Baurotrauma: Sfaturi utile pentru prevenire

Ce este barotrauma?
Barotrauma este lipsa acuta de ventilatie a urechii medii datorata unei cresteri bruste a presiunii atmosferice/apei din conductul auditiv extern necompensata de functia trompei lui Eustachio.
In mod normal presiunea aerului din urechea medie este aceeasi cu cea din conductul auditiv, atmosferica. Aceasta presiune este mentinuta egala de complexul pneumatic mastoidian si de trompa Eustachio. Trompa Eustachio este un mic canal care face legatura intre nas si casuta timpanului si are rolul de a egaliza presiunea – permite aerului sa intre sau sa iasa din urechea medie.
In timpul aterizarii avionului sau scufundarilor, presiunea mediului exterior poate creste relativ brusc; uneori aerul nu patrunde la fel de rapid prin trompa Eustachio in ureche si timpanul va fi impins in interior, putnd produce leziuni ale membranei timpanice si ale structurilor din urechea medie. Cel mai frecvent afectate sunt persoanele care sufera de obstructie nazala, disfunctia trompei lui Eustachio, infectii locale sau alergii.
Simptomatologia barotraumei
In formele usoare, barotrauma se poate manifesta ca o stare de disconfort, senzatie de ureche infundata, usoara scadere a auzului la urechea afectata, senzatie de plenitudine a urechii si ameteala. In formele mai severe – intlnite cand diferentele de presiune sunt mari sau exista afectiuni preexistente ale urechii – pot aparea: durere, senzatie de presiune in ureche, scadere a auzului mai pronuntata, scurgere de lichid seros clar in conductul auditiv sau purulent in cazul suprainfectiei. Scaderea auzului dupa barotrauma este de obicei temporara si auzul revine la normal in maxim cteva ore de la aterizare.
Prevenirea barotraumei
- toaletarea eficienta a foselor nazale si aplicarea decongestionantelor nazale daca nasul este infundat, cu 20 minute inainte de aterizare/decolare sau scufundare;
- inghitirea, mestecatul sau cascatul favorizeaza deschiderea trompei lui Eustachio;
- manevra Toynbee – tine nasul blocat cu degetele si inghite in gol;
- manevra Valsava – trage aer in piept, tine nasul blocat cu degetele si da usor aerul afara pe nas, tinnd gura inchisa – in acest fel aerul nu va iesi afara si va intra in trompa lui Eustachio, egalizand presiunea in urechea medie;
- copiii mai mici poti fi incurajati sa in ghita alaptandu-i sau dandu-li-se sa bea in timpul coborarii;
- nu calatori cu avionul in timpul episoa delor acute de infectii ale cailor respiratorii;
- in cazul scufundarii se recomanda coborrea si ascensionarea treptata.
Expert: Dr. Vlad Postelnicu
Medic specialist ORL
Doctor in Stiinte Medicale MEDLIFE Baneasa