Oligospermie: ce este, tipuri, cauze, tratament, preventie

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Oligospermia

 

Probabil ca numarul de spermatozoizi si calitatea spermei nu sunt neaparat lucruri la care te gandesti des. Cu toate acestea, daca doresti sa-ti extinzi familia, aceste aspecte sunt pe primul loc.

In timp ce este nevoie de doar un spermatozoid pentru a fertiliza un ovul, calatoria acestuia pana la punctul final poate fi unul dur. Pe scurt, cu cat ai un numar mai mare de spermatozoizi, cu atat sansele sunt mai mari.

Numarul scazut de spermatozoizi ar putea indica o problema de fertilitate masculina denumita oligospermie. Mai multe despre aceasta conditie medicala vom discuta in randurile urmatoare.

Ce este oligospermia?

Oligospermia este o conditie de fertilitate masculina caracterizata printr-un numar scazut de spermatozoizi (1).

Numarul de spermatozoizi din ejaculare poate varia de-a lungul vietii. O cantitate sanatoasa de sperma este adesea necesara pentru fertilitate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) clasifica un numar corespunzator de spermatozoizi la sau peste 15 milioane pe mililitru. Orice cantitate mai mica este diagnosticata ca oligospermie (1).

Oligospermia poate fi de mai multe tipuri in functie de numarul mediu de spermatozoizi (1):

  • oligospermie usoara - de la 10 pana la 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru;
  • oligospermie moderata - de la 5 pana la 10 milioane de spermatozoizi pe mililitru;
  • oligospermie severa - intre 0 si 5 milioane de spermatozoizi pe mililitru.

Cat de comuna este oligospermia in randul barbatilor?

La momentul actual, nu este concludent cate persoane de sex masculin au cantitati mici de spermatozoizi in sperma lor. Conditia nu este de obicei diagnosticata cu exceptia cazului in care un cuplu are dificultati in procesul de concepere.

Cu toate acestea, exista o valoare estimata de 180 de milioane de cupluri din intreaga lume care se confrunta cu infertilitatea (2).

Infertilitatea in randul persoanelor de sex masculin contribuie la aproximativ jumatate din problemele de infertilitate in general. 

Aceasta cifra de aproximativ 50% include situatii in care factorul masculin de infertilitate este unicul, dar si acele situatii mai frecvente in cazul in care exista factori de infertilitate din partea ambilor parteneri (2).

Cauzele oligospermiei

Mai multe conditii de sanatate si factori asociati stilului de viata pot creste riscul unei persoane pentru oligospermie:

Varicocelul

Venele marite din scrotul unui barbat pot perturba fluxul de sange transmis catre testicule. De obicei, acest lucru provoaca o temperatura crescuta in interiorul testiculelor (1).

Orice crestere a temperaturii poate avea un impact negativ asupra productiei de sperma.

Cercetarile de specialitate au constatat ca aproximativ 40% dintre barbatii cu un numar scazut de spermatozoizi se confrunta cu aceasta problema comuna (3).

Afectiuni si conditii medicale

Unele dintre afectiunile asociate unui numar scazut de spermatozoizi sunt (2):

  • afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter si fibroza chistica;
  • infectii, cum ar fi boli cu transmitere sexuala, infectii ale tractului urinar si alte boli virale (de exemplu, oreionul);
  • alte probleme, cum ar fi nivelul scazut de testosteron si anomaliile hormonale.

Probleme de ejaculare

In timp ce multi barbati cu oligospermie pot ejacula in mod normal, unele probleme de ejaculare pot reduce calitatea si numarul de spermatozoizi.

De exemplu, ejacularea retrogada reprezinta o astfel de problema. Aceasta conditie se intampla in momentul in care sperma intra in vezica in loc sa plece din varful penisului (1).

Alti factori care pot interfera cu ejacularea normala sunt (1):

  • leziuni;
  • tumori;
  • cancer;
  • interventii chirurgicale antecedente.

Medicamente si alte substante

Atat medicamentele prescrise pentru tratarea unei afectiuni, cat si substantele fara prescriptie medicala pot afecta calitatea si numarul de spermatozoizi. Exista mai multe categorii de medicamente care pot fi implicate.

Adreseaza-te medicului sau farmacistului in cazul in care consideri ca medicamentele tale pot afecta numarul spermatozoizilor! 

Atentie! Nu opri administrarea medicamentelor pe cont propriu inainte de a discuta cu medicul.

Cum este diagnosticata oligospermia

Medicul tau va verifica istoricul medical si va desfasura un examen fizic. In cazul in care exista posibilitatea de a avea oligospermie, medicul iti poate propune o serie de teste (2):

  • evaluarea materialului seminal si testarea functiei spermatozoizilor;
  • efectuarea unui sumar de urina pentru testarea ejacularii retrograde;
  • efectuarea testelor imagistice pentru vizualizarea organelor de reproducere, inclusiv ecografii transrectale si scrotale;
  • efectuarea testelor asupra sistemului endocrin pentru a masura nivelul hormonilor din organism;
  • testarea pentru tulburari genetice.

Optiuni de tratament pentru oligospermie

Tratamentul corespunzator pentru oligospermie se va adresa exclusiv cauzei care a provocat aparitia acestei conditii medicale.

Optiunile de tratamen includ:

Interventii chirurgicale

De exemplu, varicocelul necesita adesea o interventie chirurgicala. In timpul procedurii, medicul va incerca sa inchida venele largite. Acest lucru va face ca fluxul de sange sa fie redirectionat catre o alta vena (1).

Medicamente

Anumite medicamente pot trata infectiile si inflamatiile care provoaca scaderea calitatii si numarului de spermatozoizi. De asemenea, exista numeroase produse farmaceutice pentru infertilitate care pot ajuta la solutionarea acestei probleme.

Schimbari in stilul de viata

Pierderea in greutate si mentinerea unei greutati sanatoase pot imbunatati numarul de spermatozoizi. De asemenea, schimbarile in stilul de viata pot reduce riscul pentru mai multe conditii de sanatate (1).

Daca iti doresti imbunatatirea numarului de spermatozoizi, inceteaza consumul de droguri, alcool si tutun!

Tratament hormonal

O varietate de medicamente si preparate injectabile pot restabili nivelul de hormoni intr-un mod sanatos. Cand nivelul hormonilor se reechilibreaza, numarul de spermatozoizi se poate imbunatati.

De asemenea, exista cazuri in care cresterea numarului de spermatozoizi este aproape imposibila. Daca incerci sa-ti extinzi familia, medicul iti poate sugera alte modalitati de a ajuta la reproducere.

Masuri de preventie pentru oligospermie

Majoritatea masurilor de preventie pentru imbunatatirea calitatii si numarului de spermatozoizi se refera la un stil de viata sanatos si echilibrat. Iata cateva lucruri pe care le poti face:

  • mentine o greutate optima prin exercitii fizice si o dieta sanatoasa;
  • renunta la fumat si la utilizarea altor produse din tutun;
  • redu pe cat posibil consumul de bauturi alcoolice;
  • renunta la consumul de droguri si la alte substante nocive.

De asemenea, este posibil sa fi auzit despre suplimentele de vitamine sau minerale pe baza de plante care pot ajuta. Discuta cu medicul sau farmacistul tau inainte de a incerca oricare dintre aceste remedii adjuvante!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare pe baza de plante pentru imbunatatirea calitatii si numarului de spermatozoizi. Adreseaza-te medicului pentru a-ti propune cel mai bun tratament in tratarea oligospermiei!

Bibliografie:

  1. Holland, K. (2018). Oligospermia and Fertility: What You Should Know. Medically Reviewed by MD Murrell, D. https://www.healthline.com/health/mens-health/oligospermia
  2. My Cleveland Clinic. Oligospermia (Low Sperm Count). https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22477-oligospermia-low-sperm-count
  3. National Institute of Child Health and Human Development. What are Some Possible Causes of Male Infertility? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/causes/causes-male

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor