagliassotti, M.J. (2012). Metabolic alterations following visceral fat removal and expansion. Adypocite, pp. 192 - 199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609102/
(4) Harvard T.H. Chan. Obesity Prevention Source: Waist Size Matters. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/abdominal-obesity/
(5) Patel, P. & Abate, N. (2013). Body Fat Distribution and Insulin Resistance. Nutrients, pp. 2019 - 2027. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3725490/
(6) Chang, X. et al. (2015). Serum retinol binding protein 4 is associated with visceral fat in human with nonalcoholic fatty liver disease without known diabetes: a cross-sectional study. Lipids in Health and Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4419494/
(7) Santos-Longhurst, A. (2018). High Cortisol Symptoms: What Do They Mean? Medically Reviewed by PA-C Ernst, H. https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms