Terapie fotodinamica: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului?

23. 5. 2024 · 8 minute de citit

Terapia fotodinamica reprezinta o modalitate inovatoare de tratament al cancerului, care utilizeaza lumina pentru a distruge celulele canceroase. Afla mai multe detalii despre aceasta tehnica, de la principiile de baza la modul de desfasurare al unei sesiuni, avantajele sale, dar si eventualele efecte secundare!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Terapie fotodinamica: ce este si ce rol are in tratamentul cancerului?

Terapia fotodinamica: definitie si principii de baza

Terapia fotodinamica (PDT) este o forma avansata de tratament care utilizeaza lumina pentru a activa un medicament fotosensibil. Acest medicament, odata activat, are capacitatea de a distruge celulele bolnave, fiind adesea utilizat in tratamentul cancerului si al altor afectiuni. Abordarea terapiei fotodinamice face parte dintr-o categorie de tratamente cunoscute sub numele de terapii cu lumina, care au cunoscut o crestere semnificativa in popularitate in ultimii ani [1].

Principiile de baza ale terapiei fotodinamice implica trei componente esentiale: un medicament fotosensibil, lumina si oxigenul. Medicamentul fotosensibil este absorbit de celulele bolnave si devine activ doar cand este expus la un anumit tip de lumina. Acest proces duce la producerea unei forme foarte reactive de oxigen, care poate distruge celulele bolnave [2].

Functionarea terapiei fotodinamice implica administrarea medicamentului fotosensibil pacientului fie prin injectare, fie prin aplicare locala. Dupa absorbtia acestuia de catre celulele bolnave, compusul este activat printr-o sursa de lumina specifica, generand astfel o forma reactiva de oxigen care ataca si distruge celula bolnava [3].

Rolul terapiei fotodinamice in medicina moderna este unul semnificativ. Acest tip de terapie este utilizat adesea pentru a trata diverse tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele, cancerul esofagian si cancerul pulmonar. Terapia fotodinamica a dovedit rezultate promitatoare in tratamentul cancerului esofagian, cu rate de supravietuire la un an de pana la 77% [4].

Mecanismul de functionare al terapiei fotodinamice

Terapia fotodinamica este o metoda inovatoare de tratament ce implica utilizarea luminii pentru a activa un medicament fotosensibil, care apoi distruge celulele bolnave. Acest proces este compus din trei elemente cheie: medicamentul fotosensibil, lumina si oxigenul [2]. 

Medicamentul fotosensibil joaca un rol vital in acest proces. Dupa administrare, acesta este absorbit de celulele bolnave, fiind proiectat sa se activeze doar atunci cand este expus la anumite lungimi de unda ale luminii [1]. 

Procesul de distrugere a celulelor bolnave incepe, de fapt, odata cu activarea medicamentului fotosensibil. Lumina cu o anumita lungime de unda este directionata catre zona care trebuie tratata, activand medicamentul fotosensibil. Odata activat, medicamentul produce o forma de oxigen care distruge celulele bolnave [3].

Terapia fotodinamica se distinge prin selectivitatea sa. Medicamentul fotosensibil se acumuleaza mai mult in celulele bolnave decat in cele sanatoase, iar lumina poate fi directionata catre o anumita zona, reducand astfel daunele asupra tesuturilor sanatoase. Terapia fotodinamica determina mai putine efecte secundare comparativ cu alte metode de tratament pentru cancer [2].

In ciuda eficientei sale, este important de mentionat ca terapia fotodinamica poate fi utilizata doar pentru tratamentul unor forme de cancer localizate si nu este eficienta in cazul cancerelor care s-au raspandit in alte parti ale corpului. De asemenea, eficacitatea acestei terapii poate fi influentata de locatia si dimensiunea tumorii, precum si de tipul de medicament fotosensibil utilizat [4].

Avantajele utilizarii terapiei fotodinamice in tratamentul cancerului

Terapia fotodinamica reprezinta o metoda inovatoare de tratament a cancerului, cu avantaje semnificative in fata altor forme de terapie. Unul dintre cele mai importante avantaje este selectivitatea. Aceasta se refera la capacitatea de a distruge numai celulele canceroase, protejand in acelasi timp celulele sanatoase din jurul tumorii. Sensibilizatorii fotosensibili, substante care se acumuleaza predominant in celulele canceroase, sunt activati de o sursa specifica de lumina, cauzand distrugerea acestora. Aceasta particularitate a terapiei fotodinamice este esentiala, deoarece limiteaza deteriorarea tesuturilor sanatoase si minimizeaza efectele secundare [1].

In plus, terapia fotodinamica este minim invaziva. Acest lucru inseamna ca procedura nu necesita incizii chirurgicale sau alte interventii invazive, ceea ce reduce semnificativ durerea, timpul de recuperare si riscul de complicatii [2]. 

Un alt avantaj major al terapiei fotodinamice este ca poate fi combinata cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Combinarea terapiei fotodinamice cu alte metode de tratament poate imbunatati eficacitatea generala a terapiei si poate reduce riscul de recurenta a cancerului [3]. 

Calitatea vietii pacientilor este o alta consideratie cheie in alegerea unui tratament pentru cancer. Terapia fotodinamica poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu cancerul si la reducerea dimensiunii tumorilor, ceea ce poate contribui la o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii [4].

Cum se desfasoara o sesiune de terapie fotodinamica?

Terapia fotodinamica este o procedura medicala complexa care necesita o pregatire atenta si o intelegere clara a mecanismelor de functionare. Procedura incepe, de obicei, cu administrarea unui medicament fotosensibil, care poate fi luat oral, injectat sau aplicat topic. Dupa administrarea medicamentului, urmeaza o perioada de asteptare, care variaza in functie de tipul de medicament si de tipul de cancer. Aceasta perioada permite medicamentului sa se acumuleze in celulele canceroase [2].

Sursa de lumina joaca un rol esential in terapia fotodinamica. Dupa perioada de asteptare, zona afectata este expusa la o sursa speciala de lumina. Tipul de lumina utilizat depinde de localizarea si natura cancerului, dar scopul este acelasi: activarea medicamentului fotosensibil. Odata activat, medicamentul produce o forma de oxigen care distruge celulele canceroase. Durata expunerii la lumina variaza, dar este determinanta pentru succesul tratamentului [4].

Terapia fotodinamica este utilizata pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele, cancerul esofagian si cancerul pulmonar. Localizarea si stadiul cancerului sunt factori-cheie in determinarea modului in care terapia este adaptata fiecarui caz specific. De exemplu, pentru cancerul de piele, lumina poate fi administrata direct pe piele, in timp ce pentru cancerul pulmonar, sursa de lumina poate fi introdusa printr-un tub flexibil in plamani [1].

Echipa medicala joaca un rol crucial in administrarea terapiei fotodinamice. Oncologii, dermatologii si chirurgii sunt doar cativa dintre specialistii care pot fi implicati in proces. Personalul medical trebuie sa aiba cunostinte specializate despre medicamentele fotosensibile, sursele de lumina si tehnici specifice de administrare a terapiei [3].

Posibile efecte secundare si riscuri asociate terapiei fotodinamice

Terapia fotodinamica, desi ofera multe beneficii, poate avea si unele efecte secundare sau riscuri asociate. Cele mai comune efecte secundare includ roseata, umflarea si sensibilitatea zonei de tratament, simptome care pot fi temporare si de obicei dispar in cateva zile sau saptamani. Totusi, exista si reactii adverse mai grave, cum ar fi arsurile sau infectiile, care necesita ingrijire medicala imediata. Medicamentele folosite in terapie pot induce o sensibilitate crescuta la soare sau la lumina intensa, ceea ce poate provoca reactii cutanate [2].

In ceea ce priveste riscurile, terapia fotodinamica poate cauza cicatrizare sau deteriorarea tesuturilor inconjuratoare. Exista si riscul de reactii alergice la medicamentele utilizate in cadrul terapiei. In cazurile de cancer avansat, tratamentul poate fi ineficient, existand riscul de reaparitie a cancerului [1]. 

Pacientii care urmeaza sa fie supusi terapiei fotodinamice trebuie sa tina cont de o serie de precautii si consideratii. Este esentiala evitarea expunerii la soare sau la lumina intensa pentru o anumita perioada de timp dupa tratament. De asemenea, este necesara monitorizarea atenta a starii de sanatate a pacientului dupa tratament [4].

Cum se pregateste pacientul pentru terapia fotodinamica?

Pregatirea pacientului pentru terapia fotodinamica incepe cu o consultatie detaliata efectuata de catre medicul specialist. Aceasta discutie este esentiala pentru ca pacientul sa inteleaga exact ce presupune tratamentul, care sunt riscurile si beneficiile lui si pentru a determina daca este un candidat potrivit pentru acest tip de terapie. Este important ca pacientul sa isi exprime orice ingrijorare sau intrebare pe care o are in aceasta etapa, pentru a se asigura ca este complet informat si confortabil cu decizia de a urma terapia fotodinamica [3].

O evaluare a starii de sanatate generale a pacientului este de asemenea necesara inainte de a incepe terapia fotodinamica. Acest proces poate include teste de sange, imagistica medicala, revizuirea istoricului medical si examinari fizice. In functie de rezultatele acestor teste, medicul poate sa decida daca terapia fotodinamica este o optiune de tratament adecvata [2].

Parte a pregatirii pentru terapia fotodinamica este si pregatirea fizica a pacientului. Deoarece tratamentul implica utilizarea luminii pentru a activa un medicament fotosensibil, pacientul poate fi sfatuit sa evite expunerea la soare sau la lumina puternica pentru o perioada de timp inainte si dupa tratament. In plus, in functie de medicamentul fotosensibil utilizat, pacientul poate fi nevoit sa respecte anumite restrictii alimentare sau de hidratare [1].

Un alt aspect important al pregatirii pentru terapia fotodinamica este pregatirea emotionala a pacientului. Tratamentul poate fi sursa de anxietate pentru unii pacienti si, pentru a face fata acestui stres, pot fi utile consilierea psihologica sau alte metode de relaxare si gestionare a stresului [3]. 

Terapia fotodinamica reprezinta o abordare inovatoare in tratamentul cancerului, care implica utilizarea luminii pentru a activa un medicament fotosensibilizant, cu scopul de a distruge celulele canceroase. Aceasta prezinta numeroase avantaje, inclusiv minimizarea daunelor asupra tesuturilor sanatoase si posibilitatea repetarii tratamentului fara efecte cumulative. Cu toate acestea, exista si unele riscuri asociate, cum ar fi sensibilitatea crescuta la lumina. Prin urmare, este esential ca pacientii sa fie bine informati si sa se pregateasca corespunzator pentru terapia fotodinamica.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

  1. Jiang, Wenqi, et al. “The Current Status of Photodynamic Therapy in Cancer Treatment.” Cancers, vol. 15, no. 3, 1 Feb. 2023, p. 585, eds.p.ebscohost.com/eds/detail/detail?vid=0&sid=f0c27bc2-2e83-4e2b-8f80-98b5d38cbc0e%40redis&bdata=JkF1dGhUeXBlPWlwLHNoaWImc2l0ZT1lZHMtbGl2ZSZzY29wZT1zaXRl#AN=161822357&db=a9h, https://doi.org/10.3390/cancers15030585, accesat la 21.05.2024;
  2. Mayo Clinic. “Photodynamic Therapy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2017, www.mayoclinic.org/tests-procedures/photodynamic-therapy/about/pac-20385027, accesat la 21.05.2024;
  3. “PDT | What Is PDT? | Photodynamic Therapy.” Www.cancer.orgwww.cancer.org/cancer/managing-cancer/treatment-types/radiation/photodynamic-therapy.html, accesat la 21.05.2024;
  4. “Photodynamic Therapy.” Www.cancerresearchuk.orgwww.cancerresearchuk.org/about-cancer/treatment/other/photodynamic-therapy-PDT, accesat la 21.05.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor