Cancerul de piele: Cauze, manifestari, preventie si optiuni de tratament

14. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 15 minute de citit

Pielea noastra trebuie sa primeasca aceeasi atentie ca in cazul oricarui alt organ care intregeste corpul uman. Chiar daca, in multe cazuri, oamenii iau in considerare doar grija fata de pielea de pe fata sau de pe maini, mai ales in anotimpurile reci, nu trebuie sa uiti ca pielea iti acopera tot trupul si ca fara aceasta nu ai poti sa traiesti in conditii normale.

Cancerul de piele se manifesta prin cresterea anormala a celulelor pielii care se dezvolta cel mai adesea din cauza expunerii indelungate si directe la razele soarelui. Dar aceasta forma comuna de cancer se poate dezvolta, de asemenea, in zone ale pielii care nu sunt expuse la lumina soarelui si poate creste fara sa-ti dai seama. De aceea, am conceput un articol care iti va prezenta tot ce trebuie sa stii despre cancerul de piele, de la manifestarile pe care le are, pana la optiunile de tratament disponibile si modalitatile de prevenire.

Consulta de urgenta un medic specialist in cazul in care te confrunti cu unele dintre simptomele descrise mai jos.

Ce este cancerul de piele?

Inainte de dezvoltarea tehnologiilor si modalitatilor inovative de a identifica orice tip de afectiune si conditie medicala, cancerul era considerat o boala rara. La momentul prezent, mai multe forme de cancer, in special cancerul la piele, afecteaza majoritatea populatiei la nivel global.

Cancerul la piele apare atunci cand exista o crestere necontrolata si brusca a celulelor din tesuturile pielii. Ca si forma de tumoare, cancerul la piele este considerat o afectiune maligna (canceroasa), avand capacitatea de a se raspandi in alte regiuni ale corpului, de cele mai multe ori la nivelul oaselor, creierului, ficatului sau plamanilor. Tumoarea maligna se transmite prin intermediul fluxului sanguin sau limfatic, de aceea este important pentru cancerul la piele sa fie identificat intr-un stadiu cat mai incipient si tratat in mod corespunzator. 

Tipuri de cancer de piele

Tipurile de cancer de piele se diferentiaza prin ceea ce le cauzeaza si prin modul in care se manifesta la fiecare individ in parte. Exista trei tipuri majore de cancer la piele: carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase si melanom.

Carcinom bazocelular

Carcinomul bazocelular este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la piele care afecteaza populatia. Acesta se dezvolta in celulele bazale, adica in celulele din piele care sunt responsabile de producerea celulelor noi pentru a le inlocui pe cele moarte. De obicei, carcinomul bazocelular se manifesta prin aparitia unor ridicaturi transparente (cucuie) pe suprafata pielii, desi poate lua si alte forme. In majoritatea cazurilor, acest tip de cancer la piele este cauzat de expunerea indelungata la soare si este vizibil in zona capului si a gatului.

Aceste schimbari care se petrec la nivelul pielii atunci cand carcinomul bazocelular se dezvolta, pot fi observate dupa leziunile care incep sa apara pe suprafata pielii:

  • Un cucui translucid, de culoare pielii, usor stralucitor;
  • O leziune maro, neagra sau albastra, in functie de stadiul cancerului;
  • Mici portiuni de piele solzoase care se pot extinde in timp si pot fi diagnosticate ca alte afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul;
  • O leziune alba, asemanatoare cicatricilor, ceroasa si care nu are o forma bine definita.

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase se dezvolta in celulele scuamoase care alcatuiesc straturile din mijloc si pe cele exterioare ale pielii. In multe cazuri, carcinomul cu celule scuamoase nu pune viata pacientilor in pericol, desi poate deveni destul de agresiv deoarece se raspandeste rapid pe piele, dar si in alte parti ale corpului, provocand complicatii grave.

Cele mai multe forme ale carcinomului cu celule scuamoase au la baza expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete (UV), fie de la lumina directa a soarelui, fie de la sesiunile de bronzare artificale.

Semnele si simptomele acestui tip de cancer la piele includ:

  • Noduli fermi de culoare rosie pe suprafata pielii;
  • Leziuni plate cu crusta solzoasa;
  • Inflamarea/umflarea unei zone de pe piele care a fost cea mai expusa la razele ultraviolete;
  • Leziuni la nivelul buzelor sau in interiorul gurii;
  • Leziuni sau negi inflamati pe/in anus sau pe organele genitale.

Melanom

Melanomul este considerat de specialistii in domeniul sanatatii ca fiind cel mai agresiv tip de cancer la piele deoarece se dezvolta in celulele responsabile de producerea melaninei, adica a pigmentului care ofera culoare pielii. Mai mult, melanomul poate sa nu afecteze in mod direct pielea, ci sa se formeze la nivelul ochilor sau, in cazuri mai rare, in interiorul corpului, cum ar fi in caile respiratorii sau in gat.

Riscul aparitiei melanomului este mai crescut in randul persoanelor de peste 40 de ani, in special la femei. Cunoasterea semnelor si simptomelor prin care se manifesta melanomul poate ajuta la diagnosticarea si tratarea cancerului in timp util, inainte sa se raspandeasca la alte organe din corp. Melanomul poate fi tratat cu succes daca este depistat intr-un stadiu incipient.

Primele semne si simptome ale melanomului includ:

  • Schimbari la nivel estetic asupra alunitelor de pe piele;
  • Dezvoltarea unor noi alunite pigmentate sau neobisnuite pe suprafata pielii;
  • Aparitia unor leziuni mici si neregulate care pot fi de culoare rosie, roz, albe sau albastre;
  • Aparitia unor pete rosii pe piele;
  • Aparitia unor leziuni dureroase care ard sau te fac sa te scarpini in zona respectiva;
  • Aparitia leziunilor de culoare inchisa pe palme, pe talpi, pe varfurile degetelor de la maini si/sau picioare sau pe membranele mucoase care caputsesc gura, nasul si organele genitale.

Melanomul nu incepe intotdeauna prin schimbarile pe care le aduce alunitelor. De asemenea, se poate dezvolta chiar si pe pielea perfect normala.

Cancerul de piele: Cauze si factori de risc

Cancerul la piele atunci cand ADN-ul celulelor pielii se confrunta cu mutatii. Aceste modificari fac ca dezvoltarea celulelor sa scape de sub control si sa formeze o masa de celule canceroase. Cancerul de piele incepe sa se dezvolte in stratul superior al pielii, adica in epiderma. Epiderma este un strat subtire de piele care acopera si protejeaza celulele pielii de factorii externi.

Cauzele cancerului la piele

O mare parte din deteriorarea ADN-ului celulelor pielii rezulta din expunerea indelungata si directa la radiatiile ultraviolete (UV) transmise de lumina soarelui mai ales in perioadele calde, dar si de luminile dispozitivelor utilizate pentru bronzatul artificial.

Cu toate acestea, expunerea la soare nu explica formele de cancer la piele care se dezvolta in zonele care nu sunt de obicei expuse la radiatiile ultraviolete. Acest lucru indica faptul ca exista o serie de cauze potentiale care aduc modificari in celulele pielii, cum ar fi:

  • Expunerea pielii la substante toxice;
  • Prezenta unei conditii medicale care slabeste sistemul imunitar general, punand celulele pielii intr-o conditie vulnerabila la factorii externi.

In cazul melanomului, de exemplu, cauzele principale nu au fost inca identificate, singura care pare a fi comuna tuturor tipurilor de cancer la piele fiind expunerea la radiatiile ultraviolete (UV).

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul aparitiei si extinderii cancerului la piele sunt:

  • Piele deschisa la culoare. Indiferent de culoarea pielii, orice persoana poate sa dezvolte cancer la piele. Cu toate acestea, o cantitate mai mica de melanina (pigment) in piele ofera mai putina protectie impotriva radiatiilor ultraviolete. In acest caz, persoanele blonde, albinoase, cu ochii deschisi la culoare si pistrui sunt mult mai predispuse la cancerul de piele decat este o persoana cu pielea mai inchisa la culoare, bruneta;
  • Un istoric de arsuri solare. Daca in copilarie obisnuiai sa stai la soare pana ti se arrdea pielea, acest lucru creste riscul de a dezvolta cancer la piele. De asemenea, arsurile solare frecvente la o varsta adulta reprezinta un factor de risc;
  • Expunerea excesiva la soare si la radiatiile ultraviolete;
  • Prezenta unui numar mare de alunite pe piele. Persoanele care au multe alunite sau alunite cu aspect anormal prezinta un risc crescut de cancer la piele. Aceste alunite cu forme neregulate sunt, de obicei, mai mari decat alunitele normale si sunt mai susceptibile in a deveni canceroase;
  • Prezenta leziunilor cutanate precanceroase. Avand leziuni cutanate cunoscute sub numele de keratoze actinice poate creste riscul de cancer la piele;
  • Istoric familial sau personal de cancer la piele;
  • Sistem imunitar slabit si vulnerabil la factorii externi;
  • Expunerea frecventa la radiatii. Persoanele care primesc tratament cu radiatii pentru tratarea altor afectiuni ale pielii, cum ar fi cazul eczemelor si acneei, pot avea un risc crescut de cancer de piele, in special de carcinom bazocelular;
  • Expunerea indelungata la substante chimice si toxice. Expunerea la anumite substante, cum ar fi arsenicul, pentru perioade indelungate (mai ales daca reprezinta un loc de munca), poate creste riscul de cancer la piele.

Cum se manifesta cancerul de piele: Simptome

Deoarece majoritatea tipurilor de cancer la piele se dezvolta in zone de suprafata, acolo unde pot fi vazute si detectate, exista o sansa mare de diagnosticare timpurie. Examinarea pielii in mod regulat, atat personal, cat si de un dermatolog specialist, este esentiala pentru identificarea unui cancer la piele in stadiu incipient.

Ar trebui sa acorzi o atentie deosebita urmatoarelor semne care pot indica prezenta cancerului de piele:

  • O crestere neobisnuita pe suprafata pielii asociata cu o durere care nu dispare, cum ar fi un nodul, o eruptie cutanata anormala sau o leziune neregulata;
  • O leziune palida sau translucida pe suprafata pielii care ia forma unui plasture si care apare, de obicei, in zona capului si a gatului. De multe ori, aceasta leziune poate fi cauza unei alte afectiuni, precum dermatita de contact;
  • O cicatrice de culoare inchisa sau o leziune de culoarea carnii in zona pieptului, care poate indica prezenta unui carcinom bazocelular;
  • Cresteri ferme, aspre, pe suprafata pielii, uneori dezvoltandu-se mai mult ca o leziune rosiatica, solzoasa, in cazul in care nu se formeaza un nodul, fiind primele semne care indica un carcinom cu celule scuamoase;
  • Alunite de culoare rosie spre maroniu care cresc si se extind rapid.

Cum se diagnosticheaza cancerul de piele

Pentru identificarea cancerului de piele, doctorul specialist te poate supune unor teste de evaluare, precum:

  • Examinarea generala a conditiei pielii. Medicul se poate uita cu ajutorul unor dispozitive speciale la starea pielii tale pentru a determina daca exista mutatii si daca acestea sunt susceptibile de a fi cancer la piele. In functie de aceasta evaluare, pot fi necesare teste de evaluare suplimentare pentru a confirma diagnosticul de cancer si pentru a stabili tipul de cancer;
  • Indepartarea unei mostre de piele suspecte pentru testarea in laborator (biopsie cutanata). Medicul poate extrage o mostra dintr-o zona de piele cu aspect anormal sau in care s-au dezvoltat noduli. Biopsia cutanata poate determina daca ai cancer de piele si daca da, cu ce tip de cancer te confrunti.

In cazul in care medica determina ca ai cancer la piele, acesta va derula inca o serie de teste suplimentare prin care sa identifice stadiul de dezvoltare al tipului de cancer. Testele suplimentare ar putea include:

  • Teste de imagistica pentru examinarea ganglionilor limfatici;
  • Proceduri pentru eliminarea unui ganglion limfatic si realizarea unei biopsii pentru a identifica stadiul cancerului.

Stadiile cancerului de piele

Specialistii in domeniul sanatatii folosesc cifrele romane de la I pana la IV pentru a delimita stadiile de dezvoltare ale oricarui tip de cancer. Cancerele in stadiul I sunt acele tumori maligne care sunt intr-o etapa incipienta de dezvoltare, deci au dimensiuni mici si sunt limitate la o singura zona pe care o afecteaza. Stadiul se refera la gradul de cancer care descrie cat de mare este tumora maligna si cat de mult s-a raspandit in organism. Identificarea stadiului de cancer la piele ajuta la determinarea optiunilor eficiente de tratament.

Cancerele in stadiul IV indica un cancer avansat care s-a raspandit in alte zone ale corpului, afectand mai multe organe in acelasi timp. In cazul cancerelor in stadiul IV, exista posibilitatea identificarii altor tipuri de cancere. Pentru cancerul la piele in stadiul IV, un pacient poate sa dezvolte cancer si la nivelul oaselor, creierului, ficatului sau plamanilor. 

Cancerul de piele: Optiuni de tratament

Optiunile de tratament eficiente pentru tratarea cancerului de piele si pentru leziunile cutanate precanceroase (keratoze actinice) vor depinde de stadiul in care se afla tumora canceroasa, de marimea, tipul de cancer identificat, de profunzimea si de localizarea leziunilor. In cazul interventilor chirurgicale, este indicat sa-ti asiguri consumabilele medicale necesare pentru recuperare care vor fi recomandate de medic.

Inghetarea leziunilor cutanate precanceroase

Medicul poate propune inghetarea leziunilor cutanate precanceroase cu azot lichid (criochirugie). Astfel, tesutul mort incepe sa se desprinda de pe suprafata pielii atunci cand se dezgheata.

Chirurgie excizionala

Aceasta metoda de tratament poate fi potrivit pentru orice tip de cancer de piele, in functie de stadiul de dezvoltare in care se prezinta. Prin aceasta metoda, medicul excizeaza (taie) tesutul canceros, precum si o marja de piele sanatoasa din apropierea zonei afectate. In unele cazuri, poate fi recomandata o excizie mai larga pentru indepartarea pielii extra normale din jurul tumorei canceroase.

Chirurgie Mohs

Acest tip de procedura chirurgicala este eficienta pentru cancerele de piele mai avansate (stadiul II si III), recurente sau dificil de tratat prin alte metode, care pot include atat carcinome cu celule scuamoase, cat si carcinome cu celule bazale.

In timpul acestei proceduri, medicul indeparteaza mai multe straturi de piele (in profunzime), evaluand fiecare strat in parte sub un microscop, pana cand nu se mai identifica nici o celula anormala. Aceasta procedura permite eliminarea celulelor canceroase, fara excizarea unei cantitati excesive de piele sanatoasa.

Chiuretaj si electrodesicatie sau crioterapie

Dupa indepartarea cresterilor anormale de pe suprafata pielii, medicul incepe sa razuiasca in profunzime straturile de celule canceroase, prin utilizarea unui instrument special prevazut cu o lama circulara (curet). Cu ajutorul unui ac electric se distrug toate celulele canceroase ramase in straturile de piele.

O alta varianta a acestei proceduri este crioterapia, adica utilizarea azotului lichid pentru a ingheta zona afectata si marginile de piele sanatoase.

Radioterapie

Prin radioterapie sunt utilizate fasciculele de energie de mare putere, cum ar fi razele X, pentru a ucide celulele canceroase din straturile de piele. Radioterapia poate fi o alternativa eficienta atunci cand cancerul nu poate fi indepartat printr-o interventie chirurgicala.

Chimioterapia

In chimioterapie sunt utilizate tratamentele medicamentoase pentru uciderea celulelor canceroase din piele. Pentru cancerele care sunt limitate la stratul superior de piele (epiderma), cremele si lotiunile care contin agenti anti-cancer pot fi aplicate direct pe piele.

In acelasi timp, chimioterapia sistemica poate fi utilizata pentru tratarea cancerului de piele in stadiu avansat (IV) care s-a raspandit deja in alte organe importante.

Terapia fotodinamica

Prin intermediul terapiei fotodinamice se pot distruge celulele canceroase de piele cu o combinatie de lumina laser si medicamente care fac mutatiile pielii sa fie sensibile la lumina.

Terapia biologica

Terapia biologica se refera la utilizarea sistemului imunitar natural al unui pacient pentru uciderea celulelor canceroase.

Cum se poate preveni cancerul de piele?

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite. Iata ce poti face ca sa previi dezvoltarea cancerului la piele:

Evita soarele de dupa-amiaza

Soarele din mijlocul zilei genereaza cele mai puternice radiatii ultraviolete care pot predispune organismul la dezvoltarea cancerului de piele. Incearca sa programezi activitatile in aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar si in anotimpurile reci cand este innorat, ploua sau ninge.

Protejeaza-ti pielea cu protectie solara

Desi produsele de protectie solara nu filtreaza toate radiatiile UV daunatoare transmise de soare, acestea joaca un rol major in reducerea riscului de aparitie a cancerului de piele. Foloseste unguente sau lotiuni cu SPF 30 pe tot parcursul anului de fiecare data cand vrei sa iesi din casa, chiar si in zilele innorate.

Poarta imbracaminte de protectie

Incearca sa-ti acoperi pielea cu haine inchise la culoare, poarta o palarie care sa-ti protejeze scalpul si o pereche de ochelari de soare atunci cand iesi din casa.

Evita saloanele de bronzare

Luminile utilizate in saloanele de bronzare artificiala genereaza radiatii ultraviolete si pot creste riscul cancerului de piele.

Intreaba medicul sau farmacistul despre medicamentele sensibilizante la soare
Unele medicamente comune care sunt administrate pentru tratarea afectiunilor temporare, cum ar fi racelile, pot face pielea mai sensibila la lumina, predispunand organismul la dezvoltarea cancerului de piele. Daca nu iti gasesti timp sa mergi la un doctor, gaseste cea mai apropiata farmacie pentru a cere un sfat profesional.

Mai mult de atat, consulta anual un medic dermatolog care iti poate monitoriza conditia pielii, astfel incat sa identifici orice posibilitate de aparitie a cancerului de piele!

Disclaimer: Nu exista dovezi stiintifice suficiente care sa afirme ca administrarea suplimentelor alimentare sau utilizarea consumabilelor medicale vor preveni aparitia cancerului la piele si vor imbunatati calitatea vietii in cazul recuperarii dupa o interventie chirurgicala. Consulta un medic specialist pentru recomandarea optiunilor eficiente de tratament.

Surse de informare:

  1. Skin cancer - Symptoms and causes - Mayo Clinic
  2. Skin cancer: Its causes, prevention, and treatment - Malkinson - 1957 - CA: A Cancer Journal for Clinicians - Wiley Online Library
  3. Skin Cancer: Causes, Symptoms & Treatments | CTCA (cancercenter.com)
  4. Cancer Staging - National Cancer Institute
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor