Amniocenteza: Cand este recomandata si ce informatii poate oferi

2. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit

Amniocenteza

Amniocenteza iti poate oferi informatii cu privire la sanatatea copilului. Ti-am pregatit acest material prin care iti punem la dispozitie informatii despre cand se face amniocenteza si ce poti afla cu ajutorul ei. De asemenea, vei afla si cum sa te pregatesti pentru efectuarea ei si ce se intampla ulterior.

Ce este amniocenteza?

Amniocenteza reprezinta un test prenatal de tip diagnostic, ce poate confirma sau infirma prezenta unei boli. Acesta presupune recoltarea si analizarea la laborator a unei cantitati reduse de lichid amniotic, ce are rolul de a proteja fatul de infectii, leziuni si contribuie la reglarea nivelului temperaturii sale.

Cu ajutorul sau poti afla informatii cu privire la starea de sanatate a copilului. Prin intermediul acestei proceduri se poate identifica daca fatul are afectiuni de natura genetica sau anomalii la nivelul cromozomilor, de exemplu, sindromul Edwards (trisomia 13) sau sindromul Patau (trisomia 18), sindromul Down (trisomia 21), sindromul Turner, sindromul Klinefelter.  [1]

Alte afectiuni genetice sau anomalii ale cromozomilor care se pot detecta prin intermediul amniocentezei sunt defecte care se afla la nivelul tubului neural, de pilda, splina bifida si anencefalia, cateva sute de boli, printre care se afla fibroza chistica, boala Tay-Sachs, siclemia.

Cand se face amniocenteza?

De regula, amniocenteza se efectueaza intre a cincisprezecea si a douazecea saptamana de sarcina. Orice femeie insarcinata are posibilitatea de a face acest test.

Deoarece procesul de recoltare a lichidului amniotic este insa invaziv, exista un risc mic de a face avort, iar femeile care accepta sa il faca sunt, de regula, cele care prezinta un risc ridicat ca cel mic sa dezvolte acel tip de afectiuni sau anomalii. [1]

Amniocenteza se desfasoara in anumite conditii, pe care ti le prezentam in cele ce urmaza:

  • Pentru a evalua stadiul de sanatate a fatului si nivelul de incompatibilitate la nivelul sangelui, de exemplu, cea legata de Rh;
  • Pentru a se identifica sau a se infirma o infectie intrauterina;
  • Pentru a evalua in ce stadiu de maturitate se afla plamanii copilului, in cazul in care este necesar sa se ia in calcul nasterea prematura.

Cum se face amniocenteza?

Inainte de a se efectua amniocenteza, este necesar ca medicul sa faca o evaluare ecografica a modului in care este pozitionat fatul. Va verifica si placenta, in vederea alegerii locului in care va realiza punctionarea, tinand cont ca distanta sa fie sigura si sa nu puna in pericol copilul si placenta.

In timp ce stai intinsa pe patul medical, doctorul iti va dezinfecta cu o solutie ce are la baza iod pielea de la nivelul abdomenului. Pentru a efectua amniocenteza, acesta iti va introduce in uter o seringa prevazuta cu un ac fin prin piele si prin abdomen, cu ajutorul ghidajului ecografic.

Medicul va utiliza seringa pentru a extrage circa 15-20 ml de lichid amniotic, ce va fi ulterior trimis la laborator. Acolo, se vor analiza celulele din pielea celui mic, pentru a identifica genele si cromozomii sai. Lichidul amniotic se va reface intr-un interval de cateva ore. 

In timpul efectuarii testului, poti simti durere sau o senzatie de disconfort, insa acest lucru depinde de particularitatile fiecarei femei si ale fiecarei sarcini. Exista posibilitatea sa faci anestezie locala, daca iti doresti, dar trebuie sa retii ca in unele cazuri, aceasta se poate simti mai puternic decat durerea din timpul amniocentezei.

Cum te pregatesti pentru amniocenteza?

Cum te pregatesti pentru amniocenteza?

Daca te simti ingrijorata cu privire la modul in care se va desfasura amniocenteza, cel mai indicat este sa discuti cu medicul obstetrician. Pregatirea pentru amniocenteza consta in a afla care sunt riscurile, dar si ce beneficii poate oferi acest test. 

Poti apela si la un medic genetician pentru a analiza particularitatile sarcinii tale si iti va oferi raspunsuri la toate intrebarile pe care i le vei adresa, inainte de a te decide daca doresti sa faci sau nu amniocenteza sau alte teste invazive, precum cel de screening sau biopsia de vilozitati coriale.

De exemplu, ce probabilitate exista ca cel mic sa se nasca cu un anumit tip de afectiune, in ce mod boala i-ar putea afecta dezvoltarea si viata, care sunt optiunile de tratament pe care le poti lua in calcul pentru copil, atat in perioada sarcinii, cat si dupa ce vine pe lume.

Pregatirea pentru amniocenteza implica anumite conditii: daca sarcina are mai putin de 20 de saptamani, este necesar ca vezica ta sa fie plina in timp ce se desfasoara testul. Daca efectuezi amniocenteza dupa saptamana 20 de sarcina, este important ca vezica ta sa fie golita inainte de test - acest lucru este necesar ca sa se diminueze riscul de punctie. [1]

Discuta cu medicul inainte sa inceapa procedura si informeaza-l daca suferi de alergii la medicamente, la anestezie sau la latex, dar si daca ai luat medicamente de orice tip, inclusiv pentru raceala in sarcina (cu sau fara prescriptie medicala) sau suplimente naturiste. Amniocenteza este contraindicata femeilor care se confrunta cu tromboze la nive avansat.

Ce se intampla dupa amniocenteza?

Dupa amniocenteza, in cazul in care Rh-ul tau este pozitiv, medicul iti va face o injectie cu un ser ce contine imunoglobuline Rh. Acest lucru este necesar pentru a evita ca sangele tau si cel al copilului sa se amestece, caz in care in sangele tau s-ar forma anticorpi anti-Rh. [2]

Dupa ce ai efectuat amniocenteza, este indicat ca pentru doua sau trei zile sa ai parte de repaos. Este important sa nu depui efort de niciun fel. Astfel, este indicat sa eviti deplasarile pe jos, calatoriile cu avionul, ridicarea greutatilor si contactele intime.

In urma testului amniocenteza, poti resimti crampe abdominale de intensitate redusa timp de una sau doua zile. Ia legatura de urgenta medicul tau in cazul in care apar manifestari precum sangerare vaginala, durere severe, pierdere de lichid amniotic. 

Acestea pot semnala un avort iminent. De asemenea, daca ti se instaleaza febra, nu trebuie sa o ignori, intrucat ar putea indica o infectie in organism.

Care sunt riscurile efectuarii amniocentezei?

Este important sa discuti cu medicul tau obstetrician care sunt riscurile amniocentezei. Intrucat este un test invaziv, exista unele riscuri, dar apar rar, indeosebi daca amniocenteza este efectuata in trimestrul al treilea de sarcina. Printre acestea sunt:

  • Scurgerea unei mici cantitati de lichid amiotic prin vagin, timp de circa o saptamana.
  • Daca fatul se misca in timpul amniocentezei, este expus riscului de a fi ranit cu acul. Ranile grave sunt, de obicei, extrem de rare.
  • Incompatibilitatea Rh-ului - in acest caz, dupa amniocenteza, medicul iti va face o injectie cu imunoglobulina Rh.
  • Amniocenteza ar putea declansa o infectie uterina, motiv pentru care inainte de efectuarea procedurii se administreaza un antibiotic cu spectru larg ce nu ii dauneaza fatului.
  • Poate avea loc transmiterea infectiilor de tip HIV/SIDA, hepatita C.  [1]
  • Cand amniocenteza are loc in al doilea de sarcina, exista riscul de avort spontan. [1]

In ce consta recuperarea dupa amniocentezei?

Dupa ce s-a efectuat amniocenteza, medicul va realiza o ecografie cu scopul de a observa ritmul cardiac al fatului si de a il monitoriza. In perioada de recuperare dupa amniocenteza te poti confrunta cu crampe sau disconfort redus in zona pelviana. Este important sa ai parte de repaus timp de 24-28 de ore dupa incheierea procedurii. Evita efortul, inclusiv activitatile sexuale. 

Daca observi manifestari precum pierderea lichidului amniotic prin vagin sau ai sangerare vaginala, febra, crampe uterine severe ce au loc timp de mai multe ore, inflamatie si aspect inrosit in locul unde s-a folosit acul, daca fatul este deosebit de activ sau lipsit de miscari, ia urgent legatura cu medicul tau obstetrician.

In cat timp vin rezultatele aminocentezei?

Vei primi rezultatele pentru amniocenteza dupa un interval de doua sau trei saptamani. In acel timp, va fi efectuata analiza de laborator asupra lichidului amniotic, pentru a masura cantitatea de alfa-fetoproteina (AFP) si a se identifica posibile anomalii sau boli genetice. In aceasta etapa poti afla si care este sexul copilului tau.

Amniocenteza este un test prenatal diferit de testul de sarcina, iar cu cu ajutorul sau poti afla informatii importante despre starea de sanatate a fatului. Discuta cu medicul tau obstetrician despre implicatiile pe care le are o astfel de procedura, in functie de particularitatile sarcinii tale.

Surse de informare:

  1. “Amniocentesis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 12 Nov. 2020, www.mayoclinic.org/tests-procedures/amniocentesis/about/pac-20392914#:~:text=Amniocentesis%20is%20a%20procedure%20in,fetal%20cells%20and%20various%20proteins.
  2. Ross, Heather. “What's an Amniocentesis?” Healthline, Healthline Media, 5 Mar. 2020, www.healthline.com/health/amniocentesis.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor