Vopsitul in sarcina: cat de sigur e, cand si cum te poti vopsi?

27. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Vopsitul parului

 

Cat de sigur este vopsitul parului in timpul sarcinii? Aceasta este o intrebare pe care si-o pun multe femei insarcinate. Chiar daca nu exista studii care sa demonstreze ca vopsitul parului in timpul sarcinii este daunator, probabil ca e mai bine sa dai dovada de precautie. In acest articol poti afla mai multe informatii despre acest subiect, pe care te incurajam sa il discuti si cu medicul care iti monitorizeaza sarcina.

Cat de sigur este vopsitul in sarcina?

Vopsitul parului in timpul sarcinii poate prezenta un risc pentru sanatatea mamei si a copilului? Ipoteza se datoreaza faptului ca anumite substante chimice din vopsea pot fi absorbite prin piele sau inhalate, ajungand astfel in circulatia sangelui mamei si a fatului. 

Deoarece dezvoltarea embrionara este cea mai sensibila la potentialele toxine, in general, este recomandat sa eviti vopsitul parului in primele trei luni de sarcina, chiar daca nu exista nici un fel de dovezi ale riscurilor asociate cantității infime de substanțe toxice care s-ar absorbi prin piele [1]. 

Daca prudenta te caracterizeaza, cea mai buna optiune este sa eviti complet vopsitul parului, cel putin in primul trimestru de sarcina sau sa optezi pentru alternative mai putin toxice, cum ar fi produsele organice sau cele fara amoniac. Este important sa discuti cu medicul tau despre orice decizie legata de vopsirea parului in timpul sarcinii si sa urmezi cu atentie instructiunile de pe eticheta produselor pe care le folosesti [2]. 

Tipuri de vopsea pentru par

Exista mai multe tipuri de vopsele pentru par, unele dintre ele mai bogate in substante chimice, altele mai putin agresive. 

 1. Vopsele pentru par cu amoniac: amoniacul poate fi absorbit prin scalp si inhalat, ceea ce poate reprezenta un risc teoretic pentru femeile gravide. Realitatea este ca singurul efect advers demonstrat pana in prezent este o posibila intoleranta la mirosul specific al acestora.
 2. Vopsele pentru par fara amoniac: in general, in aceasta categorie intra vopselele de par temporare, care se elimina dupa un numar variabil de spalari.
 3. Vopsele organice sau naturale: aceste vopsele sunt facute din ingrediente naturale si organice, provenite din diverse plante (cel mai adesea henna) si nu contin chimicale industriale. Ele sunt mai putin toxice si mai putin iritante pentru scalp si pielea capului. Cu toate acestea, este important sa retii ca, desi sunt facute din ingrediente naturale, aceste vopsele pot avea inca efecte secundare [3].

 

Tipuri de vopsea pentru par

 

Cum poti reduce riscurile vopsitului in sarcina?

Desi opinia oficiala este ca vopsitul parului in sarcina nu prezinta riscuri, multe dintre mamici prefera sa fie prudente in aceasta privinta. Exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a minimiza si mai mult un eventual risc ipotetic asupra evolutiei sarcinii.

 • Amana vopsitul parului pana in trimestrul doi de sarcina. Parul creste mai repede in perioada sarcinii si e posibil ca radacinile sa devina vizibile mai repede decat in mod normal. Pentru a reduce cat mai mult un eventual impact negativ asupra fatului, evita sa iti colorezi parul in primele 12 saptamani de sarcina. In primul trimestru are loc organogeneza, cresterea viitorului bebelus este foarte accelerata, iar majoritatea factorilor potential teratogeni au un impact mai pronuntat in aceasta perioada.
 • Opteaza pentru alte solutii in locul vopsitului integral. Vorbeste cu stilistul tau despre posibilele tehnici si efecte care pot fi folosite pentru a evita contactul vopselei cu scalpul [4].
 • Alege vopseaua potrivita. E adevarat ca o vopsea temporara are o rezistenta ceva mai mica si o capacitate redusa de acoperire a firelor albe, dar poti obtine rezultate frumoase si cu ea. In plus, vei putea experimenta mai multe nuante sau idei. Vopseaua temporara nu contine amoniac sau decolorant, astfel incat poti sa fii mai linistita in legatura cu utilizarea ei.
 • Testeaza vopseaua, inainte de aplicare, pentru a vedea daca manifesti o eventuala reactie alergica. Aplica putina vopsea in plica cotului si urmareste zona timp de 2 zile pentru a vedea daca apar eventuale semne de iritatie locala. Daca totul este in regula, se presupune ca poti folosi vopseaua in deplina siguranta [5].
 • Vopseste-te intr-un spatiu cat mai bine ventilat pentru a evita inhalarea vaporilor de amoniac.
 • Protejeaza mainile prin purtarea de manusi.
 • Respecta recomandarile din prospect, inclusiv pe cele legate de durata expunerii la substantele chimice din vopsea.
 • Clateste foarte bine parul dupa vopsire, astfel incat sa te asiguri ca ai indepartat toate reziduurile de vopsea [6]. 

Cat de sigure sunt alte tratamente pentru par in sarcina?

In ceea ce priveste diversele tratamente cosmetice pentru par, specialistii nu fac diferente intre vopsit, decolorat sau incretitul parului. Ele nu presupun un risc suplimentar pentru sarcina, cel putin asa o demonstreaza cunostintele acumulate pana in prezent. Daca ai orice fel de indoieli legate de acest proces, discuta cu medicul specialist in Obstetrica si Ginecologie despre ele - este cel mai in masura sa iti ofere niste raspunsuri informate [7]. 

Vopsirea parului in sarcina naste diverse dezbateri legate de eventualul impact asupra viitorului bebelus. Nu exista nici un fel de dovezi stiintifice ca vopseaua de par ar putea dauna viitorului bebelus, dar e bine sa discuti cu medicul inainte de a te vopsi si sa iei toate masurile necesare pentru a minimiza un ipotetic risc. 

Bibliografie

1. Hair Treatment during Pregnancy. American Pregnancy Association, 2 Mar. 2021, americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/hair-treatments-during-pregnancy/, accesat la 23.03.2023;

2. Higuera, Valencia. Is It Safe to Dye My Hair While Pregnant? Healthline, Healthline Media, 24 Feb. 2016, www.healthline.com/health/pregnancy/dying-hair, accesat la 23.03.2023;

3. Is It Safe to Color Your Hair during Pregnancy? What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/hair-dye, accesat la 23.03.2023;

4. Is It Safe to Dye Your Hair While Youre Pregnant? Cleveland Clinic, 28 Dec. 2021, health.clevelandclinic.org/dyeing-your-hair-while-pregnant/, accesat la 23.03.2023;

5. Is It Safe to Use Hair Dye When Im Pregnant or Breastfeeding? Nhs.uk, 27 June 2018, www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/is-it-safe-to-use-hair-dye-when-i-am-pregnant-or-breastfeeding/#:~:text=Most%20research%2C%20although%20limited%2C%20shows, accesat la 23.03.2023;

6. Pregnancy and Hair Dye: Safety, Precautions, and Alternatives. Www.medicalnewstoday.com, 24 Feb. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/can-you-dye-your-hair-while-pregnant#is-it-safe, accesat la 23.03.2023

7. Smith, Logan. Dyeing Your Hair While Pregnant: What to Know. WebMD, www.webmd.com/baby/dyeing-your-hair-while-pregnant-what-to-know, accesat la 23.03.2023.

 

  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
  Citiți mai multe de la acest autor
  Despre autor
  Farmacistul Dr. Max
  Farmacistul Dr. Max
  La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
  Citiți mai multe de la acest autor