Sindrom de tunel carpian: cauze, simptome, tratament

19. 9. 2023 · 8 minute de citit

Sindromul de tunel carpian este o afectiune comuna, ce presupune aparitia unei presiuni asupra nervului median al tunelului carpian care se afla la incheietura mainii. Parcurge acest material pentru a afla informatii despre ce presupune aceasta afectiune, care sunt simptomele si optiunile de tratament!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sindrom de tunel carpian: cauze, simptome, tratament

Ce este sindromul de tunel carpian?

Te intrebi ce este sindromul de tunel carpian? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa cunosti cateva detalii despre anatomia mainii. Tunelul carpian reprezinta un canal cu structura ingusta, prin care trec nervul median si noua tendoane. Acestea din urma sunt similare unor corzi ce au rolul de a conecta muschii de la nivelul antebratului de oasele care exista la mana si, datorita acestei legaturi, degetele de la maini se pot indoi. 

Atunci cand se pune presiune pe nervul carpian, apar senzatii asemanatoare cu arsuri, furnicaturi si amorteala la degetul mare, la index, la degetul mijlociu si la o jumatate din zona laterala a degetului inelar, adica pe suprafata in care se distribuie nervul median, lucru ce duce la aparitia sindromului de tunel carpian. Diagnosticul se stabileste dupa ce medicul a efectuat un test de viteza a conducerii nervoase. In functie de rezultatele testului, va stabili tratamentul. 

De ce apare aceasta afectiune?

Durere la incheietura mainii

In cele mai multe cazuri, nu se cunosc detalii despre motivele pentru care apare sindromul de tunel carpian. Specialistii considera ca printre factorii care contribuie la aparitia acestei afectiuni sunt indoirea si extensia in mod repetitiv a mainii. In general, este o conditie intalnita cu precadere la:

  • persoanele care canta la anumite instrumente, precum pian, vioara;
  • persoanele care utilizeaza intens computerul, din cauza posturii vicioase (adica a faptului ca tin mana pe mouse o perioada indelungata);
  • lucratorii la casierie, tipografie, sculptorii;
  • muncitorii in constructii ce utilizeaza des ciocanul electric;
  • muncitorii care isi desfasoara activitatea pe linia de asamblare;
  • unii sportivi, de exemplu, ciclistii, tenismenii, gimnastii, alpinistii, jucatorii de golf si altii.

Exista si unii factori ce pot favoriza dezvoltarea sindromului de tunel carpian, de pilda, anatomia incheieturii mainii sau forma pe care o are nervul median. Este o afectiune de trei ori mai des intalnita la femei, spre deosebire de barbati, intrucat, in cazul lor, tunelul carpian are dimensiuni mai reduse. [1] Unele afectiuni pot, de asemenea, sa duca la compresia nervului median si, implicit, la sindromul de tunel carpian:

  • afectiuni ale maini, de exemplu, poliartrita reumatoida, formatiuni tumorale (neofibroame sau lipoame la nivelul mainii);
  • diabetul zaharat;
  • acromegalie;
  • edem (acumulare de lichid) ce apare la tunelul carpian pe fondul sarcinii, din cauza modificarilor hormonale ce cresc sansele de acumulare a lichidului in zonele interstitiale;
  • hipotiroidism;
  • amiloidoza.

Simptome ale sindromului de tunel carpian

In cazul in care apare sindromul de tunel carpian, simptomele comune sunt urmatoarele:

  • Durerea mocnita pe care o resimti ca pe o arsura sau furnicaturi ori o amorteala si care se manifesta pe toata zona acoperita de nervul median: in zona palmelor, a degetului mare, a indexului, a degetului mijlociu si a jumatatii laterale din degetul inelar.
  • In stadiile incipiente, pacientul se trezeste peste noapte si simte durere sau se confrunta cu amorteala in zona tunelului carpian.
  • Peste zi, persoana afectata are senzatiile prezentate anterior atunci cand efectueaza miscari de indoire sau extensie in mod accentuat la nivelul incheieturii mainii sau cand face repetat miscari de indoire si extensie a pumnului.
  • Se poate ivi iradierea durerii din incheietura mainii in antebrat sau spre palme.

Simptomele tind sa se amelioreze in momentele in care persoana respectiva scurtura mana de cateva ori sau in cazul in care schimba pozitia mainii. Alte simptome care pot aparea sunt:

  • Tumefierea mainii si degete reci sau uscate;
  • In stadiile avansate, se instaleaza amorteala permanenta, ducand deficite motorii si la pierderea treptata a fortei musculare a mainii: pacientul incepe sa nu mai poata tine obiecte in mana sau sa faca activitati usoare, isi pierde coordonarea miscarilor.

Cum se stabileste diagnosticul?

Diagnosticul de sindrom de tunel carpian este stabilit de catre medicul neurolog, in urma examenului fizic. Acesta verifica gradul de mobilitate a incheieturii mainii, sensibilitatea sau slabiciunea pe care o simti la nivelul musculaturii din zona mainii afectate. Specialistul va observa daca exista edem la mainii sau in alte parti ale corpului, precum si daca sunt prezente semne ale unei afeciuni, precum artroza.

Sunt si unele teste pe care medicul le poate recomanda atunci cand exista suspiciunea de sindrom de canal carpian. Printre investigatiile pe care le poate solicita sunt urmatoarele: testul Tinel, testul Phalen, testul de compresie nervoasa, ecografia partilor moi, radiografia pumnului. Specialistul poate cere si analize de sange, pentru a confirma sau a infirma o alta afectiune reumatologica, diabetul zaharat sau o conditie a glandei tiroide.

Optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian

Tratament pentru sindromul de tunel carpian

Exista doua abordari prin care medicul poate trata sindromul de tunel carpian: pe cale non-chirurgicala sau chirurgicala. De regula, tratamentele pentru sindrom de tunel carpial non-chirurgicale se aplica in cazurile usoare, iar in cele severe se recomanda interventia chirurgicala. Un sindrom de tunel carpian netratat poate determina simptome din ce in ce mai intense si mai extinse, ca timp de manifestare. 

Tratament non-chirurgical

Aceasta cale de tratare a sindromului canalului carpian implica exercitii de fizio-kinetoterapie, medicantie pe baza de antiinflamatoare orale, injectii pe baza de corticosteroizi care se fac in tunelul carpian, purtarea ortezelor pentru recuperare medicala, ce imobilizeaza zona afectata de la incheietura. 

De asemenea, se pot aplica si comprese cu gheata atunci cand pacientul simte durere, perioade de repaus ale mainii, este posibil sa fie de ajutor ajustarea circumstantelor in care isi desfasoara activitatea si tratarea adecvata a altor afectiuni corelate cu sindromul de tunel carpian. 

Pe lista remediilor casnice pentru sindromul de tunel carpian mentionam:

  • Pauze frecvente in cazul activitatilor care presupun miscari repetitive care angajeaza incheietura mainii;
  • Controlul miscarilor mainii, in vederea unei mai bune relaxari la activitati precum scrisul de mana sau tastatul;
  • Evitarea miscarilor care presupun flexia exagerata a incheieturii mainii;
  • Evitarea frigului si pastrarea mainilor calde;
  • Exercitii de stretching la nivelul degetelor si al incheieturii mainii;
  • Mentinerea articulatiei mainii intr-o pozitie ridicata ori de cate ori este posibil;
  • Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fara prescriptie medicala. 

Tratament chirugical

Daca metodele non-chirurgicale se dovedesc a fi ineficiente, iar simptomele persista sau se inrautatesc, medicul chirurg specializat in anatomia mainii poate recomanda efectuarea unei interventii chirurgicale prin intermediul careia sa se faca o largire a tunelului carpian, ca sa aiba loc decompresia asupra nervului median si a tendoanelor.

Interventia chirurgicala presupune inlaturarea unei portiuni din ligamentul carpian transversal ce se afla la baza palmei si care acopera tunelul carpian, iar in acest mod se elibereaza zona si se face decompresia. In sindrom de tunel carpian, operatia presupune un timp semnificativ de vindecare si recuperare a functiei mainii.

Masuri de prevenire

Din cauza conjuncturilor de zi cu zi, sindromul de tunel carpian este foarte greu de prevenit. Cu toate acestea, poti incerca sa diminuezi riscul de a dezvolta aceasta afectiune sau sa incetinesti evolutia sa, astfel:

  • Ajusteaza locul si modul in care iti desfasori activitatea: de exemplu, redu, pe cat posibil, numarul de miscari repetitive, limiteaza timpul pe care il petreci in fata computerului si regleaza masa de lucru, mentine in pozitie dreapta articulatia de la nivelul pumnului atunci cand canti la un instrument, alege instrumentele sau sculele de o marime adecvata mainii tale!
  • Gestioneaza cu precautie miscarile de apucare in forta si/sau pe care le efectuezi in mod repetat atunci cand esti nevoit sa indoi incheietura!
  • Evita sa iti tii mainile prea apropiate sau, din contra, prea departate de corp atunci cand lucrezi si foloseste-ti mainile in mod alternativ, pentru a nu pune toata presiunea pe una singura o perioada indelungata!
  • Asigura-te ca la fiecare circa 15 minute faci cate o pauza in care sa iti odihnesti mana afectata!

De asemenea, este benefic sa nu incordezi pumnul cand adormi si sa faci exercitii fizice in functie de cum iti recomanda medicul. Mergi regulat la controale, pentru a putea identifica din timp o eventuala problema a mainii!

Acesta este un articol informativ. Daca banuiesti ca te confrunti cu sindromul de tunel carpian, mergi cat mai repede la un consult de specialitate! Medicul iti va face o evaluare corecta si iti va acorda un tratament care sa se plieze pe caracteristicile cazului tau. 

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

  1. Team, The Healthline Editorial. “Carpal Tunnel: Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, Healthline Media, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/carpal-tunnel-syndrome#causes, accesat la 27 septembrie 2022;
  2. “Carpal Tunnel Syndrome.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 25 Feb. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/symptoms-causes/syc-20355603, accesat la 27 septembrie 2022;
  3. “Carpal Tunnel Syndrome: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, Complications, and Prevention.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/pain-management/carpal-tunnel/carpal-tunnel-syndrome, accesat la 27 septembrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor