Balonarea in sarcina: de ce apare si ce poti face?

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Balonarea in sarcina

 

Balonarea este un simptom intalnit frecvent pe durata sarcinii. Studiile au aratat ca aproximativ 49% dintre femei se confrunta cu senzatia de balonare in aceasta perioada, de multe ori inca din primul trimestru [1]. Deoarece fiecare sarcina este diferita, cauzele balonarii pot fi multiple. Iata, insa, care sunt cele mai comune motive ce pot provoca aceste simptome digestive si ce poti face pentru a le reduce!

De ce apare balonarea in timpul sarcinii?

Una dintre cauzele principale ale balonarii in sarcina sunt fluctuatiile hormonale. Inca din primul trimestru, nivelul de progesteron din organism creste rapid, ceea ce duce la incetinirea activitatii sistemului digestiv, relaxarea muschilor netezi si aparitia balonarii. Efectele sunt asemanatoare celor resimtite adesea de catre femei in perioada premenstruala [2]. De asemenea, poate sa apara si constipatia. Aceste simptome pot deveni mai severe in ultimul trimestru de sarcina, cand uterul creste in dimensiuni si creeaza mai multa presiune la nivelul organelor interne [1].

O alta potentiala cauza a balonarii in timpul sarcinii este sindromul colonului iritabil. Daca te-ai confruntat cu aceasta afectiune inainte de a ramane insarcinata, este probabil ca simptomele sa persiste, sau chiar sa devina mai intense in timpul sarcinii [1].

 

Legume

 

Balonarea poate fi accentuata si de consumul anumitor alimente in timpul sarcinii. Fasolea, mazarea, sparanghelul sau varza sunt binecunoscute pentru efectele neplacute pe care le pot cauza la nivelul sistemului digestiv, iar in sarcina aceste simptome pot fi resimtite mult mai puternic [3]. De asemenea, vitaminele prenatale bogate cu fier pot accentua constipatia si senzatia de balonare din timpul sarcinii [4].

Cum poti reduce balonarea in timpul sarcinii?

Medicul tau iti poate oferi indicatii personalizate pentru reducerea balonarii, in functie de simptomele tale, dar si de cauzele care stau la baza acestora. Exista, insa, cateva recomadari generale care pot contribui la ameliorarea simptomelor digestive. Iata cateva dintre acestea!

Consuma alimente in portii mici si dese

Ritmul si frecventa cu care consumi alimentele poate influenta modul in care se desfasoara digestia. Sistemul tau digestiv poate procesa mancarurile consumate mult mai usor daca mesele tale sunt mai mici si mai dese.

Pentru o digestie optima, incerca sa imparti alimentele pe care le consumi in mod normal in 6 mese pe zi si sa eviti sa mananci seara, inainte de culcare. In timpul mesei, mesteca incet si bea lichidele treptat, fara sa folosesti un pai.

Alege cu atentie ce mananci

Incearca sa reduci consumul de alimente care iti accentueaza senzatia de balonare. Poti incerca sa eviti cate un aliment pe rand, pentru a descoperi cat mai bine daca aceasta masura te ajuta. Varza de Bruxelles, broccoli-ul, produsele din grau sau cartofii se numara printre alimentele ce provoaca balonare in mod frecvent [4]. 

Atentie! Nu elimina complet alimente si nu opta pentru o dieta restrictiva, decat daca medicul iti recomanda acest lucru. In timpul sarcinii, atat organismul tau cat si al bebelusului au nevoie de nutrienti pentru a functiona cat mai bine. Consumul de alimente bogate in fibre, precum banane, mere sau smochine, poate ajuta la o digestie sanatoasa.

Fa miscare usoara in mod regulat

 

Miscare usoara in timpul sarcinii

 

Activitatea fizica regulata contribuie la o buna functionare a sistemului digestiv. De aceea, miscarile usoare, precum plimbarile in parc sau sedintele de yoga te pot ajuta sa iti mentii forma fizica si sa te simti mai bine. In general, plimbarile scurte, de aproximativ 30 de minute, sunt recomandate [4]. Inotul poate fi, de asemenea, benefic in timpul sarcinii, daca nu exista contraindicatii din partea medicului tau.

Hidrateaza-te corespunzator

Pentru un tranzit intestinal normal, consumul unei cantitati suficiente de apa este esential. Asadar, bea apa pe tot parcursul zilei si asigura-te ca nu astepti pana cand apare senzatia de sete. In general, ai nevoie de aproximativ 8-10 pahare de apa de 250 de mililitri, insa aceasta cantitate poate varia, in functie de temperatura ambientala, activitatea fizica pe care o depui sau alte cateva aspecte [4].

Evita, pe cat posibil, bauturile carbogazoase sau pe cele cu un continut mare de indulcitori, ce pot creste riscul de diabet gestational. In schimb, poti consuma diverse sucuri naturale.

Discuta cu medicul tau despre suplimentele pentru digestie

Daca simti ca masurile pe care le-ai luat in ceea ce priveste alimentatia, consumul de lichide si activitatea fizica nu te ajuta suficient de mult, poate fi momentul potrivit sa discuti cu medicul tau despre suplimentele alimentare pentru sistemul digestiv. Anumite produse pot fi administrate in sarcina si pot contribui la reducerea disconfortului. Ai grija, insa, sa le consumi doar la recomandarea medicului!

Tine cont de aceste recomandari si urmeaza un stil de viata sanatos pentru a evita aparitia simptomelor neplacute. Consulta intotdeauna medicul daca ai nevoie de mai multe sfaturi sau recomandari!

Disclaimer: Acest articol nu inlocuieste un consult medical, avand un rol pur informativ. Nu exista suficiente dovezi stiintifice cu privire la efectul suplimentelor alimentare in tratarea anumitor afectiuni. De asemenea, acestea nu inlocuiesc o dieta echilibrata. Daca te confrunti cu simptome neplacute la nivel digestiv in timpul sarcinii, adreseaza-te medicului cat mai curand!

Surse de informare:

[1] Dresden, Danielle. “Is Bloating in Pregnancy Normal?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 July 2020, Accesat in data de 30 Ian. 2023.

[2] “Common Pregnancy Pains and Their Causes.” WebMD, WebMD, 27 May 2002, Accesat in data de 30 Ian. 2023. ‌

[3] “Pregnancy Gas.” American Pregnancy Association, 11 July 2013, Accesat in data de 30 Ian. 2023. ‌

[4] Schaeffer, Juliann. “7 Safe Home Remedies for Gas during Pregnancy.” Healthline, Healthline Media, 11 Feb. 2021, Accesat in data de 30 Ian. 2023.

 

  • Dr. Max Silimarina Premium este un supliment alimentar ce contine 250 mg extract obtinut din 6250 mg fructe uscate de Armurariu (Silybum marianum L.).
  • Supozitoarele cu glicerina Glycerol Suppositories for Kids sunt dispozitive medicale concepute pentru a sprijini golirea blanda a tractului intestinal al copiilor, atat pentru scaun ingrosat cat si solid.
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor