Uleiul de catina - beneficii, proprietati, contraindicatii

13. 9. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Uleiul de catina

 

Hippophae rhamnoides, cunoscuta sub denumirea populara de catina, este o planta cu fructe care creste in anumite regiuni din Asia si Europa. 

Uleiul de catina provine din semintele, fructele si frunzele plantei. Acesta a fost utilizat timp de secole ca remediu pentru diferite probleme de sanatate, in special in medicina traditionala chineza si Ayuverdica. De asemenea, acesta are si aplicatii cosmetice.

Descopera din acest articol ce contine uleiul de catina, ce proprietati are si cand sa fim precauti in legatura cu acesta.

Compozitie nutritionala si proprietati

Uleiul de catina are o consistenta groasa si o culoare aurie-portocalie (1). Acesta este un produs bogat nutritiv, care inglobeaza urmatorii nutrienti (1, 2):

  • Compusi antioxidanti (cum ar fi polifenoli) – au rolul de a proteja organismul impotriva bolilor si imbatranirii, prin contracararea efectelor radicalilor liberi. 
  • Vitamine (A, C, E, K).
  • Acizi grasi – acid gamma-linolenic si linoleic (Omega-6) si acid palmitoleic (Omega-7).
  • Minerale – fier, magneziu, calciu, potasiu, zinc.
  • Fitosteroli – compusi care inhiba absorbtia colesterolului, avand efecte cardioprotective.

Mai mult de jumatate din grasimile din uleiul de catina sunt reprezentate de acizi grasi mononesaturati si polinesaturati - doua tipuri de grasimi sanatoase. De asemenea, acesta contine si toate tipurile de acizi grasi Omega (2). 

Acidul palmitoleic se gaseste si la nivelul tegumentelor, ceea ce ar putea explica potentialele beneficii ale acestui ulei pentru sanatatea pielii (2). 

Datorita acestor substante nutritive din continutul sau, uleiul de catina are si  proprietati (1):

  • Antiinflamatorii
  • Antibacteriene
  • Antifungice 

Uleiul de catina este disponibil sub forma de supliment alimentar in sticlute sau capsule. Acesta poate fi administrat oral sau topic. De asemenea, uleiul de catina se gaseste printre ingredientele unor produse pentru ingrijire si frumusete.  

Beneficii

 

Beneficiile uleiului de catina

 

Uleiul de catina poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, fie cand este consumat, fie cand este aplicat topic. 

Este important de stiut, insa, ca suplimentul cu ulei de catina nu inlocuieste o alimentatie echilibrata si tratamentul recomandat de medic. 

De asemenea, beneficiile acestui ulei nu sunt garantate, fiind necesare mai multe studii pentru a le confirma.

Ce efecte pozitive poate avea uleiul de catina asupra organismului:

Sustine sanatatea cardiovasculara

Acest ulei este bogat in fitosteroli, compusi cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie. Stresul oxidativ si inflamatia cronica sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor, inclusiv cele cardiovasculare. Atat fitosterolii, cat si ceilalti compusi antioxidanti din compozitia uleiului de catina reduc acesti factori (1, 2). 

De asemenea, fitosterolii pot contribui la prevenirea aterosclerozei prin efectul de reducere a colesterolului „rau” (LDL) si de crestere a colesterolului „bun” (HDL) (1, 2). 

Uleiul de catina ar putea ajuta, intr-o oarecare masura, la reducerea tensiunii arteriale si prevenirea cheagurilor de sange (2).

Ofera protectie ficatului

Carotenoizii, vitamina E si acizii grasi nesaturati din uleiul de catina ofera protectie celulelor hepatice. Atat studiile pe animale, cat si cele pe oameni cu afectiuni ale ficatului, sugereaza faptul ca suplimentarea cu ulei de catina imbunatateste markerii functiei hepatice (un tip de analize de sange) (2).

Poate intari imunitatea

Uleiul de catina ar putea sustine imunitatea prin continutul de flavonoide si alti antioxidanti. Acesti compusi pot actiona impotriva unor bacterii si virusuri, ajutand astfel organismul sa lupte impotriva infectiilor (2). 

Ar putea reduce glicemia

Suplimentarea unei diete echilibrate cu acid palmitoleic, un compus abundent in uleiul de catina, ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina si utilizarea glucozei, ceea ce poate ameliora hiperglicemia (3). 

Insulina este hormonul care reduce nivelul glicemiei, iar o sensibilitate ridicata a celulelor la acest hormon inseamna un risc mai mic pentru dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 (2).

Beneficii pentru par si piele

Datorita continutului de vitamina E si acid palmitoleic, un tip de grasime care se gaseste la nivelul tegumentelor, uleiul de catina, utilizat topic, poate stimula regenerarea pielii si vindecarea arsurilor (2). 

De asemenea, acizii grasi din uleiul de catina pot fi utili pentru (1, 2):

  • hidratarea pielii grase si reglarea secretiei de sebum;
  • ameliorarea acneei;
  • ameliorarea psoriazisului;
  • gestionarea simptomelor eczemei;
  • hidratarea pielii uscate si descuamate;
  • protejarea pielii de efectele radiatiilor ultraviolete;
  • imbunatatirea elasticitatii pielii si reducerea aspectului ridurilor.

De asemenea, acizii grasi din uleiul de catina sustin structura firului de par si inlatura excesul de sebum de la nivelul scalpului. Astfel, includerea produsului in rutina de ingrijire a parului poate imbunatati aspectul acestuia (1). 

Alte beneficii posibile

Suplimentarea orala a uleiului de catina ar putea avea si alte efecte pozitive in organism, cum ar fi (1, 2):

  • Poate reduce uscaciunea sau atrofia vaginala asociata menopauzei, fiind considerat un inlocuitor pentru estrogen.
  • Poate avea efecte anti-cancer, datorita compozitiei sale bogate in compusi antioxidanti.
  • Ar putea imbunatati digestia si ameliora ulcerul gastric.

Precautii si contraindicatii

In general, consumul de ulei de catina in cantitati moderate este considerat sigur, suplimentarea pe termen scurt nefiind asociata cu toxicitate (1, 2).

Efectele adverse sunt rare si pot include simptome digestive si dureri articulare. Acestea au fost raportate in cazul suplimentarii pe termen lung (timp de 3 luni) (2). 

Nu se cunosc efectele utilizarii uleiului de catina la femeile insarcinate si care alapteaza, nici la copii si adolescenti. De asemenea, nu se cunosc in detaliu efectele acestui ulei in combinatie cu medicamente si alte suplimente alimentare. Discuta cu medicul inainte de a utiliza acest produs (1, 2). 

Totusi, se cunoaste faptul ca uleiul de catina poate reduce tensiunea arteriala si coagularea. De aceea, combinarea acestuia cu medicamentele antihipertensive sau anticoagulante se asociaza cu risc de hipotensiune si, respectiv, de sangerare (4).

Daca dupa ingestie sau aplicare topica a uleiului apar manifestari neplacute, opreste utilizarea acestuia (2).

Asadar, uleiul de catina este bogat in nutrienti si poate aduce o serie de beneficii importante organismului. Acesta nu inlocuieste, insa, un stil de viata sanatos. Mai mult, acest articol are rol strict informativ, iar studiile nu atesta suficiente dovezi despre beneficiile uleiului de catina. De aceea, inainte de integrarea lui in alimentatie sau rutinele de infrumusetare, solicita parerea unui medic.

Referinte: 

  1. Sherrell, Zia. “What Are the Benefits of Sea Buckthorn Oil?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Oct. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/sea-buckthorn-oil-benefits. Accessed 3 Sept. 2022.
  2. ‌Petre, Alina. “The Top 11 Health Benefits of Sea Buckthorn Oil.” Healthline, Healthline Media, 27 Apr. 2022, www.healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil. Accessed 3 Sept. 2022.
  3. Solà Marsiñach, Marta, and Aleix Pellejero Cuenca. “The Impact of Sea Buckthorn Oil Fatty Acids on Human Health.” Lipids in Health and Disease, vol. 18, no. 1, 2019, p. 145, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6589177/, 10.1186/s12944-019-1065-9. Accessed 4 Sept. 2022.
  4. “SEA BUCKTHORN: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2012, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn. Accessed 4 Sept. 2022.