Terapie cu celule stem: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului

28. 5. 2024 · 10 minute de citit

Cu progresele impresionante din domeniul medical, terapia cu celule stem a devenit un subiect fierbinte de discutie, oferind speranta pentru tratamentul unor boli grave, inclusiv al cancerului. Dar ce sunt, mai exact celulele stem si cum pot ele juca un rol crucial in lupta impotriva cancerului? Descopera detaliile acestei terapii inovatoare, de la procesul de obtinere a celulelor stem pana la avantajele, dezavantajele si riscurile asociate!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Terapie cu celule stem: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului

Ce sunt celulele stem si cum functioneaza terapia cu celule stem?

Celulele stem sunt considerate „celulele vietii” datorita extraordinarei lor flexibilitati si capacitatii de regenerare. Acestea sunt unice prin faptul ca au capacitatea de a se auto-reinnoi prin diviziuni celulare si de a se transforma intr-o varietate de tipuri de celule specializate. Aceasta abilitate de a se transforma in diferite tipuri de celule si de a se regenera face din celulele stem un instrument valoros in medicina, ele avand un rol crucial in regenerarea tesuturilor si mentinerea sanatatii organismului [2].

Exista doua tipuri principale de celule stem, fiecare cu propriile lor caracteristici si functii. Primul tip este reprezentat de celulele stem embrionare, care sunt celule pluripotente, adica au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula din organism. Al doilea tip este reprezentat de celulele stem adulte, care, desi sunt mai limitate in capacitatea lor de a se diferentia, joaca un rol esential in repararea si regenerarea tesuturilor [1]. 

Terapia cu celule stem implica utilizarea acestor celule pentru a repara, inlocui sau regenera celulele deteriorate sau moarte. Acest proces se realizeaza prin transplantarea celulelor stem in organismul pacientului, unde acestea pot contribui la repararea tesuturilor deteriorate. Astfel, terapia cu celule stem ofera o posibilitate de vindecare pentru afectiuni care inainte erau considerate incurabile [3].

Unul dintre cele mai promitatoare domenii de aplicare a terapiei cu celule stem este in tratamentul cancerului. Celulele stem pot fi utilizate pentru a inlocui celulele distruse de chimioterapie sau radioterapie, oferind astfel pacientilor o noua speranta de viata [2].

Cum se obtin celulele stem pentru terapie?

Colectarea celulelor stem se face din diverse surse, fiecare cu metodele sale specifice. Maduva osoasa, de exemplu, este o sursa comuna de celule stem, iar procesul de obtinere implica extragerea maduvei din oasele pelvine ale donatorului printr-o procedura numita punctie osoasa. Sangele periferic si sangele de cordon ombilical ofera, de asemenea, celule stem. In cazul sangelui periferic, celulele stem sunt colectate prin afereza, un proces care implica filtrarea sangelui pentru a separa celulele stem. Sangele de cordon ombilical, pe de alta parte, este colectat imediat dupa nasterea unui copil, inainte de eliminarea placentei [4].

Odata colectate, celulele stem sunt trimise unui laborator specializat pentru procesare. Aici, celulele stem sunt separate de alte tipuri de celule prin centrifugare si sunt testate pentru a le verifica viabilitatea si a garanta ca nu pot transmite alte boli. De asemenea, este important sa se verifice daca celulele stem sunt compatibile cu pacientul care urmeaza sa le primeasca [3].

Pentru a pastra viabilitatea celulelor stem, ele trebuie stocate in conditii specifice. De obicei, aceasta implica stocarea la temperaturi extrem de scazute, adesea in azot lichid. Acest proces, cunoscut sub numele de crioprezervare, garanteaza ca celulele stem raman viabile pentru utilizare in terapie chiar si dupa un numar de ani [1].

In ceea ce priveste aspectele etice si reglementarile legale, procurarea, prelucrarea si stocarea celulelor stem sunt supuse unor reguli stricte la nivel global. Aceste reglementari variaza in functie de tara, dar in general, ele impun standarde inalte de calitate si siguranta, precum si respectarea drepturilor si a autonomiei donatorilor [2].

Aplicatiile terapiei cu celule stem in tratamentul cancerului

Terapia cu celule stem a devenit un instrument esential in lupta impotriva cancerului, fiind utilizata cu succes in tratamentul leucemiei, limfomului si mielomului multiplu. Aceasta metoda inovatoare se bazeaza pe capacitatea unica a celulelor stem de a se regenera si de a se transforma in diferite alte tipuri de celule. Aceste proprietati permit inlocuirea celulelor canceroase cu celule sanatoase, favorizand astfel recuperarea pacientului [1].

Un element cheie al terapiei cu celule stem este transplantul de celule stem. Acest proces poate fi autolog, cand celulele stem sunt recoltate de la pacient inainte de inceperea tratamentului sau alogen, cand celulele stem provin de la un donator compatibil. De regula, transplantul este precedat de chimioterapie sau radioterapie, menite sa distruga celulele canceroase si sa pregateasca corpul pentru primirea celulelor stem [3].

Rolul celulelor stem in regenerarea tesuturilor deteriorate de tratamentele agresive contra cancerului este esential. Chimioterapia si radioterapia, desi necesare pentru eliminarea celulelor canceroase, pot deteriora si celulele sanatoase. Prin inlocuirea acestora cu celule stem, se faciliteaza regenerarea tesuturilor si recuperarea mai rapida a pacientului [4].

Terapia cu celule stem este in continuare un domeniu activ de cercetare. Studiile recente exploreaza posibilitatea utilizarii celulelor stem pentru a livra medicamente direct la tumorile canceroase sau pentru a stimula sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva cancerului [2].

Avantajele si dezavantajele terapiei cu celule stem in tratamentul cancerului

Terapia cu celule stem este un domeniu medical inovator, care ofera posibilitati unice in tratamentul cancerului. Unul dintre cele mai mari avantaje ale terapiei cu celule stem este capacitatea acestora de a regenera tesuturile deteriorate sau distruse. Acest potential regenerator poate oferi o sansa de vindecare pacientilor cu forme de cancer care, in conditii obisnuite, ar fi fost incurabile. De asemenea, celulele stem pot fi folosite pentru a inlocui celulele bolnave cu celule sanatoase, ceea ce poate contribui la imbunatatirea starii de sanatate a pacientului. Un alt avantaj major al terapiei cu celule stem este faptul ca aceasta poate fi mai putin invaziva si poate avea efecte secundare mai mici comparativ cu tratamentele traditionale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia [1].

Cu toate acestea, terapia cu celule stem nu este lipsita de dezavantaje. Costul ridicat al tratamentului este unul dintre principalele obstacole, intrucat nu este intotdeauna acoperit de asigurarile de sanatate. Procesul de colectare a celulelor stem poate fi dificil si dureros pentru pacienti, ceea ce poate adauga un stres suplimentar intr-o perioada deja dificila. In plus, exista riscul de respingere a celulelor stem transplantate de catre sistemul imunitar al pacientului, ceea ce poate duce la complicatii grave [3].

Impactul terapiei cu celule stem asupra calitatii vietii pacientilor cu cancer este un alt aspect de luat in considerare. Pe de o parte, terapia cu celule stem poate oferi o sansa de vindecare si poate reduce simptomele bolii, imbunatatind astfel calitatea vietii. Pe de alta parte, efectele secundare si complicatiile pot fi severe si pot afecta negativ calitatea vietii pacientului [2].

In ceea ce priveste aspectele etice si juridice, terapia cu celule stem ridica numeroase intrebari. Exista dezbateri aprinse despre folosirea celulelor stem embrionare in cercetare si terapie, precum si despre drepturile pacientilor si consimtamantul informat in ceea ce priveste utilizarea celulelor stem. Aceste aspecte subliniaza nevoia de reglementari clare si echilibrate in acest domeniu [4].

Riscuri si efecte secundare ale terapiei cu celule stem

Terapia cu celule stem, desi are un potential imens in tratamentul cancerului, nu este lipsita de riscuri si efecte secundare. In primul rand, procedura de prelevare a celulelor stem poate implica anumite complicatii: sangerarile sau infectiile sunt posibile la locul de unde se recolteaza celulele stem. De asemenea, pacientii pot prezenta reactii adverse la anestezie, cum ar fi confuzie, greata sau chiar probleme respiratorii [1].

In al doilea rand, transplantul de celule stem in sine aduce cu sine propriile riscuri. Printre acestea se numara reactii de respingere a celulelor transplantate si boala cunoscuta sub numele de boala grefa contra gazda. Aceasta este o afectiune in care celulele stem transplantate ataca tesuturile organismului gazda, provocand simptome care pot varia de la usoare la severe [3].

Efectele secundare ale terapiei cu celule stem pot fi de asemenea variate si pot depinde de tipul de transplant. Acestea pot include oboseala, greata, varsaturi, pierderea apetitului, dureri musculare sau de articulatii sau probleme de respiratie. Pe termen lung, unii pacienti pot avea probleme de fertilitate sau probleme cardiace [2].

Cum sa te pregatesti pentru terapie cu celule stem?

Pregatirea pentru terapia cu celule stem incepe cu informarea pacientului. Este crucial ca pacientul sa inteleaga in detaliu ce implica aceasta terapie, riscurile si beneficiile sale, precum si alternativele disponibile. Aceasta poate implica discutii detaliate cu medicul curant, participarea la sesiuni de consiliere si informare, precum si cercetarea independenta.

Inainte de a incepe terapia, este necesara evaluarea starii de sanatate a pacientului. Acesta va fi supus unui set complex de teste pentru a evalua starea generala de sanatate, precum si pentru a determina tipul si stadiul bolii. Aceste teste pot include teste de sange, radiografii, scanari CT, RMN si altele. Aceste proceduri sunt esentiale pentru a garanta ca terapia cu celule stem este cea mai potrivita optiune de tratament [4].

Procesul de prelevare a celulelor stem poate implica diverse proceduri, in functie de tipul de celule stem utilizate. Acest proces de colectare poate fi dureros si poate necesita anestezie.

Pregatirea fizica si emotionala este, de asemenea, un aspect esential. Terapia cu celule stem poate fi un proces lung si stresant, care implica efecte secundare potential severe. Este important ca pacientul sa se pregateasca atat fizic cat si emotional. Acest lucru poate include exercitii fizice pentru a imbunatati starea generala de sanatate, consiliere psihologica pentru a face fata stresului si anxietatii si planificarea sprijinului din partea familiei si a prietenilor [2].

Viitorul terapiei cu celule stem: cercetari in curs de desfasurare si perspective.

Tehnologia moderna a deschis o serie de oportunitati noi in cercetarea celulelor stem, cu tehnici precum CRISPR-Cas9 care permit o manipulare mai detaliata a acestor celule. Tehnica CRISPR-Cas9 poate fi utilizata pentru a modifica genetic celulele stem inainte de a fi transplantate in pacient, permitand cercetatorilor sa creeze celule stem personalizate care pot imbunatati eficacitatea terapiei [1].

Terapia cu celule stem are un potential enorm in medicina. In prezent, celulele stem sunt utilizate pentru a trata anumite tipuri de cancer, dar cercetarile recente sugereaza ca terapia cu celule stem ar putea fi utilizata pentru a trata o gama mult mai larga de boli, precum bolile degenerative ale creierului, bolile cardiace si diabetul.

O alta zona de cercetare in terapia cu celule stem este dezvoltarea de noi metode de obtinere a celulelor stem. Cercetarile recente exploreaza potentialul de a obtine celule stem din alte surse, cum ar fi sangele de cordon ombilical si tesuturile adulte [3]. 

Terapia cu celule stem reprezinta o abordare inovativa si promitatoare in combaterea cancerului. Cu toate acestea, este important de inteles ca acest tip de tratament nu este lipsit de riscuri si efecte secundare. Beneficiile pot depasi dezavantajele, mai ales in cazurile in care alte forme de tratament nu sunt eficiente; inainte de a lua o decizie, este esential sa te informezi temeinic si sa discuti cu medicul despre toate optiunile disponibile!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. American Cancer Society. “What Are Stem Cells? | Where Do Stem Cells Come From?” Www.cancer.org, 20 Mar. 2020, www.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/stem-cell-transplant/why-stem-cell-transplants-are-used.html, accesat la 27.05.2024;
  2. Chu, Dinh-Toi, et al. “Recent Progress of Stem Cell Therapy in Cancer Treatment: Molecular Mechanisms and Potential Applications.” Cells, vol. 9, no. 3, 28 Feb. 2020, p. 563, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140431/, https://doi.org/10.3390/cells9030563,accesat la 27.05.2024;
  3. Harvard Stem Cell Institute. “Stem Cells and Cancer.” Harvard.edu, 2019, hsci.harvard.edu/stem-cells-and-cancer,accesat la 27.05.2024;
  4. “Stem Cell Transplants in Cancer Treatment - National Cancer Institute.” Www.cancer.gov, 29 Apr. 2015, www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/stem-cell-transplant#:~:text=Stem%20cell%20transplants%20are%20most,accesat la 27.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor