Test HPV: ce este, cand se face, beneficii

8. 7. 2024 · 9 minute de citit

Infectia cu HPV este o problema importanta de sanatate publica despre care este important sa fii corect informat, pentru a o putea preveni si gestiona in cel mai eficient mod posibil. Te invitam sa descoperi, in continuare, ce este testul HPV, cum se efectueaza el, cui ii este recomandat si care este precizia sa, cum sa te pregatesti pentru el si cum sa interpretezi rezultatele obtinute!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Test HPV: ce este, cand se face, beneficii

Despre HPV: ce este si cum se transmite?

Virusul Papiloma Uman (HPV) determina o infectie virala cu transmitere sexuala, extrem de raspandita la nivel global. Cu peste 100 de tipuri diferite, HPV este cunoscut pentru potentialul sau de a cauza diverse boli, de la inofensivii negi genitali pana la forme de cancer severe, inclusiv cancerul de col uterin. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproape toate persoanele sexual active vor intra in contact cu cel putin un tip de HPV la un moment dat in viata lor.

Transmiterea HPV se realizeaza prin contact sexual, fie acesta vaginal, oral sau anal. Cu toate acestea, nu este necesar sa apara un act sexual pentru transmiterea virusului; orice forma de contact intim poate fi suficienta. Un aspect alarmant este ca virusul poate fi transmis chiar si cand simptomele sunt absente, ceea ce ingreuneaza detectarea si controlul raspandirii sale [1]. 

In ceea ce priveste impactul asupra sanatatii, anumite tipuri de HPV pot cauza negi genitali, in timp ce altele pot duce la aparitia unor forme de cancer precum cel de col uterin, de anus, de penis, de gat sau de limba. Se estimeaza ca aproape 100% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV [2].

Pentru prevenirea infectiei cu HPV, vaccinarea joaca un rol crucial. Este, de asemenea, important de stiut ca utilizarea prezervativului reduce riscul de transmitere a virusului, dar nu il elimina complet, deoarece HPV poate infecta zonele care nu sunt acoperite de prezervativ. In plus, testarea pentru HPV este esentiala in detectarea precoce a virusului si in prevenirea aparitiei bolilor asociate.

Pe langa vaccinare si folosirea prezervativului, exista si alte metode de prevenire a infectiei cu HPV:

  • Abstinenta sexuala sau limitarea numarului de parteneri sexuali;
  • Testarea regulata pentru HPV si alte boli cu transmitere sexuala;
  • Evitarea contactului cu pielea sau mucoasele unei persoane infectate cu HPV [3].

Testul HPV: cum se face si cand este recomandat?

Procedura efectuarii testului HPV este similara cu cea a unui test Papanicolau. In timpul consultatiei, medicul foloseste un tampon steril pentru a colecta celule din cervix, care sunt apoi trimise in laborator pentru analiza. In laborator, celulele sunt examinate pentru a verifica daca prezinta semne ale virusului HPV. Procedura este de obicei rapida si nu provoaca disconfort notabil.

Momentul potrivit pentru efectuarea testului HPV poate varia in functie de mai multi factori. Totusi, conform recomandarilor medicale, femeile cu varsta de peste 30 de ani ar trebui sa faca acest test in mod regulat. Aceasta se datoreaza faptului ca riscul de a dezvolta cancer cervical creste odata cu inaintarea in varsta [4]. 

Testul HPV are numeroase beneficii. Cel mai important este ca acesta poate detecta virusul inainte ca simptomele sa apara. Acest lucru permite o interventie precoce si reduce riscul de a dezvolta cancer cervical. In plus, testul poate ajuta la monitorizarea eficacitatii unui tratament impotriva HPV, daca acesta este necesar [2]. 

Testul HPV la femei

Testul HPV la femei este un instrument esential de screening care verifica prezenta virusului HPV in organism. Acesta le este de obicei recomandat femeilor cu varsta peste 30 de ani, dar poate fi indicat si mai devreme, in functie de istoricul medical si factorii de risc. Testul se realizeaza prin prelevarea unei probe de celule de pe colul uterin in timpul unui examen ginecologic.

Testul HPV este esential pentru prevenirea cancerului de col uterin, deoarece majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de anumite tulpini de HPV. Testul HPV poate identifica prezenta acestor tulpini cu risc inalt, permitand astfel interventia timpurie si prevenirea evolutiei spre cancer. Testul HPV este cu 60-70% mai eficient in detectarea leziunilor precanceroase comparativ cu testul Papanicolau [5].

Procedura de efectuare a testului HPV la femei este simpla si nedureroasa. Aceasta incepe cu pregatirea initiala, care implica o discutie cu medicul despre istoricul medical si un examen ginecologic. Urmatorul pas consta in prelevarea probei de celule de pe colul uterin, un proces similar cu un test Papanicolau. In final, esantionul este trimis la laborator pentru analiza si interpretarea rezultatelor.

In functie de rezultatele testului HPV, medicul poate recomanda un regim de monitorizare, tratament sau alte teste suplimentare. Este esential sa se inteleaga ca un rezultat pozitiv nu inseamna neaparat ca o femeie are sau va avea cancer de col uterin, ci doar ca exista un risc mai mare. Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 90% din infectiile cu HPV dispar de la sine in doi ani [6].

Testul HPV la barbati

Testul HPV pentru barbati, similar cu cel pentru femei, este o procedura medicala care detecteaza prezenta virusului papiloma uman (HPV) in organism. Acesta este recomandat in special barbatilor care prezinta anumite simptome sau factori de risc precum leziuni genitale, partenere cu HPV sau un sistem imunitar slabit. De asemenea, barbatii care au relatii intime cu alti barbati sunt sfatuiti sa faca testul HPV, deoarece sunt la un risc mai mare de a dezvolta cancer anal cauzat de HPV.

Importanta acestui test pentru barbati este evidenta in contextul in care HPV poate fi asimptomatic la barbati si poate contribui la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul anal sau cancerul de gat. Procesul de testare HPV la barbati se desfasoara intr-un cabinet medical si implica prelevarea unei mostre de celule din regiunea anala sau din gat, in functie de simptome. Procedura este rapida, durand in medie 10-15 minute, iar rezultatele sunt de obicei disponibile in cateva zile [2]. 

Ce trebuie sa intelegi foarte clar este ca testul HPV la barbati nu este considerat un test de screening si nu este efectuat de rutina. In prezenta factorilor de risc mentionati, insa, medicul poate recomanda realizarea acestuia.

Cum sa interpretezi rezultatele testului HPV?

Interpretarea rezultatelor testului HPV este esentiala pentru a intelege riscul de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer. Rezultatele testului sunt structurate in mod simplu: pozitiv sau negativ. Un rezultat pozitiv indica prezenta tulpinilor de HPV cu risc ridicat in organism, dar nu inseamna neaparat ca individul are cancer. Un rezultat negativ sugereaza ca nu se gasesc tulpini de HPV cu risc ridicat in organism [1]. 

Un rezultat pozitiv la testul HPV implica prezenta HPV cu risc ridicat si necesita monitorizare atenta sau testare suplimentara. Aceasta poate include un test Papanicolau pentru femei sau un test anal pentru barbati si femei, in functie de zona corpului afectata. In schimb, un rezultat negativ nu exclude complet posibilitatea de a fi infectat cu HPV, dar indica un risc scazut. Cu toate acestea, nu inseamna ca esti complet protejat impotriva HPV [4]. 

Monitorizarea rezultatelor in timp este cruciala, mai ales pentru persoanele cu rezultate pozitive. Rezultatele testului HPV pot varia, iar prezenta sau absenta HPV cu risc ridicat in organism poate fluctua. Aceasta inseamna ca un rezultat pozitiv ar putea deveni negativ in timp si viceversa, necesitand abordari diferite de tratament sau monitorizare [5]. 

Comunicarea cu medicul este esentiala pentru a intelege rezultatele. Daca nu intelegi ceva, intreaba! Medicul tau este cel mai bun ghid pentru interpretarea rezultatelor testului si pentru a decide planul de tratament sau monitorizare. Nu ezita sa pui intrebari sau sa ceri clarificari daca ceva nu este clar!

Riscurile si limitarile testului HPV

Testul HPV, in ciuda beneficiilor sale evidente in detectarea prezentei virusului papiloma uman, prezinta unele riscuri si limitari. In primul rand, testarea poate cauza anxietate si stres, mai ales daca rezultatele sunt pozitive. Exista, de asemenea, o mica sansa de a avea rezultate fals pozitive sau fals negative, ceea ce poate duce la tratamente inutile sau la nediagnosticarea unei infectii cu HPV.

O limitare majora a testului HPV este ca nu poate determina daca infectia cu HPV va duce la cancer sau nu. De asemenea, nu poate identifica exact tulpina de HPV care cauzeaza infectia. In plus, nu toate tulpinile de HPV pot fi detectate cu acest test: exista peste 100 de tulpini de HPV, dar doar aproximativ 14 dintre acestea sunt considerate cu risc inalt de a cauza cancer [2].

In ceea ce priveste exactitatea rezultatelor, desi testul HPV este in general precis, exista posibilitatea de erori. Acest lucru poate fi cauzat de o varietate de factori, cum ar fi prelevarea necorespunzatoare a probelor, contaminarea probelor sau interpretarea eronata a rezultatelor [3]. 

Este important de inteles ca un rezultat pozitiv la testul HPV nu inseamna neaparat ca o persoana va dezvolta cancer. HPV este o infectie comuna si multi oameni o pot avea fara sa dezvolte vreodata simptome sau complicatii. Un rezultat pozitiv poate duce la stres si anxietate, dar nu este o condamnare la cancer. De fapt, majoritatea infectiilor cu HPV dispar de la sine in doi ani si doar o mica parte dintre ele duce la cancer [6].

Cum sa te pregatesti pentru testul HPV?

Respectarea instructiunilor medicale este esentiala pentru a asigura acuratetea rezultatelor testului pentru HPV. Acest lucru poate include evitarea contactului sexual si a dusurilor intravaginale cu 24 - 48 ore inainte de test. De asemenea, medicul va recomanda intreruperea oricaror tratamente medicamentoase administrate pe cale intravaginala inainte de prelevare.
Igiena exterioara a zonei intime se poate realiza ca de obicei, cu apa calda si sapun special dedicat zonei intime [5]. 

Testul HPV este o metoda esentiala pentru a depista un virus cu potential ridicat de a cauza cancer. Atat barbatii, cat si femeile pot beneficia de acest test, desi el face parte din programul de screening regulat doar in cazul femelor, iar intelegerea rezultatelor este cheia pentru o abordare proactiva a sanatatii. Discuta cu medicul despre toate detaliile referitoare la sanatatea ta!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse

  1. American Cancer Society. “HPV and HPV Testing | Diagnosing HPV.” Www.cancer.org, 25 Aug. 2023, www.cancer.org/cancer/risk-prevention/hpv/hpv-and-hpv-testing.html, accesat la 1.07.2024;
  2. CDC. “About Genital HPV Infection.” Sexually Transmitted Infections (STIs), 24 Apr. 2024, www.cdc.gov/sti/about/about-genital-hpv-infection.html#:~:text=There%20are%20HPV%20tests%20that, accesat la 1.07.2024;
  3. “HPV Test - Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.orgwww.mayoclinic.org/tests-procedures/hpv-test/about/pac-20394355#:~:text=The%20HPV%20test%20is%20a, accesat la 1.07.2024;
  4. “Human Papillomavirus (HPV) Test: MedlinePlus Lab Test Information.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/lab-tests/human-papillomavirus-hpv-test/, accesat la 1.07.2024;
  5. Lee, Sid. “Human Papillomavirus (HPV) Test.” Canadian Cancer Society, 2019, cancer.ca/en/treatments/tests-and-procedures/human-papillomavirus-hpv-test, accesat la 1.07.2024;
  6. NHS . “Human Papillomavirus (HPV).” NHS, 2022, www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/, accesat la 1.07.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor