Cum tratam raceala si gripa?

19. 2. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit

De ce racim mai des in timpul iernii?

Racelile apar, mai des in perioada rece a anului, mai ales cand intervine si umezeala. Trecerea de la anotimpul cald - care ne indeamna catre deschidere si conexiune cu mediul exterior, la anotimpul rece este momentul interiorizarii, al constientizarii noilor invataminte primite si, mai ales intregrarii lor launtrice. Primavara ar fi bine sa ne gaseasca mai intelepti, pasind in sus pe spirala evolutiva – aidoma unei renasteri, la fel cum intreaga natura se trezeste la o noua viata.

Exista mai multe cauze pentru care racim, de la conditiile de mediu, schimbarile bruste de temperatura, alimentatia pana la gandurile care ne genereaza realitatea.

Vinovatii principali sunt banuiti a fi bacteriile si virusii care se raspandesc cu rapiditate si sunt atrasi de persoanele care au sistemul imunitar scazut.

Din cauza starii de disconfort, oamenii vor sa rezolve totul foarte repede, asadar primul instinct este sa-si faca aprovizionarea cu medicamente de la farmacie. Insa chiar si daca pastilele vor ameliora pe moment simptomele, acestea nu vor creste rezistenta sistemului imunitar imediat, lucru care face ca organismul sa fie la fel, poate chiar mai sensibil si receptiv in fata bolilor.

Cateva sfaturi pentru un sistem imunitar puternic:

• Bea 3 litri de apa pe zi;

• Somn de calitate – 8 ore; 

• Adopta o alimentatie sanatoasa: Mananca multe fructe si legume;

• Ia-ti aportul de vitamine si minerale necesare ( Vitamina A, B1, B2, B6, B12, C, E, magneziu, seleniu);

• Manifesta ganduri de incurajare si stima de sine care sa iti ofere protectie mentala;

• Fa miscare astfel incat sa cresti activitatea limfei ce elimina toxinele; 

• Invata sa respiri constient si profund; 

• Practica meditatia pentru relaxarea corpului.

Factori care inhiba sistemul imunitar:


• Sedentarismul;

• alcoolul;

• tigarile;

• cafeina;

• antibioticele;

• antidepresivele;

• gandurile confuze;

Sfaturi pentru combaterea racelii si gripei

cum-tratam-raceala-si-gripa2-drmax.ro

Vindecarea este in tine” – Sfaturi din perspectiva pe care ne-o ofera Jacques Martel:

Aceste raceli apar cand “apele” sunt tulburi in viata omului – persoana respectiva a fost pusa intr-o situatia mai neobisnuita, la care nu a reusit sa se acomodeze ori a parcurs o suita de evenimente la capatul carora firesc ar fi sa exprime o concluzie, modificandu-si felul de a fi. Sistemul sau de valori, modul de a gandi nu au fost suficient de flexibile pentru a se acomoda la noua circumstanta.

Reactia este una de retragere ca si cum nu ar mai vrea sa stie nimic (ochii, nasul, urechile se astupa, sunt infundate). Inertia gandirii si a atitudinii se reflecta in starea de letargie – pacientul ar vrea sa nu aiba nicio grija, altcineva sa ii rezolve problemele, iar el sa „doarma”, la adapost de orice transformare. Mintea lui refuza sa vada cu limpezime situatia, de unde si senzatia de cap tulbure, de somnolenta, ca si secretiile groase, opace, materializare a starii interioare in care persoana prefera sa se complaca.


Semnificatia zonei afectate

 

1. Rinita

Nasul semnifica perceperea instinctiva, emotionala a realitatii, capacitatea de a „mirosi situatia”, si de a se adapta instictiv; acestea sunt perturbate – persoana nu isi foloseste capacitatea de adaptare, instictul primar care ii permite sa inteleaga lumea si sa o cunoasca; in cazul unei rinite acest simt este blocat (nasul este infundat prin congestia mucoasei nazale) sau perturbat (prin secretia mucoasa);

2. Faringita

Faringele este o zona de decizie, de rascruce; directi

a spre tractul digestiv (nivelul subdiafragmatic al individuluil, al ego-ului) sau spre tractul respirator (planul uman, supradiafragmatic, al afectivitatii). Faringita apare la persoane care nu pot lua o hotarire in ce directie sa o apuce, ezita intre o atitudine, interpretare individualista si una altruista, afectiva;


3. Sinuzita

Sinuzaita, mai ales frontala, cu senzatia de cap tulbure, 

expresie a schemelor mentale din care nu accepta sa iasa; cand apare ceva care nu se incadreaza in tiparul lui mental, se face ca nu mai intelege sau chiar refuza sa inteleaga. Aceste simptome indica faptul ca cineva apropiat va irita. Observati modul in care ati reactionat si acceptati-l. Asigurati-va odihna si regasiti-va puterea si independenta. Daca reusiti, nimeni nu va mai putea sa va enerveze de acum incolo.

4. Problemele generale ale gatului 


Acestea indica faptul ca nu vrem sau nu suntem capabili sa inghitim ceva. Pot, de asemenea, sa va atraga atentia asupra faptului ca ati exagerat furia unor trairi care v-au durut, etc. pe care nu doriti sa le exprimati. Din acest motiv durerile de gat au de a face cu frica intr-o anumita masura.


5. Laringitele


Cand aveti laringita sunteti fortati sa va retrageti de la comunicare si confruntare. Aceasta poate fi cauzata de frica de a fi respins cand va e

xprimati cu voce tare opiniile. Acest simptom este un semn ca ar trebui sa invatati sa va exprimati resentimentele si furia (adesea in fata autoritatilor) in moduri diferite. Problemele pe care le-ati avut in lumea exterioara sunt doar o expresie a conflictului dinauntrul vostru. Odihniti-va pentru o vreme singuri si priviti in voi ceva mai mult. Atunci cand veti putea vorbi cu dragoste si incredere, nu veti mai avea nevoie sa va pierdeti vocea.

6. Dificultati de respiratie

Daca pieptul vostru se simte ”tinut” cand inspirati sau aveti dificultati in a lua aer intrebati-va ce anume este ceea ce va restrictioneaza si nu va lasa sa respirati liber. Constientizati de asemenea, cand si ce v-a luat respiratia sau a intrerupt-o. Acceptati faptul ca sunteti persoane libere. Adevarata libertate se afla in sine, in constiinta voastra. Ramane la latitudinea voastra sa eliberati orice constrangeri aparent exterior.

De ce ne scade imunitatea?

cum-tratam-raceala-si-gripa2-drmax.ro

Sistemul imunitar poate fi scazut din confuzia gandurilor. Sunt prea multe lucruri de gestionat in acelasi timp si va simtiti zdrobit de obligatii familiale si profesionale.

Raceala va ofera timp de odihna, in care va puteti proteja de ceilalti si puteti intra in contact cu voi insiva. Deoarece aveti nasul infundat, oare exista vreo situatie sau o persoana care „miroase urat” si pe care nu o vreti aproape?

Boala este momentul in care organismul va spune ca ceva faceti gresit si va da ragaz sa va evaluati optiunile. Doar asa va incumetati sa va luati o zi libera doar pentru voi. Folositi acest timp sa va relaxati, sa intrati in contact cu voi in loc sa faceti curat sau sa va ganditi cat de mult va va lua sa recuperati aceasta zi la birou.

Secretiile, pot fi modul organismului sa elibereze o stare emotionala care va afecteaza profund.

Ganditi-va la ce experiente sau cuvinte v-au facut sa inghetati si sa va simtiti raniti. Oare nu cumva va raciti de propria durere si suparare in loc sa lucrati pe iertare, acceptare si aducerea puterii inapoi.

Faceti curatenie in viata voastra si incetati sa va mai lasati influentati de credinte populare precum ”Iarna racesc.; Este un virus sau o bacterie care provoaca epidemie!; Mi-e frig, o sa racesc!;

Fiind de multe ori in legatura cu frigul, este bine sa va intrebati care este situatia sau care sunt cuvintele care v-au fost spuse si care au „racit” relatia respectiva, sau care v-au „inghetat” corpul in asa fel incat v-ati simtit ranit, dezamagit si vinovat. Aveti relatii reci cu cineva? Exista cineva care va vorbeste pe la spate? Sau dvs sunteti cel care va „raciti” fata de propria voastra durere si suparare? Pentru ca va simtiti victima, acceptati ca ceilalti sa va “dea virusi”.

Vindecare

cum-tratam-raceala-si-gripa4-drmax.ro

“Accept ca trebuie sa incep prin a avea grija de mine, pentru ca si ceilalti sa faca la fel. Imi dau jos toate mastile, deoarece sunt imunizat fata de orice atac din exterior. Am nevoie sa imi refac fortele. Adopt noi atitudini si noi comportamente. Fac curatenie in viata mea si incetez sa ma mai las influentat de credintele populare: „Iarna asta s-a raspandit raceala peste tot!”, „Racesc tot timpul in iernii.”, etc. Invat sa imi cunosc limitele si sa nu le depasesc. Astfel armonia se poate instala si devin stapanul vietii mele.”

Fiecare dintre noi este stapan pe gandurile sale. Acest lucru reprezinta puterea miraculoasa prin care toate lucrurile devin posibile. Emitem ganduri negative, atragem dezechilibre energetice si deci, boala; emitem ganduri pozitive, primim starea de bine si de sanatate. Trebuie sa invatam sa detinem controlul absolut asupra mecanismului nostru de gandire, supraveghindu-l in permanenta.

Gandurile noastre sunt active si constituie semintele pe care le-am plantat. Subconstientul nu este interesat daca gandurile noastre sunt bune sau rele, ci pur si simplu raspunde in deplina conformitate cu natura acestor ganduri. El nu ne va contrazice niciodata, ci va accepta mereu ceea ce afirmam in mod constient. Prin urmare, trebuie sa fim decisi ss alegem viata, sanatatea si iubirea. Renuntand la vechile tipare inradacinate in subconstient, vom castiga o viata sanatoasa.

Gandul este viata. Gandurile noastre creeaza mediul inconjurator si lumea noastra. Daca avem ganduri sanatoase, ne putem pastra sanatatea. Daca intretinem ganduri de boala, nu vom avea niciodata o sanatate buna si nici frumusete si armonie. Nu trebuie sa uitam: corpul este produsul mintii si mintea noastra il controleaza. Gandurile de iubire, pace, multumire, puritate, perfectiune promoveaza o sanatate radioasa. Corpul este asociat mintii. Daca mintea este sanatoasa, corpul va fi sanatos. Daca mintea emite ganduri pozitive, bolile vor parasi corpul.

Fiecare gand, cuvant sau emotie provoaca o vibratie in fiecare celula a corpului si lasa acolo o amprenta. Tebuie sa invatam sa inlocuim gandul nociv cu ganduri bune.

Intoxicarea corpului fizic nu este doar consecinta unei alimentatii dezechilibrate, cum se crede, ci si rezultatul unor factori emotionali. Supararea, furia, nemultumirea modifica functionarea corecta inimii, a bilei, a ficatului, a stomacului, a splinei, a plamanilor si inflameaza mucoasa intestinului subtire.

Teama sensibilizeaza rinichii si transforma mucoasa intestinului gros. Drept urmare, abdomenul se baloneaza aparand disconfortul fizic, insomniile, dereglarile metabolice. Toate aceste modificari determina o reactie imunitara anormala.

Furia, mania, razbunarea, duc la dereglarea echilibrului acido - bazic. Asadar, tensiunea nervoasa blocheaza intestinele, facandu-le inactive. Ce este foarte trist, este faptul ca ne sinucidem lent, dar sigur, neglijand anumite semne particulare de incetinire a functiilor unor organe, aparand astfel: indigestia, colita, constipatia, circulatia sanguina deficitara, etc. Pe fondul acestor dereglari scade imunitatea si se instaleaza raceala sau gripa.

Desi pare dificil, atunci cand accepti ca exista altceva in spatele bolii tale si ca ea te poate ajuta, paradoxal, sa devii o persoana mai buna, sa iti rezolvi anumite paradigme de gandire si sa renunti la unele obiceiuri din trecut, beneficiul este restabilirea armoniei dintre Trup, Minte si Suflet.

Bibliografie:

 - Jacques Martel – “Marele dictionar al bolilor si afectiunilor. Cauzele subtile ale imbolnavirii.” - Ed.Ascendent, 2012

 - Sabin Ivan – “Sanatate fara medicamente” - Ed. Rai, 1995.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor