Colesterol LDL (colesterol „rau”): ce este si ce trebuie sa stii despre el

6. 2. 2024 · 6 minute de citit

Lipoproteinele cu densitate scazuta au rolul lor in organism, dar prea mult colesterol LDL poate creste riscul de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral. Sunt mai multe metode prin care poti reduce nivelul LDL, daca este prea ridicat: evitarea unor alimente si mentinerea corpului in miscare. In acest articol explicam ce este colesterolul „rau” (LDL), cum se manifesta si la ce complicatii poate duce.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Colesterol LDL (colesterol „rau”): ce este si ce trebuie sa stii despre el

Ce inseamna colesterol „rau” (LDL)?

LDL sau lipoproteina cu densitate scazuta este un tip de lipoproteina din sange. Lipoproteinele sunt particule alcatuite din lipide (grasimi) si proteine care transporta grasimile prin fluxul sanguin. Din cauza structurii lor, grasimile nu se pot deplasa singure prin sange, asa incat lipoproteinele servesc drept vehicule care transporta grasimile catre diverse celule din corp. Particulele LDL contin o cantitate mare de colesterol si o cantitate mai mica de proteine. O cantitate prea mare de LDL te poate expune la un risc mai mare de accident vascular cerebral sau de boli de inima. De aceea, LDL este considerat colesterol „rau”. Numele lui este dat de faptul ca excesul de colesterol LDL contribuie la acumularea de placi (ateroscleroza) in artere. Acesta este motivul pentru care medicul te incurajeaza sa ai un nivel sanatos de colesterol LDL (1).

Valorile colesterolului „rau”

Majoritatea adultilor ar trebui sa isi mentina colesterolul LDL sub 100 miligrame pe decilitru (mg/dL). Daca o persoana are antecedente de ateroscleroza, LDL-ul ar trebui sa fie sub 70 mg/dL. Iata care sunt categoriile de colesterol LDL:

  • normal: sub 100 mg/dL;
  • aproape optim: 100 - 129 mg/dL;
  • la limita: 130 - 159 mg/DL;
  • crescut: 160 - 189 mg/dL;
  • foarte crescut: 190 mg/dL sau mai mult (2).

Cauzele nivelului ridicat de colesterol LDL

Sunt numerosi factori care pot creste nivelul LDL. 

  • alimentatia: alimentele precum carnurile grase, produsele lactate grase, produsele de panificatie si alimentele de tip fast-food sunt daunatoare pentru nivelul colesterolului. Asta pentru ca aceste alimente contin cantitati mari de grasimi saturate si, in unele cazuri, grasimi trans. Aceste doua tipuri de grasimi cresc colesterolul LDL.
  • greutatea: supraponderalitatea poate creste colesterolul LDL.
  • fumatul sau utilizarea produselor din tutun: ai nevoie de o cantitate sanatoasa de colesterol HDL pentru a scapa de colesterolul LDL suplimentar din sange. Asadar, prin reducerea nivelului de HDL, consumul de tutun duce la cresterea nivelului de LDL.
  • medicamentele: mai ales cele recomandate pentru controlul tensiunii arteriale sau medicamentele pentru HIV pot face ca nivelul LDL sa creasca.
  • problemele medicale: un LDL ridicat poate aparea la persoanele care au diabet, boala cronica de rinichi sau HIV.
  • varsta: pe masura ce inaintezi in varsta, nivelul colesterolului creste in mod natural.
  • sexul: femeile inregistreaza niveluri mai ridicate de LDL dupa instalarea menopauzei.â
  • genele: daca membrii apropiati ai familiei biologice au un nivel ridicat de colesterol, este posibil sa te confrunti, la randul tau, cu un risc mai mare.

Ce alimente cauzeaza un nivel ridicat de colesterol LDL?

Alimentele care contin cantitati mari de grasimi saturate cresc nivelul de colesterol LDL. Astfel de alimente includ:

  • produse de panificatie, cum ar fi gogosile, fursecurile si prajiturile;
  • produse lactate cu grasimi complete, cum ar fi laptele integral, branza si untul;
  • carnea rosie, cum ar fi friptura, coastele, cotletele de porc si carnea tocata de vita;
  • carnea procesata, cum ar fi sunca, hot dog si carnatii;
  • alimentele prajite, cum ar fi cartofii prajiti si puiul prajit.

Complicatiile colesterolului LDL crescut

In afara de infarct miocardic, exista si alte complicatii grave ale netratarii colesterolului LDL:

Anumite persoane pot avea nevoie de medicamente sau interventii chirurgicale din cauza complicatiilor cauzate de un nivel ridicat de colesterol pe termen lung (2).

Cum sa previi / sa reduci nivelul de LDL prin alimentatie si stil de viata?

Exista multe lucruri pe care le poti face pentru a reduce colesterolul LDL.

Modificari ale stilului de viata

Un stil de viata sanatos poate face diferenta in ceea ce priveste scaderea nivelului de colesterol LDL:

  • consuma alimente sanatoase pentru inima: dieta mediteraneana poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Se recomanda sa consumi grasimi sanatoase (din surse precum ulei de masline si nuci) si sa eviti grasimile nesanatoase (cum ar fi grasimile saturate).
  • evita fumatul: intreaba medicul care sunt cele mai bune variante pentru a renunta la fumat.
  • fa mai multe exercitii fizice: sunt recomandate cel putin 30 de minute de exercitii aerobice pe zi, cel putin cinci zile pe saptamana. Incepe incet (doar cinci sau 10 minute ) si creste treptat. Discuta cu medicul inainte de a incepe un nou plan de exercitii fizice sau de a face schimbari in vechea rutina.
  • mentine o greutate sanatoasa pentru tine.
  • gestioneaza stresul: stresul indelungat poate creste LDL si reduce HDL-ul. Practica yoga sau exercitii de respiratie profunda pentru a gestiona mai bine stresul in viata de zi cu zi.
  • discuta cu medicul despre tratamentele tale medicamentoase: este posibil ca unele dintre acestea sa contribuie la cresterea nivelului de colesterol LDL. Medicul de asemenea poate prescrie medicamente pentru reducerea LDL (1).

Modificari in dieta

Ceea ce mananci poate afecta nivelul LDL. Daca vrei sa reduci nivelul colesterolului „rau”, acorda atentie mai multa unor alimente precum:

De asemenea, este recomandatr sa eviti alimentele care s-au dovedit a creste nivelul de LDL, cum ar fi cafeaua nefiltrata si alimentele cu grasimi trans. 

Important de retinut

  • Colesterolul este o substanta grasa, care se gaseste in sange. Exista doua tipuri principale: colesterolul „bun” (lipoproteine cu densitate mare; HDL) si colesterolul „rau” (lipoproteine cu densitate mica; LDL).
  • Trigliceridele sunt un alt tip de grasime care se gaseste in sange si care poate creste riscul de boli de inima.
  • Pentru a reduce nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor, urmeaza un model alimentar sanatos pentru inima. Acest lucru inseamna alegerea unor alimente proaspete si neprocesate si limitarea grasimilor nesanatoase, a sarii si a zaharului adaugat.
  • Un model alimentar sanatos pentru inima este bogat in cereale integrale, fibre, vitamine, minerale si grasimi sanatoase.
  • Verifica periodic colesterolul si trigliceridele. In cazul persoanelor cu varsta de 45 de ani si peste, se poate verifica colesterolul in cadrul unui control al sanatatii inimii.
  • Nu ai nevoie de putin colesterol pentru ca organismul sa functioneze bine. Dar prea mult colesterol LDL poate duce la acumularea de placi in artere si poate provoca complicatii pe parcurs. De aceea, este important sa mergi la medic pentru a mentine nivelul de LDL in limitele normale.

Pentru multe persoane, schimbarile in stilul de viata pot face o mare diferenta. Dar daca faci schimbari si LDL este inca ridicat, s-ar putea sa te simti confuz. Sunt multi factori care afecteaza LDL (cum ar fi varsta si ereditatea) si care nu pot fi controlati. Discuta cu medicul despre schimbarile pe care le faci. Intreaba medicul daca medicatia este potrivita pentru tine (1).

Disclaimer

Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

 (1) Cleveland Clinic, „LDL Cholesterol”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24391-ldl-cholesterol

(2) Healthline, „Facts About LDL: The Bad Kind of Cholesterol”: https://www.healthline.com/health/ldl-cholesterol

(3) Health, „What is LDL Cholesterol?”: https://www.health.com/ldl-cholesterol-7187307

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor