Acid alfa lipoic: beneficii, surse, rol in organism
Acidul alfa lipoic este un compus organic care actioneaza ca un puternic antioxidant la nivelul organismului. Acesta este produs in mod normal de corpul uman. Acidul alfa lipoic se regaseste intr-o varietate de alimente, dar si in numeroase suplimente alimentare. Se crede ca beneficiile sale pentru sanatate sunt numeroase, are rol in diabet, pierderea in greutate si poate oferi suport in tulburarile metabolice cronice.
Organismul este capabil sa produca acid alfa lipoic in cantitate mica, de aceea suplimentele cu acest produs sunt tot mai cautate. Prezentam in continuare in acest material informatii esentiale despre acidul alfa lipoic, rolul sau in organism, beneficiile oferite si surse alimentare in care poate fi gasit.
Ce este acidul alfa lipoic si care este rolul sau in organism?
Acidul alfa lipoic este un acid gras produs in mod natural de organismul uman, in cantitate mica. Locul de geneza este la nivelul mitocondriilor, “uzina energetica a celulelor” care transforma nutrientii in energie.
Rolul sau este in principal acela de a metamorfoza glucoza sau zaharul din sange in energie, cu ajutorul oxigenului. Acidul alfa lipoic este si un antioxidant puternic, adica are rol de a neutraliza compusii nocivi, radicalii liberi care dauneaza celulelor la nivel genetic. (1)
Proprietatile antioxidante ale acidului alfa lipoic ofera numeroase avantaje organismului, de la scaderea nivelului de glucoza din sange si reducerea inflamatiei, pana la imbunatatirea functiei nervoase si prevenirea imbatranirii premature a pielii. (2)
Acidul alfa lipoic este prezent in mai multe alimente, dar este comercializat si sub forma de suplimente alimentare existente in farmacii pentru tratarea unor afectiuni, pentru mentinerea functionarii optime a sistemului nervos, a activitatii cerebrale si a sistemului cardiovascular.
Beneficii pentru organism oferite de acidul alfa lipoic
Ajutor pentru diabetici
Diabetul este o afectiune frecvent intalnita care daca nu este tratata la timp poate determina complicatii grave pentru sanatate - boli de inima, insuficienta renala, pierderea vederii. Se crede ca acidul alfa lipoic poate fi de ajutor diabeticilor deoarece poate sa scada nivelul zaharului din sange. Aceste efect a fost constatat la soarecii de laborator, dar si in studiile efectuate pe subiecti umani.
Scaderea nivelului zaharului din sange in diabet zaharat poate fi realizata cu administrarea acidului alfa lipoic, care ar putea si sa reduca riscul de aparitie a complicatiilor diabetului.
Studiile au aratat ca acidul alfa lipoic amelioreaza simptomele leziunilor nervoase si reduce riscul de retinopatie diabetica, datorita proprietatilor antioxidante. (2), (3)
Scaderea in greutate
Un studiu de laborator a aratat ca acidul alfa lipoic ar putea imbunatati metabolismul energetic al muschilor scheletici, ceea ce ar conduce la arderea unui numar mai mare de calorii in corp. Totusi, rezultatele finale nu au vizat o pierderea prea mare in greutate. (3)
Alte studii realizate in laborator au demonstrat acelasi lucru, efectele pe soareci au fost ceva mai intense in ceea ce priveste pierderea in greutate, la oameni rezultatul nu a fost pe masura asteptatilor. (2).
Reducerea factorilor de risc in bolile de inima
Acidul alfa lipoic ar putea reduce factorii de risc din bolile de inima. Pe de o parte acest lucru se datoreaza proprietatilor antioxidante care permit acidului sa neutralizeze radicalii liberi si sa reduca stresul oxidativ. Pe de alta parte, acidul imbunatateste disfunctia endoteliala in care de regula, vasele de sange nu se dilata corespunzator si determina accidentul vascular cerebral sau atacul de cord. (2)
Diminuarea inflamatiei
Acidul lipoic are capacitatea de a reduce cativa markeri ai inflamatiei. (2)
Acidul lipoic poate scadea nivelul de proteina C reactiva, un marker cunoscut al inflamatiei cronice legata de diabet sau cancer. (3)
Sprijin pentru memorie
Cercetarile de laborator si cele pe oameni au relevat faptul ca acidul alfa lipoic poate incetini progresia bolii Alzheimer prin neutralizarea radicalilor liberi si eliminarea inflamatiei. Pentru tulburarile de memorie sunt necesare mai multe studii. (2)
Acidul alfa lipoic promoveaza functionarea sanatoasa a nervilor si chiar s-a dovedit ca poate incetini progresia sindromului de tunel carpian in faza de debut. (2)
Surse de acid alfa lipoic
Acidul alfa lipoic se regaseste in cateva alimente ce pot fi introduse in dieta pentru o alimentatie diversificata si sanatoasa:
- rosii;
- spanac;
- morcovi;
- sfecla;
- broccoli;
- cartofi;
- varza de Bruxelles;
- mazare;
- tarate de orez;
- organe - ficat, inima, rinichi;
- carne rosie. (4)
Acidul alfa lipoic se regaseste sub forma de supliment oral, dar se poate administra si ca injectie intravenoasa. Pastilele s-au dovedit eficiente in imbunatatirea vederii la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si de tip 2. Injectiile intravenoase au ameliorat simptomele si deficientele neuropatice la persoanele diagnosticate cu astfel de probleme de sanatate. (5)
Efecte adverse, contraindicatii si atentionari
Acidul alfa lipoic este considerat sigur pentru administrare sub forma de suplimente alimentare, rare au fost cazurile in care au aparut unele efecte adverse precum greata, eruptii cutanate, mancarimea pielii. Depasirea dozelor recomandate sau administrarea pentru o perioada mai mare decat cea indicata pot conduce la modificarea enzimelor hepatice, ceea ce ar determina o presiune suplimentara negativa asupra ficatului si a tesutului mamar. (2)
Daca te confrunti cu diabet, boli de ficat, tulburari ale tiroidei sau un deficit de tiamina ar trebui sa eviti administrarea acidului alfa lipoic si al suplimentelor ce il contin fara acordul medicului, deoarece acesta poate interfera cu medicamentele administrate. Femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii au contraindicatie pentru acidul alfa lipoic. In caz de aparitie a unor simptome neplacute trebuie sa stopezi tratamentul si sa mergi de urgenta la medic. (4), (5)
Acidul alfa lipoic nu poate suplini tratamentul prescris de medic pentru afectiunile diagnosticate si nici nu ar trebui utilizat fara recomandarea specialistului care iti cunoaste istoricul medical.
Acest material despre acidul alfa lipoic este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca ai unele probleme de sanatate, consulta medicul inainte de administrare si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
- Alpha-lipoic acid as a pleiotropic compound with potential therapeutic use in diabetes and other chronic diseases - https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1758-5996-6-80
- Alpha-Lipoic Acid: Weight Loss, Other Benefits and Side Effects - https://www.healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid
- Alpha-lipoic acid: Everything you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/323738
- What Is Alpha-Lipoic Acid? - https://www.verywellhealth.com/alpha-lipoic-acid-88727
- Alpha-Lipoic Acid - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301/#:~:text=Alpha%2Dlipoic%20acid%20is%20a,by%20acting%20as%20an%20antioxidant.