Menoragia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

12. 5. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Menoragia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Multe femei se confrunta de-a lungul timpului cu diferite dereglari si disfunctii in timpul menstruatiei, cresterea fluxului menstrual fiind una dintre acestea. O marire a acestui flux poate fi considerata normala insa, in momentul in care hemoragia devine extrem de abundenta si nu iti mai poti desfasura activitatile de zi cu zi, cel mai probabil ai de-a face cu tulburarea numita menoragie.

Ce este menoragia?

Menoragia poarta si numele de hipermenoree si reprezinta o tulburare caracterizata de o menstruatie extrem de abundenta si prelungita, care afecteaza in mod semnificativ starea pacientei. Cresterea fluxului menstrual este o problema destul de raspandita, insa acesta nu marcheaza automat o tulburare menstruala. Anumite femei pot avea periodic un flux mai crescut fara sa aiba alte simptome ingrijoratoare.

Insa, in momentul in care hemoragia este extrem de abundenta si este necesara schimbarea absorbantului la un interval mai mic de 2 ore, ar putea fi un semnal de alarma. Daca sangerarea este prelungita si iti afecteaza starea generala, atunci cel mai probabil este vorba despre menoragie.

Menoragia este termenul utilizat pentru tulburarea caracterizata de sangerari foarte abundente in timpul menstruatiei. Daca sangerarea se prelungeste mai mult de 7 zile, atunci vorbim despre menometroragie.

Simptomele menoragiei

Desigur, principala manifestare a acestei tulburari este fluxul menstrual foarte puternic, in care este nevoie sa iti schimbi absorbantele foarte des deoarece nu pot face fata sangerarii.

Iti poti da seama daca ai de-a face cu hemoragie excesiva comparand-o cu menstruatiile precedente. Este posibil sa ai un flux ceva mai mare fara sa suferi automat de menoragie. 

Insa, daca pierderea de sange este foarte mare, este posibil sa ai de-a face si cu simptome specifice anemiei, precum oboseala pronuntata, ameteli sau dureri de cap. Menstruatiile foarte abundente pot fi insotite si de crampe (fenomen numit dismenoree), iar scurgerea vaginala contine si cheaguri mari de sange.

Cand ai de-a face cu o problema?

Un ciclu menstrual normal variaza intre 25 si 35 de zile, 28 de zile fiind perioada optima. Dintre acestea, menstruatia dureaza aproximativ 4-5 zile si consta intr-o sangerare de aproximativ 30-40 ml. Daca observi o dublare sau o crestere masiva a fluxului de sange, precum si prelungirea perioadei de sangerare, atunci ar trebui sa mergi la medic.

Cauzele menoragiei

Menoragia poate fi rezultatul unor afectiuni, insa acest fenomen isi poate face aparitia si fara o cauza usor de identificat. Alti factori ce pot determina sangerari abundente includ folosirea dispozitivelor contraceptive intrauterine, sau diverse medicamente pe baza de hormoni sau care influenteaza coagularea sangelui.

Printre afectiunile asociate cu sangerarile menstruale abundente se numara urmatoarele: dereglarile hormonale (cauzate, la randul lor, de alte probleme de sanatate, ca de exemplu sindromul ovarelor polichistice), disfunctii ovariene (anovulatia - atunci cand nu are loc eliberarea ovulului), afectiuni uterine (fibrom uterin, polipi uterini, adenomioza), cancer de col uterin, probleme de coagulare a sangelui sau complicatii suferite in timpul sarcinii.

Factorii de risc asociati cu menoragia

Varsta si prezenta anumitor afectiuni si tulburari constituie un factor de risc important in aparitia menoragiei. Fenomenul poate fi comun in cazul adolescentelor, deoarece anovulatia este deseori asociata cu primele menstruatii. Aceasta disfunctie ovariana se numara printre acele tulburari care cresc riscul de menoragie, intrucat exista posibilitatea ca ovarele sa nu elibereze ovule chiar daca au ajuns la varsta maturitatii.

In cazul femeilor mai in varsta, riscul de menoragie creste din nou, insa din cauza afectiunilor uterine de care acestea pot suferi. De asemenea, ele pot avea de-a face si cu alte boli care sa produca hemoragii abundente (de exemplu tulburari de coagulare).

Complicatii

Pierderea masiva de sange poate cauza aparitia anemiei feriprive. Acest tip de anemie este caracterizata de un nivel scazut de fier in organism, nutrient care ajuta la productia de hemoglobina, proteina cu rol in transportul oxigenului catre celule. 

Depozitele de fier sunt puternic afectate in timpul hemoragiilor abundente, motiv pentru care si nivelurile de hemoglobina scad. Astfel, apare anemia, asociata cu stari pronuntate de oboseala, ameteli si stare generala de slabiciune.

Sangerarile sunt deseori insotite si de dureri menstruale foarte puternice. In general, aceste dureri sunt mult mai severe decat in timpul unor menstruatii cu flux normal si pot fi atat de persistente incat pacienta nu isi mai poate desfasura activitatea de zi cu zi.

Diagnostic

Asa cum am mentionat, oricand observi o crestere mare a fluxului menstrual si o prelungire a sangerarii, va trebui sa te prezinti la medicul ginecolog. Pentru a putea pune un diagnostic, acesta va incepe cu o serie de intrebari referitoare la ciclul menstrual al pacientei, la alte simptome si la istoricul sau medical.

Apoi, va urma un examen clinic prin care medicul va examina colul uterin si mucoasa vaginala. Acesta poate recomanda si o serie de alte investigatii suplimentare prin care sa poata afla cauza menoragiei si sa poata exclude alte afectiuni.

Printre aceste investigatii, se numara ecografia transvaginala, histeroscopia (introducerea unui tub cu camera video care preia imagini din interiorul colului uterin si a uterului) si sonohisterografia (injectarea unui lichid in uter care va evidentia potentiale probleme in timpul unei ecografii). 

Medicul poate recomanda si recoltarea de probe de la nivelul colului si a uterului pentru a realiza analize precum testul Babes-Papanicolau sau biopsia de endometru. Acestea sunt vitale pentru a plasa un diagnostic corect si pentru a depista cancerul. Se pot recomanda si analizele de sange care sa verifice nivelul hemoglobinei sau sa evidentieze o posibila problema de coagulare.

Optiuni de tratament

Exista mai multe variante de tratament pe care medicul ginecolog le poate recomanda. Insa, acestea depind foarte mult de situatia exacta a pacientei, de afectiunile de care aceasta sufera si de simptomele resimtite. 

De exemplu, in cazul in care starea sa nu este una grava, medicul va recomanda optiuni de tratament mai putin invazive. Inainte de a prescrie un tratament, acesta va intreba pacienta si daca doreste sa ramana insarcinata pe viitor.

Tratament medicamentos

Medicamentele recomandate de obicei in terapia menoragiei includ antiinflamatoarele, cele pe baza de hormoni sau cele contraceptive (medicul poate sugera si inserarea unui dispozitiv intrauterin daca este cazul). De asemenea, daca pacienta sufera de anemie, se vor recomanda si suplimentele alimentare pe baza de fier.

Atentie! Aceste tratamente trebuie administrate doar la recomandarea medicului si conform indicatiilor acestuia. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si nici nu pot combate anumite afectiuni.

Tratament chirurgical

Daca administrarea medicamentelor nu a dat rezultat, exista si optiunea de a urma anumite proceduri chirurgicale. In functie de situatia fiecarei paciente, se pot recomanda mai multe tipuri de proceduri.

Dilatare si chiuretaj

Procedura presupune utilizarea instrumentarului pentru dilatarea colului uterin si interventia asupra mucoasei uterine. In general, aceasta metoda da rezultate pozitive in cazul sangerarilor abundente, insa este posibil sa fie necesara repetarea sa.

Miomectomie

Aceasta procedura se recomanda in cazul pacientelor cu fibroame uterine si presupune indepartarea acestor formatiuni.

Embolizare arteriala uterina

O alta procedura recomandata in cazul fibroamelor uterine, ea presupune de fapt o interventie asupra arterelor care le iriga, pentru a stopa sangele transportat catre acestea si, astfel, sa le poata distruge.

Procedurile cu ultrasunete

Acest tip de proceduri reprezinta o alternativa la embolizarea arteriala uterina. Daca interventia de mai sus este una pur chirurgicala si presupune realizarea unor incizii, aceasta din urma este mai putin invaziva si utilizeaza ultrasunetele pentru a interveni asupra tesutului fibroamelor.

Rezectie endometriala

Aceasta tehnica presupune indepartarea completa a mucoasei uterine. Se recomanda doar pacientelor care nu doresc sa ramana insarcinate, deoarece nu sunt recomandate sarcinile dupa ce ai suferit o astfel de interventie.

Histerectomie

In cele din urma, histerectomia reprezinta o procedura extrem de invaziva, care se recomanda doar in cazuri grave (cancer) sau daca alte metode nu dau rezultate. In cadrul operatiei, vor fi scoase uterul si colul uterin.

Cum poti preveni menoragia?

Un mod foarte bun de a preveni orice fel de afectiune ginecologica este sa mergi la medic in mod regulat. Astfel, poti depista din timp orice problema minora si poti preveni complicatiile. O alta metoda de luat in calcul este respectarea unei igiene intime riguroase si schimbarea cat mai frecventa a absorbantelor.

Nu uita faptul ca stilul de viata poate influenta foarte mult evolutia multor afectiuni. Opteaza pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, fa miscare zilnic si seteaza un program de odihna echilibrat. Incearca sa tii stresul cat mai departe, deoarece acest factor poate avea un mare impact asupra ciclului tau menstrual.

Menoragia este o tulburare menstruala caracterizata de sangerari abundente, insotite de un disconfort pronuntat care afecteaza serios starea generala. Daca ai de-a face cu astfel de simptome, mergi imediat la medic. In urma unor investigatii complete, acesta ca stabili cauza exacta a disfunctiei si va recomanda un tratament adaptat.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor